Leipomon myymälä

Myynnissä munkkirinkilöitä, viinereitä ja leipiä.

Ruisreikäleipä tehdään perinteisesti taikinajuureen, mutta hiivaakin saatetaan käyttää.
Reikä tasoittaa kypsymistä, mutta sitä on tarvittu myös leipien orteen ripustamista varten.

Hiivaleipätehdään hiivaleipäjauhoista, nesteenä maitoa tai piimää.
Taikinanostatetaan hiivalla.

Kakko on ohra- ja vehnäjauhoistaleivottu länsisuomalainen leipä.

Pohjois-Suomessa rieska on ohut vaalea leipä, jota ei nostateta lainkaan.
Etelä-Savolainen rieska muistuttaa pannukakkua.
Kakkois-Suomessa rieskaksi kutsutaan paksuhkoa hiivaleipää.

Sananlasku
Leipä miehen tiellä pitää.
Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

LEIPÄKEITTO
Kuivahtaneista ranskanleivän palasista voi tehdä keittoa.
Paloittele leipä japaahda palaset. Laita astiaan.
Kaada päällekiehuvaa vettä ja anna seistä 10 minuuttia.
Siivilöi ja lisää sokeria, kermaa ja jotakin maustetta.

Kuva CC Outi Mäki

Luokka: kauppa, leipä, nainen, ruoka