Tietotekniikka

Vahvikkeen tähän laatikkoon on koottu ideoita ja materiaaleja tietotekniikan käyttöä helpottamaan. Aiheeseen voi virittäytyä lukemalla alta, mihin kaikkeen tietotekniikkaa voikaan käyttää.

Valikosta löydät materiaaleja eri aiheisiin lajiteltuna: aloittelijallekin sopivaa tietoa löytyy niin laitteen hankinnasta, perustaidoista ja turvallisuudesta. Netistä löytyy paljon luettavaa, seurattavaa ja koettavaa. Tutustu esimerkiksi blogeihin ja yhteisöpalveluihin, digitaalisiin pelihin ja robotiikkaan.

Erityisesti ammattilaisia kiinnostavia osioita ovat vinkit ryhmänohjaajille tietotekniikka-aiheisiin visailuihin sekä kirjaallisuus.

Voit lähettää vinkkejä ja toiveita hyvistä materiaaleista oikean yläreunan Valikon takaa löytyvän Ota yhteyttä -sivun kautta.

Ota tietotekniikka avuksi ja iloksi 

Tietotekniikka (tietokone, tabletti, älypuhelin) ja internet tarjoavat paljon huvia ja hyötyä elämään. Ensimmäinen tietokone on Suomessa otettu käyttöön vuonna 1958, joten enää sitä ei tarvitse uutuutena kammoksua.

Yhteydenpidossa

  • Voit pitää sähköpostilla yhteyttä toisiin ihmisiin ja posti on perillä silmänräpäyksessä. Voit lähettää ja vastaanottaa valokuvia ja laajojakin tekstitiedostoja.
  • Voit ottaa yhteyden eri puolella maapalloa asuviin ystäviin ja sukulaisiin ja puhua maksuttomia ääni- tai kuvapuheluita.
  • Voit juoda kahvit tai nauttia lounasta etäällä asuvien omaisten, ystävien tai ikätoverien kanssa keskustellen samalla videopuhelun välityksellä.
  • Voit haastatella kaveria tai kertoa itse ääneen tarinoita ja tallentaa ne äänitiedostona tai suoraan tekstiksi muutettuna älylaitteelle.
  • Voit koostaa matka- ja perhekuvistasi albumeita, jotka posti tuo kotiin sidottuina kirjoina tai voit koostaa digitaalisen elämäntarinan.

Tiedonhaussa

  • Voit lukea lehtiä, tarkistaa juna-aikatauluja, tutustua teatteritarjontaan ja matkaesitteisiin, katsoa videoita ja opiskella, selata ruokareseptejä, käsityöohjeita ja remonttiohjeita.
  • Voit katsella uutisia ja edellisten päivien tv-ohjelmia, kun alkuperäinen aika ei sovi; tarkistaa urheilutulokset, lottonumerot ja paikalliset säätiedot. Voit kuunnella yli 40 radiokanavaa. Käytettävissäsi on Yle Areena, joka on verovaroin rahoitettu Yleisradion verkkopalvelu ja MTV sekä maksullisia vaihtoehtoja.
  • Voit myös osallistua joihinkin ajankohtaisohjelmiin kommentoimalla.
  • Voit etsiä ja löytää kadoksissa olleita lapsuuden ystäviä, selvittää sukujuuriasi ja tehdä sukututkimusta.

Nojatuolimatkailussa

  • Voit harrastaa nojatuolimatkailua ja katsella maisemia itseäsi kiinnostavissa maissa ja kaupungeissa. Google Earth -ohjelmalla voit tutkia maailmanlaajuisia satelliittikuvia sekä kolmiulotteisia rakennusten ja maanpinnan kuvia sadoista eri kaupungeista. Voit zoomata lapsuuden kodin pihaan tai katsella kiinnostavassa kaupungissa katutasolla 360 asteen näkymää. Katso Enter ry:n vapaaehtoisen tekemät ohjeet Google Earth:n käyttöön (video 12,5 min),
  • Voit seurata web-kameroiden kautta eläinten elämää eri puolilla maailmaa, esim. WWF:n luontolive (lapinpöllö, sääksi, norpat), Korkeasaaren livekamerat tai vierailla esim. Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.

Osallistumisessa ja vaikuttamisessa

  • Voit osallistua konsertteihin, jumalanpalveluksiin, luentotilaisuuksiin ym. tapahtumiin reaaliaikaisesti.
  • Tekemistä ja vierailukohteita löytyy paljon myös omalta sohvalta käsin, jos ulos lähteminen ei syystä tai toisesta onnistu. Liikuntaa, luontoa, museoita, musiikkia, teatteria, pelejä ja aivojumppaa. Tutustu SeniorSurfin Ajanvietettä etänä -sivuihin.
  • Etäyhteys tarjoaa mahdollisuuden osallistua ammattilaisen ohjaamaan liikuntaryhmään kotona netin välityksellä. Katso esimerkki Ikäinstituutin Voimaa etäjumpasta.
  • Saat ajantasaista tietoa vanhuuteen varautumisesta Vanheneminen.fi-verkkosivustolla. Sivuston teemoja ovat arjen turvallisuus, tulevaisuuden asuminen, osallisuus ja lähiympäristö sekä oikeudellinen ja taloudellinen ennakointi.
  • Voit kuulua erilaisiin ryhmiin ja sosiaalisiin verkostoihin sekä vaihtaa ajatuksia samanhenkisten ihmisten kanssa ja pelata verkkopelejä.

Ajanvarauksissa ja ostoksien tekemisessä

  • Voit varata ajan hierojalta, lääkäriltä, hammaslääkäriltä ja autokatsastukseen.
  • Voit vertailla eri yritysten tuotteita ja tehdä ruoka-, vaate-, lippu- ym. ostoksia verkkokaupoissa. Verkko-ostamisen muistilista

Pankkipalveluissa ja viranomaisasioinnissa

Terveyspalveluissa ja terveydenhoidossa

  • Voit käyttää Kanta-palveluita: Omakanta on kansalaisten verkkopalvelu, joka näyttää, mitä tietoja terveydenhuollossa on sinusta kirjattu. Näet reseptisi, hoitoon liittyvät kirjaukset, laboratorio- ja röntgentutkimukset. Voit pyytää reseptin uusimista, tallentaa hoitotahtosi ja elinluovutustahdon sekä antaa suostumuksen omien tietojen luovuttamiseen tai kieltää luovuttamisen.
  • Voit tarvittaessa saada kotihoidon fyysisiä käyntejä täydentävää etähoitoa. Se on tabletilla tapahtuvaa kuva- ja äänivälitteistä palvelua, jossa terveydenhuollon ammattilainen ottaa sinuun etäyhteyden etukäteen sovittuina ajankohtina tai voit itse muodostaa yhteyden. Etähoito voi liittyä moniin päivittäisiin arjen asioihin, kuten lääkkeiden ottamiseen, verensokerin mittaukseen tai jumppahetkiin.
  • Voit saada tehokasta virtuaalikuntoutusta esimerkiksi pelaamalla (sensorihanskat kädessä) käsien ja sormien toimintaa harjoittavia pelejä. Fysioterapeutti voi ohjata kuntoutustasi etänä.
  • Voit vähentää yksinäisyyttä ja sosiaalista eristyneisyyttä sekä lisätä fyysistä aktiivisuutta. Hoitotyön tutkimussäätiön tiivis kooste kertoo, millaisilla teknologisilla ratkaisuilla näin voi tutkimusten mukaan vaikuttaa.