Syksy

Syys-, loka- ja marraskuu          Syksyisiä kuvia  Syksyn kysymyskortteja

 

SYYSKUU               kulttuurivuosikellon syyskuu

Jos kurjet muuttavat varhain, tulee talvi aikaisin.
Jos teeri kujertaa jo elo-syyskuun vaihteessa, tulee varhainen talvi.

Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa   Saamelaisten lippu

Viikko 36, Valtakunnallinen keliakiaviikko
Keliaakikko ei voi syödä muruakaan vehnää, ohraa eikä ruista, koska niissä on gluteenia. Keliakialiitto järjestää tapahtumia ympäri Suomea.

 • Keskustelunaihe erilaiset ruokavaliot, viljat, keliakia, gluteeniton ruokavalio,
 • Leivotaan gluteenittomista taikinoista eli käytetään riisiä, maissia, tattaria, hirssiä, perunajauhoa ja mantelijauhoa.

Viikko 36, Positiivisuusviikko
Positiivisuusviikkoa on vietetty vuodesta 1991 lähtien. Positiivisuusviikko kannustaa ajattelemaan asioita myönteisestä näkökulmasta. Sitä kannattaa viettää niin kodeissa, työpaikoilla kuin hoitoyhteisöissäkin, sillä myönteinen palaute antaa energiaa ja kannustaa. (Jos positiivista näkökulmaa on vaikea löytää, kannattaa taustatukea etsiä mm. logoterapeuttisesta kirjallisuudesta.)

 • Tee lomake, jossa on ryhmän jokaisen henkilön nimi ja sen alla riittävästi tyhjiä rivejä. Näille riveille kukin kirjoittaa, mitä asioita kyseisessä henkilössä arvostaa tai mistä on hänelle kiitollinen. Jokaiselle jaetaan yhteenveto omista myönteisistä palautteista otsikolla ”Tätä me sinussa arvostamme.” ja "Tästä olen sinulle kiitollinen."
 • Valitaan oman yhteisön Vuoden (tai kuukauden tai viikon) positiivisimman, joka on levittänyt ympärilleen iloa ja energiaa tai vaikuttanut ympäristöönsä positiivisella tavalla. Tee hänelle kunniakirja.
 • Keskustelunaihe Kiitollisuuden aiheet

 

2.9. Pohjoismainen kosteikkopäivä
Pohjoismaissa ja Baltian maissa maailman kosteikkopäivää Rantakukkiavietetään vuosittain syyskuun 2. päivä. Muualla maailmassa talvella helmikuun 2. päivä. Rakennetut ja kunnostetut kosteikot toimivat luonnon omina suodattimina: ne hillitsevät tulvia sekä pysäyttävät ravinteita ja kiintoainetta valumavesistä. Kosteikkojen verkosto tarjoaa vesilintujen poikueille niiden tarvitsemia elinympäristöjä (YLE:n uutinen: Kosteikko on linnun paratiisi). Rantakukkaa kasvaa runsaasti monen lintujärven rannoilla (kuva>) 
Kosteikko-opas       Kosteikkokasveja Luontoportin sivustolla   Suomen Riistakeskuksen Tietopaketti kosteikkojen linnuista

 

4.9. Suomalaisen ruoan päiväSuomalaisen ruoan päivän logo
Suomalaisen ruoan päivää vietetään ensimmäistä kertaa 2019. Ruokatieto Yhdistys edistää suomalaista ruokakulttuuria ja kotimaisen elintarvikeketjun tunnettuutta ja kilpailuetua. Keskeisin tehtävä on ylläpitää Hyvää Suomesta -merkkiä suomalaisen elintarvikkeen tunnuksena. Hyvää Suomesta -merkin käyttö edellyttää, että elintarvike on tuotettu, valmistettu ja pakattu Suomessa. Ruokatietovisa Ikäinstituutin ja Gery ry:n video Voimaa treenistä ja ruuasta (3min).

4.9. Jatkosodan päättymisen muistopäivä     
Vahvikkeen isänmaallisia lauluja ja sota-aiheisia kuviaTuntematon sotilas kirjan kansi
Jatkosota käytiin 25.6.1941 - 19.9.1944.
Suomen sotaveteraaniliittoon kuuluu 396 sotaveteraaniyhdistystä. Liiton lehti on Sotaveteraani ja sen edellisten vuosien numerot ovat luettavissa netissä.
Myös Sotainvalidien Veljesliiton lehti Sotainvalidi on luettavissa netissä.

 

5.9. Kansainvälinen hyväntekeväisyyden päivä   (YK)           Äiti Teresan kuolinpäivä
Hyväntekeväisyys on toisten auttamista ilman oman edun tavoittelua. Vapaaehtoistyö ja lahjoitukset ovat hyväntekeväisyyttä. Tutkimusten mukaan (mm. Sukupolvien ketju -tutkimushankkeen kyselyt 2012) vapaaehtoistyötä tekevät (vinkkejä) ovat onnellisempia kuin ne, jotka eivät tee vapaaehtoistyötä. Samoin hyväntekeväisyysjärjestöille rahaa lahjoittavat ovat onnellisempia kuin ne, jotka eivät lahjoita.

 • Keskustelunaihe myötätunto, lähimmäisenrakkaus, epäitsekkyys, kansainvälinen apu, kriisiapu, tieteen ja taiteen tukeminen, tempaukset, keräykset, hyväntekeväisyystapahtumat.

5.9. Yrittäjän päivä 

 • Ideoita Yrittäjän Päivän viettoon löytyy Yrittäjän Päivä –säätiön sivuilta.
 • Tampereen musiikkikirjasto on koonnut eri ammatteihin liittyviä lauluja: pdf.
 • Ammatteihin liittyviä kuvia
 • Askarteluidea heijastimia virkaten ja solmeillen heijastavasta langasta,

 

6.9. Valtakunnallinen suomenhevosen päivä        kuvia hevosista Vahvikkeessa (tekstit)Suomenhevonen
Tätä päivää on vietetty vuodesta 2007. Silloin suomenhevosen kantakirja täytti 100 vuotta. Hevostietoutta löytyy Suomen hevosenomistajien keskusliitto ry:n sivustolta.

 

8.9. Kansainvälinen lukutaitopäivä   (YK, UNESCO)
Päivän aiheeseen sopivat selkokirjat, e-kirjat, Celia-kirjasto, runot, novellit, tarinat.  Kultainen aapinen, kansikuva

8.9. Taimin nimipäiväKämmenellä taimi mullassa
Monivuotisten kasvien istutusaikaa. Syksyllä istutetut kasvit lähtevät keväällä kasvamaan heti, kun sen aika sään puolesta tulee. Monivuotista, ruohovartista koristekasvia kutsutaan perennaksi. Kukkasipulit kannattaa kaivaa maahan vasta vähän ennen routaa. Liian lämpimässä sipulit alkavat nostaa vartta jo syksyllä.

 • Katsellaan taimi- ja kukkasipuliesitteitä. Suunnitellaan istutuksia ja jos mahdollista istutetaan ja laitetaan maahan kyltit, mitä keväällä on odotettavissa mistäkin kohdassa. Kukkapenkkien suunnittelua voi tehdä leikkaamalla esitteistä ja hinnastoista kuvia ja sijoittelemalla isolle paperille.
 • Katsellaan Vahvikkeen kukkakuvia

 

Elo-syyskuussa viimeistään Mikkelinpäivänä (29.9) vietetään sadonkorjuujuhlia.Sadonkorjuujuhlien mainos 1
Ahvenanmaalla sadonkorjuujuhlat järjestetään aina syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna.
Kotimaiset kasvikset ry:n sivustolla on laaja kuvagalleria ja tietoja kasviksista.
Puutarhaliitto ja Kotimaiset kasvikset ry valitsevat joka vuosi vuoden vihanneksen. Vuonna 2019 se on juurikkaiden suku eli punajuuri, kelta-, raita- ja valkojuurikas sekä näiden muunnoksetSadonkorjuujuhlien mainos 2.

 • Mainos/kutsu: Sadonkorjuujuhlat  (ylempi kuva), Sadonkorjuujuhlat (alempi kuva)
 • Maistajaiset kotimaisia hedelmiä, marjoja (kuvia), vihanneksia, yrttejä. Vertaillaan. Paloja voidaan kastaa erilaisiin kastikkeisiinKaksi koria ja villasta huovutettuja sieniä tai jakaa raasteita/soseita pieniin kuppeihin ja kaataa niihin kastikkeita. Kaikille voi etsiä oman lempismoothien.
 • Sienet koriin -heittopeli (kuva>) Sienet voi tehdä myös virkkaamalla. 
 • Tehdään retki torille tai osallistutaan toritapahtumaan
 • Askarteluidea  Pihlajanmarjoja pujotetaan hammaslankaan ja kuivuttua tiivistetään raot pois. Solmitaan langan päät yhteen ja helmet ovat valmiit.
 • Koristeluidea  Pujottamalla pihlajanmarjoja rautalankaan saa taivuteltavaa ja muodossaan pysyvää marjanauhaa, josta voi tehdä sydämiä ja muita kuvioita. Vedellä täytettyihin lasitölkkeihin voi upottaa pihlajanmarjaterttuja, joissa pari lehteä. Valvotussa tilanteessa pinnalla voi palaa kellukynttilä. Sanaympyrä
 • Pulmailurata sadonkorjuaikaan ja sen lisätehtävä sanaympyrä
 • Resepti juurespihvit
   

Leivinuunissa leipiä ja Tula-tullallaan sanat

 

Viikko 37, Leipäviikko     9.-15.9.2019    leipäaiheisia kuvia        
Tula tullallaa -huoneentaulu (kuva >)
Leipäviikkoa on vietetty vuodesta 1964 alkaen. Marttojen leipäreseptejä. Suomen maakuntaleivät. Vuoden 2019 teemana on kaura.

 

Viikko 37, Valtakunnallinen Hävikkiviikko  9.-15.9.2019                           Hävikkiviikon logo
Valtakunnallisen Hävikkiviikon järjestäjänä toimii Kuluttaja-lehti. Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 alkaen. Ruokahävikki on roskiin päätynyttä ruokaa, mikä olisi voitu välttää valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. YK ja EU ovat asettaneet tavoitteeksi ruokahävikin määrän puolittamisen reilussa kymmenessä vuodessa. Kampanjamateriaaleja keskustelun virikkeeksi. Maa- ja metsätalousministeriön vinkkejä kaiken ruuan hyödyntämiseen.Pappilan hätävara juomalasissa ja lusikka

 • Tehdään ruokaa tähteistä: esim. pyttipannu, pappilan hätävara (kuva >), köyhät ritarit, leipävanukas, tallimestarin kiisseli, mannavanukas, perunarieska
  Marttojen reseptejä kirjassa Ruokaa tähteistä.
 • Askarteluidea  Askarrellaan jäännösmateriaaleista, virkataan isoäidin neliöitä, tehdään munakennoista sytykeruusuja, valetaan kynttilänpätkistä uusia kynttilöitä,
 • Katsotaan Hävikkiviikon seminaari, jossa viimeisintä tutkimustietoa ja käytännön esimerkkejä ruokahävikin mittaamisen ja vähentämisen keinoista Suomessa. Suora lähetys tiistaina 10.9. klo 9-11.30 ja sen jälkeen tallenteena.

Viikko 37, Koulujen liikenneviikko            9.-11.9.2019
Alakouluissa ja esiopetusryhmissä jutellaan näiden kolmen teemapäivän aikana liikennesäännöistä ja turvallisuudesta. Media pitää nyt näitä aiheita esillä.

 

Syyskuussa piiat ja rengit ennen etsivät parempia palveluspaikkoja. Jonain syyskuisena sunnuntaina järjestettiin pestuumarkkinat eli nykykielellä rekrytointimessut. Pestuumarkkinoiden avulla voi yhdistää kertaluonteista vapaaehtoistyötä ja hyvän mielen levittämistä: Pestuumarkkinat.

 

10.9. Kansainvälinen itsemurhien ehkäisypäivä (YK, WHO)
Itsemurhan ehkäisyn yleiset ohjeet löytyvät THL:n sivuilta ja depressiosta on tietoja Duodecimin sivuilla. Ikäinstituutin neuvoja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen.

 • Vahvikkeessa on monenlaisia juttelukortteja, jotka virittävät keskustelua, ryhmäyttävät ja helpottavat omien mielipiteiden kertomista
 • Vahvikkeen Terveys-laatikossa asiaa tunteista ja mielialasta & mielenterveydestä
 • Mieleinen Huoneentaulu voi auttaa kääntämään huomiota vahvistaviin ja kannustaviin asioihin
 • Runot ovat auttaneet monia ihmisiä vaikeiden tunteiden ja menneisyyden tapahtumien käsittelyssä sanoittamalla asioita. Luetaan tai jaetaan runoja tai järjestetään runokahvila.
 • Lauletaan yhteislauluja (laulujen sanoja) tai järjestetään toivekonsertti.
 • Yksi hyvinvoinnin edellytys on, että ihmisellä on mahdollisuus edistää itselleen tärkeitä asioita. Keskustelunaihe Mitä kukin arvostaa ja miten voisi olla mukana edistämässä näitä asioita. Jos löytyy yhteinen arvostuksen kohde, tehdään jotain konkreettista sen puolesta (esim. kerätään pihlajanoksia maljakkoon henkilölle, joka ei voi lähteä ulos; leivotaan yksinäiselle; luetaan kirjaa lapselle tai sairaalle…).

 

10.9. – 10.10.2019  Vie vanhus ulos -kampanja Vie vanhus ulos -logo
Ikäinstituutin käynnistämällä kampanjalla edistetään ulkoilua turvallisessa seurassa säästä ja vuodenajasta riippumatta. Yrityksiä, järjestöjä, oppilaitoksia, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä haastetaan ulkoilemaan ikäihmisten kanssa. Vinkkejä toteutukseen (12-sivuinen vihko). Lisätietoja oman kunnan ulkoilukoordinaattorilta.
Kuukauden mittainen kampanja huipentuu Vanhusten viikon valtakunnalliseen iäkkäiden ulkoilupäivään. Ahkeria ulkoilijoita muistetaan tuotepalkinnoilla

11.9. Euroopan migreenipäivä
Suomen Migreeniyhdistys toimii päänsärkysairauksia sairastavien arjen asiantuntijana ja pyrkii parantamaan heidän hyvinvointiaan ja työssä jaksamistaan.

 

12.9. Viljan nimipäivä, Viljatuotteiden teemapäivä
Vilja on muinaissuomalainen nimi, jota aluksi annettiin miehille, mutta on sittemmin vakiintunut naisen nimeksi. Suomessa viljellyt viljalajikkeet ovat ruis, ohra, kaura ja vehnä (näistä tietoa Ruokatieto-sivulla).Piirrettyjä viljantähkiä

 • Keskustelunaihe viljanviljely ennen ja nykyään (maatila-aiheisia kuvia),
 • Askarteluidea  Tehdään olkikoristeita (Punomon ohjeita). Ohuista rukiinoljista syntyy kauniita tähtiä ja himmeleitä, mutta ohut puuvillalanka täytyy pujottaa imemällä eikä neulalla (rullalanka on liian kovaa, käytä pehmeämpää). Liotettuja paksuja olkia voi silitysraudalla silittää auki nauhoiksi ja koota niistä liimaamalla koristeita (esim. renkaista ketjua tai liimataan kartongille pinnaksi, josta leikataan kuvioita). 

 

13.9. Positiivisen ajattelun päivä
Päivää alettiin viettää Yhdysvalloissa vuonna 2003. Ihmisen keholla ja mielellä on vahva yhteys. Siksi positiivisella mielellä on vaikutusta ihmisen terveyteen. Tähän päivään sopivaa materiaalia voi löytää Positiivisuusviikon aineistoista.

 • Vanhat sananlaskut positiivistettuina
 • Tehdään kävelyretki luontoon

Tarttumapihdit

 

15.9. Maailman Siivouspäivä
Maailman Siivouspäivä eli World Cleanup Day (WCD) on kansainvälinen, maailmanlaajuinen yhden päivän kestävä ympäristön siivoustempaus. Tapahtumia on järjestetty vuodesta 2008 alkaen. (materiaalia)

 • Roskakävelylle otetaan mukaan muovipussi tai useampi sekä tarttumapihdit. Lasiset, metalliset ja sekajäte kerätään eri pusseihin.
 • Puutarhassa voi kerätä maahan pudonneista omenoista ne madonsyömät ja mädäntyneet kompostiin. Mustaksi kuivuneet ja muumiotautiset omenat kerätään erilleen ja laitetaan sekajätteisiin. (kuva: Apuväline Avux)

 

15.9. Kansainvälinen demokratian päivä   (YK)
Tätä päivää on vietetty vuodesta 2007. Demokratiassa valta perustuu yhteisön jäseniin, eikä ole yhden ihmisen tai yhden ryhmittymän käsissä. Se vähentää vallan väärinkäytön mahdollisuutta. Demokratian kulmakiviä ovat jokaisen henkilön mahdollisuus ilmaista vapaasti oma mielipiteensä ja osallistua yhteiskunnan kehittämiseen. Päivän tarkoitus on muistuttaa päättäjiä ja jokaista yksittäistä ihmistä näiden demokratian periaatteiden tärkeydestä.

 

16.9. Kansainvälinen päivä otsonikerroksen suojaamiseksiTaivas
Tätä päivää vietetään ns. Montrealin Pöytäkirjan allekirjoituspäivänä. Pöytäkirja on tehty vuonna 1987 ja siinä sovittiin otsonia tuhoavien aineiden tuotannon ja käytön rajoittamisesta ja lopettamisesta. Otsonia on kaikkialla ilmakehässä, mutta tiheämpi otsonikerros kiertää maapalloa 15-30 kilometrin korkeudella. Se suojaa maapalloa liialliselta auringon ultraviolettisäteilyltä. 
Ilmatieteen laitoksen tietoa otsonikerroksesta

 

Viikko 38 Valtakunnallinen hyvien tapojen viikko                    Käytöksen kultainen kirja: selkämys
Kouluissa järjestetään erilaisia teematapahtumia liittyen hyviin tapoihin. Viikko päättyy Hyvien tapojen päivään. Opetushallituksen ylläpitämä verkkopalvelu Edu.fi julkaisee ideoita ja materiaaleja, joita voi soveltaa myös ikäihmisten kerhotoimintaan. Tapayhdistys ry:n tapalinkit.

 • Keskustelunaihe pukukoodit, juhlatavat ennen ja nyt, kielenkäyttö, pöytätavat, tervehtiminen, käytöstapojen muuttuminen 
 • Kokeillaan erilaisia solmion ja huivin solmimismalleja
 • Luetaan poimintoja Käytöksen kultaisesta kirjasta (YLE:n juttu kirjasta
 • Opetushallituksen tapakasvatusaiheisia pelejä

 

Viikko 38 Kansainvälinen Muistiviikko          16.9.-22.9.2019
Muistiviikon ajankohta määrittyy Maailman Alzheimer-päivän (21.9.) mukaisesti joko viikolle 38 tai 39. Laaja suomalaistutkimus FINGER osoitti, että muistihäiriöitä voidaan ehkäistä hallitsemalla niiden riskitekijöitä.

 

21.9. Maailman Alzheimer-päivä
Vahvikkeen Terveys-laatikossa on vinkkejä myös Alzheimerin vastustamiseen.
Aivojumppa-laatikossa on ideoita aivovoimisteluun.

21.9. Kansainvälinen rauhanpäivä   (YK)     International Peace DayValkoinen kyyhky, nokassa vihreälehtinen kasvi
Päivää on vietetty vuodesta 1981 alkaen. Näillä tienoilla Suomen Rauhanturvaajaliitto ja Sotiemme Veteraanit –keräys järjestävät Kansa Kävelemään –tapahtumia. Ne ovat osa veteraanien kansainvälistä toimintaa.

21.9. Syysmatti eli mukulamatti
Matin nimipäivä on helmikuussa, mutta syys-Matti 21.9. Matteuksen päivä oli ennen perunan ja nauriin noston päivä. Omenatkin poimittiin näihin aikoihin. Tästä päivästä lähtien karhut käyvät talvilevolle ja käärmeet vetäytyvät talvikoloihinsa. Talven puhdetyöt aloitettiin ennen näihin aikoihin.Valkoinen juureskasvi naatteineen

 

Aina 22.9. tai 23.9. Syyspäivän tasaus               23.9.2019
Yö ja päivä ovat yhtä pitkiä, 12 tuntia kumpikin, syyspäiväntasauksen aikaan kaikkialla maapallolla. Pohjoinen ja eteläinen pallonpuolisko saavat silloin molemmat yhtä paljon auringonvaloa. Pohjoisella puoliskolla on syksy, eteläisellä kevät.

 • Väreistä voimaa. Maalataan mielen kuvia vesiväreillä.
 • Syksyistä käsillä tekemistä.
 • Suomen luonnosuojeluliiton nettisivulla Helsingin yliopiston professori Kurt Fagerstedt kertoo, miten kasvit valmistautuvat talveen. Mistä lehtien keltainen väri tulee? Miksi jotkut lehdistä muuttuvat syksyllä punaisiksi tai oransseiksi? (video 3,5min).

22.9. Kansainvälinen autoton päiväKeltainen kuplavolkkari

 • Katsellaan Vahvikkeen autokuvia   
 • Keskustelunaihe autoilu Autoilukysymyksiä
 • Pelataan digitaalista muistipeliä autojen kuvilla sekä harjoitellaan lausumaan vanhojen automerkkien nimiä.
 • Kootaan autoaiheista palapeliä Ford Thunderbird
 • Keskusteluaihe Vaihtoehtoiset kulkuvälineet (mopo, polkupyörä, moottoripyörä, hevonen, riksapyörä, lentokone, laiva, soutuvene, sähköpotkulauta), niiden edut ja haasteet

 

Syyskuun viimeinen viikko, kansainvälinen kuurojen viikko    
Kuurojen liitto

Syyskuun viimeinen keskiviikko, Kansainvälinen koulumaitopäivä      24.9.2019
Maito ja terveys ry:n sivustolta löytyy Koululaisen astiat 50-luvultamonipuolista tietoa maidosta, Ravitsemuskatsaus-lehden numeroita ym. Yhdistyksellä on jaossa paljon erilaisia maksuttomia esitteitä. Sopivaa materiaalia löytyy myös Maailman maitopäivän aineistoista, joka on 1.6. (Kuva © Kirsi Alastalo)

 

26.9. (syyskuun viimeinen viikko): Maailman merenkulkupäivä (IMO)

 

27.9. Maailman turismipäivä (Maailman matkailujärjestö, UNWTO)
YK:n info

 • Keskustelunaihe Kuuluisat turistikohteet (toiveet voidaan kerätä etukäteen ja vierailla Google mapsin kautta esim. Roomassa). Google Earthilla voi tutkia maailmanlaajuisia satelliittikuvia sekä kolmiulotteisia rakennusten ja maanpinnan kuvia sadoista eri kaupungeista; voi zoomata lapsuuden kotinsa pihaan tai katsella kiinnostavassa kaupungissa katutasolla 360 asteen näkymää.
 • Ryhmärengin matkailuaiheisia juttuja kysymyksiä, visoja ym.

27.9. Vesan nimipäivä, Puun päivä, puulle ja metsälle omistettu päiväRuskalehtiä
Tänään istutetaan puita.

 • Kilpailu kerää eri puiden oksan- tai rungon kappaleita ja kirjoita lapuille puiden nimet. Tehtävänä on yhdistää laput oikeisiin puihin. Tehtävää voi vaikeuttaa kirjoittamalla useampia lappuja kuin on puuvaihtoehtoja.
 • Askarteluidea puumosaiikit, valmiista puuosista koottavat esineet, lastu- ja tuohityöt: tuohisormus,
 • Kilpailu anna jokaiselle puinen pyykkipoika (tai useampi) ja jokaiselle joukkueelle samanlainen pahvinkappale (tai kylpysieni).  Lähtömerkin jälkeen pahvi lähtee kädestä käteen ja jokainen kiinnittää siihen pyykkipoikansa. Nopeampi joukkue voittaa. Pienellä porukalla pahvi voi kiertää useamman kierroksen.
 • Väritä kukkiva puu

 

Syyskuun viimeinen perjantai, Vauvan päivä            27.9.2019 Vauva
Vauvan päivää vietettiin Suomessa ensimmäistä kertaa 2017.  Lapsuutta koskevia keskustelukysymyksiä. Ideoita tähän päivään: VauvaSuomi ry

Syyskuun viimeinen perjantai, Tutkijoiden yö    27.9.2019
Tutkijoiden yö -tapahtumia on järjestetty sadoissa kaupungeissa eri puolilla Eurooppaa vuodesta 2005 lähtien. Kaikenikäisiä ihmisiä kutsutaan tutustumaan tieteeseen ja tieteen tekemiseen. Ohjelma. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Ilman tapahtumiin osallistumistakin tänään sopii virittää keskusteluja keksinnöistä ja tieteen saavutuksista. (kuvassa suhteellisuusteorian luonut Albert Einstein 1920, kuva Pixabay >)Albert Einstein rintakuva

 • Keskustelunaihe Minkälaista on tulevaisuuden ruoka? Millainen on Suomen suurin robotti? Miten vietettiin perjantai-iltaa sata vuotta sitten? Mitä löytyy yliopistojen kirjastojen salaisista kansioista? Revontulet ja tähdet. Valmistetaanko ihmisiä joskus koneellisesti?
 • Keksintöjä: nyhtökaura, laser, tietokone, internet, juustohöylä...

 

Syyskuun viimeinen lauantai, Maailman sydänpäivä    28.9.2019Punainen sydän ja pätkä sydänkäyrää
Paikallisten sydänyhdistysten sivustoilta löytyy Maailman sydänpäivän tapahtumia ja tietoja.

 • Askarteluidea sydänmobilet, kankaan maalaus käyttäen apuna sydämen muotoista piparimuottia ja pensseliä, sydänkori (sivu 41), vetoketjusta sydänkoru (sivu 144),

28.9.1934 Brigitte Bardot syntyi               täyttää 85 vuotta 20192 naista kävelee päällään ruudulliset mekot
Ranskalainen valokuvamalli ja näyttelijä Brigitte Bardot oli 1950- ja 60-lukujen seksisymboli. Hän oli naimisissa mm. elokuvaohjaaja Roger Vadimin kanssa. Bardot on esiintynyt kymmenissä elokuvissa: Ei kiltti tyttö, …ja Jumala loi naisen, Sen täytyi tapahtua, Rakas Brigitte, Kohtalokas rakkaus, Shalako jne. Bardot´n pukeutumista matkittiin. Kuvassa ruudulliset Brigitte Bardot -leningit Helsingissä kesällä 1960 (kuva Finna Helsingin kaupunginmuseo/Volker von Bonin >)Väritä vaatteita -vihon kansi

 

29.9. Mikkelinpäivä, Mikon, Mikaelin ja Mikan nimipäiväViivapiirros arkkienkeli Mikael
Mikkelinpäivä eli arkkienkeli Mikaelin muistopäivä on lasten ja enkelien nimikkopäivä.
Sanontoja: Mikkelinpäivään mennessä on oltava nauriit kuopassa ja akat pirtissä. 
Mikkelistä  päre pihtiin, tutti rukkiin, kaali kuppiin, akat pirttiin ja nauriit kuoppaan.

 • ”Ihana enkeli vierellä käy”. Enkeliaiheiset runot, laulut (Suojelusenkeli), kiiltokuvat ja taide tuovat lämpöisiä tunnelmia.
 • Askarteluidea maalaa lasimaalilla kynttilälyhdyjä lasipurkeista ja ripusta rautalangalla

Lokakuun alussa, Puhevammaisten viikko 30.9. - 6.10.2019
Puhevammaisten viikkoa vietetään 2019 teemalla Ystävyys yhdistää! Puhevammaisella ihmisellä tarkoitetaan kuulevaa ihmistä, joka ei tule arjen vuorovaikutustilanteissa toimeen puheen avulla. Hänen on vaikea tuottaa tai ymmärtää puhetta. Usein puhevammaan liittyy myös lukemis- ja kirjoittamisvaikeuksia. Suomessa on noin 65 000 ihmistä, joilla on eriasteisia puhe- ja kommunikaatiovaikeuksia. Heistä noin 30 000 tarvitsee puhetta korvaavia apuvälineitä. Selkokielestä hyötyy noin 500 000 suomalaista. Papunet-sivustossa on tietoa ja materiaaleja puhevammaisille ihmisille sekä heidän läheisilleen ja alan ammattilaisille. Sivustossa on myös tietoa selkokielisten, saavutettavien verkkopalveluiden toteuttajille.

 

LOKAKUU              kulttuurivuosikellon lokakuu       Puinen oksia ruskalehtineen maljakossa
Syystalven toimintaideoita  Ideakansiossa s. 46-56.
Kerää syksyn kirjavalehtisiä oksia maljakkoon: Ruskalehtien säilöminen
Lokakuu on EU-alueella digitaalisen turvallisuuden teemakuukausi, European Cyber Security Month (ECSM). On ajankohtaista keskustella kaikesta, mikä liittyy nettiin tai digitaalisiin julkisiin palveluihin: Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikko.
Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa    Saamelaisten lippu

 Suomen lippu1.10. Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päiväMiina SIllanpää rintakuva
Sisäministeriö suosittelee liputtamista tänään. Sillanpää oli ensimmäinen Suomessa ministeriksi valittu nainen. Sillanpää vaikutti lasten ja nuorten elämän turvallisuuteen, yhteiskunnalliseen tasa-arvoon, vanhustyöhön sekä kuluttajaliikkeeseen. Päivää on vietetty ensimmäisen kerran 2016, jolloin tuli kuluneeksi 150 vuotta Miina Sillanpään syntymästä (1866).

(kuva Studio Alppila, Hki 1920-luku, Museovirasto/Musketti, Historian kuvakokoelma, Finna, lisää kuvia)

1.10. Heijastinpäivä
Liikenneturva järjestää ympäri maata erilaisia heijastintempauksia. Liikenneturvan sivustolla on tietoa ja videoita erilaisista heijastimista.
Askarteluideoita: heijastavasta langasta virkatut tähdet,

1.10. Kansainvälinen ikäihmisten päivä (YK)                                       Kuvia ikäihmisistä
Kiinnitetään huomiota siihen, että kaikilla ikäihmisillä tulee olla saatavillaan terveellistä ravintoa, suojaa, toimiva vesi ja sanitaatiohuolto, koulutusmahdollisuuksia ja pääsy terveydenhuollon palveluihin.
Idea: Sukupolvet yhdessä -päivän järjestäminen; tavoitteena perinnetaitojen ja –tietojen siirtyminen nuoremmille ikäpolville ja tutustuminen nuorten harrastuksiin ja elämään. Päämääränä ennakkoluulojen vähentäminen ja myönteisten asenteiden virittäminen.Piirretty kurpitsa

1.10. Kansainvälinen kasviruokapäivä                       Kuvia marjoista
Kasvisten, marjojen, hedelmien, juuresten ja vihannesten lisääminen ruokavalioon ehkäisee monia elintasosairauksia kuten sydän - ja verisuonitauteja, syöpää sekä diabetesta. Myös paino pysyy helpommin kurissa. Kasviksista löytyy herkullisia makuja, joihin kannattaa tutustua!

 • Tehdään kaupparetki ja haetaan sellaisia kasviksia, salaatteja ja hedelmiä, joita ei ole aiemmin maistettu. Tehdään pieniä suupaloja, joita vertaillaan. Makuja voidaan pisteyttää tai laittaa paremmuusjärjestykseen. Levyraadin numerot ja asteikot sopivat tähän (linkki)
 • Järjestetään maistiaiset ja kokeillaan nyhtökauraa, härkistä, tofua, tahinia, hummusta… Maistiaisiin voidaan liittää arvauskisa joko ilman vihjeitä tai esim. niin, että on yhdistettävä nimikortti oikeaan astiaan.    

 

1.10. Kansainvälinen musiikkipäivä     World Music Day eli Fête de la Musique
Kansainvälistä musiikkipäivää IMD vietettiin ensimmäistä kertaa lokakuussa 1975 kuuluisan viulisti-kapellimestari Yehudi Menuhinin aloitteesta.Piirretty lintu laulaa, nuotteja
Vahvikkeen Musiikki-laatikko. Toinen musiikille omistettu kansainvälinen päivä World Music Day eli Fête de la Musique on 21. kesäkuuta.


1.10. Kansainvälinen kahvipäiväKäsikäyttöinen kahvimylly
Tätä päivää on vietetty vasta vuodesta 2015 lähtien. Vahvikkeen kahviaiheisia kuvia.

1.10. Säätiöpäivä
Suomessa on lähes 3 000 säätiötä. Ne vaalivat kulttuuriperintöä ja toteuttavat lahjoittajiensa henkistä perintöä myöntämällä apurahoja sääntöjensä määräämiin tarkoituksiin hakemuksesta. Säätiöpäivää vietetään yli 20 Euroopan maassa samana päivänä. Suomalaisia säätiöitä

 

2.10. Maailman maatalouseläinten päivä
Suomessa tätä teemapäivää on järjestetty vuodesta 1959. Vahvikkeen maatila-aiheisia kuvia

 

3.10. Kansallispuvun juhlapäiväVirpi Miettinen kansallispuvussa
Suomalainen kansallispuku täytti 130-vuotta vuonna 2015. Suomen kansallispukukeskus osallistui juhlavuoteen järjestämällä Kansallispuvun juhlapäivän. 

(Kuva CC BY 4.0 Volker von Bonin, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma, Finna. Kuvassa vuoden 1965 Miss Suomi Virpi Miettinen. Hän sijoittui toiseksi sekä Miss Eurooppa - että Miss Universum -kisassa.)

 

VANHUSTENVIIKKO

Lokakuun ensimmäinen sunnuntai, Vanhustenpäivä Varaudu vanhuuteen juliste
Vanhustenpäivä aloittaa Vanhustenviikon, joka on 6.–13.10.2019. Päivää on vietetty vuodesta 1954. Valtakunnallinen pääjuhla järjestetään Sodankylässä. Juhlassa jaettaan vuosittain Vuoden vanhusteko -palkinto. YK:n kansainvälinen ikäihmisten päivä on 1.10. Videoita aiemmista juhlista. 

Vanhustenviikon viettäminen alkoi 1970-luvulla. Viikon aikana järjestetään monenlaisia tapahtumia ja esitellään kuntien, järjestöjen ja seurakuntien toimintaa. Vanhusten viikolla on aina eri teema. Vuoden 2019 teema on Varaudu vanhuuteen. Materiaaleja
Viikon jokaisella päivällä on tänä vuonna oma teemansa. Toimintaideoita voi seurata Vanhustenpäivän ja -viikon Facebook-sivulta.
Vanhustenviikon tiistai on SeniorSurf-päivä. Katso video (1min 20sek).SenioSurfin tunnuskuva
SeniorSurf-päivänä seniorit pääsevät helposti tutustumaan tieto- ja viestintätekniikan maailmaan. Monet kirjastot, palvelutalot, tietotuvat ja muut yhteisöt avaavat ovensa ja tarjoavat henkilökohtaista ohjausta tietokoneen ja internetin käyttöön. SeniorSurf-tapahtumia järjestetään ainakin kaikissa Pohjoismaissa, joista päivä tuli Suomeenkin. Opastusmateriaalia. Kortit, joiden avulla voi virittää keskustelua tietotekniikasta: Hullunkuriset pariskunnat. Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikko.
Vanhustenviikon torstai on Iäkkäiden ulkoilupäivä.
Ota ajoissa yhteyttä oppilaitoksiin ym., joiden kanssa voi järjestää ulkoilutapahtumia ja -tempauksia. 

4.10. Maailman eläinten päivä, josta alkaa eläinten viikkoPikkupoika halaa koirakaveriaan
Katolisessa kirkossa 4.10. on luonnonsuojelun suojeluspyhimyksen (eläinten suojelupyhimys), 1200-luvulla eläneen Fransiskus Assisilaisen päivä. Ensimmäistä Maailman Eläinten päivää juhlittiin Italiassa 4.10.1931. Suomessa Maailman Eläinten päivää on vietetty säännöllisesti vuodesta 1990. Voisiko tänään hoivakodissa tai kerhossa vierailla koira, kissa, alpakka tai kani? Ideoita eläinten käytöstä vanhustyössä Vahvikkeen Luonto-laatikossa. Vahvikkeen eläinkuvia

4.10. Kansallinen korvapuustipäivä, leipomisen teemapäivä   Korvapuusteja lautasella
Ruotsissa on vuodesta 1999 lähtien vietetty Kanelbullens dag -päivää ja sieltä idea on on levinnyt myös Suomeen. Jos pullataikinan tekeminen ei ole mahdollista, pienimuotoisen leipomistilanteen voi järjestää kaupan pakastetaikinalla. Lisäksi tarvitaan voita, sokeria ja kanelia. Vastapaistetun pullan tuoksua saa myös kostuttamalla pullaviipaleita kevyesti vedellä ja laittamalla vähäksi aikaa leivänpaahtimeen. Työvaiheet:  Korvapuustien leivontaa Karpalokodissa

4.-10.10. Kansainvälinen avaruusviikkoHopean värinen satelliitti
Kansainvälistä avaruusviikkoa vietetään joka vuosi 4.-10. lokakuuta. Päivät on valittu sen vuoksi, että maailman ensimmäinen satelliitti, Sputnik 1, laukaistiin 4.10.1957. Kymmenen vuotta myöhemmin 10.10.1967 allekirjoitettiin kansainvälinen YK:n sopimus avaruuden rauhanomaisesta käytöstä.

 • Keskustelunaihe satelliitit, GPS-paikannin (henkilöpaikantimista kotikäytössä Ikäteknologian sivustiolla), kaukoputket, planetaariot, avaruuslennot, avaruusromu, kuunkierto, avaruusmatkailu,
 • Muistoissamme 50-luku selkokirjan luku Sputnik

 

5.10. Kansainvälinen opettajien päivä (UNESCO) 
Koulusta selkokielellä (11 sivua, sisältää keskustelukysymyksiä). Vahvikkeen kuvia koulusta ja opetustauluista.

 

Viikko 41, Energiansäästöviikko               7.-13.10.2019Hehkulamppu
Viikon aikana kiinnitetään huomioita energiansäästöön ja energian käyttötapoihin. Valtion omistama Motiva Oy toteuttaa energiansäästöohjelmaa ja uusiutuvien energialähteiden edistämisohjelmaa.
Kuluttajavirasto jakaa maksuttomia Neuvokkaat roolipelikortteja, joiden avulla voi käsitellä ympäristötietoisuutta.

 

6.10. Kansainvälinen Puhevammaisten päivä
Puhevammalla tarkoitetaan vaikeutta ymmärtää tai tuottaa puhetta niin hyvin kuin arjen vuorovaikutuksen sujumiseksi olisi tarpeen. Suomessa on noin 65 000 puhevammaista ihmistä, jotka eivät pysty puhumaan tai joiden puhe on hyvin epäselvää. Heidän voi myös olla vaikeaa ymmärtää puhetta. Viikkoa koordinoi Kehitysvammaliiton tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki. Kehitysvammaliitosta on mukana myös Papunet-verkkopalveluyksikkö. Yhteistyökumppaneina ovat lukuisat puhevamma-alan järjestöt ja muut toimijat. Puhevammaisten viikkoa vietetään 30.9. – 6.10.2019. Tikonen verkkolehti. Tilaa uutiskirje sähköpostiisi.

 

7.10. Suomessa ja Ruotsissa Birgitan nimipäivä. Pirkko, Pirjo ja Piritta ovat Birgitan muunnelmia. Puinen pyhimyspatsas
Jos Birgitan päivänä sataa, vesisade kestää viikon.
Tänään on Pohjolan ainoan naispyhimyksen muistopäivä. Pyhä Birgitta (synt. 7.10.1303) perusti birgittalaisjärjestön. Hänet kanonisoitiin 7.10.1391. Hän oli poliittinen vaikuttaja ja Ruotsin ensimmäinen Euroopan laajuisesti tunnettu nainen. Hän on Euroopan suojeluspyhimys yhdessä Franciscus Assisilaisen ja Katariina Sienalaisen kanssa. Suomessa on useita kirkkoja nimetty Birgitalle (Lohjalla, Naantalissa, Lopella, Vihdissä, Tuuloksessa, Halikossa, Lempäälässä, Turussa).
(Kuva: P. O. Welin, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma, Inventaarionro HK6429:319, Finna)

 • Keskustelunaihe Suomalaiset luostarit. Keskiajalla Suomen ainoa birgittalaisluostari oli Naantalissa. Naantalin kaupunki perustettiin luostarin ja sen kirkon ympärille. Turussa on 1986 perustettu birgittalaisluostari. Maailmassa on yli 40 birgittalaisluostaria.

7.10. Kansainvälinen kunnon työn päivä
Kunnon työn päivää vietetään 60 maassa. Suomessa päivän ärjestävät SAK, STTK ja Akava yhdessä SASKin (Suomen Ammattiliitojen Solidaarisuuskeskus) kanssa. Tänään juhlitaan kaikkea sitä, mikä työelämässä on jo kunnossa. Kunnon työn päivään voi osallistua tekemällä ”kunnon työn” eli mitä tahansa, mikä saa hymyn huulille. Ihmisiä kannustetaan jakamaan kuvia teoistaan omille yhteisöilleen.

 

8.10. Hiljan nimipäivä, Hiljaisuuden päivä eli melun vastainen teemapäivä
Kuuloliiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton yhteisen teemapäivän tavoite on nostaa esiin hiljaisuuden merkitys vastapainona lisääntyneelle melulle.

 • Keskustelunaihe äänisaaste, luonnon äänet, melun vaikutukset, hiljaisuuden retriitti, miltä hiljaisuus tuntuu, liittyykö kiire ja melu yhteen, kuuloaisti

 

9.10. Maailman postipäivä      YKVanha kirjekuori
Maailman postiliitto (UPU) perustettiin 9.10.1874. Tänään juhlitaan maailmanlaajuisesti postin merkitystä sosiaaliselle ja taloudelliselle kehitykselle. 

 

Lokakuun toinen perjantai, Kansainvälinen kananmunan päivä            11.10.2019Rikottu kananmuna
The International Egg Commission (IEC) julisti vuonna 1999 tämän päivän kansainväliseksi kananmunan päiväksi. Suomalainen syö kananmunia noin 10 kg vuodessa. Suomen Siipikarjaliiton sivustolta löytyy monipuolista tietoa kananmunista, broilereista ja kalkkunoista. Duodecim terveyskirjasto kertoo kananmunan ravintosisällöstä terveyden kannalta. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli® - elintarvikkeiden koostumustietopankista löytyy erilaisten munaruokien tarkat ravintoainepitoisuudet.

 • Keskustelunaihe Kesäkanat Ruokaviraston (entinen Evira) ohjeet kesäkanojen pitäjälle; mitä tarkoittaa Omega-muna, vapaan kanan muna, virikehäkki,  
 • Tehdään kananmunaherkkuja
 • Tutkitaan kananmunasta tai kennosta löytyvää numerotunnusta Internetissä. Siitä selviää kuka munat tuottaa, missä tila sijaitsee, millaisia ja minkä ikäisiä munivat kanat ovat, mitä kanat syövät ja missä munat pakataan.

 

7.-14.10.2018 Valtakunnallinen Reumaviikko
Reumaliiton perinteisellä Reumaviikolla sen aluetoimikunnat ja yhdistykset järjestävät ympäri maata tapahtumia kuten yleisöluentoja, avointen ovien tilaisuuksia ja liikuntatapahtumia.
12.10. vietetään Maailman Reumapäivää. Reuma-lehti on luettavissa netissä. Tähän päivään sopivat myös Keltaisen nauhan päivän (maaliskuussa) materiaalit.

 

Suomen lippu   10.10. Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä, mielikirjapäivä
Tämä päivä on ollut liputuspäivä vuodesta 1950. Kirjastokaistalta löytyy videoita ja radio-ohjelmia kirjoista ja kirjailijoista sekä kirjastoista ja niiden palveluista. Koirien nimipäiväkalenterissa 10.10. on Killin ja Kiiskin - eli Seitsemän veljeksen koirien - nimipäivä (Saarelma, Minna (2011): Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy).

 • Suomalaisen kirjallisuuden juhlaa – tuo ajatuksesi ja mielipiteesi sekä lempirunosi yhteisesti kuultavaksi.
 • Keskustelunaihe Aleksis Kiven (s. 10.10.1834 Nurmijärvi) elämä. Kivi oli ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija ja myös kansalliskirjailija kuten Mikael Agricola ja Elias Lönnrot. Aleksis Kivestä YLE:n sivulla (+ 2min video)
 • Tämä on lukemisen teemapäivä. Mikä on viimeisin mieleinen lukemasi kirja? Vinkkejä hyvistä lukuelämyksistä.
 • Lokakuuta on sanottu myös likakuuksi ja ruojakuuksi. Perinnetietoa lokakuusta.
 • Virkistytään visaillen kirjallisuuden kysymyksillä suomalaisen kirjallisuuden päivän kunniaksi.
 • Askarteluidea kirjanmerkki tai kortti.

10.10. Maailman mielenterveyspäivä   (YK)
Päivää on vietetty vuodesta 1992. 
Käytännönläheisiä vinkkejä mielenterveyden hoitamiseen: Ikä ja mielen hyvinvointi.
Mielenliikennemerkit menneen miettimiseen, nykytilanteen tarkastelemiseen ja eteenpäin suuntautumiseen.Varjokuvassa nainen hieroo miehen niskaa
Myönteisen muistelun kortit ovat sekä tulostettavissa että tilattavissa.
Pareittain tehtävä syksyinen tarinarentoutus

 • Keskustelunaihe Tunteet ja niiden kanssa toimeen tuleminen Tunnekortit keskustelun ja pohdinnan tueksi

10.10. Maailman puuropäivä Lautasellinen puuroa, jossa marjoja ja banaaniviipaleita
Puurolla ei ole kalenterissa omaa virallista päivää, mutta skotlantilaiset ovat tartuttaneet kaurapuuroinnostustaan muihinkin maihin. Skotlannissa järjestetään joka vuosi kansainvälinen puuronkeittokilpailu 10.10. Luomupuuron syönnin maailmanennätys tehtiin 6.9.2017 yhtenä Suomi 100 -tapahtumana. Kaurapuuron terveellisyyteen voi tutustua Finelin sivustolla. Kansakoulun aikaan 1930-50-luvuilla ja myöhemminkin puuro on ollut hyvin tyypillinen kouluruoka Riisipuuron kuva

 • Keitetään yhdessä erilaisia puuroja, maustetaan niitä, maistellaan ja vertaillaan: kaurapuuro, mannapuuro, tattaripuuro, riisipuuro, uunipuuro, ohrahiutalepuuro, ohraryynipuuro, Pajalan puuro, ruispuuro, ruismarjapuuro, ruispuuro, riisiomenapuuro. Kokeillaan puuroihin voisilmää, maitoa, hilloa, mehukastiketta, marjoja, kotitekoisia ja myynnissä olevia pikkulasten marja- ja hedelmäsoseita. Paistetaan tähteeksi jäänyttä puuroa. Kokeillaan myös tuorepuuroreseptejä. Yhdessä ateriointi tukee mielenterveyttä, samoin yhdessä kokkaaminen.
 • Tutustutaan eri maiden puuroperinteisiin (ja kokeillaan). Afrikkalainen perinne on syödä sormin ruokailijoiden keskellä olevasta yhteisestä astiasta, jossa on hirssi- tai maissipuuroa. Puuro pyöritetään palloksi sormilla ja kastetaan kastikkeeseen, jossa on vihanneksia, liha, kalaa tai kanaa.

 

11.10. Iäkkäiden ulkoilupäiväNainen ja mies kävelyllä selät katsojaan päin
Ikäinstituutti haastaa yhteisöjä toteuttamaan tukea tarvitsevien iäkkäiden ulkoilu-unelmia ja järjestämään iäkkäille ulkoilutapahtumia valtakunnallisena iäkkäiden ulkoilupäivänä vanhustenviikon torstaina.

 

Lettipäinen tyttö lukee läksyjä pöydän ääressä

11.10. Kansainvälinen tyttöjen päivä   (YK)
Päivää on vietetty vuodesta 2011 lähtien.
Vahvikkeen lapsikuvia sekä lelu- ja leikkikuvia teksteineen.
Vanhoja kansanlauluja: tyttöjen lauluja. Tulosta runoiksi ja keskustelun virittäjiksi, vaikka sävel olisi outo. (Vertailun vuoksi poikien lauluja)

(Kuva: Suomen valokuvataiteen museo/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma)

 

13.10. Kansainvälinen Selkeän kielen päivä           vuonna 2019: 15.10.
Vuoden 2018 Selkeän kielen päivän tilaisuuden videon voi katsoa tallenteena. Selkeän kielen päivän tilaisuuden 2018 järjestivät Kotimaisten kielten keskus, Kela, Verohallinto ja valtiovarainministeriön Avoin hallinto -hanke. Kotimaisten kielten keskus jakaa joka toinen vuosi Vuoden selväsanainen -palkinnon virastolle tai ryhmälle, joka on edistänyt asiallisen, selkeän ja ymmärrettävän virkakielen käyttöä. Hyvä virkakieli parantaa palvelujen saavutettavuutta sekä kansalaisten osallisuutta ja oikeusturvaa. Vuoden selväsanainen –palkinto on myönnetty vuodesta 1996 alkaen tahoille, jotka ovat toiminnallaan edistäneet selkokielistä tai helposti ymmärrettävää viestintää erityisryhmille. Vuodesta 2016 palkinto on jaettu joka toinen vuosi selkokielen ja joka toinen vuosi hyvän virkakielen edistäjälle. Vuoden 2019 Selkeän kielen päivän seminaari striimataan 15.10. klo 13-16. Vahvikkeen Selkokieli-sivut

 

13.10 Maailman näkökyvyn päiväMustasankaiset silmälasit
Kiinnitetään huomiota sokeuden ehkäisemiseen ja näkökyvyn parantamiseen. Järjestetään näkö- ja diabetesseulontoja, kerätään silmälaseja kehitysmaihin, kerrotaan näönhuollon tärkeydestä ja näkökykyyn vaikuttavista sairauksista, kuten diabeteksesta ja MS-taudista.

 • Keskustelunaihe optiset harhat, mustikan terveysvaikutukset, valon merkitys, silmäsairaudet, näön apuvälineet (Vahvikkeen Apuvälineet-laatikko)

 

15.10. Kansainvälinen maaseudun naisten päivä (YK)Äiti esiliinassa, pieni poika sylissä
Maaseudun naisten päivänä nostetaan esille naisten tärkeä rooli maataloudessa ja syrjäseutujen kehityksen edistämisessä, ruokaturvan parantamisessa ja taistelussa köyhyyttä vastaan. Sekä kehittyneissä että kehittyvissä maissa naiset pitävät työnsä ohella huolta monista perheyhteisön tärkeistä toimista. Alkuperäiskansojen keskuudessa he joutuvat usein taistelemaan monenlaisia ennakkoluuloja vastaan ja tuottamaan luovasti ja innovatiivisesti elantoa perheelleen. Yhteiskuntien hyvinvointi on usein näiden naisten varassa.
Vahvikkeen maatila-aiheisia kuvia, maaseutuaiheisia kuvia, kuvia naisista

 

Viikko 42, Euroopan neuvoston paikallisdemokratian viikko ja Valtakunnallinen Demokratiapäivä    14.-20.10.2019
Euroopan neuvoston paikallisen itsehallinnon peruskirja avattiin allekirjoitettavaksi 15.10.1985. Siinä määritellään kuntien ja niiden valtuustojen sekä valtion välisiä suhteita. Vanhusneuvostot ovat vaikuttamisväylä iäkästä väestöä koskevissa asioissa. Demokratiaviikolla voi tuoda esille paikallisen vanhusneuvoston toimintaa ja huolehtia tiedonkulusta esim. palvelutalojen ja vanhusneuvoston välillä.

Viikot 42 - 43, Koulujen syyslomat 

 • Syyslomaviikoilla voi järjestää yhteistä toimintaa eri ikäpolville tai kutsua soittavia, laulavia tai muita taitoja omaavia lapsia esiintymään. 

15.10. Säveltäjä Kari Rydmanin syntymäpäivä (1936)
Kari Rydman on säveltänyt paljon soolo- ja kuorolauluja, Kari Rydman ja Jussi Raittinen laulavatkantaatteja, kamarimusiikkia ja elokuvasävellyksiä. Hänen tunnetuin sanoituksensa ja sävellyksensä ilmestyi 1976 saman nimisellä LP-levyllä Niin kaunis on maa. Se syntyi Rydmanin 10-vuotiaan oppilaan saatua surmansa koulumatkalla. Laulua on esitetty paljon sekä hautajaisissa että koulujen juhlissa. Yle Areenassa se on Päivi Hilskan ja Kuusankosken kirkon nuorisokuoron esittämänä. Kari Rydman on säveltänyt mm. Aaro Hellaakoskea, P Mustapäätä, Jussi Kylätaskua, Sakari Topeliusta. Hänen laulujaan ovat mm. Elämä on kaunis, Kaunein uni, Tule kanssani alttarille ja Kanttorin jenkka. (Kuvassa Jussi Raittinen ja Kari Rydman laulamassa Vanhan ylioppilastalon näyttämöllä noin vuonna 1970. Kuva rajattu, käännetty, vaalennettu. CC BY 4.0 Helsingin kaupunginmuseo, valokuvaaja Risto Simo SER, Finna)

 • Kuunnellaan Kari Rydmanin lauluja ja lauletaan mukana.

Täysi korillinen omenoita

 

16.10. Maailman ruokapäivä   (YK)
YK:n julistama teemapäivä, jolloin kiinnitetään huomiota ruuan riittävyyteen ja elintarvikekysymyksiin.

16.10. Maailman elvytyspäivä
Maailman Elvytyspäivän tarkoitus on lisätä tietämystä sydänpysähdyspotilaan hoidosta. Vuoden 2019 teema on ”Kuka tahansa maailmassa voi pelastaa elämän”. Suomen elvytysneuvosto on Euroopan Elvytysneuvoston jäsen. Euroopan Elvytysneuvosto on laatinut yleiset elvytysohjeet.

 

17.10. YK:n köyhyyden vastainen päivä
Päivää on vietetty vuodesta 1993 alkaen.Avonainen kukkaro ja kolikoita

 • Keskustellaan pienellä rahalla pärjäämisestä ja kierrätyksestä. Miina Sillanpään säätiön Neuvokkaiden naisten vinkkejä.
 • Sananlasku Köyhä ei ole se, jolla on vähän vaan se, joka haluaa enemmän. – Seneca
  Suurin hyvä, minkä voit toiselle tehdä, ei ole rikkauksien jakaminen hänen kanssaan vaan hänen omien rikkauksiensa paljastaminen hänelle itselleen. - Benjamin Disraeli
  Ei niin köyhää, ettei auttaa voi, eikä niin rikasta, ettei apua tarvitse. - Suomalainen sananlasku
  Itkin, kun olin ilman kenkiä, kunnes näin ihmisen, joka oli ilman jalkoja. – Tuntematon
  Käärinliinoissa ei ole taskuja.

 

14.-20.10.2019 Valtakunnallinen selkäviikko ja LuustoviikkoLuuranko, jonka osat merkitty tekstein
Paikalliset selkäyhdistykset ja Luustoliiton jäsenyhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea tapahtumia: ilmaisia lajikokeiluja, luentoja ja liikunnallisia tempauksia. Selkäliitto tuottaa yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa oppaita selänhoitoon eri elämäntilanteissa. Voit tulostaa oppaita maksutta tai tilata maksullisia painettuja oppaita Selkäliitosta. Kansalaisten huomiota pyritään tällä viikolla kiinnittämään luustoterveyteen, terveelliseen ravitsemukseen ja liikuntaan. Maailman selkäpäivä on joka vuosi 16.10.

20.10. Maailman Osteoporoosipäivä
Päivää vietetään Valkoisen Paidan Päivänä eli pukeudutaan valkoiseen ja kiinnitetään erityishuomiota luuston terveyteen vaikuttaviin tekijöihin. Tulostettavaa luustoterveyteen liittyvää materiaalia on Luustoliiton sivustolla sekä Luustotieto-lehtiä netissä.  

 

Lokakuun kolmannen viikon torstai, Kansainvälinen vertaistuen päivä     to 17.10.2019 Avita kaveria -logo
Päivää vietettiin Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2016.
Kaikkien vertaistoimijoiden tekemä työ on arvokasta ja tehdään suurelta osin vapaaehtoistyönä, joten se ansaitsee kiitoksen. Kansalaisareenan Suuri kiitos! -kampanja. Ikäihmisten tietotekniikan vertaisohjaajien valtakunnallista koordinaatiota ja vaikuttamistoimintaa tekee Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf.

 

Lokakuun kolmas lauantai, Isovanhempien päivä            19.10.2019
Päivän tavoitteena on kiinnittää huomiota isovanhempien merkitykseen lapsenlapsilleen ja muille lapsille sekä isovanhempien arvostukseen koko yhteiskunnassa. Päivää juhlistettiin ensimmäisen kerran Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton aloitteesta vuonna 1985. Isovanhempien päivä on koko perheen juhla. Silloin eri sukupolvet kokoontuvat yhteen mukavan tekemisen merkeissä. Monet koulut ja päiväkodit kutsuvat isovanhempia kertomaan omasta elämästään ja lapsiryhmiä kutsutaan vanhusten asuinyhteisöihin esiintymään ja pelaamaan tai askartelemaan yhdessä vanhusten kanssa. Vahvikkeen Ikäpolvet-laatikossa on ideoita ikäpolvien yhteiseen toimintaan.

 • Kuvamuistiharjoitus lapsille ja isovanhemmille sopii palvelutalojen ja päiväkotien yhteistapahtumiin sekaparein tehtäväksi. (Valitse vaihtoehdoista vain yksi paperi. Voit testata sen etukäteen sopivalla koehenkilöllä.)
 • Mannerheimin Lastensuojeluliiton Leikkipankista löytyy leikkejä ja vinkkejä hauskaan yhdessäoloon kaikenikäisille.

 

23.10. Suomalaisen käsityön päiväKudin ja kutovat kädet, lähikuva
Tämä päivä on Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry:n lanseeraama vuosittainen tapahtumapäivä. Tänään tutustutaan suomalaisiin käsityöyrittäjiin ja heidän tuotteisiinsa, perinnekäsitöihin ja uusiin käsityöinnovaatioihin. Vahvikkeen Käsityö-laatikko. Vahvikkeen käsityökuvia.

23.10. Unto Monosen syntymäpäivä (1929 Muolaa)
Säveltäjä, sanoittaja Unto Monosen kuuluisin sävellys on Satumaa. Sitä kutsutaan jopa kansallistangoksi (levyttänyt mm. Henry Theel ja Reijo Taipale). Muita hänen sävellyksiään ja/tai sanoituksiaan ovat mm. Kohtalon tango, Tähdet meren yllä, Erottamattomat, Kaipuuni, Syvä kuin meri, Marja, Yön tummat siivet, Orvon kyynel, Kenties kerran, Kotitie, Polttava liekki, Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa, Helin ja Markun matka onnelaan, Kaksikymmentä suvea. Mononen sävelsi myös P. Mustapään (Martti Haavion), Aila Meriluodon ja Pentti Saarikosken tekstejä. Mononen kuoli vain 38-vuotiaana. Someron kaupunginkirjaston sivustolla Unto Monosen elämäntarinaa.

 • Kuunnellaan Unto Monosen lauluja ja lauletaan mukana.
 • Tanssitaan Unto Monosen sävellysten tahdissa - jos ei tanssiaskelin, niin käsitanssina istuen ja improvisoiden.

 

   24.10. YK:n päivä

Yhdistyneet kansakunnat on maailmanlaajuinen hallitusten välinen yhteistyöjärjestö. Se perustettiin 1945 toisen maailmansodan jälkeen edistämään rauhaa, turvallisuutta, oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksia. YK on julistanut kansainvälisiä teemapäiviä kuten Kansainvälinen rauhanpäivä, Maailman ruokapäivä ja Kansainvälinen lasten päivä. YK:n historia 3 min animaationa. Koirien nimipäiväkalenterissa tänään on Kofin nimipäivä maailmanjärjestön aiemman pääsihteerin Kofi Annanin kunniaksi (Saarelma, Minna (2011): Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy).

 • Keskusteluaihe YK:n synty ja toiminta, maailman suurimman rauhanjärjestön 70-vuotisjuhlavuosi 2015, ihmisoikeudet, pakolaisuus,

24.10. Rukouspäivä
Rukouspäivät ovat perinteisesti olleet varsinkin protestanttisissa maissa valtiovallan määräyksestä määräaikoina vietettäviä yleisiä kiitos-, katumus- ja rukouspäiviä. Suomessa niitä vietetään kaksi kertaa vuodessa: 18. tammikuuta on Kristillisen ykseyden rukouspäivä ja 24. lokakuuta rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä, joka on samalla YK:n päivä.

 

25.10. Maailman pastapäivä
Lähtölaukaus tämän päivän vietolle annettiin Maailman Erilaisia pastojaPasta-kongressissa Roomassa 25. lokakuuta 1995. Pasta on vehnäjauhoista ja vedestä tehty edullinen elintarvike, jota myydään kuivattuna ja tuoreena. Muotoja on kymmeniä: makaroni tarkoittaa suoria tai käyriä putken pätkiä, fusilli on kierteisiä nauhoja, ravioli on suuria, täytettyjä tyynyjä, cannelloni on suuria putkia, lasagne on levyjä, spagetti on ohutta ja pyöreää nauhaa, stelle on pieniä tähtiä, tagliatelle on litteää nauhaa, tortellini on pieniä, täytettyjä renkaita, penne on lyhyitä suoria viistosti leikattuja putkia, ravioli on pyöreitä tai kulmikkaita täytettyjä tyynyjä. Lisäksi on kotilon, perhosen, rusetin, simpukan ja pienien jyvien muotoista pastaa. Pastaa voidaan värjätä tomaatilla, pinaatilla tai elintarvikeväreillä.

 • Erimuotoisista pastoista voi askarrella mm. tauluja ja koruja. Maalatusta pastasta ei aina tunnista, mitä materiaalia se on.
 • Marttojen 20 pastareseptiä

25.10. Tauno Palon syntymäpäivä (1908, Hämeenlinna)Tauno Palo mustavalkoinen rintakuva
Näyttelijä Tauno Brännäs – 30-luvun lopulta alkaen Palo – oli Kansallisteatterin näyttelijä, joka aloitti elokuvauransa mykkäfilmissä Jääkärin morsian. Palo tunnetaan etenkin Ansa Ikosen kanssa tehdyistä elokuvista (12 yhteistä). Tauno Palo kuoli 24.5.1982 Helsingissä. (Kuva rajattu CC BY 4.0 Museovirasto/Musketti Studio Kuvasiskot 1963. Finna)

 • Kuunnellaan Tauno Palon laulamia lauluja ja lauletaan mukana: esim. Kulkurin valssi, Rosvo-Roope (sanat), Nuoruuden sävel, Pot-pot-pot, Näenhän valoisan taivaan, Shamppanjakuhertelua, Soittoniekka, Väliaikainen, Toukokuu, Pohjolan valkea kesäyö, Ruusu on punainen, Erotessa, Pieni sydän, Mä ruusun tumman eli Miksi poistuit luotain, Tuulikki-valssi, jenkka Tuohinen sormus, tango Marjatta, valssi Syksyn tullessa, jenkka Sinä semmoinen, minä tämmöinen.
 • Katsotaan jokin elokuva, jossa Tauno Palo on pääosassa: esim. SF-paraati, Kulkurin valssi, Kaivopuiston kaunis Regina, Avioliittoyhtiö Tauno Palo, Vaimoke, Mieheke, Onni pyörii, Laulava sydän, Kuisma ja Helinä, Kaikki rakastavat, Onnenpotku, Menneisyyden varjo, Härmästä poikia kymmenen, Omena putoaa, Koskenlaskijan morsian, Jumalan tuomio, Serenaadi sotatorvella eli sotamies Paavosen tuurihousut, Vaivaisukon morsian, Laitakaupungin laulu, Professori Masa, Isän vanha ja uusi, Ratkaisun päivät.

 

27.10. Kansainvälinen nallen päivä         kuva 1      kuva 2Nalle, vanha lelu
Nalle on yksi yleisimpiä lasten leluja. Suomessa on ollut nallemuseo sekä nalletohtorin vastaanotto. Ti-Ti-nallen perhe asuu nykyään Lempäälän Ideaparkissa.
Paljon laulettu lastenlaulu 1930-60-luvuilla oli R Ryynäsen sanoittama ja Georg Malmsténin säveltämä "Karhunpoika sairastaa, häntä hellikäämme. Lääkkehillä hoidelkaa nalleystäväämme..." (Kuva oikealla Kirsi Alastalo. Muistoissamme 50-luku kuvapakasta)

 

28.10. Simon päivä
Uskomuksia

Jos Simon päivänä puut ovat lehdettömiä, se merkitsee sulaa maata vappuna.
Jos Simon päivänä ovat kaikki lehdet pudonneet puista, niin silloin on Valpurista pälvi maassa, sanovat saamelaiset.
Sanonta Simo siltoja tekee, Martti (10.11.) maita vahvistaa ja Antti (30.11.) aisoilla ajaa, viittaa maan jäätymiseen ja talven tuloon.
Jos Simon päivänä on lauhaa, niin koko talvi on lauha.

 

29.10. on vietetty naisten viljankorjuujuhlia
Ennen vanhaan lampaat siunattiin kekrin aattona.

Herätyskello. Punaisella väli kolmesta neljään

 

Lokakuun viimeinen sunnuntaiaamu, kesäaika päättyy     27.10.2019
Kellot siirretään kesään päin eli taaksepäin kello neljästä kello kolmeen.

 

Lintujen talviruokinta aloitetaan, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen. Pikkulintu           
Sinitiaisen ja mustarastaan ilmaantuminen pihapiiriin on merkki siitä, että luonnossa alkaa olla ravinto vähissä.

 

31.10.–6.11. välille osuva lauantai, Pyhäinpäivä      2.11.2019

Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Alun perin pyhäinpäivä on ollut 1. marraskuuta. Pyhäinpäivä on Suomessa perinteisesti hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia (Kiitos, sulle, Jumalani -virsi). Kynttilän voi sytyttää myös kotona ja katsella valokuvia. (Led-kynttilä on turvallinen kaikkialla).
Halloween eli vanha pyhäinpäivän aatto on anglosaksissa maissa 31.10. Suomessa tätä epävirallista päivää vietetään eniten jo edeltävänä lauantaina tai vasta pyhäinpäivänä.

 • Pyhäinpäivän historiaa ja taustoja  YLE:n sivulla (+1,5 min video)
 • Yhteisten elämäntarinoiden muistelu (Vahvikkeen vinkkejä)
 • Halloween
 • Karkki vai kepponen –perinteen muunnelmana voi käyttää Totuus vai tehtävä –kortteja. Jokaisesta vastauksesta tai tehtävän suorittamisesta tarjotaan palkkioksi karkki tai pikkuleipä.
 • Suomalaiset kummitustarinat
 • Onko sinulle kerrottu nuorena kummitustarinoita?Hautausmaaretken mainos
 • Kummitustarinoita Suomen kartanoista.
 • Pyhäinpäivän retki hautausmaalle (täydennä retki-ilmoitus>)

 

MARRASKUU          kulttuurivuosikellon marraskuu

1.11. tai Mikkelinpäivän ja pyhäinpäivän välissä on juhlittu Kekriä
Kekri on ollut iloinen sadonkorjuun juhla, entinen vuodenvaihde. Palvelijoilla oli vapaaviikko, koska vuoden työt oli tehty. Näihin aikoihin osa etsi uuden talon, osa kävi tapaamassa sukulaisiaan.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on koonnut kekriin liittyviä tapoja ja uskomuksia. Kekriin on liitetty myös vainajien muistamista. Kekriperinteen elvyttämiseen sopii kaikki iloinen yhdessä tekeminen, leikit, laulut ja tanssiminen. Sadonkorjuuteemalla voi hoivakodissa järjestää vapaamuotoisen tilaisuuden, jonne kutsutaan omaisia viettämään aikaa.

 • Sadonkorjuuaiheiset nyyttärit

 

   6.11. Ruotsalaisuuden päivä, Kustaa Aadolfin päivä 

 

Viikko 45, Raittiusviikko eli ehkäisevän päihdetyön viikko                     4.-10.11.2019    
Päihderiippuvuus voi syntyä alkoholiin, nikotiiniin, lääkkeisiin Pullo ja sammunut mies pöydän ääressä(bentsodiatsepiinit) ja huumeisiin (kannabis, opiaatit, amfetamiini). Teemana vuonna 2019 on kannabis. Raittiuden Ystävät ry:n lehti Raitis on luettavissa netissä. Sieltä löytyy keskustelun virittäjäksi mielenkiintoisia henkilökuvia, tutkimustietoa ja pohdiskeluja.
Alkoholiongelmaisen Käypä hoito -suositus, huumeongelmaisen Käypä hoito -suositus.
Tietoa ja materiaaleja: A-klinikkasäätiö, Ehyt ry, THL, Raittiuden Ystävät ry,   
A-klinikkasäätiön päihdekortti keskustelujen avuksi.
Anna lapselle raitis joulu -kampanja.
Iloa ilman viinaa: Tauti ja rohto -kortit ja niiden sanasto. Tulosta tautikortit eri väriselle paperille kuin hoitokortit.

 • Tänään skoolataan ei-alkoholipitoisilla juomilla

 

7.11. Vanhusneuvostopäivä
Vanhusneuvostopäivä on Avoimen hallinnon ohjelman yhdessä ministeriöiden ja kansalaisjärjestöjen kanssa järjestämä vuotuinen vanhusneuvostojen jäsenten yhteistyötilaisuus. 2019 aiheena on Vanhusneuvosto koko ikäväestön asialla ja näkökulmina turvallisuus, sähköiset palvelut ja hyvä arki. Ennen tätä nimikkopäivää kannattaa vanhusneuvostojen jäseniä evästää näistä aiheista.

 • Keskusteluaihe Vanhusneuvostojen toiminta

7.-9.11. Apuvälinemessut
Vahvike ja Korjausneuvonta mukana Apuvälinemessuilla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

 

8.11. Laila Kinnusen syntymäpäivä    (1939)
Laulaja Laila Kinnunen (oikealta nimeltään Laura Annikki Kinnunen) oli oman aikakautensa lahjakkaimpia laulajia, joka teki 50-luvun lopulta alkaen useita vaikuttavia ja todella pitkään soitettuja iskelmälevytyksiä. Hän esiintyi paljon televisiossa ja radiossa ja lauloi myös Vieno Kekkosen ja Brita Koivusen kanssa. Laila Kinnunen oli myös musiikkiteatterirooleissa. Mainos-TV:llä alkoi 1960 alussa Kuukauden Suositut -ohjelmasarja, jossa Laila Kinnunen esiintyi kesään 1966 asti. Hän esiintyi elokuvissa Suuri iskelmäparaati, Iskelmäkaruselli pyörii, Nuoruus vauhdissa, Lauantaileikit. (Kuva rajattu CC BY 4.0 Museovirasto/Musketti, Studio Kuvasiskojen kokoelma, Inventaarionro HK7155:1171B-65-.  1965 Helsinki. Finna)

 • Kuunnellaan Laila Kinnusen lauluja ja lauletaan mukana: esim. Lennä mun lempeni laulu, Rantamökissä, Lazzarella, Illalla, illalla, Lennä mun lempeni laulu, Sä kaunehin oot, Petteri Punakuono, Talven ihmemaa, Tonttuparaati, Tonttujen jouluyö, Tanssi rakkaani vain, Tietää tähti jokainen, Mandshurian kukkulat, Tiet, Ipaneman tyttö, samba Kun, Muistojen Bulevardi, Valoa ikkunassa, Unissakävelijä, Kellä kulta sillä onni, Miksi silmäs yhä palaa, Romantica, Savukuva, Tulipunaruusut, Epävireiset sydämet, En saa, Vain päivän tahdon kerrallaan, Toiset meistä, Hey mambo, Keskiyön aurinko, Pieni kukkanen, Jazzbasilli, Kuume, Olisin voinut tanssia koko yön, Kotikadullasi (My fair lady), Tietää tähti jokainen, Kaikki saavat toisensa, Kevätauer, Tanssilaulu, Epävireiset sydämet, Yhden nuotin samba, Yön äänet, Elegantti elefantti, James Bond-melodia Idän ja lännen tiet, Ipaneman tyttö, klassikkotango Pieni sydän, Vesivehmaan jenkka, Vain päivän tahdon kerrallaan

8.11. Simo Salmisen syntymäpäivä    (1932 Vanaja)
Näyttelijä, laulaja Simo Salminen oli ensimmäiseltä ammatiltaan kondiittori – joka opiskeli kuusi vuotta Ateneumissa kuvanveistoa ja harrasti uima- ja pellehyppyjä. Salminen voitti yhden pohjoismaiden mestaruuden pellehypyissä ja neljännen sijan lajin ensimmäisissä EM-kisoista. Spede Pasanen löysi Salmisen 1960-luvulla uimahyppykilpailusta ja pyysi häntä mukaan televisioon. Siitä alkoi näiden kahden yli kolme vuosikymmentä kestänyt yhteistyö. Spede ja Simo tekivät yhdessä 37 elokuvaa.Trio Simo Salminen, Spede Pasanen ja Vesa-Matti Loiri on suomalaisen viihteen perusnimiä. Pronssinen Venla-patsas on kuvanveistäjä Salmisen suunnittelema. (Kuva rajattu CC BY-NC-SA 4.0 Petteri Erkkilä, Finna)

 • Katsotaan elokuva, jossa Simo Salminen esiintyy: esim. X-Paroni, Lumilinna, Molskis, sanoi Eemeli, molskis! Spede-visio, Pähkähullu Suomi, Uuno Turhapuro-filmit: Uuno Turhapuron aviokriisi, Uuno Turhapuro, Häpy Endkö? Eli kuinka Uuno Turhapuro sai niin kauniin ja rikkaan vaimon, Rautakauppias Uuno Turhapuro – presidentin vävy, Lottovoittaja UKK, Uuno Turhapuro – This Is My Life, Pohjan tähteet, Tupakkalakko,Speedy Gonzales - noin 7 veljeksen poika,
 • Kuunnellaan Simo Salmisen lauluja ja lauletaan mukana: esim. Rotestilaulu, Keltainen jäänsärkijä, Pornolaulu, Suurena miehenä, Minä olen paakari, Alle lujaa, Tenkka-tenkka-poo, Hartikainen ja Sörsselssön.

 

9.11. Kristalliyön muistopäivä rasismia, fasismia ja antisemitismiä vastaan         
Kristalliyöllä tarkoitetaan marraskuun yhdeksännen päivän yötä 1938, jolloin Saksassa tuhottiin satoja juutalaisten liikkeitä ja synagogia. Kadut peittyivät rikottujen ikkunoiden sirpaleista. Väkivalta ja tuhotyöt alkoivat tekosyyn varjolla, ja natsit yrittivät saada uhrit itse näyttämään syyllisiltä tapahtumiin. Samaa strategiaa käytetään edelleen monissa valtioiden välisissä vihollisuuksissa sekä traumaattisissa ihmissuhteissa.
Tähän aikaan marraskuussa järjestetään monessa maassa rasismin, fasismin ja antisemitismin vastaisia kynttiläkulkueita ym. tapahtumia. Euroopan parlamentissa järjestetään maanantaina 12.11.2018 erityisistunto suvaitsevaisuuden edistämiseksi.

 

   Marraskuun toinen sunnuntai, Isänpäivä     10.11.2019Lahjakorttimainos

Isänpäivää vietetään isien kunniaksi ja muistoksi. Suomalaisiin almanakkoihin isänpäivä merkittiin vuosina 1970–1972. Vuonna 1987 päivä hyväksyttiin pysyvästi kalenteriin ja merkittiin myös liputuspäiväksi.

 • Muistellaan isää tai isähahmoa, pohditaan isyyden merkitystä ja muuttumista.
 • Lahjaidea SeniorSurf-lahjakortti
 • Askarteluidea valokuvakehys, kipsinen tai keraaminen kynttilänjalka
 • Sananlaskuja Suloinen on isän syli, äidin helma hempiämpi.
  Millainen isä, sellainen poika. (Lapset kasvavat vanhempiensa kaltaisiksi.)
  Laiskuus on kateuden isä.
  Aivojumppa Etsi kuvista eroavaisuudet Vanha mylly (voidaan ratkaista yhdessä pienten lasten kanssa), Etsi kuvasta neliapilat

 

Marraskuun toinen viikko, Pohjoismainen kirjallisuusviikko   11.11.2019 alkaenVanhojen kirjojen korkea pino
Tätä viikkoa on vietetty yli 20 vuotta nimellä Kirjastoviikko. Nimi vaihtui 2018 Kirjallisuusviikoksi. Viikko on Norden-yhdistysten liiton projekti, jonka tavoitteena on edistää lukemista ja pohjoismaista kirjallisuutta Pohjolassa ja sen lähialueilla. Nyt juhlistetaan ääneenlukua, pohjoismaista kertojaperinnettä ja kirjallisuutta, järjestetään ääneen lukua, näyttelyitä, keskusteluita ja kulttuurielämyksiä. Vahvikkeen Sanataide-laatikko
Vuosittain julkaistaan ideakatalogi, joka sisältää vinkkejä liittyen vuoden teksteihin. Katalogi sisältää myös tapahtumavinkkejä.

 • Ääneenlukuhetket: Iltahämärä aikuisille ja Aamuhämärä lapsille
 • Ääneenluvun jälkeen maistellaan pohjoismaisia makuja: norjalainen römmegröt, tanskalainen smörrebröd ja suomalainen karjalanpiirakka.
 • Kutsutaan kirjailija kertomaan teoksistaan ja lukemaan kirjoistaan otteita ääneen.
 • Lukuhetkeen voi lisätä pohjoismaista musiikkia tai laulaa yhdessä tunnettuja pohjoismaisia lauluja. Vahvikkeen Laulukirja
 • Piiloristikko:Kirjailijat, piiloristikon vastaukset

 

Marraskuun toinen sunnuntai, Kansainvälinen kielivoimistelupäivä   10.11.2019


11.11. Pohjoismainen ilmastopäiväLämpömittari
Pohjoismaista ilmastopäivää on järjestetty vuodesta 2009 alkaen eri teemoilla. Tarkoitus on innostaa ilmastokeskusteluun. Koululaisille tarjotaan erilaisia ilmastoaiheisista tehtäviä ja kilpailuita.

 • Säähieronta Ryhmä jakautuu pareiksi, joista toinen istuu ja toinen seisoo hänen takanaan. Vaihtelevan sään mukaan sivellään ja taputellaan selkää. Vuoronvaihto.
  sataa tihkua > kevyesti soitellaan sormenpäillä hartioita ja selkää
  sataa rakeita > napakasti sormenpäillä naputellaan hartioita ja selkää
  tuulee kevyesti > sivellään kevyesti sormenpäillä lyhyin liikkein
  tornado > kämmen painetaan selkää vasten ja tehdään pyörivää liikettä, vaihdetaan kohtia
  myrsky > hartioista tukeva ote ja tärinää
  aurinko paistaa lämpimästi > koko kämmenillä sivellään selkää pitkin liikkein keskeltä kylkiä kohti

   

  Marraskuussa, Kansallinen peliviikko 5.11.-11.11.2018, joka huipentuu Kansalliseen pelipäivään
  Vahvikkeen Pelit-laatikko.
  Kansallinen pelipäivä on teemapäivä, jonka tavoitteena on saada eri ikäiset pelaamaan yhdessä digitaalisia pelejä, lautapelejä, korttipelejä ja seurapelejä.
  Samana päivänä vietetään myös pohjoismaista ja kansainvälistä pelipäivää.

  • Pelipäivänä voi järjestää pelienvaihtopöydän ja peliesittelyitä.
  • Suomen lautapeliseura ry:n sivustolta löytyy tietoa pelitapahtumista ja peleistä.
  • Haastetaan muita sukupolvia yhteisiin peleihinKaksi punaista pöytätennismailaa
  • Kutsutaan naapurit pelaamaan
  • Pelataan ilmapallotennistä (mainos)

   

  14.11. Maailman diabetespäivä     (YK)Diabetesmerkki: sininen ympyrä
  Tänään on insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivä (1891-1941). Diabetespäivän taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO sekä Kansainvälinen diabetesliitto IDF. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 1991. Nykyään sitä vietetään 145 maassa. Diabetesyhdistykset, hoitoyksiköt, apteekit sekä terveysalan oppilaitokset järjestävät tänään erilaisia tilaisuuksia ja tempauksia. Diabetesliitto tukee tapahtumien järjestäjiä tuottamalla tiedotteita ja aineistoja. Sininen ympyrä on diabeteksen maailmanlaajuinen symboli. Tyypin 2 diabeteksen puhkeamista voi ehkäistä tai viivyttää ravinnolla, liikunnalla ja kunnon yöunilla. Vahvikkeen Terveys-laatikko.

   

  16.11. Kansainvälinen suvaitsevaisuuden päivä    (YK)
  Tätä päivää on vietetty vuodesta 1996 alkaen. Suvaitsevaisuuden päivänä YK kannustaa kiinnittämään huomiota erilaisten kulttuurien, yhteiskuntien ja ihmisten väliseen yhteistyöhön, arvostukseen ja vuorovaikutukseen. 

   

  Marraskuun lopulla Mielenterveysviikko         18.-25.11.2018
  Mielenterveysviikkoa on vietetty marraskuun lopulla jo vuodesta 1974 alkaen. Tapahtumia

   

  19.11. Maailman keuhkoahtaumatautipäivä (YK)
  Duodecimin Terveyskirjastossa on tietoa keuhkoahtaumataudista.

  19.11. Liisan nimipäivä
  Sanonta: Kun ei pidä Liisa liukkaita eikä Kaisa (25.11.) kaljamia, niin ei ole hyvä leipävuosi tulevana vuotena.

  19.11. Kansainvälinen miestenpäivä
  Miestenpäivänä kiinnitetään huomiota miesten ja poikien terveyteen, sukupuolten välisten suhteiden parantamiseen, sukupuolten tasa-arvon edistämiseen sekä myönteisiin roolimalleihin. Kansainvälinen naistenpäivä on 8.3.

  • Miesten tavallisten toiveiden mukaisia toimintasisältöjä: Suomalaiset olympiavoittajat -peli ja keskustelunaiheita, palapeli Tunturi-mopo, kalastusaiheisia kuvia, (kalastusaiheesta Vahvikkeen keväässä 20.5.)
  • Miehen huoltokirja ja siihen ohje
  • Sananlasku Arvonsa mies ansaitseepi vaan ei liikaa ylistystä. Vatsan kautta käy tie miehen sydämeen (korvapuustit). Ei nimi miestä pahenna ellei mies nimeä. Miehen kauneus ja makkaran vääryys, ei se mitään meinaa. Se mies ei heiniä tee, joka pilviä kahtoo. Kun mies itkee, pitää parran päristä. Ei se ole mies, joka hankkii; se on mies, joka hallitsee. Kuu on nuorten miesten aurinko. Parraton suutelu on kuin suolaton muna. Mies on työnsä näköinen. Aleksis Kivi: "Naisen on parempi naida mies, joka rakastaa häntä, kuin naida mies, jota hän rakastaa." Mies on isäntä talossa vaikka penkin alla.

   

     20.11. Lapsen oikeuksien päivä    

  Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen (1989) kunniaksi kaikkialla maailmassa. Pieni tyttö kurkistaa pilarin takaa hattu päässäPäivän tarkoituksena on tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimusta ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista meillä ja maailmalla. Suomalaisiin kalentereihin Lapsen oikeuksien päivä tuli vuonna 2002. YK:n lapsen oikeuksien sopimus on valtioita sitova ihmisoikeussopimus. Lapsella on oikeus suojeluun, huolenpitoon, terveydenhuoltoon, koulutukseen; oikeus nimeen, kansalaisuuteen ja sukulaissuhteidensa säilyttämiseen sekä mikäli suinkin mahdollista, oikeus tuntea vanhempansa ja olla heidän hoidettavanaan.
  Liputtaminen on sisäministeriön suositus. Ensimmäisen kerran tämä on virallinen liputuspäivä vuoden 2020 kalenterissa.

  • Keskustelunaihe lapset ja työ, lapsuus eri vuosikymmeninä, oma lapsuus
  • Kuvia lapsista
  • Eri-ikäisten yhteistä tekemistä Vahvikkeen Ikäpolvet-laatikossa

   

  23.11.2018 Lapsi mukaan töihin -päivä
  Tänään monet lapset pääsevät tutustumaan vanhempiensa (tai kummien tai sukulaisten) työpaikkoihin. Päivän toivat Suomeen lapsiasiavaltuutettu, Lastensuojelun keskusliitto sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Päivä osuu YK:n lapsen oikeuksien viikon perjantaille. Ideoita
   

  23.11. entinen Klemetin päivä, nykyään Ismon nimipäivä
  Vanha kansa on ennustanut Klemetin päivän suojasäästä leutoa talvea. ”Jos Klemettinä on suoja, tulee leuto talvi Matin päivään (24.2) saakka."
  Kun Klemetin liukkaat ja Katriinan (25.11) liukkaat olivat ohitse, alettiin odottaa joulua. Klemettiä on kutsuttu myös Litvetiksi. Klemetti oli niin harvinainen etunimi, että se poistettiin almanakasta 1994. 

   

  25.11. Kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi  (YK)
  YK:n mukaan 70 prosenttia kaikista maailman naisista joutuu väkivallan uhriksi elinaikanaan.

  25.11. Kaisan nimipäivä
  Suojasää Kaisanpäivänä ennustaa leutoa talvea ja hyvää vuodentuloa. Samoin se tietää kaunista säätä jouluun asti.
  Kaisan päivänä ja jouluna on samanlainen sää, sanoi vanha kansa.

   

  Marraskuun lopussa Valtakunnallinen omaishoitajien viikko         24.11. - 1.12.2019
  Tämä on vuosittain järjestettävä teemaviikko. Omaishoitaja on henkilö, joka auttaa perheenjäsentä tai muuta läheistä, joka ei sairauden tai vamman takia selviydy arjestaan omatoimisesti. Teemaviikkoa on vietetty vuodesta 2003. Vuonna 2019 teemana on Näe, huomaa, kuule. Teemaviikko alkaa omaishoitajien kirkkopyhällä. 24.11.

   

  29.11. Välittämisen päivä
  Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:n vuonna 2018 ideoima jokavuotiseksi tarkoitettu kansantapahtuma, jonka tavoitteena on saada kaikki osoittamaan välittämistä oman elinpiirinsä iäkkäille ihmisille.

   

  30.11. 80 vuotta talvisodan syttymisestä