Syksy

Syys-, loka- ja marraskuu          Syksyisiä kuvia 

 • Toimintaideat ja keskustelunaiheet on merkitty keltaisilla palloilla. Ne pohjautuvat keskusliiton Senioritoiminnan ohjelmakoosteisiin Ideoita kerhoryhmiin 2005-2013 ja alkaen 2014-.
 • Keskustelukortit, joiden kysymykset liittyvät syksyisiin mielipiteisiin, kokemuksiin, toiveisiin ja muistoihin    Syksykysymykset, Höstfrågor   Syksykysymykset suomi/ruotsi
 • Sähäkkä syksyinen ennustus -kortit iloisen mielialan nostattamiseksi ryhmän kokoontumisen lopuksi, kauden ensimmäiselle tai viimeiselle tapaamiskerralle sekä juhliin.
 • Syksyisiä musiikki- ja tarinatuokioita ikäihmisille on tuottanut Musiikki- ja Kulttuurikeskus VERSO (2009): Syksyn aika. VirkistysVERSO. WS Bookwell Oy, Porvoo. Mielenterveysseuran Hyvän mielen metsäkävely - syksy (video, 6 min).
 • Vihreän Veräjän vuodenaikoihin liittyviä luontoaktiviteetteja

 

SYYSKUU               kulttuurivuosikellon syyskuu

Jos kurjet muuttavat varhain, tulee talvi aikaisin.
Jos teeri kujertaa jo elo-syyskuun vaihteessa, tulee varhainen talvi.

Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa  

Viikko 36, Valtakunnallinen keliakiaviikko
Keliaakikko ei voi syödä muruakaan vehnää, ohraa eikä ruista, koska niissä on gluteenia. Keliakialiitto järjestää tapahtumia ympäri Suomea.

 • Keskustelunaiheita: erilaiset ruokavaliot, viljat, keliakia, gluteeniton ruokavalio,
 • Leivotaan gluteenittomista taikinoista eli käytetään riisiä, maissia, tattaria ja hirssiä.

 

Viikko 36, Positiivisuusviikko
Viikkoa 36 on vietetty Positiivisuusviikkona vuodesta 1991 lähtien. Positiivisuusviikko kannustaa ajattelemaan asioita myönteisestä näkökulmasta. Sitä kannattaa viettää niin kodeissa, työpaikoilla kuin hoitoyhteisöissäkin, sillä myönteinen palaute antaa energiaa ja kannustaa. (Jos positiivista näkökulmaa on vaikea löytää, kannattaa taustatukea etsiä mm. logoterapeuttisesta kirjallisuudesta.)

 • Tee lomake, jossa on yhteisön jokaisen henkilön nimi ja alla riittävästi tyhjiä rivejä. Näille riveille kukin kirjoittaa, mitä asioita kyseisessä henkilössä arvostaa tai mistä on hänelle kiitollinen. Viikon päätteeksi jokaiselle jaetaan yhteenveto omista myönteisistä palautteista otsikolla ”Tätä me sinussa arvostamme.” ja "Tästä olen sinulle kiitollinen."
 • Voitte myös valita oman yhteisönne Vuoden (tai kuukauden tai viikon) positiivisimman, joka on levittänyt ympärilleen iloa ja energiaa tai vaikuttanut ympäristöönsä positiivisella tavalla. Tehkää hänelle kunniakirja.
 • Keskustelunaiheita: Kiitollisuuden aiheet

 

2.9. Kosteikkopäivä
Pohjoismaissa maailman kosteikkopäivää vietetään vuosittain syyskuun 2. päivä. Muualla maailmassa talvella helmikuun 2. päivä. 

 

4.9. Jatkosodan päättymisen muistopäivä                         isänmaallisia lauluja

Jatkosodan (25.6.1941 - 19.9.1944) päättymisen 70-vuotismuistojuhlaa vietettiin 2014. Suomen sotaveteraaniliittoon kuuluu 396 sotaveteraaniyhdistystä. Liiton lehti on Sotaveteraani ja sen edellisten vuosien numerot ovat luettavissa netissä. Myös Sotainvalidien Veljesliiton lehti Sotainvalidi on luettavissa netissä.

 

5.9. Kansainvälinen hyväntekeväisyyden päivä   (YK)           Äiti Teresan kuolinpäivä
Hyväntekeväisyys on toisten auttamista ilman oman edun tavoittelua. Vapaaehtoistyö ja lahjoitukset ovat hyväntekeväisyyttä. Tutkimusten mukaan (mm. Sukupolvien ketju -tutkimushankkeen kyselyt 2012) vapaaehtoistyötä tekevät (vinkkejä) ovat onnellisempia kuin ne, jotka eivät tee vapaaehtoistyötä. Samoin hyväntekeväisyysjärjestöille rahaa lahjoittavat ovat onnellisempia kuin ne, jotka eivät lahjoita.

 • Keskustelun aiheita: myötätunto, lähimmäisenrakkaus, epäitsekkyys, kansainvälinen apu, kriisiapu, tieteen ja taiteen tukeminen, tempaukset, keräykset, hyväntekeväisyystapahtumat.

5.9. Yrittäjän päivä 

 • Ideoita Yrittäjän Päivän viettoon löytyy Yrittäjän Päivä –säätiön sivuilta.
 • Tampereen musiikkikirjasto on koonnut eri ammatteihin liittyviä lauluja: pdf.
 • Ammatteihin liittyviä kuvia
 • Askarteluideoita: heijastimia virkaten ja solmeillen heijastavasta langasta,

 

6.9.2017 Luomupuuron syönnin maailmanennätys
Osana Syödään yhdessä -hanketta, joka kuuluu Suomi 100 -ohjelmaan, järjestettiin puuronsyöntitapahtumia koko Suomessa. Jaossa oli paljon puuroreseptejä ja puuroon liittyviä tarinoita. Lopputulos oli 390 230 syötyä annosta. Puuro oli hyvin tyypillinen kouluruoka 1930-luvuilla ja myöhemminkin. Suurin osa siitä oli luomua. Riisipuuron kuva
(tukijat: Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, Maaseutu 2020 -hanke ja ProLuomu).  

 

8.9. Kansainvälinen lukutaitopäivä   (YK, UNESCO)
Päivän aiheeseen sopivat selkokirjat, e-kirjat, Celia-kirjasto, runot, novellit, tarinat.  

 • Lukekaa vanhoja kansansatuja ja hölmöläistarinoita äänitiedostoiksi, joita voi jakaa tutuille pikkulapsille tai päiväkodeille. Jos vuorosanat jaetaan luettaviksi eri ihmisille, tarinoista voi tulla jännittäviä kuunnelmia.
 • Lukutuki on henkilö, joka auttaa lukemisessa ja tukee siihen liittyvässä keskustelussa. Vapaaehtoinen ääneen lukija puolestaan avustaa lukemisessa ikäihmisiä hoivakodissa vapaaehtoistyönä. Selkokeskus kehittää lukutukitoimintaa ja on julkaissut Lukutuen käsikirjan.
 • Tietoa selkokielestä ja ulkoasusta keskustelun pohjaksi. Selkouutiset. Kirjallisuutta selkokielestä.
 • Pelataan sana- ja kirjainpelejä
 • Suomen Käsityön museon Muistelusalkku kansakouluajoista (27 sivua)
 • Askarteluideoita: kirjanmerkki,

 

Elo-syyskuussa, viimeistään Mikkelinpäivänä, vietetään sadonkorjuujuhlia.
Ahvenanmaalla sadonkorjuujuhlat järjestetään aina syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna.
Kotimaiset kasvikset ry:n sivustolla on laaja kuvagalleria ja tietoja kasviksista.
Puutarhaliitto ja Kotimaiset kasvikset ry valitsevat joka vuosi vuoden vihanneksen. Vuonna 2017 se on salaatti ja 2018 papu. Salaattilajikkeita: Lollo Rosso, tammenlehtisalaatti, roomansalaatti, pikkusalaatti eli sydänsalaatti, rukolasalaatti eli sinappikaali, salaattisikuri eli lehtisikuri, vuonankaali, punamangoldi, japaninkaali, keräsalaatti, bataviasalaatti, endiivisalaatti, jäävuorisalaatti, frisee- salaatti, lehtisalaatti, mangoldi.

 • Maistajaiset: kotimaisia hedelmiä, marjoja, vihanneksia, yrttejä. Vertaillaan. Paloja voidaan kastaa erilaisiin kastikkeisiin tai jakaa raasteita/soseita pieniin kuppeihin ja kaataa niihin kastikkeita. Kaikille voi etsiä oman lempismoothien.
 • Mainos/kutsu: Sadonkorjuujuhlat  (ylempi kuva oikealla), Sadonkorjuujuhlat 
 • Toritapahtumat
 • Askarteluideoita: pihlajanmarjoja pujotetaan hammaslankaan ja kuivuttua tiivistetään raot pois. Solmitaan langan päät yhteen ja helmet ovat valmiit.

Viikko 37 Leipäviikko         leipäaiheisia kuvia         Tula tullallaa -huoneentaulu (kuva >)
Leipäviikkoa on vietetty vuodesta 1964 alkaen. Marttojen leipäreseptejä. Suomen maakuntaleivät

 

Syyskuussa piiat ja rengit ennen etsivät parempia palveluspaikkoja. Jonain syyskuisena sunnuntaina järjestettiin pestuumarkkinat eli nykykielellä rekrytointimessut. Pestuumarkkinoiden avulla voi yhdistää kertaluonteista vapaaehtoistyötä ja hyvän mielen levittämistä: Pestuumarkkinat.

 

10.9. Kansainvälinen itsemurhien ehkäisypäivä (YK, WHO)
Itsemurhan ehkäisyn yleiset ohjeet löytyvät THL:n sivuilta ja depressiosta tietoja Duodecimin sivuilla. Neuvoja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen.

 • Vahvikkeessa on monenlaisia juttelukortteja, jotka virittävät keskustelua, ryhmäyttävät ja helpottavat omien mielipiteiden kertomista

 

11.9. – 11.10.2018 Yhdessä ulos! Vie vanhus ulos -kampanja 
Ikäinstituutin käynnistämällä kampanjalla edistetään ulkoilua turvallisessa seurassa säästä ja vuodenajasta riippumatta. Yrityksiä, järjestöjä, oppilaitoksia, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä haastetaan ulkoilemaan ikäihmisten kanssa. Vinkkejä toteutukseen. 
Kuukauden mittainen kampanja huipentuu Vanhusten viikon valtakunnalliseen iäkkäiden ulkoilupäivään. Ahkeria ulkoilijoita muistetaan tuotepalkinnoilla.

11.9. Euroopan migreenipäivä
Suomen Migreeniyhdistys toimii päänsärkysairauksia sairastavien arjen asiantuntijana ja pyrkii parantamaan heidän hyvinvointiaan ja työssä jaksamistaan.

 • Keskustelunaiheita: kotikonstit päänsäryn ehkäisyyn, Hota-pulveri,

 

12.9. Viljan nimipäivä, Viljatuotteiden teemapäivä

 • Keskustelunaiheita: viljanviljely ennen ja nykyään (maatila-aiheisia kuvia),

 

13.9. Positiivisen ajattelun päivä.
Päivää alettiin viettää Yhdysvalloissa vuonna 2003. Ihmisen keholla ja mielellä on vahva yhteys. Siksi positiivisella mielellä on vaikutusta ihmisen terveyteen.

 

15.9. Kansainvälinen demokratian päivä   (YK)
Tätä päivää on vietetty vuodesta 2007. Demokratiassa valta perustuu yhteisön jäseniin, eikä ole yhden ihmisen tai yhden ryhmittymän käsissä. Se vähentää vallan väärinkäytön mahdollisuutta. Demokratian kulmakiviä ovat jokaisen henkilön mahdollisuus ilmaista vapaasti oma mielipiteensä ja osallistua yhteiskunnan kehittämiseen. Päivän tarkoitus on muistuttaa päättäjiä ja jokaista yksittäistä ihmistä näiden demokratian periaatteiden tärkeydestä.

 

16.9. Kansainvälinen päivä otsonikerroksen suojaamiseksi
Ilmatieteen laitoksen tietoa otsonikerroksesta

 

Viikko 38 Valtakunnallinen hyvien tapojen viikko                   
Kouluissa järjestetään erilaisia teematapahtumia liittyen hyviin tapoihin. Viikko päättyy Hyvien tapojen päivään. Opetushallituksen ylläpitämä verkkopalvelu Edu.fi julkaisee ideoita ja materiaaleja, joita voi soveltaa myös ikäihmisten kerhotoimintaan. Tapayhdistys ry:n tapalinkit.

 • Keskustelunaiheita: pukukoodit, juhlatavat ennen ja nyt, kielenkäyttö, pöytätavat, tervehtiminen
 • Kokeillaan erilaisia solmion ja huivin solmimismalleja

 

Viikko 38 Kansainvälinen Muistiviikko         

Syyskuun viimeinen viikko, kansainvälinen kuurojen viikko    
Kuurojen liitto

 

21.9. Maailman Alzheimer-päivä
Vahvikkeen Terveys-laatikossa on vinkkejä myös Alzheimerin vastustamiseen.
Aivojumppa-laatikossa on ideoita aivovoimisteluun.

21.9. Kansainvälinen rauhanpäivä   (YK)     International Peace Day
Päivää on vietetty vuodesta 1981 alkaen. Näillä tienoilla Suomen Rauhanturvaajaliitto ja Sotiemme Veteraanit –keräys järjestävät Kansa Kävelemään –tapahtumia. Ne ovat osa veteraanien kansainvälistä toimintaa.

 

21.9. Syysmatti eli mukulamatti
Matteuksen päivä oli ennen perunan ja nauriin noston päivä. Omenatkin poimittiin näihin aikoihin. Tästä päivästä lähtien karhut käyvät talvilevolle ja käärmeet vetäytyvät talvikoloihinsa.

 

noin 22.9. Syyspäivän tasaus
Yö ja päivä ovat yhtä pitkiä, 12 tuntia kumpikin, syyspäiväntasauksen aikaan kaikkialla maapallolla. Pohjoinen ja eteläinen pallonpuolisko saavat silloin molemmat yhtä paljon auringonvaloa. Pohjoisella puoliskolla on syksy, eteläisellä kevät.

 • Väreistä voimaa. Maalataan mielen kuvia vesivärimaalauksella.
 • Syksyistä käsillä tekemistä.
 • Suomen luonnosuojeluliiton nettisivulla Helsingin yliopiston professori Kurt Fagerstedt kertoo, miten kasvit valmistautuvat talveen. Mistä lehtien keltainen väri tulee? Miksi jotkut lehdistä muuttuvat syksyllä punaisiksi tai oransseiksi? (video 3,5min).

22.9. Kansainvälinen autoton päivä
Vahvikkeen autokuvia   
Autoilukysymyksiä
Digitaalinen muistipeli autokuvista sekä vanhojen automerkkien lausuntaohjeet.
Autoaiheinen palapeli Ford Thunderbird

 

Syyskuun viimeinen keskiviikko, Kansainvälinen koulumaitopäivä
Maito ja terveys ry:n sivustolta löytyy monipuolista tietoa maidosta, Ravitsemuskatsaus-lehden numeroita, reseptejä ym. Yhdistyksellä on jaossa paljon erilaisia maksuttomia esitteitä.

 • Keskusteluaiheena muistot kouluruokailusta: eväät, luokassa syöminen, makaroonivelli, veripalttu, kouluruokailun maksullisuus,
 • Kouluaiheinen muistelusalkku on lainattavissa Suomen Käsityön museosta.

 

26.9. (syyskuun viimeinen viikko): Maailman merenkulkupäivä (IMO)

 

27.9. Maailman turismipäivä (Maailman matkailujärjestö, UNWTO)

27.9. Vesan nimipäivä, Puun päivä, puulle ja metsälle omistettu päivä
Tänään istutetaan puita.

 • Kilpailu: kerää eri puiden oksan- tai rungon kappaleita ja kirjoita lapuille puiden nimet. Tehtävänä on yhdistää laput oikeisiin puihin. Tehtävää voi vaikeuttaa kirjoittamalla useampia lappuja kuin on puuvaihtoehtoja.
 • Askarteluideoita: puumosaiikit, valmiista puuosista koottavat esineet, lastu- ja tuohityöt: tuohisormus,
 • Kilpailu: anna jokaiselle puinen pyykkipoika (tai useampi) ja jokaiselle joukkueelle samanlainen pahvinkappale (tai kylpysieni).  Lähtömerkin jälkeen pahvi lähtee kädestä käteen ja jokainen kiinnittää siihen pyykkipoikansa. Nopeampi joukkue voittaa. Pienellä porukalla pahvi voi kiertää useamman kierroksen.

Syyskuun viimeinen sunnuntai, Maailman sydänpäivä
Paikallisten sydänyhdistysten sivustoilta löytyy tapahtumia ja tietoja.

 • Askarteluideoita: sydänmobilet, kankaan maalaus käyttäen apuna sydämen muotoista piparimuottia ja pensseliä, sydänkori (sivu 41), vetoketjusta sydänkoru (sivu 144),

 

29.9. Mikkelinpäivä, Mikon, Mikaelin ja Mikan nimipäivä
Mikkelinpäivä eli arkkienkeli Mikaelin muistopäivä on lasten ja enkelien nimikkopäivä.
Sanontoja: Mikkelinpäivään mennessä on oltava nauriit kuopassa ja akat pirtissä. 
Mikkelistä  päre pihtiin, tutti rukkiin, kaali kuppiin, akat pirttiin ja nauriit kuoppaan.

 • ”Ihana enkeli vierellä käy”. Enkeliaiheiset runot, laulut, kiiltokuvat ja taide tuovat lämpöisiä tunnelmia.
 • Askarteluideoita: maalaa lasimaalilla kynttilälyhdyjä lasipurkeista ja ripusta rautalangalla

Syyskuun viimeinen perjantai, Vauvan päivä
Vauvan päivää vietetään Suomessa ensimmäistä kertaa 29.9.2017. Vahvikkeen lapsikuvia. Lapsuutta koskevia keskustelukysymyksiä

Syyskuun viimeinen perjantai, Tutkijoiden yö    29.9.2017
Tutkijoiden yö -tapahtumia on järjestetty sadoissa kaupungeissa eri puolilla Eurooppaa vuodesta 2005 lähtien. Kaikenikäisiä ihmisiä kutsutaan tutustumaan tieteeseen ja tieteen tekemiseen. Ohjelma. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Ilman tapahtumiin osallistumistakin tänään sopii virittää keskusteluja keksinnöistä ja tieteen saavutuksista. Keskustelun aiheita: Minkälaista on tulevaisuuden ruoka? Millainen on Suomen suurin robotti? Miten vietettiin perjantai-iltaa sata vuotta sitten? Mitä löytyy yliopistojen kirjastojen salaisista kansioista? Revontulet ja tähdet.

 

LOKAKUU              kulttuurivuosikellon lokakuu       
Syystalven toimintaideoita  Ideakansiossa s. 46-56
Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa   

1.10. Heijastinpäivä
Liikenneturva järjestää ympäri maata erilaisia heijastintempauksia. Liikenneturvan sivustolla on tietoa ja videoita erilaisista heijastimista.
Askarteluideoita: heijastavasta langasta virkatut tähdet,

1.10. Kansainvälinen ikäihmisten päivä (YK)
Kiinnitetään huomiota siihen, että kaikilla ikäihmisillä tulee olla saatavillaan terveellistä ravintoa, suojaa, toimiva vesi ja sanitaatiohuolto, koulutusmahdollisuuksia ja pääsy terveydenhuollon palveluihin.
Idea: Sukupolvet yhdessä -päivän järjestäminen; tavoitteena perinnetaitojen ja –tietojen siirtyminen nuoremmille ikäpolville ja tutustuminen nuorten harrastuksiin ja elämään. Päämääränä ennakkoluulojen vähentäminen ja myönteisten asenteiden virittäminen.

1.10. Kansainvälinen kasviruokapäivä                       Kuvia marjoista

 

1.10. Kansainvälinen musiikkipäivä     World Music Day eli Fête de la Musique
Kansainvälistä musiikkipäivää IMD vietettiin ensimmäistä kertaa lokakuussa 1975 kuuluisan viulisti-kapellimestari Yehudi Menuhinin aloitteesta.
Vahvikkeen Musiikki-laatikko. Toinen musiikille omistettu kansainvälinen päivä World Music Day eli Fête de la Musique on 21. kesäkuuta.


1.10. Kansainvälinen kahvipäivä
Tätä päivää on vietetty vasta vuodesta 2015 lähtien. Vahvikkeen kahviaiheisia kuvia.

1.10. Säätiöpäivä
Suomessa on lähes 3 000 säätiötä. Ne vaalivat kulttuuriperintöä ja toteuttavat lahjoittajiensa henkistä perintöä myöntämällä apurahoja sääntöjensä määräämiin tarkoituksiin hakemuksesta. Säätiöpäivää vietetään yli 20 Euroopan maassa samana päivänä. Suomalaisia säätiöitä

 

2.10. Maailman maatalouseläinten päivä
Suomessa tätä teemapäivää on järjestetty vuodesta 1959.

 

3.10. Kansallispuvun juhlapäivä
Suomalainen kansallispuku täytti 130-vuotta vuonna 2015. Suomen kansallispukukeskus osallistui juhlavuoteen järjestämällä Kansallispuvun juhlapäivän. 
Tänään voi järjestää kansallispukunäytöksen, katsella kauniiden kansallispukujen kuvia ja keskustella eri kansallisuuksiin ja niiden tunnusmerkkeihin liittyvistä aiheista.  Keskustelukysymyksiä kansallispuvuista

 

VANHUSTENVIIKKO

Lokakuun ensimmäinen sunnuntai, Vanhustenpäivä
Vanhustenpäivä aloittaa Vanhustenviikon, joka on 7.–14.10.2018. Päivää on vietetty vuodesta 1954. Valtakunnallinen pääjuhla järjestetään 2018 Kuopiossa. Juhlassa jaettaan vuosittain Vuoden vanhusteko -palkinto. YK:n kansainvälinen ikäihmisten päivä on 1.10. Videoita aiemmista juhlista.

Vanhustenviikon viettäminen alkoi 1970-luvulla. Viikon aikana järjestetään monenlaisia tapahtumia ja esitellään kuntien, järjestöjen ja seurakuntien toimintaa. Vanhusten viikolla on aina eri teema. Vuoden 2018 teema on Iloa toimeliaisuudesta!
Vanhustenviikon tiistai on SeniorSurf-päivä. Katso video (1min 20sek).
SeniorSurf-päivänä seniorit pääsevät helposti tutustumaan tieto- ja viestintätekniikan maailmaan. Monet kirjastot, palvelutalot, tietotuvat ja muut yhteisöt avaavat ovensa ja tarjoavat henkilökohtaista ohjausta tietokoneen ja internetin käyttöön. SeniorSurf-tapahtumia järjestetään ainakin kaikissa Pohjoismaissa, joista päivä tuli Suomeenkin. Opastusmateriaalia. Kortit, joiden avulla voi virittää keskustelua tietotekniikasta: Hullunkuriset pariskunnat. Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikko.
Vanhustenviikon torstai on Iäkkäiden ulkoilupäivä.
Ota ajoissa yhteyttä oppilaitoksiin ym., joiden kanssa voi järjestää ulkoilutapahtumia ja -tempauksia.
 

4.10. Maailman eläinten päivä, josta alkaa eläinten viikko
Katolisessa kirkossa 4.10. on luonnonsuojelun suojeluspyhimyksen (eläinten suojelupyhimys), 1200-luvulla eläneen Fransiskus Assisilaisen päivä. Ensimmäistä Maailman Eläinten päivää juhlittiin Italiassa 4.10.1931. Suomessa Maailman Eläinten päivää on vietetty säännöllisesti vuodesta 1990. Voisiko tänään hoivkodissa tai kerhossa vierailla koira, kissa tai kani? Ideoita eläinten käytöstä vanhustyössä Vahvikkeen Luonto-laatikossa.

4.10. Kansallinen korvapuustipäivä, leipomisen teemapäivä  
Ruotsissa on vuodesta 1999 lähtien vietetty Kanelbullens dag -päivää ja sieltä idea on on levinnyt myös Suomeen. Jos pullataikinan tekeminen ei ole mahdollista, pienimuotoisen leipomistilanteen voi järjestää kaupan pakastetaikinalla. Lisäksi tarvitaan voita, sokeria ja kanelia.

4.-10.10. Kansainvälinen avaruusviikko
Kansainvälistä avaruusviikkoa vietetään joka vuosi 4.-10. lokakuuta. Päivät on valittu sen vuoksi, että maailman ensimmäinen satelliitti, Sputnik 1, laukaistiin 4.10.1957. Kymmenen vuotta myöhemmin 10.10.1967 allekirjoitettiin kansainvälinen YK:n sopimus avaruuden rauhanomaisesta käytöstä.

 • Keskustelunaiheita: satelliitit, GPS-paikannin, kaukoputket, planetaariot, avaruuslennot, avaruusromu, kuunkierto, avaruusmatkailu,

5.10. Iäkkäiden ulkoilupäivä
Ikäinstituutti haastaa yhteisöjä toteuttamaan tukea tarvitsevien iäkkäiden ulkoilu-unelmia ja järjestämään iäkkäille ulkoilutapahtumia valtakunnallisena iäkkäiden ulkoilupäivänä vanhustenviikon torstaina.

 

Viikko 41, Energiansäästöviikko
Viikon aikana kiinnitetään huomioita energiansäästöön ja energian käyttötapoihin. Valtion omistama Motiva Oy toteuttaa energiansäästöohjelmaa ja uusiutuvien energialähteiden edistämisohjelmaa.
Kuluttajavirasto jakaa maksuttomia Neuvokkaat roolipelikortteja, joiden avulla voi käsitellä ympäristötietoisuutta.

 

6.10. Kansainvälinen Puhevammaisten päivä
Puhevammalla tarkoitetaan vaikeutta ymmärtää tai tuottaa puhetta niin hyvin kuin arjen vuorovaikutuksen sujumiseksi olisi tarpeen. Suomessa on noin 65 000 puhevammaista ihmistä, jotka eivät pysty puhumaan tai joiden puhe on hyvin epäselvää. Heidän voi myös olla vaikeaa ymmärtää puhetta. Viikkoa koordinoi Kehitysvammaliiton tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki. Kehitysvammaliitosta on mukana myös Papunet-verkkopalveluyksikkö. Yhteistyökumppaneina ovat lukuisat puhevamma-alan järjestöt ja muut toimijat. Puhevammaisten viikkoa vietetään 2. – 8.10.2017.

 

7.10. Birgitan nimipäivä, Kunnon työn päivä
Jos Birgitan päivänä sataa, vesisade kestää viikon.
Kunnon työn päivän järjestävät SAK, STTK ja Akava yhdessä SASKin (Suomen Ammattiliitojen Solidaarisuuskeskus) kanssa. Tänään juhlitaan kaikkea sitä, mikä työelämässä on jo kunnossa. Kunnon työn päivään voi osallistua tekemällä ”kunnon työn” eli mitä tahansa, mikä saa hymyn huulille. Ihmisiä kannustetaan jakamaan kuvia teoistaan omille yhteisöilleen.

 

Lokakuun toinen perjantai, Kansainvälinen kananmunan päivä
The International Egg Commission (IEC) julisti vuonna 1999 tämän päivän kansainväliseksi kananmunan päiväksi. Suomalainen syö kananmunia noin 10 kg vuodessa. Suomen Siipikarjaliiton sivustolta löytyy monipuolista tietoa kananmunista, broilereista ja kalkkunoista. Duodecim terveyskirjasto kertoo kananmunan ravintosisällöstä terveyden kannalta. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli® - elintarvikkeiden koostumustietopankista löytyy erilaisten munaruokien tarkat ravintoainepitoisuudet.

 • Keskustelunaiheita: Kesäkanat  Eviran ohjeet kesäkanojen pitäjälle; mitä tarkoittaa Omega-muna, vapaan kanan muna, virikehäkki,  
 • Tehdään kananmunaherkkuja
 • Tutkitaan kananmunasta tai kennosta löytyvää numerotunnusta Internetissä. Siitä selviää kuka munat tuottaa, missä tila sijaitsee, millaisia ja minkä ikäisiä munivat kanat ovat, mitä kanat syövät ja missä munat pakataan.

 

8.10. Hiljan nimipäivä, Hiljaisuuden päivä
Kuuloliiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton yhteisen teemapäivän tavoite on nostaa esiin hiljaisuuden merkitys vastapainona lisääntyneelle melulle.

 • Keskustelunaiheita: äänisaaste, luonnon äänet, melun vaikutukset, hiljaisuuden retriitti, miltä hiljaisuus tuntuu, liittyykö kiire ja melu yhteen, kuuloaisti

 

8.-15.10.2017 Valtakunnallinen Reumaviikko
Reumaliiton perinteisellä Reumaviikolla sen aluetoimikunnat ja yhdistykset järjestävät ympäri maata tapahtumia kuten yleisöluentoja, avointen ovien tilaisuuksia ja liikuntatapahtumia.
12.10. vietetään Maailman Reumapäivää. Reuma-lehti on luettavissa netissä.

 

9.10. Maailman postipäivä      YK
Maailman postiliitto (UPU) perustettiin 9.10.1874. Tänään kiinnitetään huomiota postialan työntekijöiden työpanokseen yhteiskunnan sosiaaliselle ja taloudelliselle kehitykselle maailmanlaajuisesti.

 • Katsellaan postimerkkikokoelmia ja postikorttikokoelmia. Vahvikkeen postikorttikuvia

 

   10.10. Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä
Tämä päivä on ollut liputuspäivä vuodesta 1950. Kirjastokaistalta löytyy videoita ja radio-ohjelmia kirjoista ja kirjailijoista sekä kirjastoista ja niiden palveluista.

 • Suomalaisen kirjallisuuden juhlaa – tuo ajatuksesi ja mielipiteesi sekä lempirunosi yhteisesti kuultavaksi.
 • Keskustellaan Aleksis Kiven (s. 10.10.1834 Nurmijärvi) elämästä. Kivi oli ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija ja myös kansalliskirjailija kuten Mikael Agricola ja Elias Lönnrot. Aleksis Kivestä YLE:n sivulla (+ 2min video)
 • Mikä on viimeisin mieleinen lukemasi kirja? Vinkkejä hyvistä lukuelämyksistä.
 • Lokakuuta on sanottu myös likakuuksi ja ruojakuuksi. Perinnetietoa lokakuusta.
 • Virkistytään visaillen kirjallisuuden kysymyksillä suomalaisen kirjallisuuden päivän kunniaksi.
 • Askarteluideoita: kirjanmerkki tai kortti.

10.10. Maailman mielenterveyspäivä
Päivää on vietetty vuodesta 1992. 
Käytännönläheisiä vinkkejä mielenterveyden hoitamiseen: Ikä ja mielen hyvinvointi.
Mielenliikennemerkit menneen miettimiseen, nykytilanteen tarkastelemiseen ja eteenpäin suuntautumiseen.
Myönteisen muistelun kortit ovat sekä tulostettavissa että tilattavissa.
Pareittain tehtävä syksyinen tarinarentoutus

 

11.10. Kansainvälinen tyttöjen päivä   (YK)
Päivää on vietetty vuodesta 2011 lähtien.
Vahvikkeen lapsikuvia sekä lelu- ja leikkikuvia teksteineen.
Vanhoja kansanlauluja: tyttöjen lauluja. Tulosta runoiksi ja keskustelun virittäjiksi, vaikka sävel olisi outo. (Vertailun vuoksi poikien lauluja)
(Kuva: Suomen valokuvataiteen museo/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma)

 

13.10 Maailman näkökyvyn päivä
Kiinnitetään huomiota sokeuden ehkäisemiseen ja näkökyvyn parantamiseen. Järjestetään näkö- ja diabetesseulontoja, kerätään silmälaseja kehitysmaihin, kerrotaan näönhuollon tärkeydestä ja näkökykyyn vaikuttavista sairauksista, kuten diabeteksesta ja MS-taudista.

 • Keskustelunaiheita: optiset harhat, mustikan terveysvaikutukset, valon merkitys, silmäsairaudet, näön apuvälineet

 

15.10. Kansainvälinen maaseudun naisten päivä (YK)
Maaseudun naisten päivänä nostetaan esille naisten tärkeä rooli maataloudessa ja syrjäseutujen kehityksen edistämisessä, ruokaturvan parantamisessa ja taistelussa köyhyyttä vastaan. Sekä kehittyneissä että kehittyvissä maissa naiset pitävät työnsä ohella huolta monista perheyhteisön tärkeistä toimista. Alkuperäiskansojen keskuudessa he joutuvat usein taistelemaan monenlaisia ennakkoluuloja vastaan ja tuottamaan luovasti ja innovatiivisesti elantoa perheelleen. Yhteiskuntien hyvinvointi on usein näiden naisten varassa.
Vahvikkeen maatila-aiheisia kuvia, maaseutuaiheisia kuvia, kuvia naisista

 

Viikko 42, Euroopan neuvoston paikallisdemokratian viikko ja sen aikana Valtakunnallinen Demokratiapäivä       
Euroopan neuvoston paikallisen itsehallinnon peruskirja avattiin allekirjoitettavaksi 15.10.1985. Siinä määritellään kuntien ja niiden valtuustojen sekä valtion välisiä suhteita. Vanhusneuvostot ovat vaikuttamisväylä iäkästä väestöä koskevissa asioissa. Demokratiaviikolla voi tuoda esille paikallisen vanhusneuvoston toimintaa ja huolehtia tiedonkulusta esim. palvelutalojen ja vanhusneuvoston välillä.

 

16.10. Maailman ruokapäivä   (YK)
YK:n julistama teemapäivä, jolloin kiinnitetään huomiota ruuan riittävyyteen ja elintarvikekysymyksiin.

 • Keskustelunaiheita: pula-ajan ruokareseptit, säännöstely, omavaraistalous, suomalaiset perinneruuat (Kortit keskustelun tueksi) 
 • Valmistetaan jokin helppo perinneruoka.
 • Maistellaan syksyn satoa.

 

17.10. YK:n köyhyyden vastainen päivä
Päivää on vietetty vuodesta 1993 alkaen.

 

16.-22.10.2017 Valtakunnallinen selkäviikko ja Luustoviikko
Paikalliset selkäyhdistykset ja Luustoliiton jäsenyhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea tapahtumia: ilmaisia lajikokeiluja, luentoja ja liikunnallisia tempauksia. Selkäliitto tuottaa yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa oppaita selänhoitoon eri elämäntilanteissa. Voit tulostaa oppaita maksutta tai tilata maksullisia painettuja oppaita Selkäliitosta. Kansalaisten huomiota pyritään tällä viikolla kiinnittämään luustoterveyteen, terveelliseen ravitsemukseen ja liikuntaan.

20.10. Maailman Osteoporoosipäivä
Päivää vietetään Valkoisen Paidan Päivänä eli pukeudutaan valkoiseen ja kiinnitetään erityishuomiota luuston terveyteen vaikuttaviin tekijöihin. Tulostettavaa luustoterveyteen liittyvää materiaalia on Luustoliiton sivustolla sekä Luustotieto-lehtiä netissä.  

 

Lokakuun kolmannen viikon torstai, Kansainvälinen vertaistuen päivä     to 18.10.2018 
Päivää vietettiin Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2016.
Kaikkien vertaistoimijoiden tekemä työ on arvokasta ja tehdään suurelta osin vapaaehtoistyönä, joten se ansaitsee kiitoksen. Kansalaisareenan Suuri kiitos! -kampanja.

 

Lokakuun kolmas lauantai, Isovanhempien päivä
Päivän tavoitteena on kiinnittää huomiota isovanhempien merkitykseen lapsenlapsilleen ja muille lapsille sekä isovanhempien arvostukseen koko yhteiskunnassa. Päivää juhlistettiin ensimmäisen kerran Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton aloitteesta vuonna 1985. Isovanhempien päivä on koko perheen juhla. Silloin eri sukupolvet kokoontuvat yhteen mukavan tekemisen merkeissä. Monet koulut ja päiväkodit kutsuvat isovanhempia kertomaan omasta elämästään ja lapsiryhmiä kutsutaan vanhusten asuinyhteisöihin esiintymään ja pelaamaan tai askartelemaan yhdessä vanhusten kanssa. Vahvikkeen Ikäpolvet-laatikossa on ideoita ikäpolvien yhteiseen toimintaan.

 

23.10. Suomalaisen käsityön päivä
Tämä päivä on Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry:n lanseeraama vuosittainen tapahtumapäivä. Tänään tutustutaan suomalaisiin käsityöyrittäjiin ja heidän tuotteisiinsa, perinnekäsitöihin ja uusiin käsityöinnovaatioihin. Vahvikkeen Käsityö-laatikko. Vahvikkeen käsityökuvia.

 

   24.10. YK:n päivä

Yhdistyneet kansakunnat on maailmanlaajuinen hallitusten välinen yhteistyöjärjestö. Se perustettiin 1945 toisen maailmansodan jälkeen edistämään rauhaa, turvallisuutta, oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksia. YK on julistanut kansainvälisiä teemapäiviä kuten Kansainvälinen rauhanpäivä, Maailman ruokapäivä ja Kansainvälinen lasten päivä. YK:n historia 3 min animaationa.

 • Keskusteluaiheita: YK:n synty ja toiminta, maailman suurimman rauhanjärjestön 70-vuotisjuhlavuosi 2015, ihmisoikeudet, pakolaisuus,

24.10. Rukouspäivä
Rukouspäivät ovat perinteisesti olleet varsinkin protestanttisissa maissa valtiovallan määräyksestä määräaikoina vietettäviä yleisiä kiitos-, katumus- ja rukouspäiviä. Suomessa niitä vietetään kaksi kertaa vuodessa: 18. tammikuuta on Kristillisen ykseyden rukouspäivä ja 24. lokakuuta rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä, joka on samalla YK:n päivä.

 

25.10. Maailman pastapäivä
Lähtölaukaus tämän päivän vietolle annettiin Maailman Pasta-kongressissa Roomassa 25. lokakuuta 1995. Pasta on vehnäjauhoista ja vedestä tehty edullinen elintarvike, jota myydään kuivattuna ja tuoreena. Muotoja on kymmeniä: makaroni tarkoittaa suoria tai käyriä putken pätkiä, fusilli on kierteisiä nauhoja, ravioli on suuria, täytettyjä tyynyjä, cannelloni on suuria putkia, lasagne on levyjä, spagetti on ohutta ja pyöreää nauhaa, stelle on pieniä tähtiä, tagliatelle on litteää nauhaa, tortellini on pieniä, täytettyjä renkaita, penne on lyhyitä suoria viistosti leikattuja putkia, ravioli on pyöreitä tai kulmikkaita täytettyjä tyynyjä. Lisäksi on kotilon, perhosen, rusetin, simpukan ja pienien jyvien muotoista pastaa. Pastaa voidaan värjätä tomaatilla, pinaatilla tai elintarvikeväreillä.

 • Erimuotoisista pastoista voi askarrella mm. tauluja ja koruja. Maalatusta pastasta ei aina tunnista, mitä materiaalia se on.
 • Marttojen 20 pastareseptiä

 

27.10. Kansainvälinen nallen päivä         kuva 1      kuva 2
Nalle on yksi yleisimpiä lasten leluja. Suomessa on ollut nallemuseo sekä nalletohtorin vastaanotto. Ti-ti-nallen talo sijaitsee Ikaalisissa.
Paljon laulettu lastenlaulu 1930-60-luvuilla oli R Ryynäsen sanoittama ja Georg Malmsténin säveltämä "Karhunpoika sairastaa, häntä hellikäämme. Lääkkehillä hoidelkaa nalleystäväämme..."

 

28.10. Simon päivä
Uskomuksia

Jos Simon päivänä puut ovat lehdettömiä, se merkitsee sulaa maata vappuna.
Jos Simon päivänä ovat kaikki lehdet pudonneet puista, niin silloin on Valpurista pälvi maassa, sanovat saamelaiset.
Sanonta Simo siltoja tekee, Martti (10.11.) maita vahvistaa ja Antti (30.11.) aisoilla ajaa, viittaa maan jäätymiseen ja talven tuloon.
Jos Simon päivänä on lauhaa, niin koko talvi on lauha.

 

29.10. on vietetty naisten viljankorjuujuhlia
Ennen vanhaan lampaat siunattiin kekrin aattona.

 

Lokakuun viimeinen sunnuntaiaamu, kesäaika päättyy
Kellot siirretään kesään päin eli taaksepäin kello neljästä kello kolmeen.

 

Lintujen talviruokinta aloitetaan, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen.           
Sinitiaisen ja mustarastaan ilmaantuminen pihapiiriin on merkki siitä, että luonnossa alkaa olla ravinto vähissä.

 

31.10.–6.11. välille osuva lauantai, Pyhäinpäivä

Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Alun perin pyhäinpäivä on ollut 1. marraskuuta. Pyhäinpäivä on Suomessa perinteisesti hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia (Kiitos, sulle, Jumalani -virsi ). Kynttilän voi sytyttää myös kotona ja katsella valokuvia. (Led-kynttilä on turvallinen kaikkialla).
Halloween eli vanha pyhäinpäivän aatto on anglosaksissa maissa 31.10. Suomessa tätä epävirallista päivää vietetään eniten jo edeltävänä lauantaina tai vasta pyhäinpäivänä.

 • Pyhäinpäivän historiaa ja taustoja  YLE:n sivulla (+1,5 min video)
 • Yhteisten elämäntarinoiden muistelu (Vahvikkeen vinkkejä)
 • Halloween
 • Karkki vai kepponen –perinteen muunnelmana voi käyttää Totuus vai tehtävä –kortteja. Jokaisesta vastauksesta tai tehtävän suorittamisesta tarjotaan palkkioksi karkki tai pikkuleipä.
 • Suomalaiset kummitustarinat
 • Onko sinulle kerrottu nuorena kummitustarinoita?
 • Kummitustarinoita Suomen kartanoista.

 

MARRASKUU          kulttuurivuosikellon marraskuu

1.11. tai Mikkelinpäivän ja pyhäinpäivän välissä on juhlittu Kekriä
Kekri on ollut iloinen sadonkorjuun juhla, entinen vuodenvaihde. Palvelijoilla oli vapaaviikko, koska vuoden työt oli tehty. Näihin aikoihin osa etsi uuden talon, osa kävi tapaamassa sukulaisiaan.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on koonnut kekriin liittyviä tapoja ja uskomuksia. Kekriin on liitetty myös vainajien muistamista. Kekriperinteen elvyttämiseen sopii kaikki iloinen yhdessä tekeminen, leikit, laulut ja tanssiminen. Sadonkorjuuteemalla voi hoivakodissa järjestää vapaamuotoisen tilaisuuden, jonne kutsutaan omaisia viettämään aikaa.

 • Sadonkorjuuaiheiset nyyttärit

 

   6.11. Ruotsalaisuuden päivä, Kustaa Aadolfin päivä 

 

Marraskuun alkupuolella on Raittiusviikko
Raittiuden Ystävät ry:n lehti Raitis on luettavissa netissä. Sieltä löytyy keskustelun virittäjäksi mielenkiintoisia henkilökuvia, tutkimustietoa ja pohdiskeluja.
Päihderiippuvuus voi syntyä alkoholiin, nikotiiniin, lääkkeisiin (bentsodiatsepiinit) ja huumeisiin (kannabis, opiaatit, amfetamiini).
Alkoholiongelmaisen Käypä hoito -suositus, huumeongelmaisen Käypä hoito -suositus.
Tietoa ja materiaaleja: A-klinikkasäätiö, Ehyt ry, THL,
A-klinikkasäätiön päihdekortti keskustelujen avuksi.
Iloa ilman viinaa: Tauti ja rohto -kortit ja niiden sanasto. Tulosta tautikortit eri väriselle paperille kuin hoitokortit.

 

   Marraskuun toinen sunnuntai, Isänpäivä

Isänpäivää vietetään isien kunniaksi ja muistoksi. Suomalaisiin almanakkoihin isänpäivä merkittiin vuosina 1970–1972. Vuonna 1987 päivä hyväksyttiin pysyvästi kalenteriin ja merkittiin myös liputuspäiväksi.

 • Muistellaan isää tai isähahmoa, pohditaan isyyden merkitystä ja muuttumista.
 • Lahjaidea SeniorSurf-lahjakortti
 • Askarteluideoita: valokuvakehys, kynttilänjalka
 • Sananlaskuja Suloinen on isän syli, äidin helma hempiämpi.
  Millainen isä, sellainen poika. (Lapset kasvavat vanhempiensa kaltaisiksi.)
  Laiskuus on kateuden isä.

 

Marraskuun toinen viikko, Pohjoismainen kirjastoviikko  
Teemana vuonna 2017 on Pohjolan saaret.    Vahvikkeen Sanataide-laatikko
Vuosittain julkaistaan ideakatalogi, joka sisältää vinkkejä liittyen vuoden teksteihin. Katalogi sisältää myös tapahtumavinkkejä.

 

Marraskuun toinen sunnuntai, Kansainvälinen kielivoimistelupäivä    Kielivoimistelu-kortit, kielivoimistelulauseet luettelona


 

11.11. Pohjoismainen ilmastopäivä
Pohjoismaista ilmastopäivää on järjestetty vuodesta 2009 alkaen eri teemoilla. Tarkoitus on innostaa ilmastokeskusteluun. Koululaisille tarjotaan erilaisia ilmastoaiheisista tehtäviä ja kilpailuita.

 • Säähieronta. Ryhmä jakautuu pareiksi, joista toinen istuu ja toinen seisoo hänen takanaan. Vaihtelevan sään mukaan sivellään ja taputellaan selkää. Vuoronvaihto.
  sataa tihkua > kevyesti soitellaan sormenpäillä hartioita ja selkää
  sataa rakeita > napakasti sormenpäillä naputellaan hartioita ja selkää
  tuulee kevyesti > sivellään kevyesti sormenpäillä lyhyin liikkein
  tornado > kämmen painetaan selkää vasten ja tehdään pyörivää liikettä, vaihdetaan kohtia
  myrsky > hartioista tukeva ote ja tärinää
  aurinko paistaa lämpimästi > koko kämmenillä sivellään selkää pitkin liikkein keskeltä kylkiä kohti

   

  Marraskuussa, Kansallinen peliviikko 30.10.-5.11.2017, joka huipentuu Kansalliseen pelipäivään
  Vahvikkeen Pelit-laatikko.
  Kansallinen pelipäivä on teemapäivä, jonka tavoitteena on saada eri ikäiset pelaamaan yhdessä digitaalisia pelejä, lautapelejä, korttipelejä ja seurapelejä.
  Samana päivänä vietetään myös pohjoismaista ja kansainvälistä pelipäivää.

  • Pelipäivänä voi järjestää pelienvaihtopöydän ja peliesittelyitä.
  • Suomen lautapeliseura ry:n sivustolta löytyy tietoa pelitapahtumista ja peleistä.
  • Haastetaan muita sukupolvia yhteisiin peleihin
  • Kutsutaan naapurit pelaamaan

   

  14.11. Maailman diabetespäivä     (YK)
  Tänään on insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivä (1891-1941). Diabetespäivän taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO sekä Kansainvälinen diabetesliitto IDF. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 1991. Nykyään sitä vietetään 145 maassa. Diabetesyhdistykset, hoitoyksiköt, apteekit sekä terveysalan oppilaitokset järjestävät tänään erilaisia tilaisuuksia ja tempauksia. Diabetesliitto tukee tapahtumien järjestäjiä tuottamalla tiedotteita ja aineistoja. Sininen ympyrä on diabeteksen maailmanlaajuinen symboli. Tyypin 2 diabeteksen puhkeamista voi ehkäistä tai viivyttää ravinnolla, liikunnalla ja kunnon yöunilla. Vahvikkeen Terveys-laatikko.

   

  18.11. Kansallinen Lapsi mukaan töihin -päivä
  Perinne aloitettiin Suomessa Yhdysvaltain ja Britannian mallin mukaan vuonna 2016. Päivän tarkoituksena on tutustuttaa lapsia työpaikkoihin, mutta myös työpaikkoja työntekijöiden lapsiin. Lapsen voivat ottaa mukaan töihin omat vanhemmat tai esimerkiksi kummit tai sukulaiset. Päivän toivat Suomeen lapsiasiavaltuutettu, Lastensuojelun keskusliitto sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Päivä osuu YK:n lapsen oikeuksien viikon perjantaille.

   

  19.11. Maailman keuhkoahtaumatautipäivä (YK)
  Duodecimin Terveyskirjastossa on tietoa keuhkoahtaumataudista.

  19.11. Liisan nimipäivä
  Sanonta: Kun ei pidä Liisa liukkaita eikä Kaisa (25.11.) kaljamia, niin ei ole hyvä leipävuosi tulevana vuotena.

  19.11. Kansainvälinen miestenpäivä
  Miestenpäivänä kiinnitetään huomiota miesten ja poikien terveyteen, sukupuolten välisten suhteiden parantamiseen, sukupuolten tasa-arvon edistämiseen sekä myönteisiin roolimalleihin.

  • Miesten tavallisten toiveiden mukaisia toimintasisältöjä: Suomalaiset olympiavoittajat -peli ja keskustelunaiheita, palapeli Tunturi-mopo, kalastusaiheisia kuvia, (kalastusaiheesta Vahvikkeen keväässä 20.5.)
  • Miehen huoltokirja ja siihen ohje
  • Sananlaskuja: Arvonsa mies ansaitseepi vaan ei liikaa ylistystä. Vatsan kautta käy tie miehen sydämeen (korvapuustit). Ei nimi miestä pahenna ellei mies nimeä. Miehen kauneus ja makkaran vääryys, ei se mitään meinaa. Se mies ei heiniä tee, joka pilviä kahtoo. Kun mies itkee, pitää parran päristä. Ei se ole mies, joka hankkii; se on mies, joka hallitsee. Kuu on nuorten miesten aurinko. Parraton suutelu on kuin suolaton muna. Mies on työnsä näköinen. Aleksis Kivi: "Naisen on parempi naida mies, joka rakastaa häntä, kuin naida mies, jota hän rakastaa." Mies on isäntä talossa vaikka penkin alla.

   

     20.11. Lapsen oikeuksien päivä    

  Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen (1989) kunniaksi kaikkialla maailmassa. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimusta ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista meillä ja maailmalla. Suomalaisiin kalentereihin Lapsen oikeuksien päivä tuli vuonna 2002. YK:n lapsen oikeuksien sopimus on valtioita sitova ihmisoikeussopimus. Lapsella on oikeus suojeluun, huolenpitoon, terveydenhuoltoon, koulutukseen; oikeus nimeen, kansalaisuuteen ja sukulaissuhteidensa säilyttämiseen sekä mikäli suinkin mahdollista, oikeus tuntea vanhempansa ja olla heidän hoidettavanaan.
  Liputtaminen on sisäministeriön suositus.

   

  23.11. entinen Klemetin päivä, nykyään Ismon nimipäivä
  Vanha kansa on ennustanut Klemetin päivän suojasäästä leutoa talvea. ”Jos Klemettinä on suoja, tulee leuto talvi Matin päivään (24.2) saakka."
  Kun Klemetin liukkaat ja Katriinan (25.11) liukkaat olivat ohitse, alettiin odottaa joulua. Klemettiä on kutsuttu myös Litvetiksi.  

   

  25.11. Kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi  (YK)
  YK:n mukaan 70 prosenttia kaikista maailman naisista joutuu väkivallan uhriksi elinaikanaan.

  25.11. Kaisan nimipäivä
  Suojasää Kaisanpäivänä ennustaa leutoa talvea ja hyvää vuodentuloa. Samoin se tietää kaunista säätä jouluun asti.
  Kaisan päivänä ja jouluna on samanlainen sää, sanoi vanha kansa.