Syksy

Syys-, loka- ja marraskuu          Syksyisiä kuvia  Syksyn kysymyskortteja.

 

SYYSKUU              
Kulttuurivuosikellon syyskuu
Vihreän Veräjän luontoideoita syyskuulle (6 sivua)
Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa   Saamelaisten lippu

Uskomus   Jos kurjet muuttavat varhain, tulee talvi aikaisin.
                   Jos teeri kujertaa jo elo-syyskuun vaihteessa, tulee varhainen talvi.

                   Jos hyttyset syksyllä lentelevät lähellä maata, tulee lämmin ilma.

Viikko 35, Valtakunnallinen Digitukiviikko       
Digi- ja väestötietovirasto järjestää yhdessä valtakunnallisen digitukiverkoston kanssa Digitukiviikon, joka haastaa jokaisen kansalaisen, organisaation, järjestön ja yhdistyksen auttamaan digitaidoissa tukea tarvitsevia oman kyvyn mukaan. Digituella tarkoitetaan lähi-, etä- tai vertaistukena annettua opastusta, jonka tarkoituksena on opettaa omatoimiseksi sähköisten palveluiden käyttäjäksi. Tarkoituksena ei ole vain auttaa käsillä olevissa ongelmissa, vaan kehittää tuettavien henkilöiden kykyjä ratkaista itse ongelmia ja antaa mahdollisuus päästä eroon digipelosta.

 

2.9. Pohjoismainen kosteikkopäivä

Pohjoismaissa ja Baltian maissa maailman kosteikkopäivää Rantakukkia.vietetään vuosittain syyskuun 2. päivä. Muualla maailmassa talvella helmikuun 2. päivä. Rakennetut ja kunnostetut kosteikot toimivat luonnon omina suodattimina: ne hillitsevät tulvia sekä pysäyttävät ravinteita ja kiintoainetta valumavesistä. Kosteikkojen verkosto tarjoaa vesilintujen poikueille niiden tarvitsemia elinympäristöjä (YLE:n uutinen: Kosteikko on linnun paratiisi). Rantakukkaa kasvaa runsaasti monen lintujärven rannoilla (kuva>) 
Kosteikko-opas (76 sivua)      Kosteikkokasveja Luontoportin sivustolla   Suomen Riistakeskuksen Tietoa kosteikkojen linnuista

Uskomus  Jos taivas on harmaa, kun aurinko laskee, tulee sade.
                  Jos aurinko laskee pilveen, tulee sade.
                  Jos meri on tyyni ja tumma, kun aurinko laskee, nousee raju sade ja kova tuuli.

 

4.9. Suomalaisen ruoan päiväSuomalaisen ruoan päivän logo.
Suomalaisen ruoan päivää vietettiin ensimmäistä kertaa 2019. Ruokatieto Yhdistys edistää suomalaista ruokakulttuuria ja kotimaisen elintarvikeketjun tunnettuutta ja kilpailuetua. Keskeisin tehtävä on ylläpitää Hyvää Suomesta -merkkiä suomalaisen elintarvikkeen tunnuksena. Hyvää Suomesta -merkin käyttö edellyttää, että elintarvike on tuotettu, valmistettu ja pakattu Suomessa. Ikäinstituutin ja Gery ry:n video Voimaa treenistä ja ruuasta (3min).

4.9. Jatkosodan päättymisen muistopäivä     
Jatkosota käytiin 25.6.1941 - 19.9.1944. Syyskuussa 1944 jatkosota päättyi ja aselepo astui voimaan 4. syyskuuta. Venäläiset kuitenkin jatkoivat tulitusta monilla rintamaosuuksilla. Välirauhansopimus allekirjoitettiin Moskovassa 19. syyskuuta 1944 ja lopullinen rauhansopimus solmittiin Pariisissa vuonna 1947.
Vahvikkeen isänmaallisia lauluja ja sota-aiheisia kuvia.Tuntematon sotilas kirjan kansi.
Suomen sotaveteraaniliittoon kuuluu 396 sotaveteraaniyhdistystä. Liiton lehti on Sotaveteraani ja sen edellisten vuosien numerot ovat luettavissa netissä.
Myös Sotainvalidien Veljesliiton lehti Sotainvalidi on luettavissa netissä.

4.-5.9.2021 yleisurheilumaaottelu Suomi–Ruotsi
Ensimmäisen kerran maiden välillä kilpailtiin vuonna 1925. Vuodesta 1950 lähtien ottelu on järjestetty vuosittain. Maaottelu on tarkoitus järjestää Tukholmassa. YLE välittää Ruotsi-ottelun 2021 suorana lähetyksenä kanavillaan sekä YLE Areenassa. Ohjelma ja aikataulu

 

5.9. Kansainvälinen hyväntekeväisyyden päivä   (YK)          
Hyväntekeväisyys on toisten auttamista ilman oman edun tavoittelua. Vapaaehtoistyö ja lahjoitukset ovat hyväntekeväisyyttä. Tutkimusten mukaan (mm. Sukupolvien ketju -tutkimushankkeen kyselyt 2012) vapaaehtoistyötä tekevät ovat onnellisempia kuin ne, jotka eivät tee vapaaehtoistyötä. Samoin hyväntekeväisyysjärjestöille rahaa lahjoittavat ovat onnellisempia kuin ne, jotka eivät lahjoita. Tämä on äiti Teresan kuolinpäivä

 • Keskustelunaihe myötätunto, lähimmäisenrakkaus, epäitsekkyys, kansainvälinen apu, kriisiapu, tieteen ja taiteen tukeminen, tempaukset, keräykset, hyväntekeväisyystapahtumat.
 • Keskustelunaihe Vapaaehtoistyö. Vapaaehtoistyön muotoja. Haluaisitko esim. vapaaehtoisen ulkoilukaverin tai voisitko itse olla sellainen? Vapaaehtoisuus tuottaa onnellisuutta (Liisa Keltikangas-Järvisen kirjoitus Lääkärilehdessä: lyhennelmä ja koko kirjoitus)

5.9. Yrittäjän päivä 

 • Ideoita Yrittäjän Päivän viettoon löytyy Yrittäjän Päivä –säätiön sivuilta.
 • Tampereen musiikkikirjasto on koonnut eri ammatteihin liittyviä lauluja (77 sivua).
 • Keskustelunaihe Eri ammatit. Keskustelun tueksi ammatteihin liittyviä kuvia
 • Askarteluidea heijastimia virkaten ja solmeillen heijastavasta langasta

 

6.9. Valtakunnallinen suomenhevosen päivä        Suomenhevonen
Tätä päivää on vietetty vuodesta 2007. Silloin suomenhevosen kantakirja täytti 100 vuotta. Hevostietoutta löytyy Suomen hevosenomistajien keskusliitto ry:n sivustolta.

 

Viikko 36, Valtakunnallinen keliakiaviikko          
Keliaakikko ei voi syödä muruakaan vehnää, ohraa eikä ruista, koska niissä on gluteenia. Keliakialiitto järjestää tapahtumia ympäri Suomea.

 • Keskustelunaihe erilaiset ruokavaliot, viljat, keliakia, gluteeniton ruokavalio,
 • Leivotaan gluteenittomista taikinoista eli käytetään riisiä, maissia, tattaria, hirssiä, perunajauhoa ja mantelijauhoa.

Viikko 36, Positiivisuusviikko                       
Positiivisuusviikkoa on vietetty vuodesta 1991 lähtien. Positiivisuusviikko kannustaa ajattelemaan asioita myönteisestä näkökulmasta. Sitä kannattaa viettää niin kodeissa, työpaikoilla kuin hoitoyhteisöissäkin, sillä myönteinen palaute antaa energiaa ja kannustaa. (Jos positiivista näkökulmaa on vaikea löytää, kannattaa taustatukea etsiä mm. logoterapeuttisesta kirjallisuudesta.)

 • Tee lomake, jossa on ryhmän jokaisen henkilön nimi ja sen alla riittävästi tyhjiä rivejä. Näille riveille kukin kirjoittaa, mitä asioita kyseisessä henkilössä arvostaa tai mistä on hänelle kiitollinen. Jokaiselle jaetaan yhteenveto omista myönteisistä palautteista otsikolla ”Tätä me sinussa arvostamme.” ja "Tästä olen sinulle kiitollinen."Eteenpäin, sanoi mummo lumessa taulu
 • Valitaan oman yhteisön Vuoden (tai kuukauden tai viikon) positiivisimman, joka on levittänyt ympärilleen iloa ja energiaa tai vaikuttanut ympäristöönsä positiivisella tavalla. Tee hänelle kunniakirja.
 • Keskustelunaihe Kiitollisuuden aiheet    Kiitollisuuden vaikutuksia
 • Väritetään kannustavia huoneentauluja itselle ja ystävälle: Väritä kehyksiä 1 ja Väritä kehyksiä 2

Viikko 36, Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemaviikko     
Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä juhlitaan kulttuuriympäristöä ja tutustutaan kiinnostaviin kohteisiin ympäri Suomen. Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään 50 maassa. Päivien kymmeniin tuhansiin tapahtumiin osallistuu vuosittain noin 30 miljoonaa ihmistä. Päivien aikana osallistujamaissa järjestetään erilaisia kulttuuriympäristötapahtumia. Päivien tärkein toimintamuoto ovat yleisölle avoimet ovet ja kierrokset kohteissa sekä kohteisiin liittyvät yleisöluennot ja kiertokäynnit. Suomessa järjestetään vuosittain 300-500 avointa yleisötapahtumaa. (Kotiseutuliitto)

 

8.9. Kansainvälinen lukutaitopäivä   (YK, UNESCO)
Päivän aiheeseen sopivat selkokirjat, e-kirjat, Celia-kirjasto, runot, novellit, tarinat.  Kultainen aapinen, kansikuva

8.9. Taimin nimipäiväKämmenellä taimi mullassa
Monivuotisten kasvien istutusaikaa. Syksyllä istutetut kasvit lähtevät keväällä kasvamaan heti, kun sen aika sään puolesta tulee. Monivuotista, ruohovartista koristekasvia kutsutaan perennaksi. Kukkasipulit kannattaa kaivaa maahan vasta vähän ennen routaa. Liian lämpimässä sipulit alkavat nostaa vartta jo syksyllä.

 • Katsellaan taimi- ja kukkasipuliesitteitä. Suunnitellaan istutuksia ja jos mahdollista istutetaan ja laitetaan maahan kyltit, mitä keväällä on odotettavissa mistäkin kohdassa. Kukkapenkkien suunnittelua voi tehdä leikkaamalla esitteistä ja hinnastoista kuvia ja sijoittelemalla isolle paperille.
 • Katsellaan Vahvikkeen kukkakuvia

 

8.9. – 8.10.2021,  Vie vanhus ulos -kampanja Vie vanhus ulos -logo
Ikäinstituutin käynnistämällä kampanjalla on vuodesta 2011 alkaen edistetty ulkoilua turvallisessa seurassa säästä ja vuodenajasta riippumatta. Yrityksiä, järjestöjä, oppilaitoksia, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä haastetaan ulkoilemaan ikäihmisten kanssa ja kirjaamaan ulkoilukertoja kampanjan verkkosivuille. Kampanjalla on paljon hyviä vinkkejä toteutukseen kaiken kuntoisten kanssa. Lisätietoja oman kunnan ulkoilukoordinaattorilta. Hyödynnä kampanjamateriaalit: Luontoelämysbingo, Sateenvarjojumppa ym.9.9.2021 Yle täyttää 95 vuotta 
Yleisradio Oy eli Yle on Suomen valtion omistama valtakunnallinen mediayhtiö, jonka toimiala on yleisradiotoiminta. Se toimii verovaroin. Yleisradiolla on kolme televisiokanavaa, kuusi radiokanavaa, teksti-TV, suoratoistopalvelu Yle Areena, mobiilisovellus ja lisäksi se tarjoaa internetpalveluja yle.fi-sivustolla.

9.9. Kansainvälinen FASD-päivä
Teemapäivä muistuttaa, että alkoholi ja raskaus eivät kuulu yhteen. Äidin raskaudenaikainen alkoholinkäyttö aiheuttaa lapselle vaurioita. On löydetty yli 400 tautia tai tilaa, jotka esiintyvät tyypillisesti henkilöillä, joilla on FASD. Tietoa Kehitysvammaliiton sivuilla.

9.9.2021 Lotta Svärd -järjestön perustamisesta 100 vuotta
Lotta Svärd oli vuosina 1920–1944 toiminut suomalainen naisten vapaaehtoisuuteen pohjautunut maanpuolustustyön tukijärjestö.

 

10.9. Kansainvälinen itsemurhien estämisen päivä       (YK, WHO)
Itsemurhan ehkäisyn yleiset ohjeet löytyvät THL:n sivuilta ja depressiosta on tietoja Duodecimin sivuilla. Ikäinstituutin neuvoja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen.

 • Vahvikkeessa on monenlaisia juttelukortteja, jotka virittävät keskustelua, ryhmäyttävät ja helpottavat omien mielipiteiden kertomista
 • Vahvikkeen Terveys-laatikossa asiaa tunteista ja mielialasta & mielenterveydestä
 • Mieleinen Huoneentaulu voi auttaa kääntämään huomiota vahvistaviin ja kannustaviin asioihin
 • Runot ovat auttaneet monia ihmisiä vaikeiden tunteiden ja menneisyyden tapahtumien käsittelyssä sanoittamalla asioita. Luetaan tai jaetaan runoja tai järjestetään runokahvila.
 • Lauletaan yhteislauluja (laulujen sanoja) tai järjestetään toivekonsertti.
 • Yksi hyvinvoinnin edellytys on, että ihmisellä on mahdollisuus edistää itselleen tärkeitä asioita. Keskustelunaihe Mitä kukin arvostaa ja miten voisi olla mukana edistämässä näitä asioita. Jos löytyy yhteinen arvostuksen kohde, tehdään jotain konkreettista sen puolesta (esim. kerätään pihlajanoksia maljakkoon henkilölle, joka ei voi lähteä ulos; leivotaan yksinäiselle; luetaan kirjaa lapselle tai sairaalle…).

 

11.9. Euroopan migreenipäivä
Suomen Migreeniyhdistys toimii päänsärkysairauksia sairastavien arjen asiantuntijana ja pyrkii parantamaan heidän hyvinvointiaan ja työssä jaksamistaan.

 

12.9. Viljan nimipäivä, Viljatuotteiden teemapäiväPiirrettyjä viljantähkiä
Vilja on muinaissuomalainen nimi, jota aluksi annettiin miehille, mutta on sittemmin vakiintunut naisen nimeksi. Suomessa viljellyt viljalajikkeet ovat ruis, ohra, kaura ja vehnä (näistä tietoa Ruokatieto-sivulla).

 • Keskustelunaihe viljanviljely ennen ja nykyään (maatila-aiheisia kuvia),
 • Askarteluidea  Tehdään olkikoristeita (Punomon ohjeita). Ohuista rukiinoljista syntyy kauniita tähtiä ja himmeleitä, mutta ohut puuvillalanka täytyy pujottaa imemällä eikä neulalla (rullalanka on liian kovaa, käytä pehmeämpää). Liotettuja paksuja olkia voi silitysraudalla silittää auki nauhoiksi ja koota niistä liimaamalla koristeita (esim. renkaista ketjua tai liimataan kartongille pinnaksi, josta leikataan kuvioita). 

12.9. Euroopan migreenipäivä                          
Migreeni on kohtauksellinen, aikuisiän yleisin neurologinen sairaus. Tietoa migreenistä saa Suomen Migreeniyhdistyksestä.

 

Elo-syyskuussa viimeistään Mikkelinpäivänä (29.9) vietetään sadonkorjuujuhlia.Sadonkorjuujuhlien mainos 1
Ahvenanmaalla sadonkorjuujuhlat järjestetään aina syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna.
Kotimaiset kasvikset ry:n sivustolla on laaja kuvagalleria ja tietoja kasviksista.
Puutarhaliitto ja Kotimaiset kasvikset ry valitsevat joka vuosi vuoden vihanneksen. Vuoden 2021 vihannes on kurpitsa.

 • Mainos/kutsu: Sadonkorjuujuhlat  (ylempi kuva), Sadonkorjuujuhlat (alempi kuva)Sadonkorjuujuhlien mainos 2
 • Maistajaiset kotimaisia hedelmiä, marjoja (kuvia), vihanneksia, yrttejä. Vertaillaan. Paloja voidaan kastaa erilaisiin kastikkeisiin tai jakaa raasteita/soseita pieniin kuppeihin ja kaataa niihin kastikkeita. Kaikille voi etsiä oman lempismoothien.
 • Tehdään retki torille tai osallistutaan toritapahtumaan
 • Askarteluidea  Pihlajanmarjoja pujotetaan hammaslankaan ja kuivuttua tiivistetään raot pois. Solmitaan langan päätKaksi koria ja villasta huovutettuja sieniä yhteen ja helmet ovat valmiit.
 • Sienet koriin -heittopeli (kuva>) Sienet voi tehdä myös virkkaamalla.
 • Koristeluidea  Pujottamalla pihlajanmarjoja rautalankaan saa taivuteltavaa ja muodossaan pysyvää marjanauhaa, josta voi tehdä sydämiä ja muita kuvioita. Vedellä täytettyihin lasitölkkeihin voi upottaa pihlajanmarjaterttuja, joissa pari lehteä. Valvotussa tilanteessa pinnalla voi palaa kellukynttilä.
 • Pulmailurata sadonkorjuaikaan ja sen lisätehtävä sanaympyrä
 • Resepti juurespihvit   1 min video pihvien valmistuksesta
 • Reseptitarina kaalilaatikosta

 

Viikko 37, Leipäviikko               
Leipäviikkoa on vietetty vuodesta 1964 alkaen. Leivinuunissa leipiä ja Tula-tullallaan sanatTeemana vuonna 2020 on kuitu. Suomalaisessa ruokavaliossa leipä on paras kuitulähde. Leipätiedotuksen materiaaleissa tuodaan esiin viljakuidun terveysvaikutuksia. Tula tullallaa -huoneentaulu (kuva >)
Marttojen leipäreseptejä. Suomen maakuntaleivät.

 • Keskustelunaihe leivän leivonta ennen ja nyt; katsotaan leipäaiheisia kuvia   

Viikko 37, Valtakunnallinen Hävikkiviikko                   Hävikkiviikon logo
Valtakunnallisen Hävikkiviikon järjestäjänä toimii Kuluttaja-lehti. Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 alkaen. Ruokahävikki on roskiin päätynyttä ruokaa, mikä olisi voitu välttää valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. YK ja EU ovat asettaneet tavoitteeksi ruokahävikin määrän puolittamisen reilussa kymmenessä vuodessa. Maailmanlaajuisesti noin 30 prosenttia tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin. Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on Luonnonvarakeskuksen mukaan vuosittain arviolta 120 – 160 miljoonaa kiloa eli 20 – 25 kiloa henkilöä kohden.Pappilan hätävara juomalasissa ja lusikka

Viikko 37, Koulujen liikenneviikko               
Alakouluissa ja esiopetusryhmissä jutellaan näiden kolmen teemapäivänLiikennemerkkejä aikana liikennesäännöistä ja turvallisuudesta. Media pitää nyt näitä aiheita esillä.

 

Syyskuussa piiat ja rengit ennen etsivät parempia palveluspaikkoja. Jonain syyskuisena sunnuntaina järjestettiin pestuumarkkinat eli nykykielellä rekrytointimessut. Pestuumarkkinoiden avulla voi yhdistää kertaluonteista vapaaehtoistyötä ja hyvän mielen levittämistä: Pestuumarkkinat.

 

13.9. Positiivisen ajattelun päivä
Päivää alettiin viettää Yhdysvalloissa vuonna 2003. Ihmisen keholla ja mielellä on vahva yhteys. Siksi positiivisella mielellä on vaikutusta ihmisen terveyteen. Tähän päivään sopivaa materiaalia voi löytää Positiivisuusviikon aineistoista

 • Vanhat sananlaskut positiivistettuina
 • Tehdään kävelyretki luontoon

Tarttumapihdit

 

14.9. Maailman ensiapupäivä

 

15.9. Maailman Siivouspäivä
Maailman Siivouspäivä eli World Cleanup Day (WCD) on kansainvälinen, maailmanlaajuinen yhden päivän kestävä ympäristön siivoustempaus. Tapahtumia on järjestetty vuodesta 2008 alkaen. (materiaalia)

 • Roskakävelylle otetaan mukaan muovipussi tai useampi sekä tarttumapihdit. Lasiset, metalliset ja sekajäte kerätään eri pusseihin.
 • Puutarhassa voi kerätä maahan pudonneista omenoista ne madonsyömät ja mädäntyneet kompostiin. Mustaksi kuivuneet ja muumiotautiset omenat kerätään erilleen ja laitetaan sekajätteisiin. (kuva: Apuväline Avux)

15.9. Kansainvälinen demokratian päivä   (YK)
Tätä päivää on vietetty vuodesta 2007. Demokratiassa valta perustuu yhteisön jäseniin, eikä ole yhden ihmisen tai yhden ryhmittymän käsissä. Se vähentää vallan väärinkäytön mahdollisuutta. Demokratian kulmakiviä ovat jokaisen henkilön mahdollisuus ilmaista vapaasti oma mielipiteensä ja osallistua yhteiskunnan kehittämiseen. Päivän tarkoitus on muistuttaa päättäjiä ja jokaista yksittäistä ihmistä näiden demokratian periaatteiden tärkeydestä.

15.9. Agatha Christien syntymäpäivä
Englantilaisen kirjailijan Agatha Christien (1890 - 1976) syntymästä tuli 2020 kuluneeksi 130 vuotta ja hänen ensimmäisen kirjansa julkaisusta 100 vuotta. Christien kuuluisat etsivähahmot ovat Hercule Poirot ja neiti Marple. Ensimmäiselle kirjalleen Stylesin tapaus Christie joutui etsimään kustantajaa kolme vuotta. Sen jälkeen hänen kirjojaan on painettu miljoonia kappaleita ja käännetty kymmenille kielille. Poirot´n toiminnasta kertoo yli 30 romaania ja lähes 60 novellia.

 

16.9. Kansainvälinen päivä otsonikerroksen suojaamiseksiTaivas
Tätä päivää vietetään ns. Montrealin Pöytäkirjan allekirjoituspäivänä. Pöytäkirja on tehty vuonna 1987 ja siinä sovittiin otsonia tuhoavien aineiden tuotannon ja käytön rajoittamisesta ja lopettamisesta. Otsonia on kaikkialla ilmakehässä, mutta tiheämpi otsonikerros kiertää maapalloa 15-30 kilometrin korkeudella. Se suojaa maapalloa liialliselta auringon ultraviolettisäteilyltä. 
Ilmatieteen laitoksen tietoa otsonikerroksesta

 

18.9. Kansallinen terveydenhoitajapäivä, Tyynen nimipäivä
Ensimmäistä kansallista terveydenhoitajapäivää vietettiin 2020. Terveydenhoitajayhdistykset ovat vuosikymmeniä juhlineet Tyynen päivänä. Terveydenhuoltoneuvos Tyyne Luoma (1893–1970) oli suomalaisen terveyssisarlaitoksen ja kansanterveystyön merkittävä kehittäjä, kouluttaja ja organisaattori sekä Terveydenhoitajaliiton perustaja. Tyynenpäivän juhlissa on palkittu ansioituneita terveydenhoitajia ja juhlistettu terveydenhoitajan ammattia. Terveydenhoitajat tekevät ennaltaehkäisevää työtä, jolla edistetään kansanterveyttä ja kansantaloutta. (Terveydenhoitajaliitto) Viereisessä kuvassa terveydenhoitajamerkki, josta terveydenhoitajat ja siksi opiskelijat voi tunnistaa.

 

19.9. Mika Waltarin syntymäpäivä
Mika Waltari oli merkittävä suomalainen kirjailija. Hän kirjoitti romaaneja, runoja, novelleja, pienoisromaaneja, satuja, näytelmiä, kuunnelmia, propagandamateriaalia, arvosteluja, elokuvakäsikirjoituksia, matkakertomuksia ja sarjakuvariimejä. Hänen menestysteoksistaan tuli kuuluisia myös muissa maissa. Waltarin historiallisista romaaneistaan tunnetuin on Sinuhe egyptiläinen (1945).

 • Katsotaan joku Waltarin käsikirjoittama Komisario Palmu -elokuva.
 • Katsotaan Waltarin käsikirjoittama elokuva Kulkurin valssi (1941).

 

Viikko 38, Valtakunnallinen hyvien tapojen viikko                Käytöksen kultainen kirja: selkämys
Kouluissa järjestetään erilaisia teematapahtumia liittyen hyviin tapoihin. Viikko päättyy Hyvien tapojen päivään. Opetushallituksen ylläpitämä verkkopalvelu Edu.fi julkaisee ideoita ja materiaaleja, joita voi soveltaa myös ikäihmisten kerhotoimintaan. Tapayhdistys ry:n tapalinkit.

 • Keskustelunaihe pukukoodit, juhlatavat ennen ja nyt, kielenkäyttö, pöytätavat, tervehtiminen, käytöstapojen muuttuminen, sinuttelu ja teitittely
 • Kokeillaan erilaisia solmion ja huivin solmimismalleja
 • Luetaan poimintoja Käytöksen kultaisesta kirjasta (YLE:n juttu kirjasta
 • Opetushallituksen tapakasvatusaiheisia pelejä

 

Viikko 38 (tai 39), Kansainvälinen Muistiviikko         
Muistiviikon ajankohta määrittyy Maailman Alzheimer-päivän (21.9.) mukaisesti joko viikolle 38 tai 39. Muistiyhdistykset eri puolilla Suomea järjestävät viikon aikana erilaisia tapahtumia. Tiedot niistä tulevat Muistiliiton tapahtumakalenteriin. Laaja suomalaistutkimus FINGER osoitti, että muistihäiriöitä voidaan ehkäistä hallitsemalla niiden riskitekijöitä. Tänään siis vähennetään riskitekijöitä.

 

Syyskuun viimeinen kokonainen viikko, Kansainvälinen kuurojen viikko      Iäkkään ihmisen korva
Kansainvälistä kuurojen päivää on vietetty jo vuodesta 1958. Myöhemmin se laajentui viikon mittaiseksi. Tämän viikon viesti on kaikkien kuurojen yhteenkuuluvuus. Juhlaviikolla halutaan tukea ja vahvistaa edunvalvontatyötä kuurojen ja kaikkien viittomakielisten henkilöiden oikeuksien parantamiseksi eri puolilla maailmaa. Kuurojen liitto

 • Keskustelunaihe Kuulon apuvälineet kuulokoje, fm-laite, täristinherätyskello, puhelinvahvistin, kaula- tai tyynysilmukka, infrapunalaite radion tai tv:n kuunteluun, itkuhälytin, kommunikaattori (Kuuloliitto: kuulokojeet ja apuvälineet)
 • Kuuloharjoitus Mikä esine putosi ?
 

21.9. Maailman Alzheimer-päivä

Vahvikkeen Terveys-laatikossa on vinkkejä myös Alzheimerin vastustamiseen.
Aivojumppa-laatikossa on ideoita aivovoimisteluun.

 • Sytetään Muistin tuli eli kynttilä tai lyhty klo 21. Led-kynttilät ovat turvallisia kaikkialla.Valkoinen kyyhky, nokassa vihreälehtinen kasvi

21.9. Kansainvälinen rauhanpäivä   (YK)     International Peace Day
Päivää on vietetty vuodesta 1981 alkaen. Näillä tienoilla Suomen Rauhanturvaajaliitto ja Sotiemme Veteraanit –keräys järjestävät Kansa Kävelemään –tapahtumia. Ne ovat osa veteraanien kansainvälistä toimintaa.

21.9. Syysmatti eli mukulamatti
Matin nimipäivä on helmikuussa, mutta syys-Matti 21.9. Matteuksen päivä oli ennen perunan ja nauriin noston päivä. Omenatkin poimittiin näihin aikoihin. Tästä päivästä lähtien karhut käyvät talvilevolle ja Valkoinen juureskasvi naatteineenkäärmeet vetäytyvät talvikoloihinsa. Talven puhdetyöt aloitettiin ennen näihin aikoihin.

21.9. Nollapäästöpäivä
Nollapäästöpäivän tarkoituksena on auttaa maailmaa pääsemään eroon fossiilisista polttoaineista, joita ovat maaperästä saatavat hiili, maakaasu, turve, öljy ja kivihiili. Nollapäästöpäivää vietettiin ensimmäisen kerran Kanadassa vuonna 2008. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 2017 alkaen. Päivän tavoitteena on, että fossiiliset polttoaineet korvattaisiin uusiutuvalla energialla, joita ovat aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergia, maalämpö sekä aalloista ja vuoroveden liikkeistä saatava energia. Bioenergia tarkoittaa puuperäisiä polttoaineita, peltobiomassaa, biokaasua ja kierrätyspolttoaineiden biohajoavaa osaa. (Opetushallituksen materiaaleja)

 

Aina 22.9. tai 23.9. Syyspäivän tasaus              
Yö ja päivä ovat yhtä pitkiä, 12 tuntia kumpikin, syyspäiväntasauksen aikaan kaikkialla maapallolla. Pohjoinen ja eteläinen pallonpuolisko saavat silloin molemmat yhtä paljon auringonvaloa. Pohjoisella puoliskolla on syksy, eteläisellä kevät.

 • Väreistä voimaa. Maalataan mielen kuvia vesiväreillä.
 • Syksyistä käsillä tekemistä.
 • Suomen luonnosuojeluliiton nettisivulla Helsingin yliopiston professori Kurt Fagerstedt kertoo, miten kasvit valmistautuvat talveen. Mistä lehtien keltainen väri tulee? Miksi jotkut lehdistä muuttuvat syksyllä punaisiksi tai oransseiksi? (video 3,5min).

22.9. Kansainvälinen autoton päivä eli auton vapaapäivä
Tätä teemapäivää vietettiin ensimmäisen kerran 2001. Joissakin kaupungeissa on jopa suljettu katuja tilapäisesti.Keltainen kuplavolkkari

 • Katsellaan Vahvikkeen autokuvia   
 • Keskustelunaihe autoilu: Autoilukysymyksiä
 • Kootaan autoaiheista palapeliä Ford Thunderbird
 • Keskustelunaihe Vaihtoehtoiset kulkuvälineet (mopo, polkupyörä, moottoripyörä, hevonen, riksapyörä, lentokone, laiva, soutuvene, sähköpotkulauta), niiden edut ja haasteet

 

23.9. Kansainvälinen viittomakielten päivä     (YK)
Kansainvälistä viittomakielten päivää on vietetty vuodesta 2018 alkaen. Kuurojen maailmanliitto (WFD) on perustettu 23.9.1951. Viittomakieli sai Suomessa perustuslaillisen aseman vuonna 1995. Se takaa kuuroille oikeuden oppia kieltään ja käyttää sitä vapaasti. Suomessa vietetään myös kansallista viittomakielen päivää suomalaisen ja suomenruotsalaisen viittomakielen juhlapäivänä. Se on 12.2.

 

Syyskuun viimeinen perjantai, Vauvan päivä            Vauva
Vauvan päivää vietettiin Suomessa ensimmäistä kertaa 2017.  Lapsuutta koskevia keskustelukysymyksiä. Ideoita tähän päivään: VauvaSuomi ry.

 • Lauletaan Tuutulauluja
 • Keskustelunaihe Äitiyspakkaus ennen ja nyt
 • Katsotaan Vahvikkeen lapsikuvia.
 • Nukketerapiasta on erittäin hyviä kokemuksia keskivaikeasti ja vaikeasti dementoituneiden henkilöiden kanssa sellaisissa hoivayhteisöissä, joissa ei ole liian hyväkuntoisia henkilöitä kommentoimassa vauvojen aitoutta. Vauvanuken vaikutusta kannattaa kokeilla. Esim. Reborn-nuket ovat hyvin aidon näköisiä.

Syyskuun viimeinen perjantai, Tutkijoiden yö         24.9.2021Albert Einstein rintakuva
Tutkijoiden yö -tapahtumia on järjestetty sadoissa kaupungeissa eri puolilla Eurooppaa vuodesta 2005 lähtien. Kaikenikäisiä ihmisiä kutsutaan tutustumaan tieteeseen ja tieteen tekemiseen. Ohjelma. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Ilman tapahtumiin osallistumistakin tänään sopii virittää keskusteluja keksinnöistä ja tieteen saavutuksista. (kuvassa suhteellisuusteorian luonut Albert Einstein 1920, kuva Pixabay >)

 • Keskustelunaihe Minkälaista on tulevaisuuden ruoka? Millainen on Suomen suurin robotti? Miten vietettiin perjantai-iltaa sata vuotta sitten? Mitä löytyy yliopistojen kirjastojen salaisista kansioista? Revontulet ja tähdet. Valmistetaanko ihmisiä joskus koneellisesti?
 • Keskustelunaihe Keksinnöt esim. nyhtökaura, laser, tietokone, internet, juustohöylä, äitiysavustuspakkaus, jäänmurtaja, savustuspussi, Abloy-lukko, AIV-rehu, aaltopahvi, Afrikan tähti -peli, Ksylitoli, Molotovin cocktail, astiankuivauskaappi, verenpainemittari, Linux-käyttöjärjestelmä, virtuaalitodellisuus...
 • Visailu Puhelin

 

26.9. Maailman merenkulkupäivä (IMO, YK)purjelaiva
Tämä teemapäivä suuntaa huomiota merenkulun käytäntöjen turvallisuuteen ja laivauksen ympäristövaikutuksiin sekä kansainvälisen merenkulkujärjestön työhön.

 

27.9. Maailman turismipäivä (YK)

 • Keskustelunaihe Kuuluisat turistikohteet. Toiveet voidaan kerätä etukäteen ja vierailla Google mapsin kautta esim. Roomassa. Google Earthilla voi tutkia maailmanlaajuisia satelliittikuvia sekä kolmiulotteisia rakennusten ja maanpinnan kuvia sadoista eri kaupungeista; voi zoomata lapsuuden kodin pihaan tai katsella kiinnostavassa kaupungissa katutasolla 360 asteen näkymää. Enter ry:n vapaaehtoisen tekemät ohjeet Google Earthin käyttöön (12,5min video)
 • Ryhmärengin matkailuaiheisia juttuja kysymyksiä, visoja ym.

27.9. Vesan nimipäivä, Puun päivä, puulle ja metsälle omistettu päiväRuskalehtiä
Tänään istutetaan puita.

 • Kilpailu kerää eri puiden oksan- tai rungon kappaleita ja kirjoita lapuille puiden nimet. Tehtävänä on yhdistää laput oikeisiin puihin. Tehtävää voi vaikeuttaa kirjoittamalla useampia lappuja kuin on puuvaihtoehtoja.
 • Askarteluidea puumosaiikit, valmiista puuosista koottavat esineet, lastu- ja tuohityöt: tuohisormus,
 • Kilpailu anna jokaiselle puinen pyykkipoika (tai useampi) ja jokaiselle joukkueelle samanlainen pahvinkappale (tai kylpysieni).  taidemaalarin palettiLähtömerkin jälkeen pahvi lähtee kädestä käteen ja jokainen kiinnittää siihen pyykkipoikansa. Nopeampi joukkue voittaa. Pienellä porukalla pahvi voi kiertää useamman kierroksen.
 • Väritä kukkiva puu
 • Väritetään ruska talteen. Kerätään erilaisia puiden lehtiä. Piirretään ääriviivat paperille ja väritetään.
 • Visailu Puut

2 naista kävelee päällään ruudulliset mekot

 

28.9.1934 Brigitte Bardot syntyi              
Ranskalainen valokuvamalli ja näyttelijä Brigitte Bardot oli 1950- ja 60-lukujen seksisymboli. Hän oli naimisissa mm. elokuvaohjaaja Roger Vadimin kanssa. Bardot on esiintynyt kymmenissä elokuvissa: Ei kiltti tyttö, …ja Jumala loi naisen, Sen täytyi tapahtua, Rakas Brigitte, Kohtalokas rakkaus, Shalako jne. Bardot´n pukeutumista matkittiin. Kuvassa ruudulliset Brigitte Bardot -leningit Helsingissä kesällä 1960 (kuva Finna Helsingin kaupunginmuseo/Volker von Bonin >)

 

Syyskuun viimeinen keskiviikko, Kansainvälinen koulumaitopäivä     
Maito ja terveys ry:n sivustolta löytyy monipuolista tietoa maidosta, Ravitsemuskatsaus-lehden numeroita ym. Yhdistyksellä on jaossa paljon erilaisia maksuttomia esitteitä. Sopivaa materiaalia löytyy myös Maailman maitopäivän aineistoista, joka on 1.6. (Kuva © Kirsi Alastalo)

 

29.9. Mikkelinpäivä, Mikon, Mikaelin ja Mikan nimipäiväViivapiirros arkkienkeli Mikael
Mikkelinpäivä eli arkkienkeli Mikaelin muistopäivä on lasten ja enkelien nimikkopäivä.
Sanontoja: Mikkelinpäivään mennessä on oltava nauriit kuopassa ja akat pirtissä. 
Mikkelistä  päre pihtiin, tutti rukkiin, kaali kuppiin, akat pirttiin ja nauriit kuoppaan.

 • ”Ihana enkeli vierellä käy”. Enkeliaiheiset runot, laulut (Suojelusenkeli), kiiltokuvat ja taide tuovat lämpöisiä tunnelmia.
 • Askarteluidea maalaa lasimaalilla kynttilälyhdyjä lasipurkeista ja ripusta rautalangalla

29.9. Kansainvälinen Maailman sydänpäivä   
Paikallisten sydänyhdistysten sivustoilta löytyy Maailman sydänpäivän tapahtumia ja tietoja. Maaliskuu 2020 sydänviikko siirtyi 27.9. - 4.10.Punainen sydän ja pätkä sydänkäyrää

 • Askarteluidea sydänmobilet, kankaan maalaus käyttäen apuna sydämen muotoista piparimuottia ja pensseliä, sydänkori (sivu 41), vetoketjusta sydänkoru (sivu 144),

 

Syyskuun ja lokakuun vaihteessa olutfestivaali (Oktoberfest)nainen jolla perinteinen saksalainen mekko ja oluttuoppi
Kaksiviikkoinen saksalainen festivaali on levinnyt muihinkin maihin. Perinne on alkanut jo vuonna 1810. Vaikka nimi kertoo oluen juomisesta, etikettiin kuuluu, että humaltuminen ei ole sallittua ja käytöksen on muutenkin oltava asiallista ja kohteliasta. Saksassa tapahtumaan kuuluu myös perinteinen pukeutuminen: naisilla on värikäs mekko ja miehillä nahkahousut sekä hattu. (Kansainvälinen olutpäivä on elokuun ensimmäinen perjantai)

 

LOKAKUU             
Kulttuurivuosikellon lokakuu       Puinen oksia ruskalehtineen maljakossa
Vihreän Veräjän luontoideoita lokakuulle (6 sivua).
Syystalven toimintaideoita  Ideakansiossa s. 46-56.
Kerää syksyn kirjavalehtisiä oksia maljakkoon: Ruskalehtien säilöminen
Lokakuu on EU-alueella digitaalisen turvallisuuden teemakuukausi, European Cyber Security Month (ECSM). On ajankohtaista keskustella kaikesta, mikä liittyy nettiin tai digitaalisiin julkisiin palveluihin: Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikko.
Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa    Saamelaisten lippu

 

 Suomen lippu1.10. Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päiväMiina SIllanpää rintakuva
 Sisäministeriö suosittelee liputtamista tänään. Sillanpää oli ensimmäinen Suomessa ministeriksi valittu nainen. Hän vaikutti lasten ja nuorten elämän turvallisuuteen, yhteiskunnalliseen tasa-arvoon, vanhustyöhön sekä kuluttajaliikkeeseen. Päivää on vietetty ensimmäisen kerran 2016, jolloin tuli kuluneeksi 150 vuotta Miina Sillanpään syntymästä (1866). Miina Sillanpään säätiö on syntynyt vuonna 1965, kun Taloustyöntekijäin Yhdistys säätiöi omaisuutensa ja nimesi säätiön puheenjohtajanaan 51 vuotta toimineen Miina Sillanpään mukaan. (kuva > Studio Alppila, Hki 1920-luku, Museovirasto/Musketti, Historian kuvakokoelma, Finna, lisää kuvia)

1.10. Heijastinpäivä
Liikenneturva järjestää ympäri maata erilaisia heijastintempauksia. Liikenneturvan sivustolla on tietoa ja videoita erilaisista heijastimista.
Askarteluideoita: heijastavasta langasta virkatut tähdet,

1.10. Kansainvälinen ikäihmisten päivä (YK)                              
Tämän päivän tarkoitus on kiinnittää erityistä huomiota siihen, että kaikilla ikäihmisillä on saatavillaan terveellistä ravintoa, suojaa, toimiva vesi- ja sanitaatiohuolto, koulutusmahdollisuuksia ja pääsy terveydenhuollon palveluihin.

 • Järjestetään sukupolvien yhteinen päivä. Ideoita opinnäytteestä: Sukupolvet yhdessä -päivän järjestäminen; tavoitteena perinnetaitojen ja –tietojen siirtyminen nuoremmille ikäpolville ja tutustuminen nuorten harrastuksiin ja elämään. Päämääränä ennakkoluulojen vähentäminen ja myönteisten asenteiden virittäminen.
 • Keskustelunaihe omat isovanhemmat, mitä opin isovanhemmiltani, ikinuoret julkkikset, itselle tärkeät iäkkäät ihmiset, iäkkäiden ihmisten roolin muuttuminen, iäkkäät vapaaehtoiset, iäkkäät yrittäjät, iäkkäät valtionjohtajat. Katsotaan juttelun tueksi kuvia ikäihmisistäPiirretty kurpitsa

1.10. Kansainvälinen kasvisruokapäivä                      
Kasvisten, marjojen, hedelmien, juuresten ja vihannesten lisääminen ruokavalioon ehkäisee monia elintasosairauksia kuten sydän - ja verisuonitauteja, syöpää sekä diabetesta. Myös paino pysyy helpommin kurissa. Kasviksista löytyy herkullisia makuja, joihin kannattaa tutustua!

 • Tehdään kaupparetki ja haetaan sellaisia kasviksia, salaatteja ja hedelmiä, joita ei ole aiemmin maistettu. Tehdään pieniä suupaloja, joita vertaillaan. Makuja voidaan pisteyttää tai laittaa paremmuusjärjestykseen. Levyraadin numerot ja asteikot sopivat tähän (linkki)
 • Järjestetään maistiaiset ja kokeillaan nyhtökauraa, härkistä, tofua, tahinia, hummusta… Maistiaisiin voidaan liittää arvauskisa joko ilman vihjeitä tai esim. niin, että on yhdistettävä nimikortti oikeaan astiaan.    
 • Keskustelunaihe marja- ja sieniretket. Katsotaan kuvia marjoista ja jutellaan marjastamisesta: herkullisin marja, herkullisin marjaruoka, mieleen jäänyt marjaretki
 • Tehdään retki paikkaan, jossa voi kerätä pihlajanmarjoja tai aronianmarjoja. Keitellään Marttojen reseptillä pihlajanmarjahilloa tai pihlajanmarja-porkkanasosetta. Marja-aronioista syntyy erinomaista kiisseliä, mutta siivilöi kuoret pois, sillä ne ovat karvaita (laita kuumaan kiisseliin jäisiä mansikoita). Marja-aronioita voi myös kuivata uunissa (50C) ja sekoittaa myslin joukkoon tai napostella kuin rusinoita. Säilytä kuivatut marjat ilmavasti. Pakastetuista marja-aronioista syntyy hyvänmakuista ja kauniin väristä viiniä.

1.10. Kansainvälinen musiikkipäivä        World Music Day eli Fête de la MusiquePiirretty lintu laulaa, nuotteja
Kansainvälistä musiikkipäivää IMD vietettiin ensimmäistä kertaa lokakuussa 1975 kuuluisan viulisti-kapellimestari Yehudi Menuhinin aloitteesta.
Toinen musiikille omistettu kansainvälinen päivä World Music Day eli Fête de la Musique on 21. kesäkuuta. Vahvikkeen Musiikki-laatikko.

1.10. Kansainvälinen kahvipäiväKäsikäyttöinen kahvimylly
Tätä päivää on vietetty vasta vuodesta 2015 lähtien. Vahvikkeen kuvia, jotka liittyvät kahviin (kuvien tekstit).

1.10. Säätiöpäivä
Suomessa on lähes 3 000 säätiötä. Ne vaalivat kulttuuriperintöä ja toteuttavat lahjoittajiensa henkistä perintöä myöntämällä apurahoja sääntöjensä määräämiin tarkoituksiin hakemuksesta. Säätiöpäivää vietetään yli 20 Euroopan maassa samana päivänä. Suomalaisia säätiöitä

 

2.10. Maailman maatalouseläinten päivä
Suomessa tätä teemapäivää on järjestetty vuodesta 1959. Vahvikkeen maatila-aiheisia kuvia

2.10. Kansainvälinen väkivallattomuuden päivä  (YK)
Vuonna 2007 YK julisti tämän Mahatma Gandhin syntymäpäivän kansainväliseksi väkivallattomuuden päiväksi (teemapäivän nettisivut). YK toivoo valtioiden, järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen muistuttavan ihmisiä sovittelun ja rauhanomaisuuden merkityksestä ristiriitojen ja konfliktien ratkaisemisessa. Jokaisella ihmisellä on oikeus elää turvassa ilman väkivaltaa tai sen uhkaa. Sotien lisäksi väkivaltaa ilmenee koulukiusaamisessa, työpaikkakiusaamisessa ja perheväkivallan muodossa. Suvanto ry on erikoistunut iäkkäiden ihmisten luottamuksellisissa suhteissa tapahtuvan kaltoinkohtelun ja väkivallan ehkäisemiseen. Yhdistyksen sivustolta löytyy käsikirja ikääntyneisiin kohdistuvan kaltoinkohtelun ja väkivallan vastaiseen työhön (96 sivua): Täällä on lupa puhua väkivallasta.

3.10. Kansallispuvun juhlapäiväVirpi Miettinen kansallispuvussa
Suomalainen kansallispuku täytti 130-vuotta vuonna 2015. Suomen kansallispukukeskus osallistui juhlavuoteen järjestämällä Kansallispuvun juhlapäivän. 

(Kuva CC BY 4.0 Volker von Bonin, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma, Finna. Kuvassa vuoden 1965 Miss Suomi Virpi Miettinen. Hän sijoittui toiseksi sekä Miss Eurooppa - että Miss Universum -kisassa.)

 

VANHUSTENVIIKKO  

Lokakuun ensimmäinen sunnuntai on Vanhustenpäivä. Se aloittaa Vanhustenviikon. Vanhustenpäivää on vietetty vuodesta 1954. Valtakunnallisessa pääjuhlassa jaetaan vuosittain Vuoden vanhusteko -palkinto. Vuonna 2022 juhla on Savonlinnassa. Videoita aiemmista juhlista. 

Vanhustenviikon viettäminen alkoi 1970-luvulla. Viikon aikana järjestetään monenlaisia tapahtumia ja esitellään kuntien, järjestöjen ja seurakuntien toimintaa. Vanhusten viikolla on joka vuosi eri teema. Vuoden 2021 teema on Luonto antaa voimaa (Materiaaleja).
Toimintaideoita voi seurata Vanhustenpäivän ja -viikon Facebook-sivulta. TeemapäivätSenioSurfin piirretty tunnuskuva
Vanhustenviikon tiistai on SeniorSurf-päivä. Katso video (1min 20sek).
SeniorSurf-päivänä seniorit pääsevät helposti tutustumaan tieto- ja viestintätekniikan maailmaan. Monet kirjastot, palvelutalot, tietotuvat ja muut yhteisöt avaavat ovensa ja tarjoavat henkilökohtaista ohjausta tietokoneen ja internetin käyttöön. SeniorSurf-tapahtumia järjestetään ainakin kaikissa Pohjoismaissa, joista päivä tuli Suomeenkin. Opastusmateriaalia. Kortit, joiden avulla voi virittää keskustelua tietotekniikasta: Hullunkuriset pariskunnat. Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikko.
Vanhustenviikon torstai on Iäkkäiden ulkoilupäivä.
Ota ajoissa yhteyttä oppilaitoksiin ym., joiden kanssa voi järjestää ulkoilutapahtumia ja -tempauksia. 

4.10. Maailman eläinten päivä, josta alkaa eläinten viikko
Katolisessa kirkossa 4.10. on luonnonsuojelun suojeluspyhimyksenPikkupoika halaa koirakaveriaan (eläinten suojelupyhimys), 1200-luvulla eläneen Fransiskus Assisilaisen päivä. Ensimmäistä Maailman Eläinten päivää juhlittiin Italiassa 4.10.1931. Suomessa Eläinten viikkoa on vietetty Suomen suurimman eläinsuojelujärjestö SEY:n aloitteesta vuodesta 1959 lähtien. Eläinten viikon teema. SEY on tuottanut aiheesta maksutonta materiaalia (aiempien vuosien oppaita).
Voisiko tänään hoivakodissa tai kerhossa vierailla koira, kissa, alpakka tai kani? Ideoita eläinten käytöstä vanhustyössä on Vahvikkeen Luonto-laatikossa.

4.10. Kansallinen korvapuustipäivä, leipomisen teemapäivä   Korvapuusteja lautasella
Ruotsissa on vuodesta 1999 lähtien vietetty Kanelbullens dag -päivää ja sieltä idea on levinnyt myös Suomeen. Jos pullataikinan tekeminen ei ole mahdollista, pienimuotoisen leipomistilanteen voi järjestää kaupan pakastetaikinalla. Lisäksi tarvitaan voita, sokeria ja kanelia. Vastapaistetun pullan tuoksua saa myös kostuttamalla pullaviipaleita kevyesti vedellä ja laittamalla vähäksi aikaa leivänpaahtimeen. Työvaiheet:  Korvapuustien leivontaa Karpalokodissa

4.-10.10. Kansainvälinen avaruusviikko
Kansainvälistä avaruusviikkoa vietetään joka vuosi 4.-10. lokakuuta. Hopean värinen satelliittiPäivät on valittu sen vuoksi, että maailman ensimmäinen satelliitti, Sputnik 1, laukaistiin 4.10.1957. Kymmenen vuotta myöhemmin 10.10.1967 allekirjoitettiin kansainvälinen YK:n sopimus avaruuden rauhanomaisesta käytöstä.

 • Keskustelunaihe satelliitit, GPS-paikannin (henkilöpaikantimista kotikäytössä Ikäteknologian sivustiolla), kaukoputket, planetaariot, avaruuslennot, avaruusromu, kuunkierto, avaruusmatkailu,
 • Muistoissamme 50-luku selkokirjan luku Sputnik

 

5.10. Kansainvälinen opettajien päivä   (UNESCO, YK
Unesco julisti tämän päivän maailman kaikkien opettajien päiväksi vuonna 1994. Lokakuun 5. vuonna 1966 oli Unescon koolle kutsuma konferenssi hyväksynyt suositukset opettajien asemasta. Siinä esitetään opettajien oikeudet ja velvollisuudet sekä kansainväliset standardit heidän perustaidoistaan, jatkokoulutuksestaan ja rekrytoinnissa. Sitä on pidetty tärkeänä ohjeistona opettajien aseman edistämiseksi laadukkaan koulutuksen turvaamiseksi.

 

Lokakuun alussa, Puhevammaisten viikko     
Vuoden 2021 teemana Puhevammaisten viikolla on Minä kerron. Puhevammalla tarkoitetaan vaikeutta ymmärtää tai tuottaa puhetta niin hyvin kuin arjen vuorovaikutuksen sujumiseksi olisi tarpeen. Suomessa on noin 65 000 puhevammaista ihmistä, jotka eivät pysty puhumaan tai joiden puhe on hyvin epäselvää. Usein puhevammaan liittyy myös lukemis- ja kirjoittamisvaikeuksia. Suomessa on noin 65 000 ihmistä, joilla on eriasteisia puhe- ja kommunikaatiovaikeuksia. Heistä noin 30 000 tarvitsee puhetta korvaavia apuvälineitä. Selkokielestä hyötyy noin 500 000 suomalaista. Papunet-sivustossa on tietoa ja materiaaleja puhevammaisille ihmisille sekä heidän läheisilleen ja alan ammattilaisille. Sivustossa on myös tietoa selkokielisten, saavutettavien verkkopalveluiden toteuttajille. Viikkoa koordinoi Kehitysvammaliiton tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki. Tikonen verkkolehti. Tilaa uutiskirje sähköpostiisi.

Lokakuun toinen viikko, Euroopan Elinsiirtoviikko
Elinsiirtoviikko päättyy Euroopan elinsiirtopäivään. Tällä viikolla järjestetään aiheeseen liittyviä kampanjoita ja tapahtumia. Elinluovuttaja voi pelastaa kuuden ihmisen hengen. Sairastettu syöpä ja jotkin virusinfektiot sekä virushepatiitti estävät luovutuksen. Elinluovutuskortti-sovelluksen voi ladata Android- ja iPhone-puhelimiin Elinluovutuskortti-sivulta. Tahdon voi kirjata myös Omakantaan.

6.10. Kansainvälinen Puhevammaisten päivä

6.10. Euroopan omaishoitajien päiväiäkäs aviopari, mies pyörätuolissa, hänellä happiviikset
Teemapäivän järjestää Euroopan omaishoidon toimijoiden verkosto Eurocarers, jonka jäsen suomalainen Omaishoitajaliitto on. Vuonna 2020 oli ensimmäinen Euroopan omaishoitajien päivä ja silloin tuotiin esiin omaishoidon merkitystä ja omaishoitajien tarvitsemaa tukea. Päivän teemana oli ”Olemme omaishoitajia. Meillä on merkitystä. Tarvitsemme tukea.”. Omaishoitajaliiton juhlavuoden 2021 päätapahtuma Omaishoitoparlamentti on 6.10. klo 13.00 – 16.00 verkkolähetys.

 

7.10. Suomessa ja Ruotsissa Birgitan nimipäivä. Pirkko, Pirjo ja Piritta ovat Birgitan muunnelmia. Puinen pyhimyspatsas
Uskomus Jos Birgitan päivänä sataa, vesisade kestää viikon.
Tänään on Pohjolan ainoan naispyhimyksen muistopäivä. Pyhä Birgitta (synt. 7.10.1303) perusti birgittalaisjärjestön. Hänet kanonisoitiin 7.10.1391. Hän oli poliittinen vaikuttaja ja Ruotsin ensimmäinen Euroopan laajuisesti tunnettu nainen. Hän on Euroopan suojeluspyhimys yhdessä Franciscus Assisilaisen ja Katariina Sienalaisen kanssa. Suomessa on useita kirkkoja nimetty Birgitalle (Lohjalla, Naantalissa, Lopella, Vihdissä, Tuuloksessa, Halikossa, Lempäälässä, Turussa).
(Kuva: P. O. Welin, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma, Inventaarionro HK6429:319, Finna)

 • Keskustelunaihe Suomalaiset luostarit. Keskiajalla Suomen ainoa birgittalaisluostari oli Naantalissa. Naantalin kaupunki perustettiin luostarin ja sen kirkon ympärille. Turussa on 1986 perustettu birgittalaisluostari. Maailmassa on yli 40 birgittalaisluostaria.

7.10. Kansainvälinen kunnon työn päivä
Kunnon työn päivää (osaajapäivä) vietetään 60 maassa. Suomessa päivän ärjestävät SAK, STTK ja Akava yhdessä SASKin (Suomen Ammattiliitojen Solidaarisuuskeskus) kanssa. Tänään juhlitaan kaikkea sitä, mikä työelämässä on jo kunnossa. Kunnon työn päivään voi osallistua tekemällä ”kunnon työn” eli mitä tahansa, mikä saa hymyn huulille. Ihmisiä kannustetaan jakamaan kuvia teoistaan omille yhteisöilleen.

Nainen ja mies kävelyllä selät katsojaan päin

Vanhustenviikon torstai, Iäkkäiden ulkoilupäivä     
Ikäinstituutti haastaa yhteisöjä toteuttamaan tukea tarvitsevien iäkkäiden ulkoilu-unelmia ja järjestämään iäkkäille ulkoilutapahtumia valtakunnallisena iäkkäiden ulkoilupäivänä vanhustenviikon torstaina.

 

8.10. Hiljan nimipäivä, Hiljaisuuden päivä eli melun vastainen teemapäivä
Kuuloliiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton yhteisen teemapäivän tavoite on nostaa esiin hiljaisuuden merkitys vastapainona lisääntyneelle melulle.

 • Keskustelunaihe äänisaaste, luonnon äänet, melun vaikutukset, hiljaisuuden retriitti, miltä hiljaisuus tuntuu, liittyykö kiire ja melu yhteen, kuuloaisti

 

Lokakuun toinen maanantai, Kolumbuksen päivä          Columbus Day
Tämä on Yhdysvalloissa vuosittain vietettävä kansallinen juhlapäivä, jolloin muistetaan tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbusta ja Amerikan löytämistä. Päivää vietettiin vuoteen 1971 saakka 12.10., koska sinä päivänä vuonna 1492 Kolumbus astui ensimmäistä kertaa maihin Uudessa maailmassa.

 • Tähän päivään sopii virtuaalivierailut maissa ja paikoissa, joissa ei ole koskaan aiemmin käynyt.

 

Lokakuun toinen perjantai, Kansainvälinen kananmunan päivä           
The International Egg Commission (IEC)Rikottu kananmuna julisti vuonna 1999 tämän päivän kansainväliseksi kananmunan päiväksi. Suomalainen syö kananmunia noin 10 kg vuodessa. Suomen Siipikarjaliiton sivustolta löytyy monipuolista tietoa kananmunista, broilereista ja kalkkunoista. Duodecim terveyskirjasto kertoo kananmunan ravintosisällöstä terveyden kannalta. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli® - elintarvikkeiden koostumustietopankista löytyy erilaisten munaruokien tarkat ravintoainepitoisuudet.

 

9.10. Maailman postipäivä      (YK)
Maailman postiliitto (UPU) perustettiin 9.10.1874. Tänään juhlitaan maailmanlaajuisesti postin merkitystä sosiaaliselle ja taloudelliselle kehitykselle. 

Lokakuun toinen lauantai, Maailman saattohoitopäivä       9.10.2021
Päivän tarkoitus on lisätä palliatiivisen hoidon ja saattohoidon näkyvyyttä maailmanlaajuisesti tarjoamalla mahdollisuuksia keskustella niihin liittyvistä teemoista. Perustavin ihmisoikeus on oikeus elämään, joka on turvattu niin YK:n ihmisoikeusjulistuksessa kuin Suomen perustuslaissa. Oikeus hyvään saattohoitoon nousee tästä. Saattohoito ei tarkoituksellisesti lyhennä eikä pidennä elämää. Sen olemukseen kuuluu luopua elämää pitkittävistä hoidoista, kun ne eivät enää hyödytä hoidettavaa ja silloin sallitaan luonnollisen kuoleman tulla. Hyvä hoiva ja psykososiaalinen tuki jatkuvat loppuun saakka. Kun saattohoitopäätös on tehty, pyritään elämän laatu pitämään mahdollisimman hyvänä.

 

Suomen lippu   10.10. Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä, mielikirjapäivä
Tämä päivä on ollut liputuspäivä vuodesta 1950. Kirjastokaistalta löytyy videoita ja radio-ohjelmia kirjoista ja kirjailijoista sekä kirjastoista ja niiden palveluista. Koirien nimipäiväkalenterissa 10.10. on Killin ja Kiiskin - eli Seitsemän veljeksen koirien - nimipäivä (Saarelma, Minna (2011): Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy).

 • Keskustelunaihe lempirunot   (Vahvikkeen runot ja lorut)
 • Visailu tunnetuista suomalaisista runoista
 • Keskustelunaihe Aleksis Kiven (s. 10.10.1834 Nurmijärvi) elämä. Kivi oli ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija ja myös kansalliskirjailija kuten Mikael Agricola ja Elias Lönnrot. Aleksis Kivestä YLE:n sivulla (+ 2min video)
 • Vuonna 2020 Seitsemän veljeksen julkaisemisesta tuli kuluneeksi 150 vuotta. Kuunnellaan äänikirjaa Ylen sivulta.
 • Tämä on lukemisen teemapäivä. Mikä on viimeisin lukemasi kirja? Vinkkejä hyvistä lukuelämyksistä.
 • Lokakuuta on sanottu myös likakuuksi ja ruojakuuksi. Perinnetietoa lokakuusta.
 • Virkistytään visaillen kirjallisuuden kysymyksillä.
 • Askarteluidea kirjanmerkki tai kortti.

10.10. Maailman mielenterveyspäivä   (YK)
Päivää on vietetty vuodesta 1992.
Käytännönläheisiä vinkkejä mielenterveyden hoitamiseen: Ikä ja mielen hyvinvointi.
Mielenliikennemerkit menneen miettimiseen, nykytilanteen tarkastelemiseen ja eteenpäin suuntautumiseen.Varjokuvassa nainen hieroo miehen niskaa
Myönteisen muistelun kortit ovat sekä tulostettavissa että tilattavissa.

 • Tehdään pareittain syksyinen tarinarentoutus
 • Keskustelunaihe Tunteet ja niiden kanssa toimeen tuleminen. Tulosta Tunnekortit (27 sivua: 52 korttia) keskustelun ja pohdinnan tueksi.

10.10. Maailman puuropäivä Lautasellinen puuroa, jossa marjoja ja banaaniviipaleita
Puurolla ei ole kalenterissa omaa virallista päivää, mutta skotlantilaiset ovat tartuttaneet kaurapuuroinnostustaan muihinkin maihin. Skotlannissa järjestetään joka vuosi kansainvälinen puuronkeittokilpailu 10.10. Luomupuuron syönnin maailmanennätys tehtiin 6.9.2017 yhtenä Suomi 100 -tapahtumana. Kaurapuuron terveellisyyteen voi tutustua Finelin sivustolla. Kansakoulun aikaan 1930-50-luvuilla ja myöhemminkin puuro on ollut hyvin tyypillinen kouluruoka Riisipuuron kuva ja resepti

 • Keitetään yhdessä erilaisia puuroja, maustetaan niitä, maistellaan ja vertaillaan: kaurapuuro, mannapuuro, tattaripuuro, riisipuuro, uunipuuro, ohrahiutalepuuro, ohraryynipuuro, Pajalan puuro, ruispuuro, ruismarjapuuro, ruispuuro, riisiomenapuuro. Kokeillaan puuroihin voisilmää, maitoa, hilloa, mehukastiketta, marjoja, kotitekoisia ja myynnissä olevia pikkulasten marja- ja hedelmäsoseita. Paistetaan tähteeksi jäänyttä puuroa. Kokeillaan myös tuorepuuroreseptejä. Yhdessä ateriointi tukee mielenterveyttä, samoin yhdessä kokkaaminen.
 • Tutustutaan eri maiden puuroperinteisiin (ja kokeillaan). Afrikkalainen perinne on syödä sormin ruokailijoiden keskellä olevasta yhteisestä astiasta, jossa on hirssi- tai maissipuuroa. Puuro pyöritetään palloksi sormilla ja kastetaan kastikkeeseen, jossa on vihanneksia, liha, kalaa tai kanaa.

10.-16.10.2021 Valtakunnallinen Reumaviikko
Reumaliiton perinteisellä Reumaviikolla sen aluetoimikunnat ja yhdistykset järjestävät ympäri maata tapahtumia kuten yleisöluentoja, avointen ovien tilaisuuksia ja liikuntatapahtumia.
12.10. vietetään Maailman Reumapäivää. Reuma-lehti on luettavissa netissä. Tähän päivään sopivat myös Keltaisen nauhan päivän (maaliskuussa) materiaalit.

 

Lettipäinen tyttö lukee läksyjä pöydän ääressä

11.10. Kansainvälinen tyttöjen päivä   (YK)
Päivää on vietetty vuodesta 2011 lähtien.
Vahvikkeen lapsikuvia sekä lelu- ja leikkikuvia teksteineen.
Vanhoja kansanlauluja: tyttöjen lauluja. Tulosta runoiksi ja keskustelun virittäjiksi, vaikka sävel olisi outo. (Vertailun vuoksi poikien lauluja) (Kuva: Suomen valokuvataiteen museo/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma)

 

Viikko 41, Energiansäästöviikko        Hehkulamppu.
Valtionyhtiö Motivan organisoimaa Energiansäästöviikkoa on vietetty vuodesta 1996 alkaen. Viikon aikana kiinnitetään huomioita energiansäästöön ja energian käyttötapoihin. Motiva Oy toteuttaa energiansäästöohjelmaa ja uusiutuvien energialähteiden edistämisohjelmaa. Nyt napataan energiasyöpöt, jotka haukkaavat paljon energiaa ja tekevät salakavalasti suuren laskun niin ympäristölle kuin kukkarolle.

 • Keskustelunaihe kuinka energiaa järkevästi käyttämällä hillitsemme ilmastonmuutosta ja vähennämme muita ympäristövaikutuksia; energiankulutuksen tehostaminen työpaikoilla, palvelulaitoksissa, liikenteessä ja kotona.
 • Visailu kerrostalot

Valtakunnallinen selkäviikko
Selkäviikkoa vietetään vuosittain lokakuussa sillä viikolla, johon osuu maailman selkäpäivä (16.10.). Paikalliset selkäyhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea tapahtumia: ilmaisia lajikokeiluja, luentoja ja liikunnallisia tempauksia. Selkäliitto tuottaa yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa oppaita selänhoitoon eri elämäntilanteissa. Voit tulostaa oppaita maksutta tai tilata maksullisia painettuja oppaita Selkäliitosta.

 

13.10. Kansainvälinen Selkeän kielen päivä          
Vuodesta 1996 alkaen Selkokeskus on Selkeän kielen päivänä palkinnut Vuoden selväsanainen -palkinnolla tahon, joka ovat toiminnallaan edistänyt selkokielistä tai helposti ymmärrettävää viestintää erityisryhmille. Vuodesta 2016 alkaen Kotimaisten kielten keskus on  yhteistyössä Selkokeskuksen kanssa jakanut palkinnon joka toinen vuosi selkokielen ja joka toinen vuosi hyvän virkakielen edistäjälle. Jälkimmäinen annetaan virastolle tai ryhmälle, joka on edistänyt asiallisen, selkeän ja ymmärrettävän virkakielen käyttöä. Hyvä virkakieli parantaa palvelujen saavutettavuutta sekä kansalaisten osallisuutta ja oikeusturvaa.  Vahvikkeen Selkokieli-sivut

 • Tutustutaan Selkosanomiin ja Selkouutisiin. Selkosanomat on selkokielinen ajankohtaislehti, joka ilmestyy sekä paperisena että netissä. Nettilehti on ilmainen. Selkouutiset on Yle Uutiset selkosuomeksi. Selkouutiset on tarjolla sekä televisiossa että radiossa.

 

13.10 Maailman näkökyvyn päiväMustasankaiset silmälasit
Kiinnitetään huomiota sokeuden ehkäisemiseen ja näkökyvyn parantamiseen. Järjestetään näkö- ja diabetesseulontoja, kerätään silmälaseja kehitysmaihin, kerrotaan näönhuollon tärkeydestä ja näkökykyyn vaikuttavista sairauksista, kuten diabeteksesta ja MS-taudista.

 • Keskustelunaihe optiset harhat, mustikan terveysvaikutukset, valon merkitys, silmäsairaudet, näön apuvälineet (Vahvikkeen Apuvälineet-laatikko)

Viikko 42, Euroopan neuvoston paikallisdemokratian viikko ja Valtakunnallinen Demokratiapäivä    13.10.2021
Euroopan neuvoston paikallisen itsehallinnon peruskirja avattiin allekirjoitettavaksi 15.10.1985. Siinä määritellään kuntien ja niiden valtuustojen sekä valtion välisiä suhteita. Vanhusneuvostot ovat vaikuttamisväylä iäkästä väestöä koskevissa asioissa. Demokratiaviikolla voi tuoda esille paikallisen vanhusneuvoston toimintaa ja huolehtia tiedonkulusta esim. palvelutalojen ja vanhusneuvoston välillä.

 

15.10. Kansainvälinen maaseudun naisten päivä (YK)Äiti esiliinassa, pieni poika sylissä
Maaseudun naisten päivänä nostetaan esille naisten tärkeä rooli maataloudessa ja syrjäseutujen kehityksen edistämisessä, ruokaturvan parantamisessa ja taistelussa köyhyyttä vastaan. Sekä kehittyneissä että kehittyvissä maissa naiset pitävät työnsä ohella huolta monista perheyhteisön tärkeistä toimista. Alkuperäiskansojen keskuudessa he joutuvat usein taistelemaan monenlaisia ennakkoluuloja vastaan ja tuottamaan luovasti ja innovatiivisesti elantoa perheelleen. Yhteiskuntien hyvinvointi on usein näiden naisten varassa. Vahvikkeen maatila-aiheisia kuvia, maaseutuaiheisia kuvia, kuvia naisista

 • Keskustelunaihe kotitarveviljely, maatalon työt vuodenkierron mukaan, naisten ja miesten työt ja roolit,
 • Tutustutaan Maa- ja kotitalousnaisten vinkkeihin, katsotaan video

 

Viikot 42 - 43, Koulujen syyslomat 

 • Syyslomaviikoilla voi järjestää yhteistä toimintaa eri ikäpolville tai kutsua soittavia, laulavia tai muita taitoja omaavia lapsia esiintymään.

 

15.10. Pilapiirtäjä Kari Suomalaisen syntymäpäivä
Finnassa on lähes 200 Kari Suomalaisen (1920-1999) piirrosta, joita voi käyttää täysin vapaasti. Osa niistä soveltuu väritettäväksi. Yhteensä Kari on piirtänyt melkein 6 000 kuvaa ja niistä on koostettu useita kirjoja. (Kuva CC BY 4.0 Kuvasiskot >)

15.10. Säveltäjä Kari Rydmanin syntymäpäivä (1936)
Kari Rydman on säveltänyt paljon soolo- ja kuorolauluja, kantaatteja, kamarimusiikkia ja elokuvasävellyksiä. Hänen tunnetuin sanoituksensa ja sävellyksensä ilmestyi 1976 saman nimisellä LP-levylläKari Rydman ja Jussi Raittinen laulavat Niin kaunis on maa. Se syntyi Rydmanin 10-vuotiaan oppilaan saatua surmansa koulumatkalla. Laulua on esitetty paljon sekä hautajaisissa että koulujen juhlissa. Yle Areenassa se on Päivi Hilskan ja Kuusankosken kirkon nuorisokuoron esittämänä. Kari Rydman on säveltänyt mm. Aaro Hellaakoskea, P Mustapäätä, Jussi Kylätaskua, Sakari Topeliusta. Hänen laulujaan ovat mm. Elämä on kaunis, Kaunein uni, Tule kanssani alttarille ja Kanttorin jenkka. (Kuvassa Jussi Raittinen ja Kari Rydman laulamassa Vanhan ylioppilastalon näyttämöllä noin vuonna 1970. Kuva rajattu, käännetty, vaalennettu. CC BY 4.0 Helsingin kaupunginmuseo, valokuvaaja Risto Simo SER, Finna)

 • Kuunnellaan Kari Rydmanin lauluja ja lauletaan mukana.

15.10. Maailman käsienpesupäivä      (YK, Handwashing Day)
Maailman ensimmäistä käsienpesupäivää vietettiin 2020 ympäri maailmaa yli 60 maassa, viidellä eri mantereella. Päivän tarkoitus on muistuttaa ihmisiä pesemään kätensä saippualla, sillä se on tehokkain ja edullisin keino estää ripulitauteja ja keuhkokuumetta. Lapsille sopivan pituista käsienpesuaikaa on opetettu kehottamalla laulamaan pesun aikana Hämä-hämä-häkki. Silloin, kun teurastus vielä suoritettiin maatiloilla paikan päällä, teurastuksen jälkeen keitettiin rasvoista sauna- ja pyykkisaippuaa. Valmistukseen käytettiin myös vahvasti syövyttävää lipeäkiveä. Nykyäänkin saippuaa voi valmistaa itse ja sitä varten on askarteluliikkeissä myynnissä massaa, silikonimuotteja ja tuoksuöljyjä. Netissä on paljon ohjeita ja videoita. Itse valettuihin saippuoihin voi lisätä tervaa, havupuun pihkaa tai tuoksuöljyjä.

 • Kokeillaan saippuan valmistusta.

 

Lokakuun kolmas lauantai, Isovanhempien päivä           
Päivän tavoitteena on kiinnittää huomiota isovanhempien merkitykseen lapsenlapsilleen ja muille lapsille sekä isovanhempien arvostukseen koko yhteiskunnassa. Päivää juhlistettiin ensimmäisen kerran Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton aloitteesta vuonna 1985. Isovanhempien päivä on koko perheen juhla. Silloin eri sukupolvet kokoontuvat yhteen mukavan tekemisen merkeissä. Monet koulut ja päiväkodit kutsuvat isovanhempia kertomaan omasta elämästään ja lapsiryhmiä kutsutaan vanhusten asuinyhteisöihin esiintymään ja pelaamaan tai askartelemaan yhdessä vanhusten kanssa. Vahvikkeen Ikäpolvet-laatikossa on ideoita ikäpolvien yhteiseen toimintaan.

 • Kuvamuistiharjoitus lapsille ja isovanhemmille sopii palvelutalojen ja päiväkotien yhteistapahtumiin sekaparein tehtäväksi. (Valitse vaihtoehdoista vain yksi paperi. Voit testata sopivan tason etukäteen sopivalla koehenkilöllä.)
 • Mannerheimin Lastensuojeluliiton Leikkipankista löytyy leikkejä ja vinkkejä hauskaan yhdessäoloon kaikenikäisille.
 • Vuoden 2020 isovanhemmaksi valittiin Jorma Saahko, jonka lauluja ja jutteluita yhdessä lapsenlapsensa Lotan kanssa löytyy Youtubesta.


16.10. Maailman ruokapäivä   (YK)
YK:n julistama teemapäivä, jolloin kiinnitetään huomiota ruuan riittävyyteen ja elintarvikekysymyksiin.

16.10. Maailman elvytyspäivä
Maailman Elvytyspäivän tarkoitus on lisätä tietämystä sydänpysähdyspotilaan hoidosta. Vuoden 2019 teema on ”Kuka tahansa maailmassa voi pelastaa elämän”. Suomen elvytysneuvosto on Euroopan Elvytysneuvoston jäsen. Euroopan Elvytysneuvosto on laatinut yleiset elvytysohjeet.

 

17.10. Kansainvälinen päivä köyhyyden poistamiseksi   (YK)
Päivää on vietetty vuodesta 1993 alkaen.Avonainen kukkaro ja kolikoita

 • Keskustellaan pienellä rahalla pärjäämisestä ja kierrätyksestä. Miina Sillanpään säätiön Neuvokkaiden naisten vinkkejä.
 • Sananlasku Köyhä ei ole se, jolla on vähän vaan se, joka haluaa enemmän. – Seneca
  Suurin hyvä, minkä voit toiselle tehdä, ei ole rikkauksien jakaminen hänen kanssaan vaan hänen omien rikkauksiensa paljastaminen hänelle itselleen. - Benjamin Disraeli
  Ei niin köyhää, ettei auttaa voi, eikä niin rikasta, ettei apua tarvitse. - Suomalainen sananlasku
  Itkin, kun olin ilman kenkiä, kunnes näin ihmisen, joka oli ilman jalkoja. – Tuntematon
  Käärinliinoissa ei ole taskuja.

 

18.10. Satupäivä, Sadun nimipäivä
Satupäiväidea on lähtöisin Suomen Kirjailijaliiton Topelius-ryhmästä 1980-luvun lopulla, mistä alkaen joissakin kirjastoista vakiintuivat satuteemaiset tapahtumat. Vuonna 2008 Suomen Teatterit ry:n lastenteatterikampanjassa syttyi sama innostus. Vuodesta 2011 voimat yhdistettiin ja Satupäivää alettiin viettää monen toimijan yhteistyönä Sadun nimipäivänä. Satupäivän toimikunta on kerännyt päivän viettoon toimintaideoita: satusuunnistusta, paraateja, kirjanvaihtotapahtumia ja sadunlukijavierailuja päiväkoteihin, kouluihin ja palvelutaloihin. Ideoita Satupäivän viettoon

 • Väritetään fantasiakuvia (15 sivua)
 • Keskustelunaihe Lempisatuni lapsena, Tämän sadun osaan kertoa ulkomuistista,
 • Nauhoitetaan satukuunnelma ääniefekteineen

 

Luustoviikko               Luuranko, jonka osat merkitty tekstein
Luustoliiton jäsenyhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea tapahtumia: ilmaisia lajikokeiluja, luentoja ja liikunnallisia tempauksia. Kansalaisten huomiota pyritään tällä viikolla kiinnittämään luustoterveyteen, terveelliseen ravitsemukseen ja liikuntaan.

20.10. Maailman Osteoporoosipäivä
Päivää vietetään Valkoisen Paidan Päivänä eli pukeudutaan valkoiseen ja kiinnitetään erityishuomiota luuston terveyteen vaikuttaviin tekijöihin. Tulostettavaa luustoterveyteen liittyvää materiaalia on Luustoliiton sivustolla sekä Luustotieto-lehtiä netissä.  

20.10. Kansainvälinen maisemapäivä
20.10. vuonna 2000 allekirjoitettiin Firenzessä Maisemayleissopimus. Sopimus koskee maisemansuojelua, -hoitoa ja -suunnittelua. Suomessa sopimus astui voimaan 1.4.2006. Sopimuksessa on nykyään mukana 40 Euroopan neuvoston jäsenmaata. Maisemat ovat osa kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Päivää on vietetty vuodesta 2017 alkaen. Ideoita päivän viettoon

 • Tehdään maisemakävely
 • Keskustelunaihe mielimaisemani. Tehdään virtuaalinen maisemakierros tai katsellaan maisemakuvia. Vahvikkeen maisemakuvia

 

Lokakuun kolmannen viikon torstai, Kansainvälinen vertaistuen päivä      Avita kaveria -logo
Yhdysvalloista lähtöisin oleva kansainvälinen vertaistuen päivä (Global Peer Support Celebration Day) on vuosittainen vertaistoiminnan ja -tuen juhlapäivä myös Suomessa. Päivää vietettiin Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2016.
Kaikkien vertaistoimijoiden tekemä työ on arvokasta ja tehdään suurelta osin vapaaehtoistyönä, joten se ansaitsee kiitoksen. Ikäihmisten tietotekniikan vertaisohjaajien valtakunnallista koordinaatiota ja vaikuttamistoimintaa tekee Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf. Kaikkien vapaaehtoistoimijoiden edunvalvoja Kansalaisareena

 

23.10. Suomalaisen käsityön päiväKudin ja kutovat kädet, lähikuva
Tämä päivä on Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry:n lanseeraama vuosittainen tapahtumapäivä. Tänään tutustutaan suomalaisiin käsityöyrittäjiin ja heidän tuotteisiinsa, perinnekäsitöihin ja uusiin käsityöinnovaatioihin. Vahvikkeen Käsityö-laatikko. Vahvikkeen käsityökuvia.

23.10. Unto Monosen syntymäpäivä    (1929 Muolaa)
Säveltäjä, sanoittaja Unto Monosen kuuluisin sävellys on Satumaa. Sitä kutsutaan jopa kansallistangoksi (levyttänyt mm. Henry Theel ja Reijo Taipale). Muita hänen sävellyksiään ja/tai sanoituksiaan ovat mm. Kohtalon tango, Tähdet meren yllä, Erottamattomat, Kaipuuni, Syvä kuin meri, Marja, Yön tummat siivet, Orvon kyynel, Kenties kerran, Kotitie, Polttava liekki, Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa, Helin ja Markun matka onnelaan, Kaksikymmentä suvea. Mononen sävelsi myös P. Mustapään (Martti Haavion), Aila Meriluodon ja Pentti Saarikosken tekstejä. Mononen kuoli vain 38-vuotiaana. Someron kaupunginkirjaston sivustolla on Unto Monosen elämäntarinaa.

 • Kuunnellaan Unto Monosen lauluja ja lauletaan mukana (Youtube).
 • Tanssitaan Unto Monosen sävellysten tahdissa - jos ei tanssiaskelin, niin käsitanssina istuen ja improvisoiden. Mononen julkaisi 50 tangoa ja 17 muuta sävellystä.

 

   24.10. YK:n päivä

Yhdistyneet kansakunnat on maailmanlaajuinen hallitusten välinen yhteistyöjärjestö. Se perustettiin 1945 toisen maailmansodan jälkeen edistämään rauhaa, turvallisuutta, oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksia. YK on julistanut kansainvälisiä teemapäiviä kuten Kansainvälinen rauhanpäivä, Maailman ruokapäivä ja Kansainvälinen lasten päivä. YK:n historia 3 min animaationa. Koirien nimipäiväkalenterissa tänään on Kofin nimipäivä maailmanjärjestön aiemman pääsihteerin Kofi Annanin kunniaksi (Saarelma, Minna (2011): Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy).

 • Keskustelunaihe YK:n synty ja toiminta, ihmisoikeudet, pakolaisuus,

24.10. Rukouspäivä
Rukouspäivät ovat perinteisesti olleet varsinkin protestanttisissa maissa valtiovallan määräyksestä määräaikoina vietettäviä yleisiä kiitos-, katumus- ja rukouspäiviä. Suomessa niitä vietetään kaksi kertaa vuodessa: 18. tammikuuta on Kristillisen ykseyden rukouspäivä ja 24. lokakuuta rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä, joka on samalla YK:n päivä. Rukouksia selkokielellä

 

25.10. Maailman pastapäivä
Lähtölaukaus tämän päivän vietolle annettiin Maailman Erilaisia pastojaPasta-kongressissa Roomassa 25. lokakuuta 1995. Pasta on vehnäjauhoista ja vedestä tehty edullinen elintarvike, jota myydään kuivattuna ja tuoreena. Muotoja on kymmeniä: makaroni tarkoittaa suoria tai käyriä putken pätkiä, fusilli on kierteisiä nauhoja, ravioli on suuria, täytettyjä tyynyjä, cannelloni on suuria putkia, lasagne on levyjä, spagetti on ohutta ja pyöreää nauhaa, stelle on pieniä tähtiä, tagliatelle on litteää nauhaa, tortellini on pieniä, täytettyjä renkaita, penne on lyhyitä suoria viistosti leikattuja putkia, ravioli on pyöreitä tai kulmikkaita täytettyjä tyynyjä. Lisäksi on kotilon, perhosen, rusetin, simpukan ja pienien jyvien muotoista pastaa. Pastaa voidaan värjätä tomaatilla, pinaatilla tai elintarvikeväreillä.

 • Erimuotoisista pastoista voi askarrella mm. tauluja ja koruja. Maalatusta pastasta ei aina tunnista, mitä materiaalia se on.
 • Marttojen 20 pastareseptiä

25.10. Tauno Palon syntymäpäivä (1908, Hämeenlinna)Tauno Palo mustavalkoinen rintakuva
Näyttelijä Tauno Brännäs – 30-luvun lopulta alkaen Palo – oli Kansallisteatterin näyttelijä, joka aloitti elokuvauransa mykkäfilmissä Jääkärin morsian. Palo tunnetaan etenkin Ansa Ikosen kanssa tehdyistä elokuvista (12 yhteistä). Tauno Palo kuoli 24.5.1982 Helsingissä. (Kuva rajattu CC BY 4.0 Museovirasto/Musketti Studio Kuvasiskot 1963. Finna)

 • Kuunnellaan Tauno Palon laulamia lauluja ja lauletaan mukana: esim. Kulkurin valssi, Rosvo-Roope (sanat), Nuoruuden sävel, Pot-pot-pot, Näenhän valoisan taivaan, Shamppanjakuhertelua, Soittoniekka, Väliaikainen, Toukokuu, Pohjolan valkea kesäyö, Ruusu on punainen, Erotessa, Pieni sydän, Mä ruusun tumman eli Miksi poistuit luotain, Tuulikki-valssi, jenkka Tuohinen sormus, tango Marjatta, valssi Syksyn tullessa, jenkka Sinä semmoinen, minä tämmöinen.
 • Katsotaan jokin elokuva, jossa Tauno Palo on pääosassa: esim. SF-paraati, Kulkurin valssi, Kaivopuiston kaunis Regina, Avioliittoyhtiö Tauno Palo, Vaimoke, Mieheke, Onni pyörii, Laulava sydän, Kuisma ja Helinä, Kaikki rakastavat, Onnenpotku, Menneisyyden varjo, Härmästä poikia kymmenen, Omena putoaa, Koskenlaskijan morsian, Jumalan tuomio, Serenaadi sotatorvella eli sotamies Paavosen tuurihousut, Vaivaisukon morsian, Laitakaupungin laulu, Professori Masa, Isän vanha ja uusi, Ratkaisun päivät.
 • Visailu Suomalaiset elokuvat

 

 

27.10. Kansainvälinen nallen päivä         kuva 1      kuva 2Nalle, vanha lelu
Tähän merkkipäivään liittyy hauska tarina. Vuonna 1902 presidentti Theodore Roosevelt osallistui karhujahtiin, mutta kieltäytyi ampumasta karhunpentua. Lelunalleja alettiin kutsua presidentin lempinimen mukaan Teddyiksi. Nalle on yksi yleisimpiä lasten leluja. Suomessa on ollut nallemuseo sekä nalletohtorin vastaanotto. Tunnettuja nallehahmoja ovat Nalle Puh (s. 1926) ja Ti-Ti Nalle, mutta monessa satukirjassa seikkailee vain Nalle. Ti-Ti Nalle tekee nykyään virtuaalivierailuja.
Paljon laulettu lastenlaulu 1930-60-luvuilla oli R Ryynäsen sanoittama ja Georg Malmsténin säveltämä "Karhunpoika sairastaa, häntä hellikäämme. Lääkkehillä hoidelkaa nalleystäväämme..." (Kuva oikealla Kirsi Alastalo. Muistoissamme 50-luku kuvapakasta)

 

28.10. Simon päivä

Uskomuksia
Jos Simon päivänä on lauhaa, niin koko talvi on lauha.
Jos Simon päivänä puut ovat lehdettömiä, se merkitsee sulaa maata vappuna.
Jos Simon päivänä ovat kaikki lehdet pudonneet puista, niin silloin on Valpurista pälvi maassa, sanovat saamelaiset.

Sanonta
Simo siltoja tekee, Martti (10.11.) maita vahvistaa ja Antti (30.11.) aisoilla ajaa. Sanonta viittaa maan jäätymiseen ja talven tuloon.
 

29.10. on vietetty naisten viljankorjuujuhlia
Ennen vanhaan lampaat siunattiin kekrin aattona.Pikkulintu

Lintujen talviruokinta aloitetaan, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen.           
Sinitiaisen ja mustarastaan ilmaantuminen pihapiiriin on merkki siitä, että luonnossa alkaa olla ravinto vähissä.

 

29.10. Maailman AVH-päivä
Maailman AVH-päivänä kiinnitetään huomiota aivoverenkiertohäiriöiden ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen. Suomessa 68 ihmistä sairastuu aivoverenkiertohäiriöön joka päivä. Heistä joka neljäs toipuu täysin oireettomaksi ja yli puolet omatoimiseksi. Aivoverenkiertohäiriöiden paras hoitomuoto on ennaltaehkäisy, sillä kahdeksan kymmenestä AVH:sta voidaan estää. Yksi tärkeimmistä riskitekijöistä on verenpaine, joka tuplaa sairastumisriskin. Kohonneella verenpaineella on yhteys aivoinfarktiin, aivoverenvuotoihin, ohimenevään aivoverenkiertohäiriöön (TIA) ja sydänsairauksiin. Lisätietoja ja materiaaleja: Aivoliitto

 

Lokakuun viimeinen sunnuntaiaamu, kesäaika päättyy        Herätyskello. Punaisella väli kolmesta neljään
Kellot siirretään kesään päin eli taaksepäin kello neljästä kello kolmeen. Euroopan parlamentti on vuonna 2019 äänin 410-192 päättänyt, että kellojen siirtelystä kesä- ja talviaikaan voidaan luopua vuonna 2021. Jokaisen EU-maan parlamentti päättää vielä asiasta kansallisesti ja valitsee haluaako siirtyä pysyvästi kesä- vai talviaikaan.  Kellojen siirtelystä luopuminen on ollut Suomen tekemä aloite Euroopan komissiolle. EU-parlamentin esityksen mukaan kellojen siirtely siis olisi päättynyt tänä vuonna, mutta asian valmistelu on viivästynyt muun muassa koronapandemian takia. Ehdotus odottaa yhä EU-neuvoston käsittelyä. Kellojen siirto vaikuttaa mm. julkiseen liikenteeseen ja lääkkeidenjakoaikatauluihin.

 

MARRASKUU         
Kulttuurivuosikellon marraskuu
Vihreän Veräjän luontoideoita marraskuulle (6 sivua)

1.11. tai Mikkelinpäivän ja pyhäinpäivän välissä on juhlittu Kekriä
Kekri on ollut iloinen sadonkorjuun juhla, entinen vuodenvaihde. Palvelijoilla oli vapaaviikko, koska vuoden työt oli tehty. Näihin aikoihin osa etsi uuden talon, osa kävi tapaamassa sukulaisiaan.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on koonnut kekriin liittyviä tapoja ja uskomuksia. Kekriin on liitetty myös vainajien muistamista. Kekriperinteen elvyttämiseen sopii kaikki iloinen yhdessä tekeminen, leikit, laulut ja tanssiminen. Sadonkorjuuteemalla voi hoivakodissa järjestää vapaamuotoisen tilaisuuden, jonne kutsutaan omaisia viettämään aikaa. Maa- ja kotitalousnaisten vinkkejä kekritapahtuman järjestämiseen.

 • Järjestetään sadonkorjuuaiheiset nyyttärit
 • Kekrivisa

 

Loka-marraskuussa, Vanhusneuvostopäivä      
Vanhusneuvostopäivä on Avoimen hallinnon ohjelman yhdessä ministeriöiden ja kansalaisjärjestöjen kanssa järjestämä vuotuinen vanhusneuvostojen jäsenten yhteistyötilaisuus. 2021teemana on Tie takaisin parempaan arkeen – Vanhusneuvostot vaikuttavina toimijoina ikäihmisten, järjestöjen ja viranomaisten välillä. Päivän infotori

 • Keskustelunaihe Vanhusneuvostojen toiminta

 

   6.11. Ruotsalaisuuden päivä, Kustaa Aadolfin päivä 

 

31.10.–6.11. välille osuva lauantai, Pyhäinpäivä    
Suomessa vietettävä pyhäinpäivä on yhdistelmä kahdesta katolisen kirkon keskiajasta lähtien viettämästä juhlasta. 1.11. vietettiin kaikkien pyhien päivää ja 2.11. kaikkien uskovien vainajien muistopäivää. Pyhäinpäivä on Suomessa perinteisesti hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia (Kiitos, sulle, Jumalani -virsi). Kynttilän voi sytyttää myös kotona ja katsella valokuvia. (Led-kynttilä on turvallinen kaikkialla).
Halloween eli vanha pyhäinpäivän aatto on anglosaksissa maissa 31.10. Suomessa tätä epävirallista päivää vietetään eniten jo edeltävänä lauantaina tai vasta pyhäinpäivänä.

 • Keskustelunaihe Pyhäinpäivän historiaa ja taustoja  YLE:n sivulla (+1,5 min video)Hautausmaaretken mainos
 • Yhteisten elämäntarinoiden muistelu (Vahvikkeen vinkkejä)
 • Halloween
 • Karkki vai kepponen –perinteen muunnelmana voi käyttää Totuus vai tehtävä –kortteja. Jokaisesta vastauksesta tai tehtävän suorittamisesta tarjotaan palkkioksi karkki tai pikkuleipä.
 • Suomalaiset kummitustarinat
 • Onko sinulle kerrottu nuorena kummitustarinoita?
 • Kummitustarinoita Suomen kartanoista.
 • Pyhäinpäivän retki hautausmaalle (täydennä retki-ilmoitus>)

 

Marraskuun toinen ehjä viikko, Sokeiden viikko         
Näkövammaisten liiton organisoima Sokeiden viikko nostaa vuosittain esille näkövammaisille tärkeitä ja ajankohtaisia teemoja. Vuoden 2021 teema on Sano se sanoin, mikä nostaa puheeksi sanallisen kuvailun ja kuvailutulkkauksen. Muutamia sota-ajan poikkeusaikoja lukuun ottamatta Sokeiden viikko on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1921.

 • Kerää kassiin erilaisia kodin pieniä tavaroita kuten vispilä, nitoja, haarukka, ruuvimeisseli, lompakko, hammasharja, pullonkorkki, kynä, leluauto tms. Osallistujat työntävät vuorotellen kätensä kassiin – katsomatta sinne - tunnustelevat ja kuvailevat sanallisesti valitsemansa esineen muotoa, kokoa ja materiaalia kertomatta, mikä esine on kysymyksessä. Muut arvaavat. Mitkä esineet oli helppo kuvata, mitkä vaikeita? Mitkä esineet oli helppo arvata, mitkä vaikeita?

 

Viikko 45, Raittiusviikko eli ehkäisevän päihdetyön viikko              
Päihderiippuvuus voi syntyä alkoholiin, nikotiiniin, lääkkeisiin Pullo ja sammunut mies pöydän ääressä(bentsodiatsepiinit) ja huumeisiin (kannabis, opiaatit, amfetamiini). Teemana vuonna 2021 on kannabis. Raittiuden Ystävät ry:n lehti Raitis on luettavissa netissä. Sieltä löytyy keskustelun virittäjäksi mielenkiintoisia henkilökuvia, tutkimustietoa ja pohdiskeluja. Ehkäisevän päihdetyön verkoston infosivusto.
Alkoholiongelmaisen Käypä hoito -suositus, huumeongelmaisen Käypä hoito -suositus.
Tietoa ja materiaaleja: A-klinikkasäätiö, Ehyt ry, THL, Raittiuden Ystävät ry,   
A-klinikkasäätiön päihdekortti keskustelujen avuksi.
Anna lapselle raitis joulu -kampanja.
Iloa ilman viinaa: Tauti ja hoito -kortit ja niiden sanasto. Tulosta tautikortit eri väriselle paperille kuin hoitokortit. Selaa tautikortit läpi aina ennen käyttöä varmistuaksesi ryhmälle sopivuudesta. Tiputa pois sellaiset, joiden arvelet olevan jollekin osallistujista liian ajankohtaisia tai arkoja aiheita.

 

8.11. Laila Kinnusen syntymäpäivä    (1939)Laila Kinnunen
Laulaja Laila Kinnunen (oikealta nimeltään Laura Annikki Kinnunen) oli oman aikakautensa lahjakkaimpia laulajia, joka teki 50-luvun lopulta alkaen useita vaikuttavia ja todella pitkään soitettuja iskelmälevytyksiä. Hän esiintyi paljon televisiossa ja radiossa ja lauloi myös Vieno Kekkosen ja Brita Koivusen kanssa. Laila Kinnunen oli myös musiikkiteatterirooleissa. Mainos-TV:llä alkoi 1960 alussa Kuukauden Suositut -ohjelmasarja, jossa Laila Kinnunen esiintyi kesään 1966 asti. Hän esiintyi elokuvissa Suuri iskelmäparaati, Iskelmäkaruselli pyörii, Nuoruus vauhdissa, Lauantaileikit. (Kuva rajattu CC BY 4.0 Museovirasto/Musketti, Studio Kuvasiskojen kokoelma, Inventaarionro HK7155:1171B-65-.  1965 Helsinki. Finna)

 • Kuunnellaan Laila Kinnusen lauluja ja lauletaan mukana: esim. Lennä mun lempeni laulu, Rantamökissä, Lazzarella, Illalla, illalla, Lennä mun lempeni laulu, Sä kaunehin oot, Petteri Punakuono, Talven ihmemaa, Tonttuparaati, Tonttujen jouluyö, Tanssi rakkaani vain, Tietää tähti jokainen, Mandshurian kukkulat, Tiet, Ipaneman tyttö, samba Kun, Muistojen Bulevardi, Valoa ikkunassa, Unissakävelijä, Kellä kulta sillä onni, Miksi silmäs yhä palaa, Romantica, Savukuva, Tulipunaruusut, Epävireiset sydämet, En saa, Vain päivän tahdon kerrallaan, Toiset meistä, Hey mambo, Keskiyön aurinko, Pieni kukkanen, Jazzbasilli, Kuume, Olisin voinut tanssia koko yön, Kotikadullasi (My fair lady), Tietää tähti jokainen, Kaikki saavat toisensa, Kevätauer, Tanssilaulu, Epävireiset sydämet, Yhden nuotin samba, Yön äänet, Elegantti elefantti, James Bond-melodia Idän ja lännen tiet, Ipaneman tyttö, klassikkotango Pieni sydän, Vesivehmaan jenkka, Vain päivän tahdon kerrallaan
 • Visailu Laila Kinnunen

8.11. Simo Salmisen syntymäpäivä    (1932 Vanaja)Simo Salminen
Näyttelijä, laulaja Simo Salminen oli ensimmäiseltä ammatiltaan kondiittori – joka opiskeli kuusi vuotta Ateneumissa kuvanveistoa ja harrasti uima- ja pellehyppyjä. Salminen voitti yhden pohjoismaiden mestaruuden pellehypyissä ja neljännen sijan lajin ensimmäisissä EM-kisoista. Spede Pasanen löysi Salmisen 1960-luvulla uimahyppykilpailusta ja pyysi häntä mukaan televisioon. Siitä alkoi näiden kahden yli kolme vuosikymmentä kestänyt yhteistyö. Spede ja Simo tekivät yhdessä 37 elokuvaa.Trio Simo Salminen, Spede Pasanen ja Vesa-Matti Loiri on suomalaisen viihteen perusnimiä. Pronssinen Venla-patsas on kuvanveistäjä Salmisen suunnittelema. (Kuva rajattu CC BY-NC-SA 4.0 Petteri Erkkilä, Finna)

 • Katsotaan elokuva, jossa Simo Salminen esiintyy: esim. X-Paroni, Lumilinna, Molskis, sanoi Eemeli, molskis! Spede-visio, Pähkähullu Suomi, Uuno Turhapuro-filmit: Uuno Turhapuron aviokriisi, Uuno Turhapuro, Häpy Endkö? Eli kuinka Uuno Turhapuro sai niin kauniin ja rikkaan vaimon, Rautakauppias Uuno Turhapuro – presidentin vävy, Lottovoittaja UKK, Uuno Turhapuro – This Is My Life, Pohjan tähteet, Tupakkalakko,Speedy Gonzales - noin 7 veljeksen poika,
 • Kuunnellaan Simo Salmisen lauluja ja lauletaan mukana: esim. Rotestilaulu, Keltainen jäänsärkijä, Pornolaulu, Suurena miehenä, Minä olen paakari, Alle lujaa, Tenkka-tenkka-poo, Hartikainen ja Sörsselssön.

 

Marraskuun toinen viikko, Pohjoismainen kirjallisuusviikko       Vanhojen kirjojen korkea pino

Tätä viikkoa on vietetty yli 20 vuotta nimellä Kirjastoviikko. Nimi vaihtui 2018 Kirjallisuusviikoksi. Viikko on Norden-yhdistysten liiton projekti, jonka tavoitteena on edistää lukemista ja pohjoismaista kirjallisuutta Pohjolassa ja sen lähialueilla. Nyt juhlistetaan ääneenlukua, pohjoismaista kertojaperinnettä ja kirjallisuutta, järjestetään ääneen lukua, näyttelyitä, keskusteluita ja kulttuurielämyksiä. Vahvikkeen Sanataide-laatikko
Vuosittain julkaistaan ideakatalogi, joka sisältää vinkkejä liittyen vuoden teksteihin. Katalogi sisältää myös tapahtumavinkkejä.

 • Ääneenlukuhetket: Iltahämärä aikuisille ja Aamuhämärä lapsille
 • Ääneenluvun jälkeen maistellaan pohjoismaisia makuja: norjalainen römmegröt, tanskalainen smörrebröd ja suomalainen karjalanpiirakka.
 • Kutsutaan kirjailija kertomaan teoksistaan ja lukemaan kirjoistaan otteita ääneen.
 • Lukuhetkeen voi lisätä pohjoismaista musiikkia tai laulaa yhdessä tunnettuja pohjoismaisia lauluja. Vahvikkeen Laulukirja
 • Piiloristikko:Kirjailijat, piiloristikon vastaukset

Marraskuussa, Kansallinen peliviikko, joka huipentuu Kansalliseen pelipäivään    
Vahvikkeen Pelit-laatikko.
Kansallinen pelipäivä on teemapäivä, jonka tavoitteena on saada eri ikäiset pelaamaan yhdessä digitaalisia pelejä, lautapelejä, korttipelejä ja seurapelejä. Samana päivänä vietetään myös pohjoismaista ja kansainvälistä pelipäivää. Tällä viikolla järjestetään lukuisia pelitapahtumia eri puolilla Suomea ja verkossa sekä tutustutaan pelikulttuuriin luennoilla ja työpajoissa.Kaksi punaista pöytätennismailaa

 • Pelipäivänä voi järjestää pelien vaihtopöydän ja peliesittelyitä.
 • Suomen lautapeliseura ry:n sivustolta löytyy tietoa pelitapahtumista ja peleistä.
 • Haastetaan eri sukupolvia yhteisiin peleihin.
 • Kutsutaan naapurit pelaamaan.
 • Hoivakotien tai palvelutalojen välinen peli voidaan pelata myös verkon yli.
 • Pelataan ilmapallotennistä (mainos). Hyviä mailoja ovat solumuoviset eristeputket. Niillä ulottuu istualtaankin mainiosti eikä putki satu, vaikka sillä vähän osuisi naapuriinkin. Haastetta peliin syntyy, kun lisätään toinenkin ilmapallo.

Marraskuun toinen viikko, Ravitsemusviikko     
Ensimmäinen ravitsemusviikko on järjestetty vuonna 2020. Ravitsemusviikko tekee tunnetuksi ravitsemusta koskevaa tiedettä. Viikkoa järjestää Suomen Ravitsemustieteen yhdistys.

 • Keskustelunaihe Lempiruokani ja -juomani, muotiruuat, ruuan terveysvaikutukset
 • Tutustutaan ruoka-alan vierassanoihin  (Kotimaisten kielten keskuksen ruoka-alan vierassanaluettelo). Tiedätkö, millaista on béarnaisekastike, pannacotta, pilahvi tai pyree? Mitä tehdään, kun graavataan, gratinoidaan, kandeerataan, paseerataan tai paneerataan?  Tulosta visailu Ruokasanoja (4 sivua)
 • Katsotaan ruokakeskustelun virittäjäksi video jonkin erikoisen ruuan valmistuksesta esim. MTV:n Makujen viikonloppu -sarjasta (´a 20-30 min).       
 • Keskustelunaihe Suomalaiset perinneruuat        

 

9.11. Kristalliyön muistopäivä rasismia, fasismia ja antisemitismiä vastaan         rikkinäinen ikkunalasi
Kristalliyöllä tarkoitetaan marraskuun yhdeksännen päivän yötä 1938, jolloin Saksassa tuhottiin satoja juutalaisten liikkeitä ja synagogia. Kadut peittyivät rikottujen ikkunoiden sirpaleista. Väkivalta ja tuhotyöt alkoivat tekosyyn varjolla, ja natsit yrittivät saada uhrit itse näyttämään syyllisiltä tapahtumiin. Samaa strategiaa käytetään edelleen monissa valtioiden välisissä vihollisuuksissa sekä traumaattisissa ihmissuhteissa.
Tähän aikaan marraskuussa järjestetään monessa maassa rasismin, fasismin ja antisemitismin vastaisia kynttiläkulkueita ym. tapahtumia.Marraskuun toinen torstai, Maailman laatupäivä       
Maailman laatupäivää (World Quality Day) on vietetty vuodesta 1989 eurooppalaisen laatuorganisaation EOQ:n (The European Organization for Quality) aloitteesta. Tänään kiinnitetään huomio sellaisiin tahoihin, jotka ovat kehittäneet hyvää toimintaa, tuotteita tai palveluita. Hyvästä laadusta kannattaa palkita - jos ei muuten niin vaikka kahvikupposella tai suklaalevyllä.

 • Keskustelunaihe Mitä ympäristössäni tai maailmassa parantaisin, jos minä saisin päättää?
 • Keskustelunaihe Millainen on laadukas palvelutalo tai hoivakoti?


11.11. Pohjoismainen ilmastopäiväLämpömittari
Pohjoismaista ilmastopäivää on järjestetty vuodesta 2009 alkaen eri teemoilla. Tarkoitus on innostaa ilmastokeskusteluun. Koululaisille tarjotaan erilaisia ilmastoaiheisista tehtäviä ja kilpailuita.

  11.11. Sinkkupäivä
  Sinkkupäivä on kiinalaisten keksimä. Sitä vietetään 11.11, koska päivämäärässä toistuu numero 1. Sinkuksi kutsutaan henkilöä, joka ei elä avio- tai avoliitossa. Sinkku tulee englanninkielisestä sanasta single (yksittäinen). Yli miljoona suomalaista asuu yksin. Sinkuksi kutsutaan myös singlelevy eli äänilevyä, jonka kummallakin puolella on vain yksi musiikkikappale.

   

     Marraskuun toinen sunnuntai, Isänpäivä        Lahjakorttimainos

  Isänpäivää vietetään isien kunniaksi ja muistoksi. Suomalaisiin almanakkoihin isänpäivä merkittiin vuosina 1970–1972. Vuonna 1987 päivä hyväksyttiin pysyvästi kalenteriin ja merkittiin myös liputuspäiväksi.

  • Keskustelunaihe Muistellaan isää tai isähahmoa, pohditaan isyyden merkitystä ja muuttumista. Onko ”Isän turva lapsen tarpeista voimakkain” kuten Sigmund Freud sanoi?
  • Lahjaidea SeniorSurf-lahjakortti
  • Askarteluidea valokuvakehys, kipsinen tai keraaminen kynttilänjalka
  • Aivojumppa Etsi kuvista eroavaisuudet Vanha mylly (voidaan ratkaista yhdessä pienten lasten kanssa), Etsi kuvasta neliapilat

  Sananlasku
  Suloinen on isän syli, äidin helma hempiämpi.
  Millainen isä, sellainen poika. (Lapset kasvavat vanhempiensa kaltaisiksi.)
  Laiskuus on kateuden isä.

  14.11. Maailman diabetespäivä     (YK)Diabetesmerkki: sininen ympyrä
  Tänään on insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivä (1891-1941). Diabetespäivän taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO sekä Kansainvälinen diabetesliitto IDF. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 1991. Nykyään sitä vietetään 145 maassa. Diabetesyhdistykset, hoitoyksiköt, apteekit sekä terveysalan oppilaitokset järjestävät tänään erilaisia tilaisuuksia ja tempauksia. Diabetesliitto tukee tapahtumien järjestäjiä tuottamalla tiedotteita ja aineistoja. Diabetes Wellness Suomi -säätiö on perustettu lisäämään tietoisuutta diabeteksesta sekä tukemaan tutkimusta ja hoitoa. Säätiön sivustolta löytyy monipuolista tietoa sekä esimerkiksi ruokareseptejä.Sininen ympyrä on diabeteksen maailmanlaajuinen symboli. Tyypin 2 diabeteksen puhkeamista voi ehkäistä tai viivyttää ravinnolla, liikunnalla ja kunnon yöunilla. Vahvikkeen Terveys-laatikko.

  Marraskuun toinen sunnuntai, Kansainvälinen kielivoimistelupäivä  

   

  16.11. Kansainvälinen suvaitsevaisuuden päivä    (YK)
  Tätä päivää on vietetty vuodesta 1996 alkaen. Suvaitsevaisuuden päivänä YK kannustaa kiinnittämään huomiota erilaisten kulttuurien, yhteiskuntien ja ihmisten väliseen yhteistyöhön, arvostukseen ja vuorovaikutukseen.

   

  17.11. Maailman keskoslasten päivä
  Keskosella tarkoitetaan vauvaa, joka on syntynyt ennen 37. raskausviikkoa tai painaa alle 2 500 grammaa. Maailmassa joka kymmenes vauva syntyy keskosena. Suomessa ennenaikaisesti syntyneitä on noin neljä prosenttia lapsista. Maailmanlaajuista päivää vietetään valaisemalla julkisia rakennuksia, siltoja, radiomastoja ym. violetiksi. Sympatiaa voi osoittaa myös pukeutumalla violettiin. Violetilla värillä kuvataan keskoslasten herkkyyttä ja erityisyyttä.

   

  19.11. Maailman keuhkoahtaumatautipäivä (YK)
  Duodecimin Terveyskirjastossa on tietoa keuhkoahtaumataudista.

  19.11. Liisan nimipäivä
              Sanonta 
              Kun ei pidä Liisa liukkaita eikä Kaisa (25.11.) kaljamia, niin ei ole hyvä leipävuosi tulevana vuotena.

  19.11. Kansainvälinen miestenpäivä
  Miestenpäivänä kiinnitetään huomiota miesten ja poikien terveyteen, sukupuolten välisten suhteiden parantamiseen, sukupuolten tasa-arvon edistämiseen sekä myönteisiin roolimalleihin. Kansainvälinen naistenpäivä on 8.3.

  • Miesten tavallisten toiveiden mukaisia toimintasisältöjä: Suomalaiset olympiavoittajat -peli ja keskustelunaiheita, palapeli Tunturi-mopo, kalastusaiheisia kuvia, (kalastusaiheesta Vahvikkeen keväässä 20.5.)
  • Miehen huoltokirja ja siihen ohje
  • Sananlasku Arvonsa mies ansaitseepi vaan ei liikaa ylistystä. Vatsan kautta käy tie miehen sydämeen (korvapuustit). Ei nimi miestä pahenna ellei mies nimeä. Miehen kauneus ja makkaran vääryys, ei se mitään meinaa. Se mies ei heiniä tee, joka pilviä kahtoo. Kun mies itkee, pitää parran päristä. Ei se ole mies, joka hankkii; se on mies, joka hallitsee. Kuu on nuorten miesten aurinko. Parraton suutelu on kuin suolaton muna. Mies on työnsä näköinen. Aleksis Kivi: "Naisen on parempi naida mies, joka rakastaa häntä, kuin naida mies, jota hän rakastaa." Mies on isäntä talossa vaikka penkin alla.

   

  Marraskuun lopulla Eurooppalainen robottiviikko          
  Suomessa on vietetty robottiviikkoa vuodesta 2013 lähtien. Suomessa toimii Robotiikkayhdistys. Nyt tutustutaan tekoälyn ja robotiikan mielenkiintoiseen ja nopeasti kehittyvään maailmaan. 
  Järjestelyissä mukana Evondos, Sosiaali- ja terveysministeriö, Tekniikan museo. Roboteista Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikossa.

   

     20.11. Lapsen oikeuksien päivä    

  Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen (1989) kunniaksi kaikkialla maailmassa. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimusta ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista meillä ja maailmalla. Suomalaisiin kalentereihin Lapsen oikeuksien päivä tuli vuonna 2002. YK:n lapsen oikeuksien sopimus on valtioita sitova ihmisoikeussopimus. Lapsella on oikeus suojeluun, huolenpitoon, terveydenhuoltoon, koulutukseen; oikeus nimeen, kansalaisuuteen ja sukulaissuhteidensa säilyttämiseen sekä mikäli suinkin mahdollista, oikeus tuntea vanhempansa ja olla heidän hoidettavanaan.Pieni tyttö kurkistaa pilarin takaa hattu päässä
  Tämä on virallinen liputuspäivä vuodesta 2020 alkaen.

   

  Lapsi mukaan töihin -päivä       peruutettu vuonna 2021: info
  YK:n lapsen oikeuksien viikon (15.-21.11.) perjantaina monet lapset ovat päässeet tutustumaan vanhempiensa (tai kummien tai sukulaisten) työpaikkoihin. Päivän toivat Suomeen lapsiasiavaltuutettu, Lastensuojelun keskusliitto sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Ideoita

   

  Tilaa selkokielisiä aluevaaliesitteitä 7.12. mennessä Aluevaalit ovat tammikuussa 2022. Esitteet ja postitus ovat maksuttomia.

   

  21.11. Maailman televisiopäivä    (YK)
  YK on nimittänyt tämän päivän television teemapäiväksi, sillä televisio on viestinnän ja globalisaation symboli modernissa maailmassa. World Television Day  muistuttaa, että televisio tuo uutiset kaikkia lähelle ja tarjoaa mahdollisuuden keskustella ja ymmärtää tärkeitä asioita globaalisti: konfliktit, taloudelliset ja sosiaaliset kysymykset… monet tärkeät keskustelut saavat kipinän tai vähintäänkin erinomaisen välityskanavan television kautta.

  Viikko 47, Marraskuun lopulla Mielenterveysviikko        
  Mielenterveysviikkoa on vietetty marraskuun lopulla jo vuodesta 1974 alkaen. Tapahtumia

  • Ikäinstituutilla on mielen hyvinvoinnista ja sen Vahvikelinjan logovahvistamisen keinoista kertovat tieto- ja taitosivut. Ikäopisto on Ikäinstituutin kokoama mielen hyvinvoinnin taitopankki.
  • Vanhustyön keskusliiton Vahvikelinjasta löytyy juttukaveria koulutetuista vapaaehtoisista, jotka Vahviketta hyödyntäen ylläpitävät keskustelukumppanin vireyttä ja voimavaroja tuomalla arkeen vaihtelua ja mielenkiintoista tekemistä. Puheluissa ratkotaan yhdessä aivopähkinöitä, visaillaan tai muistellaan mukavia ja jutustellaan. Mahdollisuus on myös puhelinjumppaan istuen tai seisten. Vahvikelinjaan voi tarvittaessa jättää soittopyynnön. Tulosta esite ja jaa. Vahvikelinja toimii myös jouluna!

  Marraskuun lopussa Valtakunnallinen omaishoitajien viikko        
  Tätä teemaviikkoa on vietetty vuosittain vuodesta 2003. Omaishoitaja on henkilö, joka auttaa perheenjäsentä tai muuta läheistä, joka ei sairauden tai vamman takia selviydy arjestaan omatoimisesti. Teemaviikkoa vietetään 22.–29.11.2020 teemalla Omaishoito koskettaa jokaista. Pirkanmaan Omaishoitajat ry:n kokoama Opas omaishoitajille. Tietoa omaishoitajuudesta löytyy myös Omaishoitajaliiton sivuilta.

   

  23.11. entinen Klemetin päivä, nykyään Ismon nimipäivä
  Vanha kansa on ennustanut Klemetin päivän suojasäästä leutoa talvea. ”Jos Klemettinä on suoja, tulee leuto talvi Matin päivään (24.2) saakka."
  Kun Klemetin liukkaat ja Katriinan (25.11) liukkaat olivat ohitse, alettiin odottaa joulua. Klemettiä on kutsuttu myös Litvetiksi. Klemetti oli niin harvinainen etunimi, että se poistettiin almanakasta 1994.

   

  25.11. Kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi  (YK)
  YK:n mukaan 70 prosenttia kaikista maailman naisista joutuu väkivallan uhriksi elinaikanaan.

  25.11. Kaisan nimipäivä
  Suojasää Kaisanpäivänä ennustaa leutoa talvea ja hyvää vuodentuloa. Samoin se tietää kaunista säätä jouluun asti.
  Kaisan päivänä ja jouluna on samanlainen sää, sanoi vanha kansa.

   

  26.11. Välittämisen päivä
  Välittämisen päivä on Vanhus- ja lähimmäispalvelun logo.liitto Valli ry:n vuonna 2018 ideoima jokavuotiseksi tarkoitettu kansantapahtuma ja teemapäivä, jonka aikana kannustetaan kaikkia osoittamaan omalla tavallaan välittämistä oman elinpiirinsä ikäihmisille. Päivän tarkoituksena on myös jakaa tietoa huoli-ilmoituksesta,  jonka tarkoituksena on auttaa löytämään tukea tarvitseva vanhus.

   

  27.11.-3.12.2021 Paloturvallisuusviikko
  Suomen suurin turvallisuusaiheinen tapahtuma Päivä Paloasemalla® -tapahtuma aloittaa Paloturvallisuusviikon. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2008. Pohjoismainen palovaroitinpäivä on 1.12.. Nyt on aika testata palovaroittimet painamalla testinappulasta. Paloturvallisuusviikon kuluessa ehtii tarkistaa ystäviltäkin, onko paloturvallisuusasiat kaikilla kunnossa: paloturvallisuusvinkkejä (9 listaa)

   

  28.11.2021 Ensimmäinen adventtisunnuntai
  Vahvikkeen joululaulut

   

  Marras-joulukuun vaihteessa Tekojen Tiistai        30.11.2021
  Tänään voi saada hyvän mielen auttamisesta. Tekojen Tiistai on osa kansainvälistä #GivingTuesday-kampanjaa, joka alkoi Yhdysvalloissa vuonna 2012. Se on ostamiseen keskittyvän Black Friday -päivän vastapaino. Kampanja pyrkii innostamaan antamiseen ja hyvän mielen aiheuttamiseen antamalla ​aikaa, apua tai lahjoituksia ja tekemällä hyvää mieltä aiheuttavia tekoja. Kampanja on maapallon laajuisesti merkittävä lahjoitustapahtuma.

  • Ehdotuksia tämän päivän teoiksi: tunti vapaaehtoistyötä,  vaate- tai tavaralahjoitus, rahalahjoitus (1 euro = 1 teko), verenluovutus, apu läheiselle, hymy naapurille, kaupassakäynti isovanhemmille, soitto lapsenlapselle… Sydänliiton ideoita tälle päivälle
  • Väritetään jokin kannustava lause ystävälle, perheenjäsenelle tai tutulle: Väritä kehyksiä 1 ja Väritä kehyksiä 2

  30.11.1939 Talvisota syttyi