Tutustuminen

Vaihtoehtoja tutustumiseen
Kun ihmisellä on jotain kädessään, hänen on helpompi kertoa itsestään. Siksi tutustumista voi edesauttaa:

 • Esineet
  Jokainen valitsee tarjolla olevista esineistä sen, jonka kokee kuvaavan itseään, luonnettaan tai jotain ominaisuuttaan parhaiten:
 1. Erilaiset napit (valitse mieleinen tai muistoja herättävä tai itseä muistuttava tai kaunein)
 2. Kangastilkut (juutti, sametti, silkki, sifonki, pellava, denim, vohveli, frotee...)
 3. Esineet (esim. sakset, teippirulla, muovimuki, musiikki-CD, liimapuikko, laastari, pilli, lelu, koru, hammastikku, juomalasi...)
 4. Erinäköiset kahvikupit
  Kun kaikki ovat mieleisensä valinneet, jokainen saa kertoa perustelut valinnalleen. Kahvikuppeja käytettäessä perustelukierroksen jälkeen niihin kaadetaan kahvia. Keskustelua voi jatkaa pyhäpäivien tavoista ja kulttuurista, kyläilyistä, ystävistä, isovanhempien kahvipöydästä, pöytä- ja ruokailutavoista.
 • Kuvat
  Taide- ja luontokuvat, postikortit ja lehtikuvat tarjoavat hyviä peilejä elämänkokemusten, tunteiden, tarpeiden, muistojen, suunnitelmien ja unelmien kuvaamiseen. Kuvat auttavat konkretisoimaan ajatuksia ja mielikuvia.
  Levitä kuvat pöydälle. Osallistujat valitsevat kukin yhden kuvan, joka sillä hetkellä tuntuu itsestä kiinnostavalta. Jokainen tarkastelee hetken rauhassa omaa valintaansa ja sen jälkeen tehdään lyhyt esittäytymiskierros kuvien avulla: jokainen kertoo nimensä ja sen, mikä sai hänet tarttumaan tänään juuri tähän kuvaan. Tutustumisen voi tehdä myös pareittain niin, että jokainen esittäytyy näin ensin parilleen ja lopuksi kukin esittelee parinsa koko ryhmälle.
 1. Ateneumin taidekortit sisältää 60 valokuvaa Ateneumin taidekokoelmista. Pakkaan kuuluu monipuolinen ideavihko, jonka ohjeet ovat vapaasti tulostettavissa ja käytettävissä muidenkin kuvien kanssa.
 2. Lehdistä leikatut kuvat: esineitä tai maisemia tai eläimiä tai kukkia
 3. Vahvikkeen kuvakokoelmasta voi tulostaa erilaisia luontokuvia ja maisemia.
 4. Tekevä ihminen -kuvakortit (kuva oik.): Ohje, kuvasarja 1, kuvasarja 2, kuvasarja 3, kuvasarja 4, kuvasarja 5, kuvasarja 6kuvasarja 7kuvasarja 8
 5. Mikä puu kuvaa sinua? Kortteja voi käyttää myös positiivisen palautteen antamiseen.
 6. Aapakka-kuvakorttien avulla voi tutkia ja jakaa elämäntarinoita.
 7. Aikakauslehdistä voi leikata myös lahjaksi sopivien esineiden ym. kuvia kuten kello, onki, kirja, polkupyörä, koru, huonekalu, laukku, soitin, suklaarasia, hevonen... Levitä kuvat pöydälle. Ryhmän jäsenet valitsevat kukin yhden tai kaksi kuvaa ja kertovat keille ryhmän jäsenistä he ne antaisivat ja miksi. Jos joku jää ilman lahjaa, valitaan lopuksi yhdessä kaksi hänelle sopivaa lahjaa ja perustellaan. Lahjan saanut kommentoi.  
 • Luonnon materiaalit
  Kesäaikaan voi käyttää pihasta ja pientareilta löytyviä luonnonkukkia ja puutarhakasveja
  Jos saat kerätyksi tarpeeksi erilaisia kivilajeja (tms), niiden symboliikka sopii hyvin tutustumisen apuvälineeksi (graniitti, vuolukivi, kalkkikivi, ametisti, ruusukvartsi, kuivunut savikokkare, laavan kappale, turkoosi, tiikerinsilmä, kalsedoni, meripihka...)
 • Luonteenpiirteiden kuvaukset
  Tulosta erilaisia luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia (täydennä tarvittaessa) ja leikkaa irralleen. Levitä laput pöydälle. Jokainen valitsee kolme itseään kuvaavaa luonteenpiirrettä ja kertoo niiden avulla itsestään. Laput voi myös laittaa astiaan, josta jokainen vuorollaan vetää 1-3 kpl ja kertoo, missä määrin ominaisuudet kuvaavat häntä itseään.
 • Ystävystymisen vihkonen (monivalintakysymykset, avoimet kysymykset)
  Tulosta paperi kaksipuoleisena (A4 vaaka) ja taita keskeltä. Jaa jokaiselle niin monta kuin ryhmässä on jäseniä. Täytettyjä vihkosia vaihdellaan niin, että jokainen saa ryhmän kaikista jäsenistä vihkosen. Ystäväni-kirjana voi käyttää kaupan valmiita kirjoja, joihin jokainen täyttää oman aukeamansa kaikkien muiden kirjoihin. Valmiita tyhjiä vihkoja voi käyttää niin, että kysymykset keksitään itse.  Ohje
 • Motto
  Monet ihmiset pystyvät kysyttäessä heti kertomaan tunnuslauseensa eli mottonsa, mutta valmiista vaihtoehdoista sellainen on helpompi valita. Vahvikkeen huoneentauluista, sananlaskuista (kokoelma), lentävistä lauseista ja hokemista (esim. tv-sketsit) tai kirjoista (klassikot, satukirjat) poimituista lauseista voi koota kokoelman, jonka avulla ryhmän jäsenet voivat kuvata tavoitteitaan ja periaatteitaan. Ryhmä voi valita myös yhteisen mottonsa, jos sellainen yksimielisesti vaihtoehdoista löytyy.
 • Tutustumispallo
  Lento-, jalka- tms. palloon (ilmapallokin käy) kirjoitetaan kysymyksiä ja jokainen vastaa siihen kysymykseen, mikä palloa kiinni otettaessa osuu peukalon alle. Jos pallo on ommeltu viereisen kuvan kaltaisista paloista, kysymykset on helppo sijoitella tasaisesti ja peukalon osumisessa on vähemmän tulkinnan varaisuutta.

 

Tutustuminen juttelemalla

 • Ryhmä jakautuu pareittain joko vieruskavereiden mukaan tai kehoituksesta mennä sen luo, jota tuntee vähiten. Parit etsivät juttelemalla kolme asiaa, jotka ovat heille yhteisiä. Kun kaikki parit ovat kolme yhteistä asiaa löytäneet, ne kerrotaan koko ryhmälle. Muut voivat kommentoida (minulla myös, minulla vielä enemmän, en ole koskaan kuullutkaan jne.).
 • Kerro elämäntarinasi mahdollisimman yksityiskohtaisesti neljässä minuutissa.

 

Ohjaaja voi ohjeistaa ryhmän kertomaan itsestään näin:
a) oma toinen nimi
b) äidin tyttönimi
c) oma lapsuuden toiveammatti
d) isän kotipaikkakunta
Ryhmäläiset esittäytyvät tämän mukaisesti vuorotellen, keskustelua.

Nimibingo sopii tutustumisleikiksi pieniin tapahtumiin. Silloin kerätään ensin omaan ruudutettuun lappuun toisten nimiä tilassa vapaasti kulkien ja haastatellen. Arvottaessa ohjaaja nostattaa vuorotellen jokaisen ylös ja esittelee. Samalla kaikki, joiden lapussa ko nimi on, rastivat sen. Bingoista tarkemmin Vahvikkeen Pelit-laatikossa.

Eläkkeensaajien Keskusliiton Käskynkäss-kirjassa on tutustumisvinkkejä (siv 21).

Esittäytymisen jäykkyyttä ja jännitystä voi vähentää sillä, että jokainen kertoo nimensä lisäksi mitä eläintä tänään kokee muistuttavansa eniten tai jonkin adjektiivin, joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimi esim. Reetta Reipas, Heikki Hauska, Merja Mukava.

Ryhmässä, joka jo jonkin verran tuntee toisiaan, voi käyttää jossittelukysymyksiä eli leikkimielistä mielikuvaharjoitusta Jos olisin___, olisin___.    Spekulationsfragor  Spekulationsfrågor suomi+svenska

Ystäväpiiri -ohjaajien ideoita tutustumiseen.

Osallistavan draaman käytöstä tutustumisessa löytyy vinkkejä Kulttuurikuntouttajat-raportista (s.14). Hyvinvointitreenien ideoita ryhmän käynnistämiseen (sivuilla 33-34).

 

Luottamuksellisen ryhmän aloittaminen

Kiinteän, luottamuksellisen keskusteluryhmän voi aloittaa pöytäliina-rituaalilla, joka symbolisesti kuvaa sitä, että kaikki mitä ryhmän aikana puhutaan, jää ryhmän sisälle. Aseta pöytäliina keskelle pöytää ja avaa ryhmätapaaminen avaamalla pöytäliina. Tapaamisen päätteeksi liina rullataan seuraavaa ryhmäkertaa varten.

Sytytetään kynttilä ryhmän aloitukseksi. Aihe, mille kynttilä sytytetään sovitaan yhdessä: esim. kauniin kevätpäivän kunniaksi.

 

Osallistavan ohjaajan opas tarjoaa ryhmien ohjaajille unelmia herättäviä välineitä.