Lainattavat ja vuokrattavat

Tarkista, mitä välineitä voi lainata kunnan oppimateriaalikeskuksesta, nuoriso- tai raittiuslautakunnasta ja paikkakunnan museoista.

 

Muistelusalkut ja -paketit

 • Ryijysalkkuun on koottu kuvia ryijyistä, työvälineitä, materiaale­ja tuoksuineen ja miniryijyjä eri materiaaleista heikkonäköistenkin kosketeltavaksi esim. kaksipuolinen veneryijy, kansanomainen koristeryijy ja ruusuryijy. Muistojeni ryijy –nostalgiasalkku herättää muistoja rakkaista ryijyistä, ryijyjen valmistamisesta ja käsitöiden tekemisestä. Suomen Käsityön museo,  laina-aika 1-4 viikkoa (reetta.nikkarikoski @jkl.fi).
 • Kansakoulusalkkuun on koottu kouluaikaan liittyviä esineitä kuten aapinen, kirjoitusvihko, helmitaulu, kirjailtu vohvelikangas ja nokkahuilu. Tavaroista nousee mieleen niin aamuhartaus, oppitunti, välitunti kuin kotimatkakin. Salkku sisältää kansakouluaikaisia tuntimateriaaleja oppiaineittain: lukeminen, laskento, käsityö, voimistelu… Suomen Käsityön museo,  laina-aika 1-4 viikkoa (reetta.nikkarikoski @jkl.fi).
 • Pelkkää paperia –muistelusalkun tavoitteena on luoda yhteisiä mukavia hetkiä nykyisten ja entisten jokapäiväisten paperituotteiden parissa. Salkun sisältö on suunniteltu ikäihmisille. Kaikkia esineitä saa kosketella ja tarkastella. Salkku sisältää mm. pula-ajan paperinarutuotteita, vanhoja postikortteja, setelirahoja ja muita paperisia maksuvälineitä sekä asiakirjoja vuosien takaa. Salkussa on myös käyttöohjeet. Suomen Käsityön museo,  laina-aika 1-4 viikkoa (reetta.nikkarikoski @jkl.fi).

 • Marimekko-muistelusalkun tarkoitus on luoda yhteisiä, mukavia sosiaalisia hetkiä Marimekko-muistojen parissa. Marimekko muistelusalkku on suunnattu erityisesti ikäihmisille. Salkkua voi lainata esimerkiksi eläkeläisryhmiin, keskustelukerhoihin tai vanhusten hoitotyön yksiköihin. Salkku sisältää 50 kappaletta Marimekko-kankaista ommeltua pientä pussukkaa, kolme hattua, pöytäliinan, marimekkomuistoja, 10 kpl ”kortteja” Marimekkoelämää-näyttelyjulkaisun sekä salkun käyttöohjeet. Suomen Käsityön museo,  laina-aika 1-4 viikkoa (reetta.nikkarikoski @jkl.fi).

 • Porin Kulttuuriasiainkeskus lainaa vuodenaikoihin liittyviä senioreiden kulttuuribokseja. Ne ovat helposti kannettavia matkalaukkuja, jotka sisältävät teemaan liittyviä valokuvia, taidetta, runoja, laulunsanoja, musiikkia ja dvd-elokuvia. Kulttuuriboksit on tarkoitettu vanhainkotien, päiväkeskusten, sairaaloiden ja seniorikerhojen käyttöön. Boksi sisältää käyttöohjeita.
 • Tampereen kaupunginkirjaston kotipalvelut lainaa teemapaketteja ja muistelulaukkuja (tulosta)
 • Hämeenlinnan Taidemuseo lainaa hoitolaitoksille ja päivätoimintaryhmille neljää tarinalaukkua. Ne ovat kuvataiteilija Edwina Goldstonen toteuttamia taidekokonaisuuksia pienissä matkalaukuissa. Kussakin laukussa on taidokkaasti valmistettu, persoonallinen nukke ja hänen tärkeimmät muistoesineensä. Nuket kertovat eri puolilta Suomea kotoisin olevien, todellisten ja pitkään eläneiden ihmisten elämäntarinan (kuvassa Lehmä-tyttö >). Elämäkerta on mukana tekstinä. Laukussa on myös kerroksellinen tunnelikirja, jossa paperin lomittaiset kerrokset luovat kolmiulotteisen kuvan tarinan päähenkilön maailmaan. Hämeenlinnan Taidemuseo lainaa myös taidepakettejaan kaiken ikäisille.
 • Tampereen kaupungilla on innovatiivinen Konkarit-museopalvelu, joka järjestää näyttelyitä kaupungin palvelukeskuksiin ja vanhainkotiin sekä tuo museopalveluita vanhainkoteihin, palvelukeskuksiin, päiväkeskuksiin ja korttelikerhoihin. Konkarit myös lainaa toimintapaketteja muistelutuokioiden toteuttamista varten. Museoesineistä on koottu mm.  Käsilaukun kätköt paljastuvat -toimintapaketti. Se on kokoelmayksikön ja kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn Konkareiden yhteistyössä suunnittelema paketti, jonka teemana on naisen käsilaukun sisältö 1960-luvulla. Konkarit on tuottanut myös 18 kuvaparin Muuttuvat ammatit -valokuvapaketin, jota lainataan muisteluryhmille (kuva >). Kuvissa on ammattien historiasta kertovia kuvatekstejä. Työolosuhteiden ja -välineiden muutos on joissakin ammateissa ollut huomattavan suuri. Selkeät, A4-kokoiset mattalaminoidut valokuvat on pakattu muovisalkkuun, jossa on myös nostalgista liikkuvaa kuvaa, Yleisradion tuottaman Tämä elämä -ohjelman Porin puuvillatehtaan naisista vuodelta 1965. Muuttuvat ammatit YLE:n Elävässä arkistossa.
 • Lempäälä-Seura, Lempäälän kunnan kulttuuripalvelut sekä Pirkanmaan maakuntamuseon seutumuseohanke ovat yhteistyössä koonneet muistelupaketteja kunnan vanhuspalveluiden käyttöön. Paketeista valmistuu myös sosionomiopiskelijan opinnäytetyö Diakonia-ammattikorkeakoululle vuonna 2019. Muistelupaketteja
  on koottu kauppa- ja parturikampaamoaiheisina. Vahvike-materiaali "Arjen esineitä vuosien takaa"- kuvakortit, jotka on kuvattu Lempäälässä Kuokkalan museoraitilla, sisältyvät lainattavaan kyläkauppateemaiseen muistelupakettiin. Kuvassa oikealla on parturikampaamosalkku. Matkalaukun pohjalla on vaahtomuovipatjaa, johon on leikattu tavaroille niiden muotoiset kolot. Patja on päällystetty kankaalla. Kauppa-aiheisessa salkussa on alkuperäisiä kauppatavaroiden myyntipaketteja sekä kuvakortteja niistä. Sekatavarakaupan pitkäaikaisen kauppiaan elämäntarinan kertova kirja ja kuvakorttien opasvihko tarjoavat historiallista tukea keskustelulle.
 • Louna-kirjastot (Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä) lainaa Forssan museon koostamaa Siromuistot-viriketuokiomateriaalia, joka on rykkityykikassissa (40 x 48 cm) ja sisältää: 1 kansio (sis. "Elämää tehtaassa" (23 kuvaa) ja" Forssassa ennen vanhaan" (31 kuvaa), 12 kpl mainoskuvia (koko A4)), 6 kpl Tehtaanmyymälän kuvia, 1 sirosäkki (sis. 41 kangastilkkua), 8 työkalua säilytyspussissa, 1 muistitikku, 1 cd-äänilevy, 1 kangasmallikirja, 1 pussi lankamalleja (4), 1 pannunmyssy, 1 patalappu, 1 esiliina, 1 pöytäliina, 4 tuoksupurkkia, muistipelikortit (36 korttia), 1 tyyny, 1 vieraskirja.
 • Porilaisen Rakennuskulttuuritalo Toivon käyttökokoelmasta on koottu puinen muistipakki. Se sisältää erilaisia työkaluja, keittiövälineitä, vaatteita, valokuvia ja aikakauslehtiä. Sisällöstä on ohjaajaa varten mukana lisätietoja. Muistipakin paino on noin 24 kg (syvyys 44 cm, korkeus 40 cm ja leveys 80 cm).
 • Pirkanmaan maakuntamuseo on koonnut lainattavan valokuvapaketin aiheesta Muistikuvia lapsuudesta ennen muovileluja ja peruskoulua.

Paikalliset eläkeläisjärjestöt ja museot olisivat suureksi avuksi, jos kokoaisivat tällaisia eri aiheisia laukkuja muistelun tueksi.

 

Esimerkki Liverpoolista.

 

Yksityisen ihmisen valokuvista voi kohtuuhintaan teettää verkkokaupoissa A4-kokoisia kuvia, jotka postikorttiversioina tilattuna ovat postikorttikartonkia eli eivät laminointia välttämättä tarvitsekaan. Verkkokauppojen valokuvaohjelmilla pystyy kuviin laittamaan sekä etupuolelle kuvatekstin että kääntöpuolelle lisäinformaatiota.