Materiaalit ja välineet

Muistelua voi harrastaa ilman mitään ulkoisia virikkeitä, mutta sopivilla välineillä ja materiaaleilla se voi koskettaa samanaikaisesti useita aisteja, virittää enemmän keskustelua ja antaa monipuolisia elämyksiä. Hyvä materiaali virittää myös ohjaajan tehtäväänsä. Myös haasteellisia materiaaleja voi käyttää, jos ohjaaja hallitsee simultaanimukauttamisen eli kykenee muuntamaan materiaalia sopivan tasoiseksi.

 

Selkeys
Materiaalien tulee olla helposti ymmärrettäviä ja käsiteltäviä.

Koska ikä vaikuttaa näkökykyyn, pitää kaikki käytettävä materiaali olla riittävän isotekstistä. Monilla on haasteita hienomotoriikan kanssa (kädet voivat vähän vapista tai ovat koppurat, halvaus vie tunnon tai voimat jne.) täytyy esimerkiksi palapelien palasten olla riittävän isoja ja paksuja ja alustassa kiinteä reuna, jonka sisällä palaset pysyvät.

 

Aiheet aikuisten aiheita

Vaikka peli tai toimintaidea olisi kuinka yksinkertainen, täytyy materiaalista pääsääntöisetsi näkyä, että se on suunniteltu aikuiselle. Jos vanhusten viriketoiminnassa käytetään materiaalia, joka selvästi assosioituu lapsiin tai kehitysvammaisiin, saatetaan tukea vääränlaista minäkuvaa. Muistisairaan kohdalla materiaalin tulisi lisäksi ajallisesti pääosin sijoittua parin kolmenkymmenen vuoden taakse ja siitä kauemmaksi. Tutut aiheet tuntuvat turvallisilta.

 

Värit tehostavat keskittymistä

Mustavalkoinen materiaali ei tempaa huomiota yhtä hyvin kuin värillinen. Se voi olla myös vaikeampi hahmottaa. Myös ympäristön värityksellä on merkitystä. Keskittymistä voi tehostaa peittämällä pöytä lämpimän keltaisella liinalla.

 

Kuvat

Osa ihmisistä on tyypiltään visuaalisia. He hahmottavat maailmaa näköaistin kautta. Valokuvat, videot ja vaikka aikakauslehdistä kerätyt kuvat nostavat heille mielikuvia ja muistoja. Yksi iso seinälle heijastettu kuva voi riittää rajaamaan keskustelua yhdessä tuokiossa. Aikakauslehdistä kannattaa kerätä talteen ihmisten, eläinten, esineiden, maisemien kuvia. Jonkin verran kuvakortteja löytyy valmiina.
Vahvikkeen Kuvapankin käyttöopas on ideoita kuvien käytöstä. 
Susanna Sovio on kirjoittanut oppaan kuvasta muistelemisen välineenä.
Markkinoilla on valokuva-albumeita, joihin laitetaan paperiset kuvat ja jokaisen kuvan kohdalla on nappula, josta voi nauhoittaa kuvaan liittyvän selostuksen. Samaa nappulaa painamalla selostus on kuunneltavissa.

 

Kysymykset

Korteille kirjoitetut kysymykset ja lauseiden alut ovat oiva tuki muistelukeskusteluille. Vahvikkeessa on useita keskustelua virittäviä korttisarjoja sekä ohjeita korttien käytöstä. Myönteisen muistelun kortteja on myynnissä Suomen Mielenterveysseurassa. Niistä on julkaistu myös tulostettava pdf-versio. Kort för positiva minnen  

 

Esineet

Kun saa hypistellä kädessään esinettä, sen käyttötarkoitukset ja -tilanteet palaavat mieleen. Jopa vaikeasti dementoitunut, puhumaton henkilö saattaa tutun esineen käteensä saatuaan näyttää, kuinka sitä käytetään. Monen muistisairaan vireystila pysyy paremmin yllä, jos on jotain, mitä koskettaa. Erityisen hyviä esineitä hoitokotien muistelutuokioissa ovat sellaiset ennen yleiset esineet, joita nuoret ohjaajat eivät tunnista tai osaa käyttää (partakoneen terän teroitin, brännäri jne.). Hyvin pieniäkin esineitä voi käyttää, jos ne käsittelyn helpottamiseksi laitetaan muovitaskuun tai läpinäkyvään muovipalloon (askarteluliikkeistä). Tuntoaisti on tärkeä väylä moniin elämyksiin.
Vanhoihin matkalaukkuihin voi koota eri aiheisia muistelupaketteja: esineitä ja niihin liittyviä tietoja. Matkalaukulla tavarat on helppo siirtää osastolta toiselle, talosta toiseen ja jo laukun avaaminen on osallistujille efektiivinen tilanne. Elämysmatkalaukut-nimisessä palvelumallissa kuvataiteilija luo erilaisin aistein koettavia taideteoksia. Toimintakykyään menettäneet vanhukset voivat katsella ja kosketella teoksia, jotka tuovat hänen mieleensä ajatuksia ja muistoja. Toiminta on koskettanut etenkin niitä vanhuksia, jotka kommunikoivat ympäristön kanssa enää aistien välityksellä. Jos henkilön jokapäiväinen ympäristö on vuode, on tärkeää viedä aistittava ympäristö asiakkaan vuoteeseen. Se on yksi toimiva tapa viestittää vanhukselle, että häntä arvostetaan.

 

Ideoita keskustelua virittävistä esineistä

  • Työkalut (käsin veivattava pora, puukko)
  • Keittiöesineet (kahvimylly, pulikka, brännäri, leivän rei´ittäjä, suuri puukauha, juustokehä, käsin veivattava vatkain)
  • Käsityökalut (”käpy”, syöstävä, rissat, sormustin)

 

Tarinat

Osa ihmisistä on auditiivisia. Heidän muistojaan on helpompi houkutella esiin äänikuvilla, kertomuksilla ja lauluilla.

 

Tuoksut

Hajut ja maut ovat tärkeitä muistojen houkuttelijoita. Ruuan tuoksu voi tehdä nälkäiseksi tai olon turvalliseksi. Hammaslääkärin vastaanottotilojen tuoksu voi herättää pelon tunteita. Piparkakun tuoksu tuo mieleen erilaisia muistoja kuin ruusun tai märän sahanpurun tuoksu. Tee tuoksupurkit esim. Piltti-purkeista ja kerää niihin mausteita, pumpuliin imeytettyjä eteerisiä öljyjä, tervaa, jauhettua kahvia, superloniin imeytettyä moottoriöljyä, hajuvettä, partavettä, kamferia, anista/salmiakkia jne. Iän myötä tuoksujen tunnistaminen heikkenee, joten käytä tarpeeksi voimakkaita tuoksuja. Jos oikeita tuoksuja ei ole saatavilla, mielikuvat tuoksumuistoista ovat myös hyvä keskustelunaihe.

 

Toiminta

Osa meistä on tyypiltään kinesteettisiä. Silloin jonkin toiminnon matkiminen joko pantomiimina tai oikeiden esineiden kanssa toimien nostaa tehokkaimmin muistoja mieleen. Ideoita toimintatuokioiden aiheista: varpuvispilän kuorinta koivunvarvuista, villan karstaus, langan kehräys rukilla tai värttinällä, vastan/vihdan sitominen (raudaskoivusta juhannuksen jälkeisinä päivinä).