Tutkimuksia

Taiteen katsominen vilkastuttaa aivoverenkiertoa
Brittilehti The Telegraph kertoo Lontoon University Collegen kokeesta, jossa joukko vapaaehtoisia koehenkilöitä pyydettiin katsomaan kuvataiteen mestareiden maalauksia. Samalla koehenkilöiden aivoja tutkittiin. Kokeessa selvisi, että kauneimmat maalaukset lisäsivät aivojen verenkiertoa merkittävästi, jopa saman verran kuin rakastetun ihmisen tuijottaminen.
Aivojen mielihyväkeskus aktivoituu huomattavasti, kun ihminen katsoo maalausta - oli se sitten maisema, asetelma, abstrakti kuva tai muotokuva. Kokeeseen osallistui joitakin kymmeniä ihmistä, joilla kellään ei ollut taiteen erityistuntemusta eikä harrastusta alalle. Aivoja tutkittiin kokeen aikana magneettikuvauksen avulla. Kuvataiteen voimallinen vaikutus yllätti. Lähde: YLE uutiset

Laitinen, Liisa; Vanhanen, Elise & Malmivirta, Helena (2017): Taide ja hyvinvointi: Katsauksia kansainväliseen tutkimukseen. ArtsEqual research initiative -hankkeen koostama tutkimuskatsaus, johon on tiivistetty viime vuosien merkittävimpiä tutkimustuloksia taiteen hyvinvointivaikutuksista.