Leipomon myymälä

Myynnissä munkkirinkilöitä, viinereitä ja leipiä.

Ruisreikäleipä tehdään perinteisesti taikinajuureen, mutta hiivaakin saatetaan käyttää. Reikä tasoittaa kypsymistä, mutta sitä on tarvittu myös leipien orteen ripustamista varten.

Hiivaleipä tehdään hiivaleipäjauhoista, nesteenä maitoa tai piimää. Taikina nostatetaan hiivalla.

Kakko on ohra- ja vehnäjauhoista leivottu länsisuomalainen leipä. 

Pohjois-Suomessa rieska on ohut vaalea leipä, jota ei nostateta lainkaan. Etelä-Savolainen rieska muistuttaa pannukakkua. Kakkois-Suomessa rieskaksi kutsutaan paksuhkoa hiivaleipää.

Sananlaskuja

Leipä miehen tiellä pitää.
Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

 

LEIPÄKEITTO
Kuivahtaneista ranskanleivän palasista voi tehdä keittoa.
Paloittele leipä ja paahda palaset. Laita astiaan.
Kaada päälle kiehuvaa vettä ja anna seistä 10 minuuttia.
Siivilöi ja lisää sokeria, kermaa ja jotakin maustetta.

 

© OM
Luokka: 

Tulosta kuva   Tulosta kuva ja teksti