Karhu eli ruskeakarhu

Karhu eli ruskeakarhu

Ursus arctos

Karhu on Euroopan suurin petoeläin ja Suomen kansalliseläin.
Se syö haaskoja, hirviä ja marjoja.

Citykarhut mellastavat mehiläistarhoilla
ja käyvät tonkimassa talojen roskalaatikoita.

Karhun lempinimiä ovat mesikämmen, otso, kontio, ohto, nalle ja metsän omena.
Itse asiassa ne ovat kaikki kiertoilmauksia.
Karhu on ollut metsästäjälle vaarallinen vastustaja,
ja siitä ei sen vuoksi haluttu puhua ”oikealla” nimellä.

Talvet karhu viettää unten mailla.
Talviunen aikana sille syntyvät pennut.

Karhun lihassa voi olla trikiinin toukkia kuten kaikkien raatoja syövien eläinten lihassa.
Siksi karhunliha täytyy kypsentää yli 70 asteessa.

Moni isovanhempi on leikkinyt lastenlastensa kanssa Karhu nukkuu -leikkiä.
Leikkiin kuuluu laulu, joka loppuu sanoihin: Eipäs nukukaan!
Silloin karhu herää peiton alta ja yrittää ottaa leikkijöitä kiinni.
Se, kenet hän saa kiinni ensimmäisenä, jää seuraavaksi karhuksi.

  • Onko sinulla ollut rakasta lelunallea?
  • Oletko maistanut karhun lihaa?
  • Oletko koskaan maannut karhuntaljalla?

Laulu Karhunpoika sairastaa & Nalle Puhin sadelaulu & Karhu nukkuu
& Metsämiehen laulu (Terve metsä, terve vuori)

LUONTO-kuvapakan kuva numero 18

Kuva CC0 Tapani Hellman

 


Tulosta kuva   Tulosta kuva ja teksti