Kesä

Kesä-, heinä- ja elokuu                   Kesäisiä kuvia   

Rakenna alkukesästä luontopolku. Polun teema voi olla lähiympäristön kasvit ja eläimet, sienet ja marjat, suomalaiset kivet tai paikalliskulttuuri. Polun voi toteuttaa yhdessä lähikoulun kanssa ja rastit kiertää lapsi-seniori-pareina. Laminoidut tai kontaktimuovilla päällystetyt laput kannattaa säästää seuraaviksi vuosiksi tai lainata toisille ryhmille, toisen polun varrella käytettäväksi. Suomen luonnonsuojeluliitto on tuottanut erityisesti seniorikansalaisille suunnatun oppaan Pappa pitkospuille, mummo marjaan, jonka ideat voidaan toteuttaa missä tahansa ympäristössä.

 

KESÄKUU              kulttuurivuosikellon kesäkuu                                                                     

Helatorstai ja helluntai ovat toisinaan vasta kesäkuussa. Sisältöä täällä.  Laulu Suvivirren sanat
Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa          

 

1.6. Kansainvälinen vanhemmuuden päivä       YK
Vahvikkeen kuvia: äiti, isä, lapsi

1.6. Maailman maitopäivä
Maito ja terveys ry:n sivustolta löytyy paljon tietoa maidon vaikutuksista, juuston valmistuksesta, maitotytön historiasta 1950-luvulta lähtien sekä tutkimustuloksia ravitsemuksesta ja reseptejä.
Yhdistyksestä voi tilata maksutonta materiaalia. Terveyskirjasto Duodecimista löytyy kymmeniä maitoon liittyviä artikkeleita (kirjoita hakukenttään: maito). Myös THL:n ylläpitämästä Fineli® - elintarvikkeiden koostumustietopankista löytyy paljon tietoa maidosta.

 • Minkälaisia maitotuotteita kaupan hyllyiltä löytyy? (maidot, piimät, kermat, piimät, voit, juustot, jugurtit, rahkat, viilit, jäätelöt) Montako erilaista?
 • Virkattuja liinoja (kulhoja, prinsessan kruunuja, verhokappoja yms.) voi tärkätä rasvattomalla maidolla. Kevyempään tärkkäykseen vettä joukkoon.

 

   4.6. Puolustusvoimain lippujuhla
Päivää on vietetty nykyisellä paikallaan vuodesta 1942 alkaen. Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä järjestetään ylipäällikön ja komentajan vastaanottama valtakunnallinen sotilasparaati sekä jaetaan kunniamerkkejä ja ylennetään ansioituneita sotilaita ja reserviläisiä.

 • Marsalkka Mannerheim oli syntynyt 4.6. Muistellaan hänen elämäänsä (1867–1951). Marski‐visa.
 • Kuvapankissa on puolustusvoimiin ja Mannerheimiin/presidentteihin liittyviä kuvia.
 • Keskustellaan Suomen armeijasta. Tuleeko armeijassa pojista miehiä? Pitäisikö kaikkien naisten suorittaa asepalvelus?
 • Kevyttä tuolijumppaa marssilaulujen tahtiin.

4.6. Kansainvälinen väkivallan viattomien lapsiuhrien päivä       YK
 

5.6. Maailman ympäristöpäivä   
Maailman ympäristöpäivää on vietetty vuodesta 1972. Suomen YK-liitolla on päivään liittyviä ideoita. Tavoitteena on asenteisiin vaikuttaminen ja ympäristöä säästävän elämäntavan omaksuminen: älä roskaa, säästä vettä, kierrätä, sammuta turhat valot jne.

 • Luontoretki lähiympäristöön: jaa jokaiselle kasvin osa. Tehtävänä on etsiä samaan kasviin kuuluva toinen osa.
 • Luontoretki pihaan ja metsään: maistellaan villiyrttejä ja kerätään niitä jalkakylpyihin.
 • Luontoretki sisätiloissa: jaa jokaiselle kasvin osa. Rakennukseen on ennalta sijoiteltu rasteja, joilta löytyy kasvien muut osat. Tehtävänä on etsiä parit. Haettavana kohteena voi lisäksi olla kuva kokonaisesta kasvista ja selostusta siitä.
 • Askarteluideoita: Oiva askarteluoppaassa on ohjeita kierrätysmateriaaleista. Eläkeliiton Elämää käsillä -hankkeen kierrätysmateriaalivinkkejä. Omasta kotikeittiöstä tai roskalaatikoista kerätyistä materiaaleista voi tehdä kierrätysvärejä. 

Ympäristöpäivän ohjelmaksi sopii tutustuminen paikkakunnan veistoksiin. Esimerkki JyväskylästäHelsingin veistoskierros ja siihen liittyvä visailu.

Kesäkuun alkupuolella järjestetään vuosittain koko Suomessa Pönttöbongaus-tapahtuma: 10.-11.6.2017. Silloin tarkkaillaan pihapiirin linnunpöntöissä pesiviä lintuja ja kerätään niistä tietoja.
Laulu Peipon pesä

 

6.6. Kustaan nimipäivä
Kustaan päivä oli ennen perunan istutuspäivä (kuva). Perunannostosta kuva. Viimeistään Kustaan päivänä laskettiin ennen karja ulos laitumelle. Viimeistään Kustaan päivänä piti lasten päästä järveeen uimaan.

 • Hanki mahdollisimman monta erilajikkeista perunaa. Ne voidaan kypsentää ja vertailla makuja ja koostumusta.
 • Halkaistulla perunalla voidaan painaa kuvioita kankaalle, korttikartongille, käärepaperille.
 • Keitettyä perunaa voi käyttää liimapuikkona kiiltokuville ja silkkipaperikuvioille.

Kustaan päivä on Paula-tytön valintapäivä. Paula-tyttö on Pauligin kahvipaahtimon tunnustyttö, jonka nimi ja valintapäivä juontuvat Gustav Pauligin nimestä. Ensimmäinen Paula-tyttö valittiin 1950 ja perinne toistuu edelleen muutaman vuoden välein.

 • kahviaiheisia kuvia ja keskustelunaiheita

 

Kesäkuun alkupuolella, Kansallinen Museoajoneuvopäivä
Monet museot ja vanhojen ajoneuvojen harrastajat järjestävät tapahtumia ja näytöksiä teemana eri vuosikymmenten ajoneuvot. Museoajoneuvopäivään sopii kuvat vanhoista autoista, mopoista, moottoripyöristä (esim), polkupyöristä, veneistä ja traktoreista sekä purukumien ja kahvipakettien autokeräilykuvista (keräilykansio); samoin vintage-henkinen vanhoihin vaatteisiin pukeutuminen, pienoismallinäyttelyt, autoaiheinen musiikki (Linja-autossa on tunnelmaa, Pikku-Matin autosta on kumi puhjennut (sanat), Aja hiljaa, isi, nyt vain…), autoaiheiset dominot ja palapelit (keräilykuvapalapeli).

 

8.6. Maailman merien päivä (YK)
Meret säännöstelevät juomavettämme, sään ääri-ilmiöitä, rantaviivaa, suurta osaa ruuastamme sekä hengittämäämme happea. Tulevaisuutemme riippuu siis paljon merien hyvinvoinnista. Siksi merien suojelu on tärkeää. Tällä hetkellä merissä on ihmisten tuottamaa muovijätettä jo suunnilleen saman verran kuin on maailman vuotuinen vihannessato.

 • Suolakylpy jaloille
 • Askarteluideoita: silkkimaalaus suolaa apuna käyttäen

 

9.6. Ahvenanmaan itsehallintopäivä 

 

12.6. Eskon nimipäivä
Ennen tehtiin Eskon päivänä viimeiset kylvöt kuten nauris ja hamppu.
Eskon päivänä ilmaantuu ensimmäiset sääsket, Marjan etsikolta (2.7.) toiset. Etelä-Suomeen Eskon päivä tuo ensimmäiset paarmat.

12. 6. Kansainvälinen lapsityön vastainen päivä (ILO)
Laulu Paimenpoika
Kuvia: Poika kiillottaa kenkiä, Poika kiillottaa kenkiä, Tytöt marjassa, Pojat perunannostossa,

 

Kesäkuun toinen lauantai, Suomalaisen saunan päivä                  sauna-aiheisia kuvia
Suomen Saunaseura ry kerää suomalaiseen saunaperinteeseen liittyvää tietoa. Seura korostaa saunomisen merkitystä terveiden elämäntapojen ja hyvinvoinnin ylläpitäjänä.

 • Kaksi tarinahierontaa, joista toisen aiheena saunominen 
 • Sauna-aiheista materiaalia: ohjeselkotekstitehtävätkuvat, sauna-tavupalat
 • Nyt on aika tehdä vihdat joulusaunaan ja muutenkin talveksi. Viereisessä kuvassa on Mansikkapaikan vihtatalkoiden tulokset kelmuun käärittyinä ja valmiina pakkaseen. Kelmun tilalla käy pätkä sukkahousun lahjetta.

Kesäkuun toinen lauantai, kansainvälinen Neulotaan yhdessä -päivä
Päivä sai alkunsa vuonna 2005 ja sen idea on kokoontua neulomaan yhdessä siksi, että se on mukavaa ja koska neulontaharrastus sopii kaikenikäisille naisille ja miehille, tytöille ja pojille. Neulomisen lisäksi kokoontumisissa voi vaihtaa kertynyttä lankavarastoa ja kierrättää neuleita. Kukin voi neuloa itselleen tai osallistua yhteisten myyjäistuotteiden tekemiseen. Neulekahvilan järjestäminen sopii erityisesti tälle päivälle. Kuvassa yksi idea eritasoisten neuletöiden esille laittamiseen: neuletilkut on harsittu yhteen puun ympärille hyvän mielen neulegraffitiksi (määräaikaista taidetta; poistettava syksyllä, ettei haudo ja vahingoita runkoa). Yksikin päällystetty oksa, kaide tai aidan pylväs voi olla näyttävä.

Perinteinen Pullonpyörityspeli kesäiltojen iloksi. Pelissä voi käyttää myös Totuus vai tehtävä -kortteja.

 

14.6. Maailman verenluovuttajien päivä (WHO)    World Blood Donor Day
Kesäkuun 14. päivä on vuodesta 2004 asti omistettu verenluovutukselle. Ihmisiä kannustetaan vapaaehtoiseen ja vastikkeettomaan verenluovutukseen. Siten voi pelastaa ihmishenkiä ja parantaa muiden terveyttä. Toimiva veripalvelujärjestelmä vähentää lapsikuolleisuutta, parantaa odottavien äitien terveyttä sekä vähentää tauteja kuten hiv/aidsia ja malariaa. Suomessa veripalvelujärjestelmästä huolehtii Punainen Risti. Sen tunnuskuva on kansainvälisesti suojattu.

 

Juhannusta edeltävä sunnuntai, Luonnonkukkien päivä
Tätä kukkapäivää on vietetty Suomessa vuodesta 2003 alkaen. Sen tavoitteena on edistää kasvien tuntemusta. Kesä on nyt parhaimmillaan ja luonto tarjoaa upeita elämyksiä. Katso Vahvikkeen Luonto-laatikosta ideoita päivän viettoon.
Laulu Ol kaunis kesäilta

 

15.6. Kansainvälinen ikääntyneisiin kohdistuvan kaltoinkohtelun vastainen kampanjapäivä
World Elder Abuse Awareness Day tunnetaan Suomessa nimeltä Kätketyt äänet. Kampanjan tavoite on, että tieto vanhuksiin kohdistuvista kaltoinkohtelu- ja väkivaltailmiöistä sekä iäkkäiden turvallisuutta edistävistä keinoista on kaikkien saatavilla. Tulosta Vanhustyön keskusliiton opas Tietoa ikäihmisille kotona asumisen turvaksi. Suvanto ry:n materiaalipankista löytyy päivän esitteet, painokelpoiset kuvat, aikaisempien vuosien seminaarien dioja ja muuta materiaalia.

 

17.6. vuonna 2017 järjestettiin Rakastu kesä­yöhön -tapahtuma
Ihmisiä kannustettiin nukkumaan yö ulkona, valvomaan nuotiolla, lumoutumaan luonnonkukista tai tarttumaan vapaasti vavan varteen. Samat ideat sopivat toteutettaviksi joka vuosi. Vuonna 2018 "virallinen" luonnonpäivä on elokuun viimeinen lauantai eli 25.8.
Saamelaisen perimätiedon mukaan sääski saapuu juhannusviikolla ja "millainen sää on juhannuksena, sellainen on Jaakon päivään saakka."

 

18.6. Kansainvälinen piknikpäivä

 

20.6. Kansainvälinen pakolaispäivä                       YK
Tänään huomio kohdistuu pakolaisiin eli kotimaastaan sodan, vainon, väkivaltaisten konfliktien tai luonnonmullistusten takia muualle paenneiden henkilöiden tilanteisiin. (Evakoiksi kutsutaan oman kotimaansa sisällä toiselle paikkakunnalle sodan takia siirtyneitä henkilöitä). Infoa, lainsäädäntöä, oppaita.

 

noin 21.6. Kesäpäivän seisaus eli ”Mittumaari”
Kesäpäivän seisauksena on vuoden pisin päivä.

 • Tee jalka- tai käsikylpy kukista ja yrteistä. Liota kasveja harsopussissa tai siivilöi liemi ennen käyttöä.
 • Kerää luonnosta sammalta, pieni risu, varpu, kivi, käpy, tuohen pala, kaarna jne ja laita pussiin tai laatikkoon, jossa on kädenmentävä reikä kyljessä. Ryhmässä tunnustellaan esineitä katsomatta niitä. Pidetään tunnistuskilpailu tai tarinatuokio, jossa kerrotaan, mitä mieleen nousee. Luovassa ryhmässä tarina voidaan rakentaa niin, että jokainen vuorollaan sanoo lauseen, johon sitoo tunnustelemansa esineen. Tarinan kertaaminen sopii muistijumpaksi.
 • Kansanlauluvisa
 • Arvoitus: Ei lähde vuolemalla, nuolemalla eikä luudalla lakaisemalla?   Auringon valo lattialla

 

   Juhannus, Suomen lipun päivä                                           
Juhannuksesta alkaa isokesä. Vuodesta 1955 alkaen juhannusta on vietetty kesäkuun 20.–26. päivän välille sattuvana lauantaina. Suomen lippu nostetaan salkoon juhannusaattona klo 18 ja lasketaan vasta juhannuspäivän iltana klo 21. Rakennuksia koristellaan vanhan tavan mukaan sisältä ja ulkoa koivunoksilla. Juhannussaunassa (kuvia) kylvetään uudella vihdalla. Pihlaja, tuomi, syreeni, kielot ja monet muut kukat ovat kukassa.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralla on tietopaketti juhannuksesta.
Kristityt ovat 400-luvulta alkaen viettäneet juhannusta Johannes Kastajan muistopäivänä (ev.lut).

 

23.6.  Kansainvälinen leskien päivä                   YK

 

24.6. Jussin nimipäivä
Sanonta  
Jussin sateet ja Jaakon poudat on maamiehelle kullan arvoisia.

 

25.6. Merenkävijän päivä                                   YK / International Maritime Organization
Hassu matkailumainos Suomesta

 

 

26.6. Kansainvälinen päivä huumeiden väärinkäytön ja laittoman huumausainekaupan vastustamiseksi            YK

26.6. Kansainvälinen päivä kidutuksen uhrien puolesta                   YK

29.6. Pietarin, Petterin ja Pekan nimipäivä
Saunavastojen teko ajoitettiin ennen Pietarin päivän tienoille.
Koivun tuohi on esineidenn punontaa varten parasta ennen Pietarin päivää, mutta kattotuohiksi kuun lopulla, kun se on paksua, mutta ei vielä murru.
Ennen vanhaan rukiin siemen kylvettiin kaskimaille Pietrain päivän aikoihin.
Pietarin päivän tienoilla alkavat vuoden satotoiveet hahmoittua: jos ohra näyttää hiusta, saadaan varmasti leipää - mikäli käki lopettaa kukunnan.

 

HEINÄKUU              kulttuurivuosikellon heinäkuu 

Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa 
Jos käki kukkuu pitkään vielä heinäkuussa, tulee lämmin ja pitkä syksy.
Se tietää sadetta, jos pääskyt lentelevät lähellä järven pintaa, jos koira syö ruohoa, jos kissa pesee itseään tai jos kukko kiekuu kummalliseen aikaan. Samoin jos ravut nousevat vedestä maalle, kalat hyppivät vedessä tai kärpäset ovat vihaisia ja lentävät korvaan. Kaunista säätä ennustaa, kun pääskyt lentävät korkealla, kun hyttyset tanssivat iltasella kovasti, kun heinäsirkka sirisee, pöllö huutelee yöllä, savu nousee ylös, kun syntyy nopeasti hajoavia kumpupilviä, ilma on autereinen ja aamupäivän tuuli tyyntyy iltapäivällä.

 

2.7. Marian ja Maarian nimipäivä (Mari, Maija, Meeri, Maaria, Marika, Maiju, Maikki, Kukka-Maaria, Maja, Maj, Mary)
Marian nimipäivä on vanha katolinen juhlapäivä. Maria on Suomen yleisin etunimi - enemmän käytössä toisena ja kolmantena nimenä kuin ensimmäisenä.
Sananlasku: Mitä on Maariana katolla, on vappuna vaolla.

Heinäkuun ensimmäinen sunnuntai, Avoimet puutarhat    1.7.2018
Avoimet puutarhat -päivää on vietetty vuodesta 2011. Silloin sadat puutarhat ovat avoinna vierailijoille. Puutarhan omistajat voivat ilmoittaa oman puutarhansa vierailukohteeksi ja Puutarhahakua käyttämällä voi etsiä sopivaa vierailukohdetta haluamaltaan alueelta. Aika järjestää retki puutarhaan.

 

Heinäkuun ensimmäinen lauantai, Kansainvälinen osuustoimintapäivä    7.7.2018
Osuustoiminta on tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen perustuva toimintamalli. Osuustoiminta on osuuskunnan puitteissa tapahtuvaa taloudellista, sosiaalista ja/tai kulttuurista yritystoimintaa, jonka tarkoituksena on tarjota jäsenilleen niiden tarvitsemia tuotteita ja palveluksia mahdollisimman edullisesti. Periaatteet ja arvot on kansainvälisesti määriteltyjä.

 

   6.7. Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä, Kylli-tädin syntymäpäivä 
Eino Leino eli vuosina 1878–1926. Hän oli runoilija, lehtimies, näytelmäkirjailija ja kriitikko. Eino Leinon tunnetuin teos on Helkavirsiä (1–2). Eino Leinon rakastetuin runo on Hymyilevä Apollo, joka alkaa lauseella: ”Paha ei ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista.” 
10 Leinon runoa löytyy Vesa-Matti Loirin 1978 levyttämältä albumilta Eino Leino. (kuva > Museoviraston historian kuvakokoelmasta, CC BY-NC-SA 2.0)                        

Yleisradion lastenohjelmien Kylli-täti syntyi 6.7.1906. YLE myy Kyllin elämää -DVD:tä ja Kylli Koskesta löytyy netistä paljon videoita ja tarinoita.

 

10.7. Suomen Kuvataiteen päivä ja Helene Schjerfbeckin syntymäpäivä
Päivää on vietetty vuodesta 2004 alkaen. Kuvataideyhdistykset ja -museot järjestävät tänään tapahtumia ja työpajoja. Tänään sopii ohjelmaksi kuvien värittäminen, retki taidenäyttelyyn, taiteilijoiden vierailut, piirustus- ja maalaushetket, oman kodin kuvataiteen äärelle pysähtyminen ja taidekuvien katselu. Ateneumin ideavihko.
Kuvia Helene Schjerfbeckin taiteesta  (Kuva > Schjerfbeck, Helene: Omakuva 1884-1885, Kansallisgallerian kokoelma)
Tampereen taidemuseon tuottama verkkonäyttely vanhenemisesta taiteen kuvaamana Pitkä tie jatkuu sisältää suomeksi juonnettuja ja tekstitettyjä lyhyitä videoita.
Piilokuvia kuvataiteesta: Piilokuva Schjerfbeck
Vahvikkeen Kuvataide-laatikko.

 

11.7. Maailman väestöpäivä           YK
Vahvikkeen lapsikuvia

 

13.7 Vanha keskikesä
Näihin aikoihin on usein Suomessa ollut kesän lämpimintä aikaa.

15.7. Nuorten osaamisen päivä      YK
Nuorten osaamisen päivän tavoite on nostaa esiin ammattitaidon ja osaamisen merkitys nuorten työllistymisessä. Päivää vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2015. Ammatit: 60 tuttua ammattia kortteina, ohjeet sanaselityspeliin ja tulostettava kysymysnoppa keskustelun virittämiseen. Lauluja ammateista.

 

21.7. Ravustuskausi alkaa                                 
Rapuja voi poimia käsin, kepin avulla ja haavilla. Yleisin pyyntiväline on muovinen rapumerta, johon laitetaan syötiksi kalapala. Koska rapu pääsee kiipeämään merrasta myös ulospäin, mertoja koetaan useamman kerran päivässä. Ravut säilytetään elävinä, keitetään suolavedessa ja maustetaan tillillä. Rapujuhliin liittyy usein yhdessä laulaminen ja monista tutuista lauluista on väännetty rapu- ja ryyppyaiheisia lauluja. Niistä saa pienellä viilauksella monikäyttöisempiä ja kaikille sopivia (esimerkkejä). Rapujuhlia ja laulajaisia voi viettää myös katkarapupiirakan ääressä. Ravustuskausi kestää lokakuun loppuun asti.         

 

23.7. alkaa mätäkuu

Mätäkuuksi on suomalaisessa kansanperinteessä kutsuttu heinäkuun 23. päivän ja elokuun 23. päivän välistä aikaa. Nykyään mätäkuuna pidetään  6.7.–17.8 välistä ajanjaksoa.

Mätäkuu-nimi on alun perin ollut käännösvirhe. Muinaisessa Mesopotamiassa tämä kesän kuumin aika tunnettiin koirakuun tai koiranpäivien nimellä, koska tuohon aikaan Sirius eli Koirantähti alkaa näkyä Välimeren maissa aamuisin ennen auringonnousua. Saksassa otettiin käyttöön sana Rodenmonat, kaskeamiskuu. Tanskassa se käännettiin virheellisesti muotoon råddenmåned (suomeksi mätäkuu), mistä se levisi Ruotsiin ja Suomeen.

Ajankohdan kuumuus ja kosteus saa elintarvikkeet pilaantumaan ja haavat tulehtumaan tavallista helpommin, joten virheellinen nimitys mätäkuu on osuva. Myös maito happanee nopeasti, mutta työstettävä puu ei halkea helposti. Monivuotisia kasveja ei kannata istuttaa mätäkuun aikana.

Kuumana kesänä kalat etsiytyvät viileisiin syvänteisiin eivätkä käy onkeen lämpimässä pintavedessä. Yliopisto laatii vuosittain kalakalenterin, josta voi katsoa, minä päivinä kannattaa järjestää kalaretkiä.

                                      

25.7. Jaakon nimipäivä
Jaakko heittää nimipäivänään järviin kylmän kiven.  Heinänteko loppuu ja alkaa rukiinleikkuu.
Jos Jaakon päivänä ei sada, tulee hyvä loppukesä.

 

26.7. Martan nimipäivä
"Jos Martan päivänä sataa, sataa seitsemän viikkoa," sanoi vanha kansa.
Monet Marttayhdistykset järjestävät tapahtumia omana nimipäivänään. Kutsu Martat järjestämään nimipäivätempaus hoivakodissa.
Väestörekisterikeskuksen maksuttomasta nimipalvelusta voi tarkistaa etu- ja sukunimien lukumääriä Suomessa sekä tutkia vuositilastoja yleisimmistä nimistä. Martta-nimi on 2000-luvulla annettu yli 2350 vauvalle.
Satojen postikorttien, lehtien kansikuvien (mm. Kotiliesi) ja postimerkkien piirtäjän sekä satukirjojen kuvittajan Martta Wendelinin seura  on kerännyt tietoa kuvataiteilijan elämäntyöstä.

 

27.7. Unikeonpäivä 

Unikeonpäivää on vietetty Suomessa ainakin 1600-luvulta asti. Se pohjautuu vanhaan legendaan, jonka mukaan Efesoksen seitsemän nuorta kristittyä pakenivat 200-luvulla keisari Deciuksen vainoa ja nukkuivat 200 vuotta ennen kuin heräsivät. Monissa maissa päivä on nimeltään seitsemän nukkujan päivä.

Naantalissa on 1880-luvulta asti valittu Unikeko. Nykyisin Naantalin Unikeonpäivillä (26.–27.7.) valitaan valtakunnan virallinen Unikeko. Hän on henkilö, joka on jotenkin toiminut Naantalin ja naantalilaisten hyväksi. Valinta on kunnianosoitus. Uunituore unikeko kipataan yleisön katsellessa uniasuineen mereen. Unikeonpäivän aattona alkanut koko perheen ohjelma markkinatoreineen ja kulkueineen jatkuu merkkipäivän iltaan asti.

Duodecimin Terveyskirjastossa on paljon asiaa unesta. Keskustelunaiheita:

 • Milloin uni maistuu makeimmalta?
 • Mikä on paras paikka nukkumiseen?
 • Mistä unikeon päivän perinne on saanut alkunsa?
 • Asiaa hyvän unen merkityksestä. Vaikuttavatko valoisat yöt nukkumiseen? Millaisia ”unirituaaleja” tarvitset ennen nukahtamista? Hauskoja unien selityksiä.
 • Nukkumatin kutsukortit
 • Vahvikkeen tuutulauluja

Uskomuksia
Jos unikeonpäivänä sataa, sataa yhtä mittaan myös seuraavat seitsemän viikkoa.
Kun unikeonpäivänä makaa kauan, nukuttaa koko vuoden.

 

29.7. Ollin nimipäivä
Ollin päivänä kala lakkaa syömästä.

 

30.7. Kansainvälinen ystävyyden päivä                   YK
Päivän tarkoitus on kiinnittää huomiota kansojen, valtioiden, kulttuurien ja ihmisten väliseen ystävyyteen. Sen avulla voidaan rakentaa siltoja yhteisöjen välille ja rohkaista kansainvälistä rauhantyötä. Sananlaskuja ystävyydestä

30.7. Kansainvälinen ihmiskaupan vastainen päivä      YK

 

Heinäkuun viimeinen viikonloppu, Kansallinen Lepakkobongaus
Suomen Lepakkotieteellinen Yhdistys järjestää tunnin mittaisen kaikille avoimen lepakkobongauksen vuosittain. Lepakoita havainnoidaan esimerkiksi asuinpaikan pihassa, puistossa tai järven rannassa joko silmämääräisesti tai erityisellä lepakkodetektorilla (yliääni-ilmaisin), joka muuntaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi. Pohjanlepakko suosii puoliavointa maastoa, viiksisiipat viihtyvä metsän siimeksessä ja vesisiippa saalistaa veden pinnassa lentäviä hyönteisiä. Havainnot voi ilmoittaa yhdistyksen verkkosivuilla olevalla lomakkeella.

 

ELOKUU                 kulttuurivuosikellon elokuu  

Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa  (sivu 62) 
Kahdeksas sunnuntai helluntaista on kirkastussunnuntai eli Kristuksen kirkastamisen päivä. Satoon koskeminen oli ennen tätä päivää kielletty.

Kesäolympialaiset järjestetään neljän vuoden välein elokuussa: Tokiossa vuonna 2020, Pariisissa 2024 ja Los Angelesissa 2028. Yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut järjestetään joka toinen vuosi: Qatarissa 2019, Yhdysvalloissa 2021. Yleisurheilun Euroopan-mestaruuskilpailut järjestetään Berliinissä 6-12. elokuuta 2018 ja Pariisissa 2020. Suomalaiset olympiavoittajat -pelipalat, Urheilua pantomiimina -kortitSuomi -sarjan Lasse Viren -aineistoa: ohjeet, kuvia, selkoteksti, tehtävät  Urheilumuseon korttisarjat: 1. keskeisiä urheilijoita ja urheilulajeja 1950- ja 1960-luvuilta ja 2. keskeisiä urheilijoita 1970- ja 1980-luvuilta. Eri lajien urheilijoiden kuvaamia videoita oman urheilusuorituksensa aikana. Galleria suomalaisista urheilusankareista. Mitalit omiin kisoihin. Urheilumuseon Suomi urheilee -tarinoita eri lajeista.

 

5.8.  Kansallispuvun syntymäpäivä ja tuuletuspäivä     kuva
Suomessa on yli 300 kansallispukua. Tätä päivää on vuodesta 2010 alkaen vietetty pukeutumalla kansallispukuun, kansanpukuun (mm. feresi, sarafaani ja körttipuku) tai muinaispukuun. Puvun osia voi yhdistää myös nykyvaatteisiin.

 

6.8. Mustikkapiirakkapäivä
Syödään yhdessä -teema oli osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. Nyt on mustikka-aika: syödään mustikkapiirakkaa sukupolvet yhdessä.

 

7.8. Lahjan nimipäivä
Tätä päivää pidetään myös lahjojen antamisen teemapäivänä.
Muistipeli: paketteja

 

8.8. Kansainvälinen kissapäivä, International Cat Day          kuvia          tulosta 10 kissakuvaa
Kansainvälistä kissapäivää on vietetty vuodesta 2002 alkaen. Kissa voi tukea mielenterveyttä ja lievittää stressiä, ahdistusta ja masennusta. Kissapäivän järjestää kansainvälinen eläinten hyvinvointia edistävä järjestö, International Fund for Animal Welfare (IFAW).  Kissamemory, kissa-aiheisia kirjoja, keskustelunaiheita kissoista

 

9.8. Kansainvälinen maailman alkuperäiskansojen päivä     YK
Saamelaiset ovat Euroopan Unionin alueella asuva ainoa alkuperäiskansaksi tunnustettu kansa. Saamelaisia asuu Suomessa, Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä. Laskutavasta riippuen saamelaisia on noin 60 000. Suurin osa heistä asuu Norjassa. Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa  (sivu 62)  
Laulu Yksi ruusu on kasvanut laaksossa

 

10.8. Laurin nimipäivä, Pyhän Laurentiuksen muistopäivä
Laurin päivänä pääskyset parveilevat. Rukiinkylvön aikaa. Lehtipuiden lehdet alkavat kellastua: ”Lauri kusee lehtiin”.
Saamelaiset sanovat, että Laurin päivänä tulee tavallisesti ensimmäinen hallayö, mutta jos silloin on lämmintä, niin koko syksy on lämmin.
Pyhän Laurin kirkko on Suomessa Lohjalla, Janakkalassa, Salon Perniössä, Mynämäellä ja Vantaalla. Ne ovat kaikki keskiaikaisia kivikirkkoja: Vantaan Pyhän Laurin kirkko on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus. Ylläkselle on rakennettu Pyhän Laurin kappeli.
Myös Lasse ja Lassi viettävät tänään nimipäiväänsä. Laulu Pikku-Lauri

 

12.8. Kansainvälinen nuorison päivä                  YK
Joka neljäs maailman yli seitsemästä miljardista ihmisestä on 10-24 -vuotias.
Ideoita ikäpolvien yhteiseen tekemiseen löytyy Vahvikkeen laatikosta Ikäpolvet. Vahvikkeen nuorisoaiheisia kuvia.
Keskustelunaiheita: nuorisomuoti, täysi-ikäisyyden hyvät ja huonot puolet, 

 

13.8. Kansainvälinen vasenkätisten päivä
Vasenkätisten omaa päivää on vietetty vuodesta 1976 alkaen.

 

15.8. Marian ja Marjatan nimipäivä, kotimaisten marjojen teemapäivä
Neitsyt Marian kuolinpäivä.
Käen kukunnan kuuleminen Marian päivän jälkeen on vanhan uskomuksen mukaan vaarallista.
Suomalaisia marjoja: marja-aronia, metsämustikka, tyrni, variksenmarja, ahomansikka, puolukka, karpalo, vadelma, suomuurain, pihlajanmarja, mesimarja, kataja, (viinimarja, karviainen, pensasmustikka). Tutkimustietoa marjojen terveysvaikutuksista.
Arktiset Aromit ry:llä on netissä marja- ja luontoaiheinen digitaalinen muistipeli. Vahvikkeen marjakuvia.

 

19.8. Maailman humanitaarisuuden päivä          YK
Humanitaarinen tarkoittaa ihmisystävällinen, hyväntekeväisyys- , epäitsekäs, altruistinen, ihmiskeskeinen, ihmisrakas. Humanitaarinen apu kohdistuu ihmisen välittömiin tarpeisiin kuten ruokaan, suojaan, lääkkeisiin, puhtaaseen veteen ja jätehuoltoon. Humanitaarisen avun tarvetta synnyttävät sodat ja luonnonkatastrofit.          
Laulu: Jokainen ihminen on laulun arvoinen (youtube)

 

22.8. Iivarin nimipäivä
Jos Iivarin yönä on Lapissa maa huurteessa, niin silloin tulee pitkä ja kaunis syksy.

 

23.8. Mätäkuu päättyy 
Mätäkuun jutulla tarkoitetaan perätöntä juttua. Heinä-elokuu ovat uutisrintamalla hiljaisia ja tapahtumattomuutta paikataan kirjoittamalla lehtiin keksittyjä uutisia.

23.8. Kansainvälinen päivä orjakaupan ja sen poistamisen muistoksi            YK/UNESCO

 

24.8. Pertun (ennen Perttuli, Pärttyli, Bartolomeus) nimipäivä
Ennen sanottiin pääskysten muutosta: Lassina langalle, Perttuna pois.
Roomalaiskatolisen apostoli Bartolomeuksen muistopäivä. Perttelin kunnan vaakunassa on Bartolomeuksen kuva. Pertteli on yhdistetty Saloon 2009.
Päivänvaloa ei enää ole tarpeeksi varsinkaan aamulla ja illalla. On aika tarkistaa, että valaistus riittää lukemiseen, käsitöiden tekemiseen ja ympäristön hahmottamiseen. Riittämätön valaistus aiheuttaa kompastumisia, nukuttaa päivällä ja tekee elosta harmaata. Jokaista elettyä 13 vuotta kohti valon tarve kaksinkertaistuu edelliseen nähden!
Uskomus    Millainen sää Perttulin päivänä, sellainen koko syksyn.

 

25.-27.8.2017 Maailman suurimmat kyläjuhlat
Tietoa, ideoita, linkkejä ja vinkkejä Syödään yhdessä -teeman toteuttamiseen ja yhteisen ruokajuhlan järjestämiseen Ruokajuhlien ABC (tuottanut Maaseudun Sivistysliitto, ELO-säätiö, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Eläkeliitto, Suomen Kylätoiminta ry sekä Maa- ja kotitalousnaiset). Tänään kiinnitetään huomiota yhdessä syömiseen, juhlistetaan ruokailuhetkiä ja nautitaan ruuan lisäksi toisten seurasta. Marttojen reseptejä.
Keskustelunaiheita: perinneruuat (Perinneruokia-kortit, 92kpl, kuva>), lempiruuat, pula-ajan korvikkeet, superfood, dieetit, 

 

29.8. Kansainvälinen ydinkokeiden vastainen päivä              YK
Suomen Säteilyturvakeskus (STUK) valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. STUK:n 340 työntekijää yrittää suojella ihmisiä, ympäristöä ja tulevia sukupolvia säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.
Eniten ydinkokeita on tehty vuosina 1945-1963. Niiden cesium- ja strontium-laskeumia havaitaan vieläkin Suomen luonnossa.

 

30.8. Kansainvälinen kadonneiden päivä                               YK
Suomessa poliisi saa joka vuosi noin 2 000 katoamisilmoitusta. Kadonneista henkilöistä 10-20 jää kateisiin.
Sodan aikana 1939-1945 tuhansia suomalaisia sotilaita katosi.
Hätäkeskuksen (112) toimintaohjeet: Kuinka toimitaan, jos muistisairas henkilö katoaa.
Poliisin ohjeet: Katoamisilmoituksen tekeminen
Muistiliiton ohjeita: Kun muistisairas ihminen katoaa, Katoamisten ja eksymisen ennaltaehkäisy

 

Elokuun viimeisellä kokonaisella viikolla vietetään Pohjoismaissa ja Baltian maissa kosteikkopäivää maastoretkeilyjen merkeissä. Muualla maailmassa kosteikkopäivää vietetään 2. helmikuuta. Rakennetut ja kunnostetut kosteikot toimivat luonnon omina suodattimina: ne hillitsevät tulvia sekä pysäyttävät ravinteita ja kiintoainetta valumavesistä. Kosteikkojen verkosto tarjoaa vesilintujen poikueille niiden tarvitsemia elinympäristöjä.

Elokuun viimeinen lauantai, 25.8.2018, Suomen luonnon päivä
Tämä on uutta kansanperinnettä. Tarkoitus on juhlia kaunista suomalaista luontoa ja nauttia sen hyvinvointia edistävästä vaikutuksesta. Järjestetään luontoretkiä ja -tapahtumia. Leivotaan ja tarjotaan marjapiirakkaa, lauletaan luontoaiheisia lauluja, käydään sienimetsässä, tehdään retki lintukiikareiden kanssa tai ulkoilutetaan koirakaveria. Rakennetaan luontopolku (vinkkejä Suomen luonnonsuojeluliiton vihkosta Pappa pitkospuille, mummo marjaan! – Opas ikäihmisten luontopolulle). Järjestetään juhlava piknik luontoon ja kutsutaan ystävät syömään. Levitetään valkoinen liina viltin tai retkipöydän päälle ja katetaan pöytä koreaksi astioilla, kukilla ja pienillä Suomen lipuilla.
Päivän viralliset järjestäjät ovat Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen luonnon suojeluliitto, Metsähallituksen luontopalvelut sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL. Luontoon liittyviä ideoita löytyy Vahvikkeen Luonto-laatikosta (mm. monia luontoaiheisia pelejä). Kuvat-laatikossa on yli 50 luontokuvaa (kuvien tekstit).

Elokuun viimeisessä viikonvaihteessa vietetään myös Venetsialaisia eli veneily- ja mökkeilykauden (huvilakauden) päättäjäisiä. Pohjanmaalla ja joissakin rannikkokaupungeissa venetsialaisia on vietetty yli 100 vuotta, mutta koko Suomeen se on levinnyt vasta viime vuosina. Ilotulituksia järjestetään monin paikoin.