Kesä

Kesä-, heinä- ja elokuu                  Kesän kysymyskortit

 

KESÄKUU             
Kulttuurikaari -verkoston kokoamia vinkkejä ikäihmisten virtuaalisiin kulttuuri- ja liikuntaelämyksiin (7 sivua ideoita)
Kulttuurivuosikellon kesäkuu                                                               
Helatorstai ja helluntai ovat toisinaan vasta kesäkuussa. Sisältöä: helatorstai, helluntai.  Laulu Suvivirsi (esilaulu)
Vihreän Veräjän luontoideoita kesäkuulle (6 sivua)
Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa           Saamelaisten lippu

1.6. Kansainvälinen vanhemmuuden päivä       YK
YK:n yleiskokous päätti vuonna 2013, että kesäkuun 1. päivää tullaan juhlistamaan tästä lähtien kansainvälisenä vanhemmuuden päivänä. YK kehottaa jäsenvaltioita juhlimaan maailmanlaajuista vanhempien päivää tiiviissä yhteistyössä erityisesti nuorten ja lasten kanssa. Mielenterveystalo: "Vanhemmuuden tärkein tehtävä on lapsen elämänehtojen turvaaminen. Vanhempi huolehtii lapsen tarpeista, rakastaa lasta, kasvattaa häntä ja opettaa lapselle yhteiskunnan sääntöjä ja kulttuuria. Tärkeää on, että vanhempi on lapselle turvallinen aikuinen."

 • Keskustelunaihe Omat kokemukset vanhemmuudesta ja vanhemmista, vanhempien tehtävät, vanhempien ja isovanhempien roolit ennen ja nykyään. Katsotaan Vahvikkeen kuvia ja jutellaan niiden herättämistä ajatuksista: äiti (tekstit), isä (tekstit), lapsi (tekstit)

1.6. Maailman maitopäiväMaitokannu ja maitolasi
Maito ja terveys ry:n sivustolta löytyy paljon tietoa maidon vaikutuksista, juuston valmistuksesta, maitotytön historiasta 1950-luvulta lähtien sekä tutkimustuloksia ravitsemuksesta ja reseptejä. Yhdistyksestä voi tilata maksutonta materiaalia.
Terveyskirjasto Duodecimista löytyy kymmeniä maitoon liittyviä artikkeleita (kirjoita hakukenttään: maito). Myös THL:n ylläpitämästä Fineli® - elintarvikkeiden koostumustietopankista löytyy paljon tietoa maidosta. Sopivaa materiaalia löytyy myös Kansainvälisen koulumaitopäivän aineistoista (24.9.).

 • Minkälaisia maitotuotteita kaupan hyllyiltä löytyy? (maidot, piimät, kermat, piimät, voit, juustot, jugurtit, rahkat, viilit, jäätelöt) Montako erilaista?
 • Virkattuja liinoja (kulhoja, prinsessan kruunuja, verhokappoja yms.) voi tärkätä rasvattomalla maidolla. Kevyempään tärkkäykseen vettä joukkoon.
 • Väritä Louis Pasteur. Pasteur (1822 - 1895) keksi bakteereja tuhoavan lämpökäsittelyn, jota hänen mukaansa edelleen kutsutaan pastöroinniksi.
  Sen avulla maito saadaan säilymään. (Kuva Gordon Johnson, Pixabay)

 

Suomen lippu   4.6. Puolustusvoimain lippujuhla
Päivää on vietetty nykyisellä paikallaan vuodesta 1942 alkaen. Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä järjestetään ylipäällikön ja komentajan vastaanottama valtakunnallinen sotilasparaati sekä jaetaan kunniamerkkejä ja ylennetään ansioituneita sotilaita ja reserviläisiä. Koirien nimipäiväkalenterissa tänään on Marskin ja Turvan nimipäivät (Saarelma, Minna (2011): Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy).

4.6. Kansainvälinen väkivallan viattomien lapsiuhrien päivä       YK
Päivän tarkoituksena on huomioida fyysistä ja henkistä väkivaltaa kokeneiden lasten kärsimys ympäri maailmaa ja vahvistaa YK:n sitoumusta lasten oikeuksien puolustamiseen.

 

5.6. Maailman ympäristöpäivä               YK
Maailman ympäristöpäivää on vietetty vuodesta 1972. Tavoitteena on asenteisiin vaikuttaminen ja ympäristöä säästävän elämäntavan omaksuminen: älä roskaa, säästä vettä, kierrätä, sammuta turhat valot jne.

 • Luontoretki lähiympäristöön: jaa jokaiselle kasvin osa. Piirretty voikukkaTehtävänä on etsiä samaan kasviin kuuluva toinen osa.
 • Luontoretki pihaan ja metsään: maistellaan villiyrttejä ja kerätään niitä jalkakylpyihin.
 • Luontoretki sisätiloissa: jaa jokaiselle kasvin osa. Rakennukseen on ennalta sijoiteltu rasteja, joilta löytyy kasvien muut osat. Tehtävänä on etsiä parit. Haettavana kohteena voi lisäksi olla kuva kokonaisesta kasvista ja selostusta siitä.
 • Askarteluideoita: Oiva askarteluoppaassa on ohjeita kierrätysmateriaaleista. Eläkeliiton Elämää käsillä -hankkeen kierrätysmateriaalivinkkejä. Omasta kotikeittiöstä tai roskalaatikoista kerätyistä materiaaleista voi tehdä kierrätysvärejä
 • Vahvikkeen Luonto-laatikossa on luontoaiheisia toimintaideoita: mm. luontopolkuja
 • Jos sää ei suosi ulkoilua, sisällä voi värittää luontoaiheisia kuvia: Vahvikkeen värityskirjat
 • Keskustelunaihe Suomalaiset järvet (lapsuuden rantakokemukset, saunominen ja uiminen, juomakelpoinen järvivesi). Katsotaan Vahvikkeen järviaiheisia taidekuvia.

Ympäristöpäivän ohjelmaksi sopii tutustuminen paikkakunnan veistoksiin. Esimerkki JyväskylästäHelsingin veistoskierros ja siihen liittyvä visailu.

 

Kesäkuun ensimmäinen sunnuntai, Kummipäivä            
Urheiluseurat, järjestöt, yritykset ja seurakunnat järjestävät tänään kummeille ja kummiuden kohteille yhteisiä tapahtumia. Moni järjestö on organisoinut kummeja kehitysmaiden lapsille. Hoivakodillakin voi olla tällainen yhteinen kohde, jonka elämää ja vaiheita seurata. Hoivakoti voi myös olla kummiuden kohde.

 • Keskustelunaihe Mietitään millä tempauksilla kummikohdetta tuettaisiin nyt tai seuraavan vuoden kuluessa. Kummitädin ja kummisedän roolit nyt ja ennen. 

6.6. Kustaan nimipäivä
Kustaan päivä oli ennen perunan istutuspäivä (kuva). Perunannostosta kuva. Viimeistään Kustaan päivänä laskettiin ennen karja ulos laitumelle. Viimeistään Kustaan päivänä piti lasten päästä järveeen uimaan.3 raakaa perunaa

 • Hanki mahdollisimman monta erilajikkeista perunaa. Ne voidaan kypsentää ja vertailla makuja ja koostumusta.
 • Halkaistulla perunalla voidaan painaa kuvioita kankaalle, korttikartongille, käärepaperille.
 • Keitettyä perunaa voi käyttää liimapuikkona kiiltokuville ja silkkipaperikuvioille.

Kustaan päivä on Paula-tytön valintapäivä. Paula-tyttö on Pauligin kahvipaahtimon tunnustyttö, jonka nimi ja valintapäivä juontuvat Gustav Pauligin nimestä. Ensimmäinen Paula-tyttö valittiin 1950 ja perinne toistuu edelleen muutaman vuoden välein.

 • kahviaiheisia kuvia ja keskustelunaiheita

Luontoliiton kevätseurantaviikonloppu: Pönttöbongaus
Kesäkuun alkupuolella järjestetään vuosittain kokoPönttö bongaus -logo Suomessa Pönttöbongaus-tapahtuma. Silloin tarkkaillaan pihapiirin linnunpöntöissä pesiviä lintuja ja kerätään niistä tietoja.

Uskomus  
Jos hyttyset tanssivat silloin, kun aurinko laskee, tulee kaunis ilma.                  
Jos hyttyset purevat niin, että sattuu, tulee sade.

 

Valtakunnallinen Dekkariviikko
Dekkarit ovat suosittua kesälukemistoa. Dekkariviikkoa on vietetty vuodesta 2014 alkaen. Suomi lukee -tutkimuksessa (2019) 28% suomalaisista ilmoitti lukeneensa dekkareita viimeisen neljän viikon aikana.
Selkokielisiä ja selkomukautettuja dekkareita (rastita: valitse hakusanalla ja kirjoita hakusanaksi dekkari)

 

8.6. Maailman merien päivä                   YK
Meret säännöstelevät juomavettämme, sään ääri-ilmiöitä, rantaviivaa, suurta osaa ruuastamme sekä hengittämäämme happea. Tulevaisuutemme riippuu siis paljon merien hyvinvoinnista. Siksi merien suojelu on tärkeää. Tällä hetkellä merissä on ihmisten tuottamaa muovijätettä jo suunnilleen saman verran kuin on maailman vuotuinen vihannessato.

 • Tehdään suolakylpy jaloille
 • Askarteluidea silkkimaalaus suolaa apuna käyttäen

 

9.6. Ahvenanmaan itsehallintopäivä Tytöllä valkoinen huivi, kädessä pannukakkulautanen

 

Kesäkuun alkupuolella, Kansallinen Museoajoneuvopäivä                      Vanha punainen avoauto
Monet museot ja vanhojen ajoneuvojen harrastajat järjestävät tapahtumia ja näytöksiä teemana eri vuosikymmenten ajoneuvot. Museoajoneuvopäivään sopii kuvat vanhoista autoista, mopoista, moottoripyöristä (esim), polkupyöristä, veneistä ja traktoreista sekä purukumien ja kahvipakettien autokeräilykuvista (keräilykansio); samoin vintage-henkinen vanhoihin vaatteisiin pukeutuminen, pienoismallinäyttelyt, autoaiheinen musiikki (Linja-autossa on tunnelmaa, Pikku-Matin autosta on kumi puhjennut (sanat), Aja hiljaa, isi, nyt vain…), autoaiheiset dominot ja palapelit (keräilykuvapalapeli).

12.6. Eskon nimipäivä
Ennen tehtiin Eskon päivänä viimeiset kylvöt kuten nauris ja hamppu.
Eskon päivänä ilmaantuu ensimmäiset sääsket, Marjan etsikolta (2.7.) toiset. Etelä-Suomeen Eskon päivä tuo ensimmäiset paarmat.

12. 6. Kansainvälinen lapsityön vastainen päivä    YK/ILO

 

Kesäkuun toinen lauantai, Suomalaisen saunan päivä                  sauna-aiheisia kuvia VahvikkeessaSaunanpäivän logo
Suomen Saunaseura ry kerää suomalaiseen saunaperinteeseen liittyvää tietoa. Seura korostaa saunomisen merkitystä terveiden elämäntapojen ja hyvinvoinnin ylläpitäjänä.

Kesäkuun toinen lauantai, kansainvälinen Neulotaan yhdessä -päivä       Puu, jonka runko ja oksat päällystetty kirjavin neulein
Päivä sai alkunsa vuonna 2005 ja sen idea on kokoontua neulomaan yhdessä siksi, että se on mukavaa ja koska neulontaharrastus sopii kaikenikäisille naisille ja miehille, tytöille ja pojille. Neulomisen lisäksi kokoontumisissa voi vaihtaa kertynyttä lankavarastoa ja kierrättää neuleita. Kukin voi neuloa itselleen tai osallistua yhteisten myyjäistuotteiden tekemiseen. Neulekahvilan järjestäminen sopii erityisesti tälle päivälle. Kuvassa yksi idea eritasoisten neuletöiden esille laittamiseen: neuletilkut on harsittu yhteen puun ympärille hyvän mielen neulegraffitiksi (määräaikaista taidetta; poistettava syksyllä, ettei haudo ja vahingoita runkoa). Yksikin päällystetty oksa, kaide tai aidan pylväs voi olla näyttävä.

Ruskea lasipullo ja punainen pyöritysnuoli

Tulosta kesäiltojen iloksi perinteinen  Pullonpyöritys -ohje. Pelissä voi käyttää myös tulostettavia Totuus vai tehtävä -kortteja.

 

14.6. Maailman verenluovuttajien päivä (WHO)    World Blood Donor Day
Kesäkuun 14. päivä on vuodesta 2004 asti omistettu verenluovutukselle. Ihmisiä kannustetaan vapaaehtoiseen ja vastikkeettomaan verenluovutukseen. Siten voi pelastaa ihmishenkiä ja parantaa muiden terveyttä. Toimiva veripalvelujärjestelmä vähentää lapsikuolleisuutta, parantaa odottavien äitien terveyttä sekä vähentää tauteja kuten hiv/aidsia ja malariaa. Suomessa veripalvelujärjestelmästä huolehtii Punainen Risti. Sen tunnuskuva on kansainvälisesti suojattu.

 

15.6. Kansainvälinen ikääntyneisiin kohdistuvan kaltoinkohtelun vastainen kampanjapäivä
World Elder Abuse Awareness Day tunnetaan Suomessa nimeltä Kätketyt äänet.Turvaoppaan kansikuva Kampanjan tavoite on, että tieto vanhuksiin kohdistuvista kaltoinkohtelu- ja väkivaltailmiöistä sekä iäkkäiden turvallisuutta edistävistä keinoista on kaikkien saatavilla.

 

17.6. vuonna 2017 järjestettiin Rakastu kesä­yöhön -tapahtuma
Ihmisiä kannustettiin nukkumaan yö ulkona, valvomaanTyyni järvenpinta kesäyönä nuotiolla, lumoutumaan luonnonkukista tai tarttumaan vapaasti vavan varteen. Samat ideat sopivat toteutettaviksi joka vuosi.
Saamelaisen perimätiedon mukaan sääski saapuu juhannusviikolla ja "millainen sää on juhannuksena, sellainen on Jaakon päivään saakka."

 

18.6. Kansainvälinen piknikpäiväKevät- ja kesälauluja, vihkon kansi
Tulosta piknikille mukaan lauluvihko Kevät- ja kesälauluja (29 laulua)
 

20.6. Maailman pakolaispäivä                       YK
Tänään huomio kohdistuu pakolaisiin eli kotimaastaan sodan, vainon, väkivaltaisten konfliktien tai luonnonmullistusten takia muualle paenneiden henkilöiden tilanteisiin. (Evakoiksi kutsutaan oman kotimaansa sisällä toiselle paikkakunnalle sodan takia siirtyneitä henkilöitä). Infoa, lainsäädäntöä, oppaita.

Avoimet puutarhat       Pitkä ruusukuja kohtisuoraan katsojaan
Avoimet puutarhat -päivää on vietetty vuodesta 2012. Tänään lukuisat puutarhat ovat avoinna vierailijoille klp 12-17. Puutarhan omistajat voivat ilmoittaa oman puutarhansa vierailukohteeksi ja Puutarhahakua käyttämällä voi etsiä sopivaa vierailukohdetta haluamaltaan alueelta.

 • Tehdään kävelyretki johonkin tänään avoimeen puutarhaan tai aina avoimeen puistoon tai ruusutarhaan tai siirtolapuutarhaan.
 • Tulosta visailu Tunnista luonnonkukkia (15 kuvaa) sekä visailun vastaukset ja tietoa

Juhannusta edeltävä sunnuntai, Yhteispohjoismainen luonnonkukkien päivä       
Tätä kukkapäivää on vietetty Suomessa vuodesta 2003 alkaen. Leppäkerttu lemmikkikukassaSen tavoitteena on edistää kasvien tuntemusta. Kesä on nyt parhaimmillaan ja luonto tarjoaa upeita elämyksiä. Katso Vahvikkeen Luonto-laatikosta ideoita päivän viettoon.
Vahvikkeen kukkalauluja Yksi ruusu on kasvanut laaksossa  -  Orvokkini tummasilmä  -  Valkoakaasiat  -  Kedon kukkien laulu -
luontoaiheisia lauluja

 

noin 21.6. Kesäpäivän seisaus eli ”Mittumaari” Värikkäitä perhosia
Kesäpäivän seisauksena on vuoden pisin päivä.

 • Tee jalka- tai käsikylpy kukista ja yrteistä. Liota kasveja harsopussissa tai siivilöi liemi ennen käyttöä.
 • Kerää luonnosta sammalta, pieni risu, varpu, kivi, käpy, tuohen pala, kaarna jne ja laita pussiin tai laatikkoon, jossa on kädenmentävä reikä kyljessä. Ryhmässä tunnustellaan esineitä katsomatta niitä. Pidetään tunnistuskilpailu tai tarinatuokio, jossa kerrotaan, mitä mieleen nousee. Luovassa ryhmässä tarina voidaan rakentaa niin, että jokainen vuorollaan sanoo lauseen, johon sitoo tunnustelemansa esineen. Tarinan kertaaminen sopii muistijumpaksi.
 • Tulosta Kansanlauluvisa
 • Arvoitus Ei lähde vuolemalla, nuolemalla eikä luudalla lakaisemalla?   Auringon valo lattialla

21.6. Maailman musiikkipäivä                            (World Music Day, Fête de la Musique)
Maailman musiikkipäivää vietetään yli 100 maassa.

23.6.  Kansainvälinen leskien päivä                   YK
Tätä päivää on vietetty vuodesta 2011 alkaen.

 

24.6. Jussin nimipäivä

Sanonta  
Jussin sateet ja Jaakon poudat on maamiehelle kullan arvoisia.

 

25.6. Merenkävijän päivä                                   YK / International Maritime Organization

Piirreety nuotio

Suomen lippu   Juhannus, Suomen lipun päivä                                           
Juhannuksesta alkaa isokesä. Vuodesta 1955 alkaen juhannusta on vietetty kesäkuun 20.–26. päivän välille sattuvana lauantaina. Juhannus on kirkollinen juhlapäivä. Sitä vietetään Johannes Kastajan syntymän muistoksi. Juhannusaatto on suurella osalla väestöä palkallinen vapaapäivä. Suomen lippu nostetaan salkoon juhannusaattona klo 18 ja lasketaan vasta juhannuspäivän iltana klo 21. Rakennuksia koristellaan vanhan tavan mukaan sisältä ja ulkoa koivunoksilla. Juhannussaunassa (kuvia) kylvetään uudella vihdalla. Pihlaja, tuomi, syreeni, kielot ja monet muut kukat (kuvia) ovat kukassa.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralla on tietopaketti juhannuksesta.
Kristityt ovat 400-luvulta alkaen viettäneet juhannusta Johannes Kastajan muistopäivänä (ev.lut).

26.6. Kansainvälinen päivä huumeiden väärinkäytön ja laittoman huumausainekaupan vastustamiseksi            YK

26.6. Kansainvälinen päivä kidutuksen uhrien puolesta                   YK

Helen Kellerin elämäkerran kansi

27.6. Kansainvälinen kuurosokeuspäivä
Maailman kuurosokeiden liitto (WFDB) ehdotti vuonna 2009 YK:lle, että se julistaisi 27. kesäkuuta kansainväliseksi kuurosokeuspäiväksi. Se on Helen Kellerin syntymäpäivä. Suomessa tätä päivää on vietetty vuodesta 2015 alkaen (Suomen Kuurosokeat ry). Helen Kellerin uskomaton omaelämäkerta ”Elämäni tarina” ilmestyi jo 1903. Helen Keller syntyi varakkaaseen yhdysvaltalaiseen perheeseen 27.6.1880. Vuoden ja seitsemän kuukauden ikäisenä hän sairastui kuumetautiin, joka vei häneltä näön ja kuulon kokonaan. Yksityisopettaja Anne Sullivanin johdolla hän oppi lukemaan ja kirjoittamaan pistekirjoitusta ja suoritti ensimmäisenä kuurosokeana henkilönä akateemisen loppututkinnon.

 

29.6. Pietarin, Petterin ja Pekan nimipäivä
Talven saunavastojen teko ajoitettiin ennen Pietarin päivän tienoille.
Koivun tuohi on esineiden punontaa varten parasta ennen Pietarin päivää, mutta kattotuohiksi kuun lopulla, kun se on paksua, mutta ei vielä murru.
Ennen vanhaan rukiin siemen kylvettiin kaskimaille Pietarin päivän aikoihin.
Pietarin päivän tienoilla alkavat vuoden satotoiveet hahmoittua: jos ohra näyttää hiusta, saadaan varmasti leipää - mikäli käki lopettaa kukunnan.

 

HEINÄKUU             
Kulttuurivuosikellon heinäkuu
Vihreän Veräjän luontoideoita heinäkuulle (6 sivua).
Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa  saamelaisten lippu

Uskomus   Jos käki kukkuu pitkään vielä heinäkuussa, tulee lämmin ja pitkä syksy.
                  Se tietää sadetta, jos pääskyt lentelevät lähellä järven pintaa, jos koira syö ruohoa,
                  jos kissa pesee itseään tai jos kukko kiekuu kummalliseen aikaan. Samoin jos ravut
                   nousevat vedestä maalle, kalat hyppivät vedessä tai kärpäset ovat vihaisia ja lentävät korvaan.
                   Kaunista säätä ennustaa, kun pääskyt lentävät korkealla, kun hyttyset tanssivat iltasella kovasti,
                   kun heinäsirkka sirisee, pöllö huutelee yöllä, savu nousee ylös, kun syntyy nopeasti hajoavia
                    kumpupilviä, ilma on autereinen ja aamupäivän tuuli tyyntyy iltapäivällä.

 

1.7. Kansainvälinen vitsipäivä
Päivän teemaan liittyvät komedia, vitsit, kaskut, pilapiirrokset,mummo ja vaari nauravat stand up -komiikka, klovneria. Yhdessä nauraminen yhdistää ihmisiä, vähentää jännitystä ja stressiä sekä rentouttaa ja parantaa mielialaa. Positiiviset tunnetilat myös parantavat kognitiivisia kykyjä ja sosiaalista käyttäytymistä.

 • Päivän ohjelmaan sopivat mm. Kari Suomalaisen (1920 - 1999) oivaltavat piirrokset, Speden elokuvat, Reino Helismaan Eemeli-elokuvat, Esa Pakarisen laulut, Pekka Puupää -elokuvat, Chaplin-elokuvat
 • Retkikohde: Kari Suomalaisen paviljonki Valkeakosken Tarttilassa
 • 1-10 minuuttia pitkiä Repen ja Eemelin radiohuumoriesityksiä Areenassa
 • Eri aiheisia kaskuja Vahvikkeessa
 • Luetaan lasten hauskoja kommentteja ja koevastauksia: Lasten suusta

 

2.7. Marian ja Maarian nimipäivä (Mari, Maija, Meeri, Maaria, Marika, Maiju, Maikki, Kukka-Maaria, Maja, Maj, Mary)
Marian nimipäivä on vanha katolinen juhlapäivä. Maria on Suomen yleisin etunimi - enemmän käytössä toisena ja kolmantena nimenä kuin ensimmäisenä.
Sananlasku Mitä on Maariana katolla, on vappuna vaolla.

 

Heinäkuun ensimmäinen lauantai, Kansainvälinen osuustoimintapäivä       
Osuustoiminta on tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen perustuva toimintamalli. Osuustoiminta on osuuskunnan puitteissa tapahtuvaa taloudellista, sosiaalista ja/tai kulttuurista yritystoimintaa, jonka tarkoituksena on tarjota jäsenilleen niiden tarvitsemia tuotteita ja palveluksia mahdollisimman edullisesti. Periaatteet ja arvot on kansainvälisesti määriteltyjä. Kuva Osuuskaupasta

 

6.-31.7.2022 jalkapallon EM-kisat Englannissa
Suomen Huuhkajat on historian ensimmäistä kertaa mukana miesten EM-kisoissa. Suomi on samassa alkulohkossa Belgian, Tanskan ja Venäjän kanssa. Kisat piti järjestää kesällä 2020, mutta ne siirrettiin koronapandemian vuoksi. Ajankohtia ja tuloksia voi seurata Suomifutis-sivustolla.

 

   6.7. Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä, Kylli-tädin syntymäpäivä 
Eino Leino eli vuosina 1878–1926. Hän oli runoilija, Eino Leinolehtimies, näytelmäkirjailija ja kriitikko. Eino Leinon tunnetuin teos on Helkavirsiä (1–2). Hänen rakastetuin runonsa on Hymyilevä Apollo, jossa on mm. kuuluisat sanat: ”Paha ei ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista.” 
10 Leinon runoa löytyy Vesa-Matti Loirin 1978 levyttämältä albumilta Eino Leino. (kuva > Museoviraston historian kuvakokoelmasta, CC BY-NC-SA 2.0)                        

Yleisradion lastenohjelmien Kylli-täti syntyi 6.7.1906 (kuoli 1997). YLE myy Kyllin elämää -DVD:tä. Youtubessa on paljon videoita, joissa Kylli-täti piirtää ja kertoo tarinoita.

 

10.7. Suomen Kuvataiteen päivä ja Helene Schjerfbeckin syntymäpäiväHelen Schjerfbeckin maalaus: omakuva
Päivää on vietetty vuodesta 2004 alkaen. Kuvataideyhdistykset ja -museot järjestävät tänään tapahtumia ja työpajoja. Tänään sopii ohjelmaksi retki taidenäyttelyyn, taiteilijoiden vierailut (myös etäyhteydellä), piirustus- ja maalaushetket, oman kodin kuvataiteen äärelle pysähtyminen ja taidekuvien katselu. Ateneumin ideavihko.
Tampereen taidemuseon tuottama verkkonäyttely vanhenemisesta taiteen kuvaamana Pitkä tie jatkuu sisältää suomeksi juonnettuja ja tekstitettyjä lyhyitä videoita. Helene Schjerfbeckistä on 4 minuutin video Ylen Elävässä arkistossa.
Piilokuvia kuvataiteesta: Piilokuva Schjerfbeck
Vahvikkeen Kuvataide-laatikko.

 

11.7. Maailman väestöpäivä           YK
Maailman väestöpäivää on vietetty vuodesta 1989 lähtien. Tänään keskustellaan väestönsuunnitteluun liittyvistä asioista. Hyvä ravinto, rokotteet, perhesuunnittelu, naisten aseman parantaminen ja tyttöjen koulutus vähentävät lapsikuolleisuutta. Se on yksi väestönkasvun hillintäkeino, koska silloin ihmiset eivät kehitysmaissa hanki varmuuden vuoksi paljon lapsia. Maailman väkiluku on nyt 7,7, miljardia. Netissä voi seurata reaaliaikaisia tilastoja maailman väkiluvusta ym.            

 

12.7. Reino Helismaan syntymäpäiväReino Helismaa kitaran kanssa
Sanoittaja, säveltäjä, kuplettilaulaja, viihdetaiteilija, elokuvanäyttelijä ja käsikirjoittaja Reino Helismaa on sanoittanut noin viisituhatta laulua, joista 1 500 on levytetty. Hänen sanoittamiaan ovat Hopeinen kuu, Kulkuri ja joutsen, Meksikon pikajuna, Päivänsäde ja menninkäinen, Reissumies ja kissa, Minä soitan sulle illalla, Laivat puuta – miehet rautaa, Me tulemme taas, Vanhan myllyn taru, Mummon kaappikello, Sinun silmiesi tähden sekä Suudelmin suljetut kirjeet. Helismaa teki myös radiokuunnelmia, elokuvakäsikirjoituksia (mm. Pekka ja Pätkä -elokuvat) ja näytelmiä. Reino Helismaa syntyi 1913 ja kuoli 1965. (kuva Wikimedia Commons)

 

13.7 Vanha keskikesä
Näihin aikoihin on usein Suomessa ollut kesän lämpimintä aikaa.

 

15.7. Nuorten osaamisen päivä      YK
Nuorten osaamisen päivän tavoite on nostaa esiin ammattitaidon ja osaamisen merkitys nuorten työllistymisessä. Päivää vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2015.

15.-24.7.2022 Yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut Oregonissa
Nämä tulevat olemaan ensimmäiset Yhdysvalloissa järjestettävät yleisurheilun MM-kilpailut.

 

18.–24.7. Naistenviikko
Suomalaisessa almanakassa on tämän viikon ajan vain naisten nimiä: Riikka, Saara, Marketta, Johanna, Leena, Oili, Kristiina ja Tiina ynnä monet nimimuunnokset (yhteensä 34 nimeä). Yli 600 000 naisen nimi on tällä viikolla nimipäiväkalenterissa. Naistenviikolla on pitkä historia, sillä se muotoutui jo keskiajalla nimettyjen Pyhän Maria Magdalenan ja Kristina-neitsyen merkkipäivien ympärille. Naistenviikon säästä on monta sanontaa, joista useat liittyvät sateeseen ja naisten itkuun. Ilmatieteen laitos on tilastoinut naistenviikon sateita. Naistenviikon historiaa ja taustoja Kielikellossa.

 

21.7.-8.8.2021 oli olympialaiset Tokiossa, Japanissa           (info)Kultamitalli
Kesäolympialaiset 26.7. – 11.8.2024 Pariisissa ja 21. 7 – 6. 8 2028 Los Angelesissa

21.7. Albert Edelfeltin syntymäpäivä
Taidemaalari Albert Edelfelt syntyi Porvoon maalaiskunnassa Kiialan kartanossa 1854. (Kuva CC BY 4.0, Museoviraston Historian kuvakokoelma, kuvaaja Daniel Nyblin, Finna)

21.7. Ravustuskausi alkaa                                 
Rapuja voi poimia käsin, kepin avulla ja haavilla. Yleisin pyyntiväline on muovinen rapumerta, johon laitetaan syötiksi kalapala. Koska rapu pääsee kiipeämään merrasta myös ulospäin, mertoja koetaan useamman kerran päivässä. Ravut säilytetään elävinä, keitetään suolavedessa ja maustetaan tillillä. Rapujuhliin liittyy usein yhdessä laulaminen ja monista tutuista lauluista on väännetty rapu- ja ryyppyaiheisia lauluja. Niistä saa pienellä viilauksella monikäyttöisempiä ja kaikille sopiviaPunainen piirretty rapu (esimerkkejä).
Rapujuhlia ja laulajaisia voi viettää myös katkarapupiirakan ääressä. Ravustuskausi kestää lokakuun loppuun asti.        

 

23.7. alkaa mätäkuu

Mätäkuuksi on suomalaisessa kansanperinteessä kutsuttu heinäkuun 23. päivän ja elokuun 23. päivän välistä aikaa. Nykyään mätäkuuna pidetään  6.7.–17.8 välistä ajanjaksoa.

Mätäkuu-nimi on alun perin ollut käännösvirhe. Muinaisessa Mesopotamiassa tämä kesän kuumin aika tunnettiin koirakuun tai koiranpäivien nimellä, koska tuohon aikaan Sirius eli Koirantähti alkaa näkyä Välimeren maissa aamuisin ennen auringonnousua. Saksassa otettiin käyttöön sana Rodenmonat, kaskeamiskuu. Tanskassa se käännettiin virheellisesti muotoon råddenmåned (suomeksi mätäkuu), mistä se levisi Ruotsiin ja Suomeen.

Ajankohdan kuumuus ja kosteus saa elintarvikkeet pilaantumaan ja haavat tulehtumaan tavallista helpommin, joten virheellinen nimitys mätäkuu on osuva. Myös maito happanee nopeasti, mutta työstettävä puu ei halkea helposti. Monivuotisia kasveja ei kannata istuttaa mätäkuun aikana.

Kuumana kesänä kalat etsiytyvät viileisiin syvänteisiin eivätkä käy onkeen lämpimässä pintavedessä. Yliopisto laatii vuosittain kalakalenterin, josta voi katsoa, minä päivinä kannattaa järjestää kalaretkiä.

Uskomus
Jos mätäkuun ensimmäisenä päivänä sataa, sataa koko kuukauden.                                    

25.7. Jaakon nimipäivä
Jaakon sanotaan heittävän nimipäivänään järviin kylmän kiven.  Heinänteko loppuu ja alkaa rukiinleikkuu.
Uskomus Jos Jaakon päivänä ei sada, tulee hyvä loppukesä.

 

26.7. Martan nimipäivä
Monet Marttayhdistykset järjestävät tapahtumia omana nimipäivänään. Kutsu Martat järjestämään nimipäivätempaus hoivakodissa.
Väestörekisterikeskuksen maksuttomasta nimipalvelusta voi tarkistaa etu- ja sukunimien lukumääriä Suomessa sekä tutkia vuositilastoja yleisimmistä nimistä. Martta-nimi on 2000-luvulla annettu yli 2350 vauvalle.
Satojen postikorttien, lehtien kansikuvien (mm. Kotiliesi) ja postimerkkien piirtäjän sekä satukirjojen kuvittajan Martta Wendelinin seura  on kerännyt tietoa kuvataiteilijan elämäntyöstä.
Uskomus Jos Martan päivänä sataa, sataa seitsemän viikkoa.

 

27.7. Unikeonpäivä
Unikeonpäivää on vietettyHarmaa-valkoinen kissa nukkuu nahkasohvalla Suomessa ainakin 1600-luvulta asti. Se merkittiin ensimmäisiin suomenkielisiin kalentereihin vuonna 1705. Päivä pohjautuu vanhaan legendaan, jonka mukaan Efesoksen seitsemän nuorta kristittyä pakenivat 200-luvulla keisari Deciuksen vainoa ja nukkuivat 200 vuotta ennen kuin heräsivät. Monissa maissa päivä on nimeltään seitsemän nukkujan päivä.

Naantalissa on 1880-luvulta asti valittu Unikeko. Nykyisin Naantalin Unikeonpäivillä (26.–27.7.) valitaan valtakunnan virallinen Unikeko. Hän on henkilö, joka on jotenkin toiminut Naantalin ja naantalilaisten hyväksi. Valinta on kunnianosoitus. Uunituore unikeko kipataan yleisön katsellessa uniasuineen mereen. Unikeonpäivän aattona alkanut koko perheen ohjelma markkinatoreineen ja kulkueineen jatkuu merkkipäivän iltaan asti.

Duodecimin Terveyskirjastossa on paljon asiaa unesta. Keskustelunaiheita:

 • Milloin uni maistuu makeimmalta?
 • Mikä on paras paikka nukkumiseen?
 • Mistä unikeon päivän perinne on saanut alkunsa?
 • Asiaa hyvän unen merkityksestä. Vaikuttavatko valoisat yöt nukkumiseen? Millaisia ”unirituaaleja” tarvitset ennen nukahtamista? Hauskoja unien selityksiä.
 • Nukkumatin kutsukortit
 • Vahvikkeen tuutulauluja

Uskomus
Jos unikeonpäivänä sataa, sataa yhtä mittaan myös seuraavat seitsemän viikkoa.
Kun unikeonpäivänä makaa kauan, nukuttaa koko vuoden.

 

29.7. Ollin, Uolevin, Uotin ja Oulan nimipäiväPiirretty punainen huulipuikko
Uskomus Ollin päivänä kala lakkaa syömästä.

29.7. Kansainvälinen huulipunapäivä
Huulia on punattu jo usean tuhannen vuoden ajan. Huulipunaa on levitetty siveltimellä tai hylsyn avulla. Se on ollut muodissa sekä naisten että ajoittain myös miesten keskuudessa. Joskus huulia on pureskeltu, jos ei huulipunaa ole ollut käytettävissä. Punajuuri ja punaviini ovat myös olleet tässä käytössä.
Asuinyhteisön kaikkien halukkaiden jäsenten huulten punaaminen yhdeksi päiväksi voi saada hymyn monen huulille. Huulipunapuikko on aina henkilökohtainen. Jos samalla puikolla halutaan punata eri henkilöiden huulia, täytyy se tehdä esim. puhtaiden pumpulipuikkojen avulla. Väritä kasvoja -vihkon kansiHuulipuikko voidaan katkoa hammaslangalla pullonkorkkeihin, jos se halutaan jakaa usean henkilön kesken muutamaa käyttökertaa varten (levitetään siveltimellä).

 

30.7. Kansainvälinen ystävyyden päivä                   YK
Päivän tarkoitus on kiinnittää huomiota kansojen, valtioiden, kulttuurien ja ihmisten väliseen ystävyyteen. Sen avulla voidaan rakentaa siltoja yhteisöjen välille ja rohkaista kansainvälistä rauhantyötä. Sananlaskuja ystävyydestä
Ystävyyteen liittyviä materiaaleja on Vahvikkeen ystävänpäivän kohdalla.

30.7. Kansainvälinen ihmiskaupan vastainen päivä      YK
Ihmiskaupan muotoja ovat seksuaalinen hyväksikäyttö, työvoiman hyväksikäyttö, pakkoavioliitto, rikollisuuteen pakottaminen, kerjäämään pakottaminen, elinkauppa sekä lapsikauppa ja laiton adoptio. Ihmiskaupan tunnusmerkkejä. Tietoa ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä löytyy Migrin eli Maahanmuuttoviraston sivustolta.

Vanhan kirjallisuuden päivät   
Sastamalassa on joka vuosi valtakunnalliset Vanhan kirjallisuuden päivät. Järjestäjiä ovat mm. Otavan ja WSOYn kirjasäätiöt ja Taiteen edistämiskeskus. Normaalivuonna päivät ovat viikko juhannuksen jälkeen.

Heinäkuun viimeinen viikonloppu, Kansallinen LepakkobongausVarjokuva lepakko
Suomen Lepakkotieteellinen Yhdistys järjestää tunnin mittaisen kaikille avoimen lepakkobongauksen vuosittain. Lepakoita havainnoidaan esimerkiksi asuinpaikan pihassa, puistossa tai järven rannassa joko silmämääräisesti tai erityisellä lepakkodetektorilla (yliääni-ilmaisin), joka muuntaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi. Pohjanlepakko suosii puoliavointa maastoa, viiksisiipat viihtyvä metsän siimeksessä ja vesisiippa saalistaa veden pinnassa lentäviä hyönteisiä. Havainnot voi ilmoittaa yhdistyksen verkkosivuilla olevalla lomakkeella.

 

ELOKUU                
Kulttuurivuosikellon elokuu  

Vihreän Veräjän luontoideoita elokuulle (6 sivua).
Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa  (sivu 62)  Saamelaisten lippu
Kahdeksas sunnuntai helluntaista on kirkastussunnuntai eli Kristuksen kirkastamisen päivä. Satoon koskeminen oli ennen tätä päivää kielletty.

 

4.8. Louis Armstrongin syntymäpäivä
Maailman kuuluisin jazzmuusikko Louis Armstrong (1901-1971) soitti trumpettia ja lauloi.
kuva Vahvikkeessa. Tietoja Wikipediassa.

 • Kuunnellaan Louis Armstrongin lauluja Youtubesta. Mm. What a wondeful world.
  I see trees of green, red roses too, I see them bloom for me and you
  And I think to myself what a wonderful world….
  …Yes I think to myself what a wonderful world.

 

5.8.  Kansallispuvun syntymäpäivä ja tuuletuspäivä     kuvaKansallispukuisia tanhuajia
Tämä päivä kuuluu jokakavuotisiin Euroopan kulttuuriperintöpäiviin, joita vietetään elo-lokakuussa. Suomessa on yli 300 kansallispukua. Tätä tuuletuspäivää on vuodesta 2010 alkaen vietetty pukeutumalla kansallispukuun, kansanpukuun (mm. feresi, sarafaani ja körttipuku) tai muinaispukuun. Puvun osia voi yhdistää myös nykyvaatteisiin.

 

Mustikkaleivos6.8. Mustikkapiirakkapäivä
Mustikkapiirakkapäivää vietettiin ensimmäisen kerran osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. Nyt on mustikka-aika: syödään siis mustikoita sukupolvet yhdessä. Piirakan pohjaksi sopii pullataikina, murotaikina tai voitaikina. Mustikkapiirakkaa voi nauttia vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. 

 

Elokuun ensimmäinen perjantai Kansainvälinen olutpäivä       
Päivää on vietetty vuodesta 2007 lähtien. Olutta valmistetaan mailtaista, Lasinen oluttuoppihumalista ja vedestä käyttämällä. 1600-luvulla olutta voitiin määrätä lääkkeeksi. Porissa alettiin valmistaa eli panna olutta 1853.
Erilaisia oluita: pale ale, portteri, stout, vehnäolut, lagerit kuten pilsner ja bock, lambicit. Leivinhiivalla käytetään sahtia ja kaljaa. Suomen lain rakennuskaaren mukaan jokaisen talon pihassa pitää kasvattaa humalaa: Laki humaliston istuttamisesta. Alkoholi on diureettinen aine eikä sen vuoksi suositeltava janojuoma varsinkaan helteellä.

 • Järjestä oluiden maistelu- ja arviointitapahtuma, jossa makuja voi kokeilla pienistä pikareista. Puoli desiä riittää maistiaiseksi eli yhdestä tölkistä saa 10:lle osallistujalle ja kolmessakin eri maussa on vertailtavaa.

7.8. Lahjan nimipäivä Kaksi lahjapakettia
Tätä päivää pidetään myös lahjojen antamisen teemapäivänä.

 

Iäkäs mies sylissään kirjava kissa

8.8. Kansainvälinen kissapäivä, International Cat Day            
Kansainvälistä kissapäivää on vietetty vuodesta 2002 alkaen. Kissanpäivä on samanlainen epävirallinen vuosipäivä kuin koiranpäivä 24.4. Kissa voi tukea mielenterveyttä ja lievittää stressiä, ahdistusta ja masennusta. Kissapäivän järjestää kansainvälinen eläinten hyvinvointia edistävä järjestö, International Fund for Animal Welfare (IFAW). 

 

  9.8. Suomalaisen taiteen ja Tove Janssonin päiväTove Jansson
Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta koko maassa klo 8-21. Tove Jansson (1914 - 2001) on kansainvälisesti tunnettu kuvataitelija ja kirjailija. Hänen teoksiaan on käännetty yli 50 kielelle. Jansson tunnetaan parhaiten muumikirjoistaan, mutta hän oli myös arvostettu taidemaalari ja kuvittaja. Helsingin Katajanokalla on Tove Janssonin puisto. (kuva Hans Gedda / Public domain)

 

9.8. Kansainvälinen maailman alkuperäiskansojen päivä     YK  
YK:n yleiskokous sopi tämän päivän vietosta 1994. Tänään muistetaan maailman monikulttuurisuutta, alkuperäiskansojen kulttuureja, ansioita ja saavutuksia. Suomessa päivä on yksi saamelaisten yhdestätoista virallisesta liputuspäivästä.  Saamelaiset ovat ainoa alkuperäiskansaksi tunnustettu kansa Euroopan Unionin alueella. Kaksi poroa metsässä, vähän luntaSaamelaisia asuu Suomessa, Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä laskutavasta riippuen yhteensä noin 60 000. Suurin osa heistä asuu Norjassa. Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa  (sivu 62)  Saamelaisten lippu Muita alkuperäiskansoja ovat mm. baskit, Krimin tataarit, samojedit, intiaanit, eskimot, armenialaiset, aboriginaalit ja maorit.

 

10.8. Laurin, Lassen ja Lassin nimipäivä, Pyhän Laurentiuksen muistopäivä
Laurin päivänä pääskyset parveilevat. Rukiinkylvön aikaa. Lehtipuiden lehdet alkavat kellastua: ”Lauri kusee lehtiin”.
Saamelaiset sanovat, että Laurin päivänä tulee tavallisesti ensimmäinen hallayö, mutta jos silloin on lämmintä, niin koko syksy on lämmin.
Elokuun alkupuolen tähdenlentoja kutsutaan Laurin kyyneleiksi. Ne ovat kotoisin Perseuksen tähdistöstä, ja näyttävät sinkoilevan kuin yhdestä aukosta jättäen usein jälkeensä punertavan vanan. Jos sää ja havaintopaikka ovat hyvät, saattaa Laurin nimipäivän yönä tähdenlentoja näkyä 60-100 kpl tunnissa. Perseuksen sijainnista johtuen tähdenlennot näkyvät erityisen hyvin Suomessa.
Miksi juuri Laurin kyyneleet? Pyhä Laurentius oli 200-luvun Roomassa diakonina. Keisari Valerianuksen aikana kristityt puhuivat jatkuvasti suunnattomasta aarteesta, joka heillä oli hallussaan. Rooman prefekti käski luovuttaa sen valtiolle. Laurentius lupasi tuoda, mutta toikin seurakunnan köyhät, kärsivät, sairaat ja vaivaiset. Tässä on rikkautta, jolla on arvoa, Laurentius sanoi. Marttyyrikuolemahan siitä seurasi. Laurentius tapettiin elokuun 10. päivänä vuonna 258 halstraamalla. Keskiaikaisissa kirkkomaalauksissa pyhimykset esiintyvät kidutuslaitteittensa kanssa. Siksi Laurentiuksella on Lohjan kirkossa halsteri kourassaan. Pyhä Laurentius on kokkien ja oluenpanijoiden suojelija. Pyhän Laurin kirkko on Suomessa Lohjalla, Janakkalassa, Salon Perniössä, Mynämäellä, Eckeröhössä Ahvenanmaalla ja Vantaalla. Ne ovat kaikki keskiaikaisia kivikirkkoja: Vantaan Pyhän Laurin kirkko on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus. Ylläkselle on rakennettu Pyhän Laurin kappeli.

 • Laulu Pikku-Lauri
 • Hyvällä ilmalla seurataan tähdenlentoja.

 

Viikolla 32, noin 11.8. Koulut alkavat

 

12.8. Kansainvälinen nuorison päivä                  YKKaksi nuorta hyppää ilmaan auringonlasku taustanaan
Joka neljäs maailman yli seitsemästä miljardista ihmisestä on 10-24 -vuotias.
Ideoita ikäpolvien yhteiseen tekemiseen löytyy Vahvikkeen laatikosta Ikäpolvet.

 

13.8. Kansainvälinen vasenkätisten päivä
Päivää on vietetty vuodesta 1992 alkaen. Noin 10% ihmisistä on vasenkätisiä. Vasenkätisille on myynnissä mm. golf-mailoja, saksia, tölkin- ja pullonavaajia, korkkiruuveja, rannekelloja, puutarhatyökaluja, kitaroita. Vasenkätiset ovat tutkimusten mukaan keskimäärin oikeakätisiä lahjakkaampia tilan hahmottamisessa, matematiikassa ja arkkitehtuurissa. Kuuluisia vasenkätisiä ovat mm. Albert Einstein (1879 - 1955), Isaac Newton (1642 - 1726), Charles Darwin (1809-1882), Benjamin Franklin (1706 - 1790), Leonardo Da Vinci (1452 – 1519), Bill Gates (s. 1955). Akaan Viialassa valitaan vuosittain Vasenkätisten Vestivaalien yhteydessä Vuoden vasenkätinen. Valinnasta on vuodesta 2007 alkaen päättänyt Akaan elävän musiikin yhdistys Almu Ry. 

 • Tänään voivat oikeakätiset harjoitella vasemmalla kädellä toimimista: kuvien värittämistä, syömistä, leikkaamista, omenan kuorimista, hampaiden pesua, kirjoittamista tai kaulaliinan neulomista vasemmalta oikealle edeten. Se on samalla hyvää aivojumppaa.
  Tulosta väritettäviä kuvia ja värityskirjoja
 • Tulosta Käsi- ja aivojumppa

 

15.8. Kotimaisten marjojen teemapäivä
Mansikoita, vadelmia, mustikoitaMarjan, Marian, Marjatan, Mariannan, Mariannen, Maritan, Marittan, Marjaanan, Marjon, Marjukan, Marjutin, Jatan ja Jaanan nimipäivä
Neitsyt Marian kuolinpäivä.
Suomalaisia marjoja: ahomansikka (kuva), karpalo (kuva), kataja, marja-aronia, mesimarja, metsämustikka (kuva),  pihlajanmarja, puolukka (kuva), suomuurain, tyrni (kuva), vadelma, variksenmarja, (viinimarja, karviainen, pensasmustikka). Tutkimustietoa marjojen terveysvaikutuksista.

Uskomus
Käen kukunnan kuuleminen Marian päivän jälkeen on vaarallista.

15.8. Kansainvälinen isoäidinneliö -päiväisoäidinneliö
Isoäidin neliöiksi kutsutaan virkattuja koristeellisia ja usein monivärisiä neliöitä, joista kootaan peittoja ja vaatteita. Idea on syntynyt langantähteiden käyttämisestä hyödyllisesti. Erilaisia malleja on satoja (kuvia netissä) ja ohjevideoita Youtubessa paljon. Idea kansainvälisestä isoäidin neliö -päivästä syntyi vuonna 2014 ja levisi nopeasti. Isoäidin neliöitä voi virkata myös ryhmätyönä niin, että joku virkkaa alun ja toinen jatkaa (esim. vaikeamman osuuden).

 

17.8. Katri Helenan syntymäpäivä
Iskelmälaulaja Katri Helena Kalaoja täytti 75 vuotta vuonna 2020. Hän on levyttänyt melkein 500 laulua, julkaissut yli 50 albumia. Hänen äänitteitään on myyty yli 1,5 miljoonaa kappaletta. Hän on saanut lukuisia kulta- ja platinalevyjä. (Kuva cc Hannu Männynoksa)

 • Kuunnellaan ja lauletaan Katri Helenan hittejä kuten Puhelinlangat laulaa, Anna mulle tähtitaivas, Vasten auringon siltaa, Mun sydämeni tänne jää, Katson sineen taivaan, Lintu ja lapsi, Katson autiota hiekkarantaa, Paloma Blanca, Syysunelma, Ei kauniimpaa. Katri Helenan kappaleita Youtubessa.
 • Tulosta levyraatia varten numerot  (6 sivua)

 

18.8. Sotainvalidipäivä
Vuodesta 1944 alkaen vietettiin ensin Sotainvalidien viikkoa vuoteen 2016 asti ja siitä lähtien on vietetty Sotainvalidipäivää. Sotainvalidien Veljesliiton piiriyhdistykset ja osastot ovat järjestäneet sotainvalideille erilaisia tilaisuuksia. Sotainvalidit ovat näin päässeet viettämään aikaa yhdessä ja virkistymään. Sodissamme vammautui pysyvästi noin 96 000 ihmistä. Kelan rintamalisän saajien ennusteen mukaan vuoden 2020 lopussa veteraaneja arvioitiin olleen 6 536, (miehiä 3322, naisia 3213) ja heistä sotainvalideja noin 900 henkilöä. Veteraanien keski-ikä on noin 92 vuotta.

 

19.8. Maailman humanitaarisuuden päivä          YK
Humanitaarinen tarkoittaa ihmisystävällinen, hyväntekeväisyys-, epäitsekäs, altruistinen, ihmiskeskeinen, ihmisrakas. Humanitaarinen apu kohdistuu ihmisen välittömiin tarpeisiin kuten ruokaan, suojaan, lääkkeisiin, puhtaaseen veteen ja jätehuoltoon. Humanitaarisen avun tarvetta synnyttävät sodat, luonnonkatastrofit ja terrorismi.          

 • Laulu Jokainen ihminen on laulun arvoinen (youtube)
 • Keskustelunaihe  Ensiapu, veden suodatus, sankaritarinat, rauniokoirat
 • Katsotaan Vahvikkeen kuvapankista koulujen opetustauluista sarja Ensiapu tapaturmissa (Klikkaa sarjan ensimmäistä kuvaa. Siirry kuvan tai näppäimistön nuolilla eteen- ja taaksepäin.)

 

21.8. Siiri Angerkosken syntymäpäiväSiiri Angerkoski
Näyttelijä Siiri Saimi Angerkoski (1902–1971) tuli tunnetuksi lukuisista elokuvista. Hän oli 25 vuotta Suomen Filmiteollisuuden kuukausipalkkainen näyttelijä. Siiri Angerkoski esiintyi Suomisen perheen kotiapulaisena Hilda Männistönä. Suomisen perhe oli omana aikanaan radion kuunnelluin ohjelma Markus-sedän lastentunnin jälkeen. Suomisen perhettä radioitiin noin 400 jaksoa, joista osa on tallennettu kuunneltavaksi Yle Elävään arkistoon. (Kuva Wikimedia Commons)

 

22.8. Iivarin ja Iivon nimipäivä
Uskomus Jos Iivarin yönä Lapissa on maa huurteessa, niin silloin tulee pitkä ja kaunis syksy.

 

23.8. Mätäkuu päättyy            (alkoi 23.7.)
Mätäkuun jutulla tarkoitetaan perätöntä juttua. Heinä-elokuu ovat uutisrintamalla usein hiljaisia. Media paikkaa tapahtumattomuutta uutisoimalla keksittyjä tai vain osaksi totta olevia juttuja. Ole siis tavallista tarkempana; älä usko kaikkea.

23.8. Kansainvälinen päivä orjakaupan ja sen poistamisen muistoksi            YK/UNESCO
Kansainliiton kansainvälisen yleissopimuksen (1926) Takana taivas, kaksi tummaa kättä, joiden välistä käsiraudat rikkitarkoituksena oli täydellisesti lopettaa orjuus ja orjakauppa kaikissa muodoissaan. YK:n vuonna 1948 laatiman Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 4. artiklassa tuomitaan orjuus ja orjakauppa kaikissa muodoissaan. Euroopassa orjuus ja orjuuden kaltainen pakkotyö on kielletty Euroopan ihmisoikeussopimuksessa. Orjuus on nykyään kaikkialla maailmassa virallisesti kielletty. Silti tiedetään edelleen miljoonien elävän orjuudessa, johon liittyy pelottelua, eristämistä, kiristämistä, riippuvuutta, pakottamista ja valheellisia lupauksia paremmasta elämästä. Ihmiskauppa on edelleen yksi järjestäytyneen rikollisuuden tuottoisimmista bisneksistä. Orjuus voi tarkoittaa mm. pakkoavioliittoa, pakkotyötä tai velkaorjuutta, ihmiskauppaa. Eri aikakausina orjia on kuljetettu Afrikasta Yhdysvaltoihin ja Euroopasta Afrikkaan. Kuva kansakoulun opetustaulusta, jossa afrikkalainen alkuasukaskylä. Suomalaisiakin on ryöstetty orjiksi vielä 1700-luvulla.

 • Tulosta ja väritä Martin Luther King puhumassa Lincolnin muistomerkillä (1963): I have a dream.
 • Luetaan Sakari Topeliuksen klassikkosatu Koivu ja tähti (1893). Satu kertoo kahden Isonvihan aikana Suomesta Venäjälle leikki-ikäisinä ryöstetyn lapsen koti-ikävästä vieraalla maalla sekä heidän kotimatkastaan. Vuoden matkanteon jälkeen he kahden pikkulinnun opastamana löytävät kotinsa. Vanhemmat riemastuvat, sillä kaksi muuta lastaan he ovat menettäneet kuolemalle. Lapset toteavat, että linnun muodossa olleet enkelit olivatkin heidän kuolleet siskonsa. Sadulla on tosi tausta. Kasakat olivat ryöstäneet Topeliuksen isän isoisän Kristofferin ja vieneet Venäjälle. Siellä hän asui lapsettoman pariskunnan luona, sai venäläisen nimen ja opiskeli venäläisessä koulussa. Vuosien kuluttua Kristoffer karkasi, ja kulkiessaan aina auringonlaskua kohti pääsi Viipuriin. Viipurista hän pääsi laivalla Tukholmaan, missä sattumalta kohtasi äitinsä satamassa. Äiti ja lapset muuttivat takaisin Ouluun ja Kristoffer pääsi entiseen pihapiiriin. Pihassa kasvoi koivu, jonka oksien haarasta näkyi illalla tähti. Suvun tapahtumat mielessään Sakari Topelius kirjoitti sadun Koivu ja tähti. Koivu ja tähti -satu Dorian sivuilla (10 sivua, sivut vaihtuvat yläreunasta)

23.8. Stalinismin ja natsismin uhrien eurooppalainen muistopäivä
Tätä päivää on vietetty vuodesta 2009 alkaen. Päivämäärä tulee Molotov–Ribbentrop -sopimuksen allekirjoittamispäivästä vuodelta 1939. Tänään muistetaan Neuvostoliiton kommunistisen stalinismin ja Suur-Saksan kansallissosialismin eli natsismin miljoonia uhreja sekä pyritään vahvistamaan demokraattisia arvoja ja rauhaa. Euroopan parlamentin kannanotto

Tietokirjaviikko
Tietokirjaviikkoa vietetään joka vuosi elokuun viimeisellä viikolla koulujen päästyä toiminnassaan vauhtiin. Viikon aikana on runsaasti maksutonta tietokirjaohjelmaa, jota voi seurata verkossa.
Tietosanakirjasarjat ovat pitkälti hävinneet kotien hyllyistä, kun uusimmat tiedot ovat yhtä lähellä kuin lähin netti. Muistisairaalle henkilölle painetuilla kirjoilla saattaa olla vielä selailukäyttöä – eikä haittaa, vaikka kirjalle kävisi huonosti; sitten se vain vaihdetaan seuraavaan. Tietokirjafestivaali verkossa 2021: ohjelma.

 • Mitä sinä haluaisit tietää? Tällä viikolla etsitään kysymyksiin vastauksia ja tuodaan hoivakotiinkin selailtaviksi eri alojen tietokirjoja. Tietokirjoja on kirjoitettu myös helposti ymmärrettävällä selkokielellä (Selkokirjoja).

 

24.8. Pertun (ennen Perttuli, Pärttyli, Bartolomeus) nimipäivä
Roomalaiskatolisen apostoli Bartolomeuksen muistopäivä. Perttelin kunnan vaakunassa on Bartolomeuksen kuva. Pertteli on yhdistetty Saloon 2009.
Päivänvaloa ei enää ole tarpeeksi varsinkaan aamulla ja illalla. On aika tarkistaa, että valaistus riittää lukemiseen, käsitöiden tekemiseen ja ympäristön hahmottamiseen. Riittämätön valaistus aiheuttaa kompastumisia, nukuttaa päivällä ja tekee elosta harmaata. Jokaista elettyä 13 vuotta kohti valon tarve kaksinkertaistuu edelliseen nähden!

Uskomus     
Millainen sää Perttulin päivänä, sellainen koko syksyn.
Sanonta       
Lassina langalle, Perttuna pois. (pääskysten muutosta)

 

25.-27.8.2017 järjestettiin maailman suurimmat kyläjuhlat Keittoa tarjoiluastioissa ja kauhat
Tietoa, ideoita, linkkejä ja vinkkejä Syödään yhdessä -teeman toteuttamiseen ja yhteisen ruokajuhlan järjestämiseen Ruokajuhlien ABC (tuottanut Maaseudun Sivistysliitto, ELO-säätiö, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Eläkeliitto, Suomen Kylätoiminta ry sekä Maa- ja kotitalousnaiset). Kiinnitetään huomiota yhdessä syömiseen, juhlistetaan ruokailuhetkiä ja nautitaan ruuan lisäksi toisten seurasta. Tutkimusten mukaan yhteenkuuluvuuden tunnettaKolme perinneruokakorttia erityisesti vahvistavia asioita ovat ruuan valmistaminen yhdessä sekä yhdessä syöminen – varsinkin, kun niihin liittyy rento yhdessä oleminen.
Marttojen reseptejä. Ruokailutilan viihtyisyyttä voi lisätä ja hälinää häivyttää kauniilla, hiljaisella taustamusiikilla, joka ei häiritse keskustelua.

 

Elokuun viimeinen lauantai, Suomen luonnon päivä
Sisäministeriö suosittaa liputusta Suomen luonnon päivänä eli elokuun viimeisenä lauantaina. Suomen luonnon päivä on vakiintunut liputuspäivä ensimmäistä kertaa vuonna 2023! Silloin kalentereissa on juhlapäivänä pieni Suomen lipun kuva symbolina liputuksesta. Osallistu liputukseen ja näytä, miten tärkeä suomalainen luonto sinulle on! 

 • Koe luontoelämys vaikka kotisohvalta. Katso vinkit, ohjeet ja videot Luonto-sivulta. 

 

Elokuun viimeinen torstai, Itämeripäivä    
Tämän teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Päivää koordinoi John Nurmisen Säätiö. tapahtumien ja tempausten .

 • Keskustelunaihe kalastus, mereen liittyvät muistot,
 • Väritetään meri-, järvi-, kalastus- ja ranta-aiheisia kuvia   Väritä kaloja
 • Visailu Vesi
 • Herkutellaan merien ja järvien antimilla

Kalevan kisat
Kalevan kisat
on vuosittain järjestettävät yleisurheilun suomenmestaruuskilpailut.

 

28.8. Savuton Suomi -päivä
Savuton Suomi 2030 -verkosto edistää tupakattomuutta ja nikotiinittomuutta yhteistyössä.

 

29.8. Kansainvälinen ydinkokeiden vastainen päivä              YK
Suomen Säteilyturvakeskus (STUK) valvoo säteily- ja ydinturvallisuuttaYdinpommista nouseva savupatsas, mustavalkokuva Suomessa. STUK:n 340 työntekijää yrittää suojella ihmisiä, ympäristöä ja tulevia sukupolvia säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.
Eniten ydinkokeita on tehty vuosina 1945-1963. Niiden cesium- ja strontium-laskeumia havaitaan vieläkin Suomen luonnossa.
Jos ilmakehään ydinpommin räjähdyksessä tai ydinvoimalaonnettomuudessa joutuu radioaktiivista jodia, mikä päätyy elimistöön, se hakeutuu kilpirauhaseen. Siellä se tuhoaa soluja ja saattaa muutaman vuoden kuluttua aiheuttaa kilpirauhasen syövän. Siksi on tärkeää käyttää vain saastumatonta ruokaa ja juomaa. Apteekin puhtailla joditableteilla voi estää radiojodin kerääntymisen elimistöön, mikäli tabletin ottaa välittömästi, kun radioaktiivinen päästö saapuu tai hieman ennen altistusta, kun tiedetään saastepilven saapumisaika. Viranomaiset tiedottavat oikeasta hetkestä. Viranomaiset myös kehottavat kaikkia koteja, työpaikkoja ja hoivakoteja pitämään varastossa riittävää määrää joditabletteja (STUK:n ohjeita).

 

30.8. Kansainvälinen kadonneiden päivä                               YK
Suomessa poliisi saa joka vuosi noin 2 000 katoamisilmoitusta. Kadonneista henkilöistä 10-20 jää kateisiin.
Sodan aikana 1939-1945 tuhansia suomalaisia sotilaita katosi.
Hätäkeskuksen (112) toimintaohjeet: Kuinka toimitaan, jos muistisairas henkilö katoaa.
Poliisin ohjeet: Katoamisilmoituksen tekeminen
Muistiliiton ohjeita: Kun muistisairas ihminen katoaa, Katoamisten ja eksymisen ennaltaehkäisy

30.8.-3.9. Valtakunnallinen Digitukiviikko         
Digi- ja väestötietovirasto järjestää yhdessä valtakunnallisen digitukiverkoston kanssa Digitukiviikon, joka haastaa jokaisen kansalaisen, organisaation, järjestön ja yhdistyksen auttamaan digitaidoissa tukea tarvitsevia oman kyvyn mukaan. Digituella tarkoitetaan lähi-, etä- tai vertaistukena annettua opastusta, jonka tarkoituksena on opettaa omatoimiseksi sähköisten palveluiden käyttäjäksi. Tarkoituksena ei ole vain auttaa käsillä olevissa ongelmissa, vaan kehittää tuettavien henkilöiden kykyjä ratkaista itse ongelmia ja antaa mahdollisuus päästä eroon digipelosta.

 

  Elokuun viimeinen lauantai, Suomen luonnon päiväMustikoita    Sisäministeriö suosittelee liputusta.         
Nautitaan kauniista suomalaisesta luonnosta ja sen monipuolisista hyvinvointivaikutuksista. Päivän viralliset järjestäjät ovat Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen luontopalvelut sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL. Suomen Latu kannustaa nukkumaan yön ulkona. Jos sää on sopiva, voi nukkua yön terassilla, parvekkeella tai omassa sängyssä ikkuna auki.

 • Järjestetään luontoretki esim. lintukiikareiden kanssa
 • Järjestetään luontotapahtuma, jossa osallistujat voivat valita monipuolisesta luontoaiheisesta ohjelmasta
 • Katsellaan luontokuvia. Vahvikkeen Kuvat-laatikossa on yli 50 luontokuvaa (tulosta kuvien tekstit).
 • Katsotaan luontodokumentteja: Yle Areenan Luonto-ohjelmat
 • Leivotaan ja tarjotaan marjapiirakkaa
 • Tarjotaan teetä, jonka aineet on itse luonnosta koottu: esim. vadelman, mesiangervon ja mustaherukan lehtiä, ruusunmarjoja (YLE:n esimerkki)
 • Lauletaan luontoaiheisia lauluja                  
 • Ulkoilutetaan koirakaveria
 • Rakennetaan luontopolku: vinkkejä Suomen luonnonsuojeluliiton vihkosta Pappa pitkospuille, mummo marjaan! – Opas ikäihmisten luontopolulle.
 • Järjestetään juhlava piknik luontoon ja kutsutaan ystävät syömään. Levitetään valkoinen liina viltin tai retkipöydän päälle ja katetaan pöytä koreaksi astioilla ja kukilla.
 • Pelataan Ruokatieto ry:n digitaalista Luonto-muistipeliä. Se toimii, mikäli tietokoneessa on Java, parhaiten Firefoxilla.
 • Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry:n materiaaleja ja vinkkejä tämän päivän viettoon
 • Luontoaiheinen kuvamuistiharjoitus
 • Arktiset Aromit: tulosta muistipeli, liimaa paksulle pahville tai kapalevylle, leikkaa irti

Lisää ideoita Vahvikkeen Luonto-laatikosta: mm. monia luontoaiheisia pelejä.

Elokuun viimeinen lauantai,  Valtakunnallinen sienipäivä                               
Valtakunnallista sienipäivää on Marttojen toimesta vietetty kaksi piirrettyä tattiavuodesta 1994 lähtien. Vuonna 2019 sienipäivä laajeni sieniviikoksi Marttojen 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Ennen sienet säilöttiin suolaamalla ja liotettiin tai keitettiin ennen käyttöä. Sieniä voi myös kuivata tai pakastaa. Vuoden 2020 nimikkosieni on miedonmakuinen lampaankääpä, jota voi löytää kuusikkorinteistä.

Elokuun viimeinen viikonvaihde,  VenetsialaisetIlotulitus
Venetsialaiset tarkoittaa veneily- ja mökkeilykauden (huvilakauden) päättäjäisiä. Pohjanmaalla ja joissakin rannikkokaupungeissa venetsialaisia on vietetty yli 100 vuotta, mutta koko Suomeen tapa on levinnyt vasta viime vuosina. Ilotulituksia järjestetään monin paikoin - mutta se vaatii pelastuslaitoksen erillisen luvan. Nimi venetsialaisten yö on saanut nimensä Venetsiasta. Se oli ensimmäinen eurooppalainen kaupunki, joka oli yhteydessä Kiinaan ja siellä valmistettuihin ilotulitteisiin. Venetsiasta rakettien ampuminen levisi muualle Eurooppaan.

 • Laitetaan kynttilälyhtyjä pihapuun oksille, parvekkeelle, terassille, ikkunalaudalle valaisemaan pimeää elokuista yötä. Led-kynttilät ovat turvallisia.