Laitteen hankinta

Ensiksi kannattaa miettiä, mihin käyttötarkoituksiin laitetta on hankkimassa.

  • Pöytäkoneeksi kutsutaan tietokonetta, jota ei kuljeteta mukana vaan se vie pöydältä ja pöydän alta oman tilansa. Pöytäkoneeseen kuuluu keskusyksikkö, näyttö, näppäimistö ja hiiri. Virtapistoke pidetään seinässä - paitsi ukkosella.
  • Kannettava tietokone eli läppäri mahtuu salkkuun. Sen voi ottaa mukaan kurssille ja kylään. Siihen saa samat ominaisuudet kuin pöytäkoneeseen, mutta se vie vähemmän tilaa. Useimmissa läppäreissä on laattahiiri. Kannattaa hankkia lisäksi ulkoinen hiiri, koska sen käyttö on helpompaa. Akun kesto on noin 4-30h.
  • Täppäri (sormitietokone, taulutietokone, tabletti ) on pienempi ja kevyempi. Sen kosketusnäyttöä käytetään sormella pyyhkäisemällä ja näpäyttämällä. Siinä on joitain älypuhelimen ominaisuuksia. Täppärillä on helppo lukea uutisia, surffata netissä ja katsella kuvia. Se toimii myös kamerana. Suojakotelossa sitä on helppo kuljettaa kassissa mukana.
  • Älypuhelimessa on matkapuhelimen lisäksi tietokoneen ominaisuuksia, internetyhteys, sähköposti ja kamera. Tietokonekäytössä älypuhelimen näyttö on pikkuruinen.

Kaikista näistä löytyy eri kokoisia ja erilaisiin tarkoituksiin sopivia laitteita. On myös erityisiä seniorimalleja ja senioriohjelmistoja.

Tietokoneen käyttäjäksi voi päästä myös pikkurahalla. Kierrätyskoneita on paljon eikä peruskäyttöön tarvita viimeisintä mallia. Kun ottaa käyttöön vanhan koneen ja aikoo mennä sillä nettiin, tärkeintä on huolehtia, että virustorjuntaohjelma on ajantasainen.

Samalla, kun hankitaan kone, tehdään päätös käyttöjärjestelmän valinnasta.

Laitteiden lisätarvikkeista löytyy keinoja ratkaista käyttöön liittyviä haasteita. Täppäri voidaan kiinnittää pöytään imukupilla ja sängyn laitaan joustovarren päässä olevalla ruuvikiinnittimellä (kuva). On myös paikalleen lukittavia telineitä, joista voi olla hyötyä esim. hoivakodissa.

Viereisen kuvan kaltaista opastusmateriaalia voi tulostaa klikkaamalla kuvaa sekä SeniorSurf-sivulta.

 

Tietokoneen ostamiseen löytyy apua. Enter ry opastaa ikäihmisiä netin käytössä pääkaupunkiseudulla. Sen sivustolta löytyy hyödyllistä tietoa. Enter on koonnut ostamisen tueksi hyvän oppaan: Opas tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien hankintaan. Sen lukemisen jälkeen on helpompi mennä tietokoneita myyvään liikkeeseen. Rohkeasti vaan kyselemään myyjältä lisää!

Jos ostat laitteesi verkon kautta, tutustu ensin verkko-ostamisen turvallisuuteen.