Muisteluhetket

Valmiita tulostettavia tuokiosuunnitelmia kerätään vasemmalla näkyvän Valmiita tuokioita -nappulan alle.

Piirros: tyttö hame päällä, pojalla merimiesasu.

Ideoita eri sukupolvien yhteisiin muisteluhetkiin

Vahvikkeen lelu- ja leikkikuvat
Kysymyksiä vanhemman ikäpolven edustajalle
Ruotsin lippuFrågor till den äldre generationen

Lapsuudenhistoriaa-sivustolta löytyy kuvia ja tarinoita lapsuudesta eri aikakausina.

Lelumuseo Hevosenkengän leluja Finnassa.

Yhteistyötä voivat tehdä järjestöt, kylä-, kaupunginosa- ja asukasyhdistykset, päiväkodit, koulut, palvelutalot, kunnan senioritoiminta ja yritykset.

Jyväskylän yliopistolla on menossa muistitietokeruu leikkipuistoista 1.9.2021–31.1.2022.

Muistelukysymyksiä ja -kortteja

Kysymys- ja kuvakortit ovat hyvä tuki muisteluhetkelle. Ne on helppo ottaa käyttöön myös spontaanisti, kun hetki on sopiva. Itse tehtäviä muistelukortteja, myynnissä olevia,Vanhan nukketalon keittiö.

Muistelukysymyksiä seniorikerhoon
Ruotsin lippu Teman för seniorklubbens minnesdiskussioner Kortteja sarjasta Lapsuuden lelut ja leikit.

Kysymyksiä nukkekotileikeistä
Ruotsin lippu Frågor om dockskåpslekar

Käsin kosketeltavat muistot -sarja:
1. Lapsuuden lelut ja leikit (kuva>)
Ruotsin lippu Berörande minnen: Barndomens leksaker och lekar
2. Lapsuuden pelit, pelaaminen ja leikkiminen(kuva >)
Ruotsin lippu Berörande minnen: Barndomens spel att spela och leka
3. Muistoja kansakoulustaaineistoon sisältyy ideoita käsillä tekemiseen, tieto- ja
kysymyskortteja sekä 16 valokuvan sarja. Lyhyitä kansakouluaiheisia videoita
Ruotsin lippu Berörande minnen: Minnen från folkskolan
kysymyskortteja 50-luvusta.

Muistoissamme 50-luku -kirjaan liittyvät Kysymyskortit

Suomen käsityön museon Kansakoulukysymyksiä (15 sivua). Lopussa ohjeita iäkkäiden ihmisten kohtaamisesta ja muistelutyöstä

Perinneruokakortit: 80 suomalaisen perinneruoan nimeä (kuva >) sekä 18 sivun infopaketti Suomalaiset perinneruuat: tietoa3 perinneruokakorttia. ruokien valmistamisesta ja siitä, missä päin Suomea kutakin on valmistettu
Suomen maakuntaleivät

Apteekkiaiheisia kysymyksiä

Kristillinen tuokio

Ikääntyneiden parissa tehtävään työhön kehitetyn kristillisen tuokion menetelmän avulla on tarkoitus tuoda aktiviteettia eteenkin hoivakoteihin sekä parantaa ikääntyneiden hengellistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä. Tuokio pitää sisällään keskustelun kuvakorttien aiheista, aiheisiin liittyvien Raamatun tekstien lukemisen ja hengellisten laulujen laulamisen. (Teija Väinölä, 2024)

Larppaaminen ja roolipelaaminen

50-luvun tanssit larppaamalla ja sen mainos.Eri vuosikymmenten tapahtumia voidaan nostaa mieleen pukeutumalla tuon ajanjakson asusteisiin ja toimimalla sille aikakaudelle tyypilliseen tapaan. Näin voidaan järjestää esim. eri vuosikymmenten tansseja, puhdetyöiltoja (matonkuteiden leikkuu, kehruu, varpuvispilän kuorinta), kansakoulun laulu- ja kaunokirjoitustunteja. ”Larppaaminen” on osallistavaa ja elämyksellistä. Se sopii monen ikäiselle ja osallistumiskynnys on matala. Onnistuessaan se lisää osallistujien koettua hyvinvointia, voimauttaa, eheyttää minäkuvaa, lisää yhteisöllisyyttä, innostaa ja synnyttää mukavia muistoja.
Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n tuottama Muistatko vielä sen päivän – LARP muistelutyön menetelmä -ohjeet on jaossa maksutta.

Vahvuusvartti

Ikäinstituutin ideoima Vahvuusvartti tarkoittaa vartin mittaista tuokiota, jolloin keskustellaan luonteenvahvuuksista; löydetään keskustellen osallistujien vahvuuksia. Vartti voi olla osa ryhmäkeskustelua, kerhokokoontumista tai oma tapahtumansa. Vahvuuksista keskusteleminen suuntaa huomiota voimavaroihin ja kääntää ajattelua myönteisemmäksi. Vahvuusvartti-sivustolta löytyy keskustelujen tueksi tietoa ja tehtäviä vahvuuksien etsintään.