Käsityö

Käsityö ja käsittäminen ovat sukua toisilleen kuten kieliasu paljastaa. "Käsittele, niin opit käsittämään". Yksin tehtävillä ja yhteistyössä tehtävillä ryhmäkäsitöillä on omat tavoitteensa. Käsitöitä tehdessä aivot saattavat työskennellä aivan eri asioiden parissa. Rutiinikäsityö tarjoaa mahdollisuuden käsitellä omia ajatuksiaan. Käsityö voi rytmittää mukavasti aikaa, jos se muuten tuntuisi pitkältä tai harmaalta putkelta. Uusien mallien ja tekniikoiden opettelu puolestaan on erinomaista aivojumppaa ja ryhmässä tekeminen voi olla miellyttävä sosiaalinen tapahtuma. Onnistuneen lopputuloksen aikaansaaminen on aina voimaannuttava, itsetuntoa tukeva kokemus. Käsityönäyttelyn voi järjestää myös keskeneräisistä töistä.

Käsityön osa-alueita ovat batiikki, helmityöt, huovutus, kehräys, kehystys, kinnasneulatekniikka, kirjonta, kivityöt, koukkuaminen, kudonta, kynttilöiden valmistaminen, lasityöt, maalaus, metallityöt, muovityöt, nahkatyöt, nauhat ja nyörit, neulominen, nimikointi, nypläys, ompelu, origami, painanta, paperityöt, pienoismallit, pitsit, punonta, puutyöt, ristipistotyöt, ryijyt, silkkipainanta, solmeilu, tilkkutyöt, virkkaus, värjäys.

Tulostettavia käsityö- ja askarteluohjeita kerätään vasemmalla olevan Käsityöohjeet-nappulan alle.

 

Käsityö- ja askarteluohjeita netissä

  • Punomo (ennen Käspaikka.fi) on Suomen tunnetuin ja laajin käsitöiden idea- ja ohjesivusto. Tietosisällön ovat tuottaneet opetuksen ammattilaiset. Ohjeiden lisäksi sivustolta löytyy tietoa materiaaleista ja työvälineistä. Punomon Tee Itse - sivusto  on kaikille avoin ja sen tarjoaman käsityön tietoaineiston käyttö on vapaata henkilökohtaisessa käytössä ja alan tutkimuksessa (Creative Commons -lisenssi). Mihinkään kaupalliseen tarkoitukseen materiaaleja ei saa käyttää ilman lupaa. Punomo on koonnut myös erilaisten terveydellisten ja toiminnallisten haasteiden huomiointiin liittyviä vinkkejä.
  • Marttojen käsityöohjeita
  • Talkoorenkaan Nostalgia-projektin ohjeita
  • Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Oiva askarteluopas sisältää 176 sivua ideoita ja ohjeita kierrätysmateriaalien käytöstä askartelussa. Kierrätyskeskuksen sivuilta löytyy myös hyviä vinkkejä, kuinka käsitöihin sopivaa materiaalia saadaan tekijöiden käyttöön. Kierrätyskeskuksen ja Suomen Ympäristökasvatuksen Seuran Ekoaskarteluohjeita (9 sivua) sisältää askarteluohjeita kierrätys- ja luonnonmateriaaleista.
  • YouTubesta hakusanoilla huovutetut, isoäidin neliö, kahvipussikassi, kehruukierrätys käsityö, kynttilän valaminen, neulontaolkityötsavityöt,  tilkkutyöt, tuohityöt, villasukka, virkkaus,
  • Kulttuurisen virkistystoiminnan verkkolehti CuRec (avataan uudistuneena 2015).
  • Ystäväpiiri -ohjaajat ovat koonneet ideoita aiheesta  käsillä tekeminen.
  • Eläkeliitolla on menossa valtakunnallinen kädentaitoihin liittyvä Elämää käsillä -hanke, joka kestää 2017 asti. Hankkeessa järjestetään valtakunnallisia peruskursseja, aluekoulutuksia sekä yhteistyöverkostojen kanssa järjestettäviä työpajoja, näyttelyitä ja tapahtumia. Kädentaitojen oppaan aiheena on Oma lehmä ja laidun. Sen on toimittanut Marika Sarha.
  • Vihreä Veräjä -hankkeen käsityövinkit luonnonmateriaaleista vuodenkierron mukaan.
  • Tavi, Emma (2011): Neuleohjeita ikäihmisille. Savonia ammattikorkeakoulu. Muotoilun koulutusohjelma.

 

Askartelu on sellaista käsin tapahtuvaa toimintaa, joka yksilön itsensä ilmentämisen ja luovan toiminnan sielullisista lähtökohdista viriten, omaehtoisena ja yksilölle mielihyvää tauottavana, jostakin aineesta luo askartelijaa tyydyttäviä näkyviä ja säilyviä tuloksia.
            - Weissenberg, G.V. (1966, sivu 72): Askartelun teoria. Hämeenlinna: Arvi A. Karisto Oy:n kirjapaino.

Hakusanoja: askartelu, puhdetyö, taidekäsityö, askarteluterapia, neulekahvila,